Hvad er rensning med ultralyd egentlig for en størrelse?

Ultralydsrensning er overordnet set en metode, hvorpå man bruger den utroligt fine ultralyd til mekanisk rensning af forskellige objekter. Ultralyden ligger oftest mellem 20 til 400 kHz, og skal oftest kombineres med en form for væske, der er specielt lavet til formålet. Det skal dog nævnes, at det faktisk er sådan, at vand oftest kan bruges som væske til at hjælpe, når du bruger din ultralydsrenser, men det er ikke altid, at det giver det allerbedste resultat.

bedst i test
Grundig UC 5620
Bedømmelse
Mest populære
Blaupunkt BP-USC07
Bedømmelse
bedste køb
Grundig UC6620
Bedømmelse
Med flest funktioner
Emag 12 HC
Bedømmelse
Vores sidstevalg
Caso 01500
Bedømmelse

Mens rensning med ultralyd kan bruges til mange forskellige ting. Men fordi ultralydsrensning både er super skånsom og ikke mindst effektiv, så har de før i tiden været brugt til ret specielle industrier eller produkter. Sådanne industrier, der krævede utrolig præcision omhandler blandt andet: urer, smykker, optiske linser, kirurgiske redskaber, tandlægeudstyr, værktøj, mønter, fyldepenne, golfkøller, fiskeudstyr, persienner, instrumenter til musik, skydevåben, benzinindsprøjter til bilmotorer, grammofonplader, industrielt apparatur eller andet elektronisk udstyr.

Mange af disse specialområder har gjort brug af ultralydsrensere i årevis, hvis ikke årtier. Ultralydsrenserens industrielle brug startede nemlig allerede i 1950’erne og var i begyndelsen så teknisk specialiseret og dyr, at almene mennesker ikke kunne gøre brug af det. Det varede dog ikke længe, og i 1970’erne var ultralydsrenseren allerede begyndt at blive billig nok til at kunne blive almindeligt husholdningsudstyr.

I denne artikel vil vi foretage en ultralydsrenser test, hvor vi kigger nærmere på de typer, der bliver brugt hovedsagligt til hjemmet eller mindre avanceret benyttelse.

Sådan fungere et ultralydsapparat

Det kan man måske virke lidt mystisk, at et apparat, der ser ud som om, at det ikke gør andet end at puste luft, kan være så effektivt. Vi vil derfor hurtigt gennemgå præcis, hvad der sker, og der gør ultralydsrensere til et langt mere effektivt værktøj til rengøring.

ultralydsrenser testHvis du forestiller dig en skala over lydfrekvenser, så har du altså først lavfrekvens, også kaldet infralyd, som er den type f.eks. vindmøller lave. I det næste spektrum har vi hørbar lyd, som omfatter alle typer lyde, som både mennesker og dyr kan høre. I sidste ende af skalaen har vi højfrekvente lyde over vores menneskelige hørelse – og det er her, at frekvenser med ultralyd hører under.

En ultralydsrenser bruger det man kalder kavitation, eller kavitationsbobler, under selve rengøringen. Det, der sker, er, at renseren introducerer en form for højtryksfrekvens (et højfrekvent tryk skabt af lyd), der giver bølger for at omrøre væsken. Væsken kan i det her tilfælde altså være simpelt vand fra vandhanen eller en af de specielle væsker skabt til formålet. Denne form for omrøring lægger stort tryk på det snavs eller forurening, der kan være på forskellige substrater som blandt andet overflader lavet af metaller, keramik, plast, glas eller gummi. Den her process når også at trænge ind i det, som man kalder blinde huller. Det gælder altså overflader, der har mange revner, huller eller andre typer fordybninger, der ellers kan være svære at trænge ind i, hvis du gør dem rent på normalvis. Hvis du kigger på listen nævnt ovenfor, hvor der nævnes, hvilke redskaber ofte rengøres på denne måde, kan du se, hvorfor det netop er så vigtigt. For kirurgiske eller lignende redskaber er det ekstremt vigtigt, at der ikke gemmer sig snavs eller andre slags kontamination noget som helst sted på dets facade.

Selvom snavs allerede er nævnt her i artiklen, så er det ikke den eneste form for kontamination. Snavs kan være en meget tydelig form for urenhed, som du kan se med det blotte øje, mens andre er mere skjulte. Kontamination kan nemlig være: støv, olie, rust, alger, bakterier, kalk, pigmenter, fingeraftryk, sod, snavs, voks, svamp, fedt, skimmel eller andre biologiske elementer som blod og/eller kropsvæsker. Ultralydsrensning kan oftest fange alle typer af urenheder, du kan tænke på, og det smart er også, at du ikke behøver at demontere eller skille de ting ad, som du forsøger at rengøre. Dog skal man holde i mente, at genstanden ikke må hvile direkte på bunden af apparatet, da det forhindre kavitation på de dele af genstand, der ikke er i kontakt med den væske, der bliver brugt i løbet af processen. I stedet hører der en kurv med, eller anden form for beholder, hvori du kan lægge genstanden.

Sådan bruger du selve maskinen

I en ultralydsrenser skal du tage den genstand, som du gerne vil rengøre, og placere den i apparatets kammer. I kammeret skal der ligeledes være en passende væske, der bruges til opløsningen – det skal altså enten være vand eller anden form for organisk opløsningsmiddel tilpasset den genstand, der skal rengøres. Hvis du vælger at bruge vand tilsættes der ofte f.eks. vaskemiddel, som kan virke rengørende på overflader. Vaskemidlet (eller andre lignende substanser) tilsættes for at hjælpe til med den type urenheder, der er lavet af ikke-polære forbindelser, hvilket kan være blandt andet olier og fedtstoffer.

Når du først har placeret genstanden i kammeret (nogle gange også kaldet karret afhængig af, hvor stor en genstand skal rengøres), og du har gjort væsken klar, kan du påbegynde næste skridt, hvor du bruger transduceren. Der afhænger af, hvilken model du har, om transduceren skal sænkes ned i kammeret, eller om den er indbygget i den ultralydsrenser. Hvis du ville slå definitionen af en transducer op, ville du se, at det er en komponent, der formår at omdanne en energiform til en anden. Det er altså transduceren, der producere lydbølgerne og sender dem ud i væsken. På den måde skabes der kompressionsbølger; bølger, der trykker eller skubber til kammerets væske. Det sker så hurtigt, at man kan beskrive det lidt som om, at trykket fra bølgerne river væsken fra hinanden og efterlader bitte små hulrum eller vakuumbobler, som er det vi kalder for kavitation.

De bobler, der skabes under kavitation brister (teknisk set kaldet implodere, hvilket er det modsatte af at eksplodere) efterfølgende med en så utrolig voldsom energi både i form af ekstreme temperaturer såvel som tryk. Det er, fordi boblerne er så utroligt små, at de ikke gøre skade, men i stedet er super effektive til at fjerne snavs og rengøre overlader med urenheder. Hvis frekvensen bliver forhøjet, jo mindre mellemrum vil der være mellem kavitationspunkterne, hvilket rent praktisk betyder, at højere frekvens giver bedre mulighed for at rense genstande med mere indviklede og komplicerede detaljer end ellers.

Det er desuden interessant at nævne, at denne proces er så virkningsfuld, at man ikke behøver bruger meget hård rengøringsmidler. I mange brancher anvender man ofte hårde kemikalier, hvilket ikke er nødvendigt her – og slet ikke i samme mængder. Det vil altså sige, at du både skåner miljøet, når du bruger mindre kemikalier, men du foretager også mindre slitage på de redskaber og genstande, som du ønsker at rengøre, der processen er langt blidere ved brugen af ultralyd.

Nogle af fordelene ved ultralydsrensere er altså allerede ret åbenbare. Først og fremmest er det næsten alle materialer og genstande, der tåler vand, som kan tåle at blive udsat for dette. Det er også en mere miljøvenlig og betænksom måde at rengøre på. Det er en hurtig rensemetoder, der er billigere i strøm og rensevækse end de andre på markedet. Og til sidst men ikke mindst, så er det den eneste rensemetode på nuværende tidspunkt, hvor du virkelig kan sikre dig, at du trænger ind i alle revner, kroge, uddybninger, huller eller andre ujævnheder på den genstand. Det er altså den ultimative rengøring.

Hvordan finder man den perfekte ultralydsrenser

Først og fremmest skal man nærstudere sit behov. Mange industrier har simpelthen brug for enorme kar eller utrolig ekspertise, da deres behov er meget anderledes end fra privatpersoner. Nogle gange skal firmaer have renset genstande, der er enorme i størrelse, og som kræver en præcision, de ikke selv ville kunne klare. Derfor søger mange af dem hjælp ved professionelle, der er specialiseret i de procedurer, der hører til der.

For privatpersoner er det lidt simplere, da de ofte skal bruge ultralyd til simplere ting såsom rengøring af smykker, ultralydsrenser til briller eller andet. Markedet er voksende, og der er mange ultralydsrenser tilbud, hvis man holder godt øje. Dog er der stadig stor forskel på det forskellige modeller, hvilke funktioner de tilbyder og til hvilket formål de er lavet. I vores ultralydsrenser test kigger vi nærmere på flere af modellerne, og hvad du skal holde øje med inden, at du kaster dig ud i at købe den første og den bedste, du ser.

Ultralydrenser til smykker – sådan gør du

Når det kommer til smykker så findes der faktisk allerede et utal derude af både smykkerenser ultralydsrenser, så det kan godt være en smule svært at gennemskue markedet fra A til Z. Derfor er det vigtigt, at du læser grundigt op på lektien, og hvad hver enkelt model byder på, så du ikke ender med at beskadige dine smykker i stedet.

ultralydsapparatNogle modeller bruger elektricitet, mens andre ikke behøver. Mindre udgaver af ultralydsrensere kan nogle gange være så små og handy, at de kan tages med under armen og bruges sammen med batterier i stedet – oftest af størrelsen AA. For nogle ultralydsrensere er det også således, at de ikke må bruges sammen smykker, der har været oliebehandlede eller porøse ædelsten, da den kan risikere at ødelægge dem. Det gælder blandt andet for, men er ikke udelukket til, lapis lazuli, turkis, opaler, koral, perler, smaragder, tigerøjesten og til dels også uægte smykker, hvor stenene er limet fast. Med uægte smykker, og især i forbindelse med lim, kan man ikke garantere for deres tilstand efter en ultralydsrensning. Her anbefaler vi stedet at du må bruge en fugtet klud, hvor du tørrer stenene af, og bagefter igen med en tør klud. Hvis man her ønsker en fuldstændig dybdegående rengøring, findes der i stedet andre metoder og rensesæt, der sikrer det bedste slutresultat. Man skal ligeledes passe på med at rense smykker for ofte, der kun har forgyldte eller forsølvede overflader, da den ekstra slitage hurtigt kan efterlade den type smykker med et rigtigt ufint look.

Pleje af dine smykker er dog mere end rensning med ultralyd, og der er selvfølgelig mange ting, du kan gøre for at undgå, at du misfarver f.eks. dine sølv- eller guldsmykker. Mange af de bedste tricks derude, kan du finde på nettet, så du undgår at påfører dem unødvendigt slid. Andre sten, som f.eks. perler, siges dog i stedet at blive smukkere, jo mere de bliver brugt. Perlers kontakt med huden er faktisk en del af det, der bevarer deres glans. Som du kan se er anbefalingerne utroligt forskellige, og sørg derfor altid for at læse op på, hvad der anbefales særegent til dine smykker.

Fordi der er flere modeller på markedet specifikt til smykker, kan man ofte støde på et godt ultralydsrenser tilbud, som passer perfekt til formålet. Da markedet er forholdsvis veludviklet og konkurrencen er temmelig stor, så kan en ultralydsrenser pris varierer rigtig meget.

Se klart igen med ultralydsrenser til briller

Ligesom med smykkerne, så finders der mange modeller derude, der egner sig rigtig godt til at gøre briller rene. Faktisk kan rigtig mange af modellerne godt tage sig af både smykker og briller for dens sags skyld.

Når du forsøger at pudse dine briller i brillekluden eller papir derhjemme, så slipper du altså ikke med det fedt, der har lagt sig på dem – og du når heller ikke i hængslerne eller næseholderen. Briller er et redskab, som man roligt kan sige, at du er i tæt kontakt med hver dag, og det er altså væsentligt, at den er ekstra ren. Samtidig er det nok også en af de ting, du bruger i den hverdag, som bliver beskidte og fedtede rundt regnet hele tiden. Af den årsag kan ultralydsrenseren altså her hurtigt gå hen og blive et nyttig tilbehør eller udstyr i hverdagen. I løbet af få minutter kan den bestemt give dig et resultat, som du bestemt ikke kan opnå med knofedt og køkkenrulle.

Selvom man selvfølgelig skal være OBS på, hvilket materiale ens briller er lavet af, så er ultralydsrenser briller altså ikke noget nyt. Mange gange er det også en service, der tilbydes ved brillemageren, hvilket altså kun vidne om dets normalitet. Du kan se meget mere om dem og deres funktioner i vores ultralydsrenser test.