Går du også og overvejer at udskifte dit gamle komfur med en nyere model? Det kan der være mange gode grunde til. For det første er de nyere modeller på markedet som regel yderst energivenlige og det kan derfor sagtens svare sig at udskifte en årgammel model med en mere moderne løsning, hvis du ønsker at spare penge. Måske oplever du bare at dit nuværende komfur ikke længere helt lever op til dine forventninger og ønsker at udskifte det med en nyere og smartere model.

bedst i test
Electrolux EKI7553BTX
Bedømmelse
Mest populære
Smeg C92IPBL9-1
Bedømmelse
Med flest funktioner
Smeg SSK92IMX8
Bedømmelse
Vores sidstevalg
Electrolux EKC7051BOW
Bedømmelse

I dag er udvalget af forskellige komfurtyper enormt, og det er altså relativt nemt at gøre et godt tilbud på et billig komfur hvis du ved hvor du skal kigge dig omkring. Da vi er klar over at det kan være lidt af en jungle at finde det perfekte komfur i dag med de adskillige løsninger der findes på markedet, har vi nedenfor udarbejdet en hjælpsom guide som forhåbentlig er i stand til at inspirere dig til at finde den bedste og billigste løsning til dine behov. God fornøjelse.

Sådan fungerer et komfur

Sandsynligheden for at du allerede har et komfur 90 cm installeret i dit køkken, er stor. Komfuret er stort set uundgåelige i de danske hjem i dag og kan kort fortalt betragtes som et multifunktionelt apparat som anvender forskellige energikilder til at enten opvarme, koge, bage eller stege maden. Som hovedregel kan du gå ud fra at selve komfuret består af flere forskellige energipunkter (gerne 3 eller flere) der er placeret på en flad top samt en stegeovn, der enten kan være gas eller elektricitetbaseret til at stege og bage mad. Mængden af den nødvendige energi kan tilpasses via et panel på for- eller bagsiden af komfuret eller på selve toppen.

Mange forskellige grundmodeller

Når vi taler om komfurer, skiller man som regel mellem gulvkomfurer og indbyggede komfurer. Vælger du et gulvkomfur får du som regel en alt-i-en løsning med alt inkluderet som kan stå frit hvor end du ønsker at placere det. De indbyggede komfurer er derimod en mellemløsning, som primært består af en top og en stegeovn som kan bygges ind i selve køkkenet på flere forskellige måder. Dette giver adskillige designmuligheder og kan forbedre den overordnede komfort under brug, da du kan integrere dit komfur i en højde der passer netop dig.

komfur tilbudI dag findes der et væld af forskellige moderne komfurer som normalt leveres med en række forskellige koge-og stegefunktioner – hvilke funktioner du finder nødvendige, anbefaler vi at du undersøger på forhånd således at du ikke går ud og investerer i et billig komfur der måske ikke har de nødvendige funktioner og egenskaber som du kræver. Normalt kan du roligt gå ud fra, at de mest simple modeller på ovne, udelukkende har et eller to varmeelementer. Hvis din ovn derimod har to elementer, er det oftest muligt at bruge disse i kombination med både under- eller overvarme. Derudover kan du også opleve at de enkelte komfurer er udstyrerede med forskellige grillelementer, som gør dine anvendelsesmuligheder endnu større og bredere. Et varmluftskomfur har som regel hele tre eller fire forskellige varmeelementer som alle er monteret på bagpanelet af stegeovnen, hvilket er i stand til at sikre, at den varme luft altid bliver cirkuleret rundt tilstrækkeligt – dette resulterer også i, at du skal bruge en mindre mængde energi på at opvarme din ovn og du sparer derfor både tid og penge.

Vælger du en ovn med et varmluftselement (som langt de fleste komfur med 2 ovne har i dag), får du som regel også yderligere stegekombinationer. Måske kender du allerede den velkendte pizzafunktion og gratineringsindstilling. Derudover findes der også mange andre typer komfurer som benytter en kombination af både gas og elektricitet som energikilde og der kommer hele tiden nye funktioner og features på markedet. Som med alle andre ting, er der både fordele og ulemper ved stort set alle de eksisterende typer komfurer på markedet, og nedenfor skal vi give dig et bedre indblik i, hvad du kan forvente fra den enkelte model – husk dog under alle omstændigheder at sørge for at gøre dit hjemmearbejde på forhånd således at du finder et komfur og ovn der er perfekt til dine behov.

Hvad er den gennemsnitlige pris på et komfur?

Hvor meget kan du forvente at komme af med når du ønsker at investere i et nyt komfur? Det er svært at svare på, da priserne i den grad afhænger af hvilket type komfur du er på udkig efter, hvor stort det skal være, hvilken producent du ønsker og ikke mindst hvor mange ekstra funktioner du anser som nødvendige. Som hovedregel kan du gå ud fra at de gasbaserede komfurer normalt er de billigste, men også de mest basale løsninger – men det kræver selvfølgelig at du allerede har mulighed for at installere et gaskomfur i dit køkken. Normalt kan du sagtens finde et godt gaskomfur til under fem tusinde kroner fra en anerkendt producent, og kigger du dig blot ordentligt omkring online, er det fuldt ud muligt at finde et godt komfur tilbud uden at du behøver dig om at gå på kompromis med kvaliteten. Dog er det vigtigt at du også tager højde for selve installationen af et gaskomfur, da det ikke bare er lige til sammenlignet med andre komfurtyper. Det kigger vi dog nærmere på senere.

Ønsker du derimod et elektrisk komfur med en keramisk kogeplade, må du forvente at komme af med en lille smule mere. Selvom at indkøbsprisen kan være en hel del højere, er det dog værd at bære i sinde, at et elkomfur generelt er en hel del billigere i drift end et gaskomfur. Du vil finde disse typer komfurer i stort set alle prisklasser, og det er derfor vigtigt at du på forhånd gør op med dig selv, hvor stort et komfur du har brug for samt hvor mange funktioner du i realiteten har brug for. Nogle elektriske komfurer koster ikke mere end et par tusinde kroner, hvorimod andre kan være en hel del dyrere – hvis du dog vælger den dyre side af prisklassen kan du næsten altid være sikker på at du også får en hel del flere funktioner. Disse kan inkludere en selvrensende ovnfunktion, en separat gril, et mere stilet design eller måske en større kapacitet. Nogle producenter er faktisk også begyndt at producere ovne med indbyggede smart-funktioner hvilket i bund og grund betyder, at du kan holde øje med din mad via din smartphone eller tablet – og det er uden tvivl en funktion som du kommer til at betale ekstra for.

Sådan finder du et godt tilbud

Når det gælder komfurer og ovne, kan det som regel godt betale sig at investere i lidt mere, da du formentligt ønsker, at din nye enhed skal holde i mange år i fremtiden. Langt de fleste af os køber ikke et nyt komfur og ovn med henblik på at erstatte det kun et par få år efter – det skal helst gerne have en lang levetid, og i mange tilfælde vil du også opleve, at pris og kvalitet hænger sammen. Når det så er sagt, er det selvfølgelig ikke nødvendigt at betale flere tusinde kroner ekstra på smarte funktioner som du måske slet ikke får brug for, men det kan altså godt betale sig at vælge en model fra et anerkendt mærke.

Måske er du på et forholdsvis stramt budget og er fristet til at købe en ovn eller et komfur brugt. Her skal du dog tænke på, at forsikringen ikke dækker i tilfælde af, at noget går galt med dit komfur og med så mange gode tilbud og forskellige komfur udsalg i dag, betyder det at langt de fleste af os – uanset budget – har råd til at investere i et godt og nyt komfur uden at skulle af med spidsen på en jetjæger.

Mange forskellige størrelser

Størrelsen er og forbliver en vigtig faktor når du skal vælge dit nye komfur og ovn, og det er derfor vigtigt at du giver dig tid til at undersøge, hvor stort et komfur du egentlig har plads til før at du går ud og investerer i et komfur 70 cm der måske faktisk viser sig at blive for småt til dine behov.

billig komfurDe enkelte standardstørrelser på komfurer kan variere kraftigt alt afhængig af hvilken type du er på jagt efter, men som hovedregel kan du gå ud fra, at de mest almindelige fritstående komfurer med ovne er omkring 60 cm i bredden, hvilket burde passe ind i langt de fleste køkkener. Hvis du dog ikke har megen plads at gøre godt med, er det dog også muligt at finde mere kompakte modeller på markedet i dag, som normalt er under 55 cm i bredden. Langt de fleste komfurer er dog mere eller mindre samme størrelse i selve højden, for at sikre at komfuret passer ind i resten af dit køkkens design. Har du derfor køkkenborde der er højere end normalt, er det vigtigt at du på forhånd måler efter, da det er muligt at du får brug for et komfur på op til 80 cm i højden. De fritstående komfurer har også mange forskellige designs, og det er derfor vigtigt at du undersøger de forskellige muligheder og finder en løsning, der passer ind i dit køkken. Som hovedregel vil du generelt opleve at de fleste fritstående komfurer har en plade med fire forskellige kogeplader og en ovn. Dog er det muligt at vælge en større version som måske har flere kogeplader eller en større ovnkapacitet – hvor stor en løsning du får brug for, afhænger naturligvis af dine enkelte behov.

Uanset hvilket type komfur du er på jagt efter – om du foretrækker en gas eller elbaseret ovn – vil du opleve at der findes flere forskellige muligheder på markedet i dag. Vi anbefaler at du altid undersøger eventuelt interessante modeller på forhånd før at du beslutter dig. Læs og sammenlign gerne flere forskellige komfur test for at finde ud af, hvilken model i din nødvendige størrelse passer bedst ind i dit køkken.

Gas- eller elektrisk komfur? Fordele og ulemper

Et punkt som du også kommer til at tage stilling til når du skal vælge dit næste komfur, er om du ønsker en gasbaseret løsning eller om du foretrækker et elektrisk komfur. Medmindre at du har et ønske om at anvende en bestemt type, giver det som regel bedst mening at anvende den løsning, som dit køkken er opsat til. I dag er langt de fleste gasbaserede komfurer og ovne blevet udskiftet med de mere moderne og elektriske modeller, og ses stort set kun i større, professionelle køkkener. Når det så er sagt, er der også enkelte fordele ved at vælge et gaskomfur, og du kan som hovedregel forvente, at et gasbaseret komfur er billigere i drift og det har den klare fordel, at du øjeblikkeligt kan justere på temperaturen under brug, hvilket gør dette type komfur især ideelt for den mere entusiastiske kok.

Et induktionskomfur er uden tvivl en smule dyrere i drift, men du vil hurtigt opleve at der er mange fordele og det er sikkert også derfor, at der er så mange danskere som allerede har udskiftet deres ældre komfurer med en mere moderne løsning. For det første får du med et induktionskomfur en yderst let rengøring da komfurets overflade udelukkende består af en flad kogeplade med et såkaldt touchpanel. Dette touchpanel gør det muligt at regulere på temperaturen uden at skulle bøvle med hverken knapper eller gasflammer, og er derfor også den mere sikre løsning i det almindelige hjem. Rengøringen af et induktionskomfur er også gjort let som en leg, da det som regel kun er nødvendigt at tørre overfladen af med en klud.

Som du nok kan læse dig til, findes der altså både klare fordele og ulemper ved begge typer, og der er ikke noget konkret svar på, hvad der er den bedste løsning for dig. Du kan dog glæde dig over, at hvad enten du foretrækker et elkomfur eller en gasbaseret model, at der findes adskillige gode tilbud og løsninger på markedet.

Sådan får du dit komfur installeret

Inden at du går ud og køber et nyt komfur på nettet fra en komfur bedst i test, er det selvfølgelig også vigtigt at tage med i dine overvejelser hvordan dit komfur skal installeres. Langt de fleste forhandlere i Danmark tilbyder at levere og installere dit komfur mod et mindre gebyr, og det er som regel et tilbud der er værd at tage med, da det i Danmark er ulovligt at installere sit komfur på egen hånd.

Der findes især et væld af forskellige regler relateret til installationen hvis du vælger et gasbaseret komfur. Selvom at det måske kan være fristende at opsætte komfuret på egen hånd hvis du har færdighederne til det, er det vigtigt at bære i sinde, at dette faktisk er direkte og ulovligt, og kan desuden udgøre en kæmpe fare for dig og dine omgivelser. Uanset hvor du køber dit komfur, er det derfor vigtigt at sikre dig, at du får det installeret af en autoriseret fagmand, da din forsikring ellers ikke vil gå ind og dække eventuelle skader.

Sådan finder du den rette størrelse på dit komfur

Som vi også nævnte tidligere, er det naturligvis vigtigt at sikre, at du har fuldstændig styr på den nødvendige størrelse når det gælder købet af et nyt komfur. Du vil måske her opleve at det kan være lidt af en jungle, og er du i tvivl er det bedst at spørge en professionel til råds, således at du ikke ender med at købe et komfur der måske slet ikke passer til dit køkkens specifikationer.

Du vil som regel opleve at langt de fleste producenter af forskellige komfurer angiver komfurets og ovnens kapacitet i litermål, hvilket kan være en smule misvisende, da disse dimensioner faktisk ikke inkluderer den egentlige plads som du har til at tilberede maden i. Tænk også på, at den nederste del af en ovn faktisk ikke kan anvendes, og at en vis del af disse litermål derfor går ”spildt”. Selvom at en ovn måske har en kapacitet på hele 60 liter, er det altså ikke 60 liter som du kan bruge til at tilberede maden på. Hvis du er i tvivl om de forskellige dimensioner og hvor stor en ovn du reel har brug for, er det nogle gange en bedre idé at tage ud og se de enkelte ovnstørrelser i en fysisk butik for at danne dig et bedre indtryk.

Generelt kan man sige, at en ganske almindelig ovn som vi kender dem fra de fleste danske hjem i dag, normalt har et litermål på omkring 45. Dette er som regel tilstrækkeligt for de fleste behov, men er I en større familie eller har I tit brug for at lave flere retter i ovnen på én gang, kan det være nødvendigt at investere i en større løsning eller måske en dobbeltovn – altså 2 ovne i én og samme enhed. Dette kan selvfølgelig gå hen at påvirke prisen en smule, men som hovedregel er det ganske muligt at finde et godt komfur tilbud uanset hvilken størrelse du er på jagt efter.

Fordelene ved en dobbeltovn

Vi har alle sammen været der. Vi står og har brug for at kunne lave flere måltider på samme tid, men har bare ikke pladsen i ovnen til det. Det betyder at vi bliver nødt til at gå på kompromis og finde en mellemtemperatur som fungerer nogenlunde for alt den mad vi har formået at proppe i ovnen, men i rigtig mange tilfælde ender dette i en mindre katastrofe.

Det er også af denne grund at langt flere producenter end nogensinde er begyndt at fremstille dobbeltovne, som gør det muligt at lave flere retter på én gang. Når du investerer i en dobbeltovn, får du som regel en ganske almindelig ovn som du kender dem, som har plads til en lækker steg eller lignende. I tillæg til denne, får du også en mindre ovn som du kan bruge til tilbehør, gryderetter eller endda små desserter. De enkelte størrelser på disse dobbeltovne kan variere alt afhængig af dine behov, men der er ingen tvivl om, at de alle har én klar ting til fælles: de reducerer dine overordnede stressniveauer i køkkenet og gør det muligt at lave samtlige retter på én gang uden at skulle gå på kompromis med kvaliteten. Før at du dog lader dig rive med og investerer i en dobbeltovn, er det naturligvis en selvfølge, at du sikrer at du har den tilstrækkelige plads til en dobbeltovn.

Vælg en ovn med en glasdør

Dette lyder måske som et forholdsvis ligegyldigt punkt, men tænk på, hvor rart det er at kunne kigge ind til den tilberede mad uden at skulle åbne døren hver gang. Dette sparer også energi i længden, og bager du for eksempel ofte, er det en klar fordel at have en ovn med en glasdør. Ved at konstant åbne glasdøren når du tilbereder mad, lader du ikke bare en masse energi slippe ud, men du risikerer også at din færdige madlavning ikke er tilstrækkelig tilberedt.

Hvis du tidligere har haft en ovn med en glasdør og synes at det var besværligt at holde den ren uanset hvor tit og ofte du rengjorde den, så kan du i dag glæde dig over, at langt de fleste producenter har gjort det nemmere end nogensinde at sikre at din glasdør forbliver ren på alle tidspunkter. Det er selvfølgelig stadig nødvendigt at sikre, at du tager dig godt af din ovn, og ved a tørre pladen og glasdøren af med en våd klud efter hvert endt brug for at fjerne det værste skidt og snavs, minimerer du risikoen for at det håber sig op med tiden. Læs gerne de forskellige komfur test for at danne dig et bedre indtryk af, hvilke ovne og komfurer der er nemmest for dig at rengøre. I dag findes der også flere selvrensende ovne som mere eller mindre klarer alt det hårde arbejde for dig, men vær opmærksom på, at disse også kommer med en højere pris. Bær derfor dette i sinde før at du går ud og køber en potentiel dyr ovn med en rensende funktion som du måske ikke kommer til at drage nytte af.