Det er ikke nogen hemmelighed at vi ofte trækker huen godt ned over ørene i Danmark, og at vi dag efter dag pakker os ind i varme tæpper på sofaen for at holde varmen. Med en varmepude kan du hurtigt bringe varmen indenfor i dit hjem og tage den med dig hvor end du går. Du kan både bruge varmepuden under tæppet, eller ligge puden under dynen før du skal i seng, så du altid kan krybe ned og putte dig i en varm, dejlig seng, på de kolde, danske aftener.

bedste køb
Beurer HK48G
Bedømmelse
Med flest funktioner
Medisana HP 460
Bedømmelse
Vores sidstevalg
OBH Nordica Relief XL 4100
Bedømmelse

En varmepude kan for mange være helt uundværlig i de kolde tider, men den kan samtidig også være en god hjælp hvis du lider af ledsmerter, enten i nakken, ryggen, skuldrene eller andre steder på kroppen. En varmepude kan nemlig være med til at løsne op for spændinger i kroppen, og mange søger ligeledes efter ‘varmepude nakke’ på internettet, da de fleste af os kender til at have spændinger i nakken. Samtidig giver varmepuden også en behagelig følelse af velvære.

Hvad er en varmepude?

Du kender måske den gamle, traditionelle varmpepude som man fylder med varmt vand fra elkedlen eller den varme hane. I dag findes der dog flere alternativer som gør den traditionelle varmepude kunsten efter med mere effektive metoder.

varmepude med kornDen moderne varmepude er typisk meget effektiv, medgørlig og nem at arbejde med. Ikke desto mindre kan du finde en varmepude i mange forskellige størrelser, alt efter hvad der passer bedst til dit behov. I gennemsnit er en varmepude dog sjældent større end en lille sofapude. Prismæssigt findes de fleste varmepuder i en prisramme indenfor 200-700 kroner.

En varmepude kan fungere som mange ting i hjemmet. Det kan være et smertelindrende middel mod smerter og spændinger, et hyggeligt supplement i sofaen sammen med en god film eller bog, eller en hjælp til at opvarme en kold seng eller dyne. En billig varmepude kan sagtens være en varmepude af god kvalitet, det handler simpelthen om at vide hvilke egenskaber du værdsætter og hvad du skal bruge varmepuden mest til, når du skal finde den bedste varmepude.

Hvis du gerne vil bruge en varmepude til smertelindring, kan du med fordel lede efter en mindre varmepude. Vil du blot bruge varmepuden til at opvarme din dyne, eller vil du gerne have en varmepude til fødder, en varmepude til hænder eller måske en varmepude til nakken? Så skal du måske kigge efter en varmepude, som er formet til disse formål. For at finde den bedste varmepude, er det derfor vigtigt at du kender dine egne behov først, før du går ind og sammenligner tilbud i en varmepude bedst i test.

Den elektriske varmepude

Den elektriske varmepude er en mere moderne, og vedvarende form for varmekilde og varmepude, som heletiden udvikles med flere ekstra funktioner, i takt med at teknologien hele tiden udvikler sig. Samtidig mister den førnævnte traditionelle varmepude gradvist varmen når den bruges, da den varmes op af varmt vand der gradvist nedkøles, men med en elektrisk varmepude skal du aldrig bekymre dig om varmetab.

Det grundlæggende der sker når en elektrisk varmepude opvarmes er, at en elektrisk strøm passerer gennem en ledning, som genererer varme. Alle elektriske ledninger indeholder en lang række af varmeelementer, som typisk er fastgjort i et slangemønster i hele puden. For at sikre at varmepuden er sikker, jævn og komfortabel at bruge, kræver det selvfølgelig nogle foranstaltninger.

Disse foranstaltninger kommer i udtryk i form at ekstrafunktioner, pris og design. De fleste elektriske varmepuder er udstyret med et stik, som du nemt kan klikke af selve varmepuden. På denne måde er det nemt at vaske varmepuden i en vaskemaskine. De fleste varmepuder er dermed også produceret i materialer der er nemme at rengøre og behagelige at røre ved.

Flere elektriske varmepuder indeholder også en regulator, så du selv kan skrue op og ned for varmen. Hvis du gerne selv vil kunne være med til at have indflydelse på hvor varm din elektriske varmpude skal være, bør du derfor kigge efter en varmepude med en regulator.

Nogle varmepuder har også en automatisk sluk-funktion, som sørger for at din varmepude ikke ligger og varmer når den ikke bruges. Vil du gerne skåne din pengepung på sigt og miljøet, kan du derfor også oveveje denne ekstra funktion. Ud over denne funktion har nogle varmepuder også en overophedningsfunktion, som sikrer at varmepuden ikke bliver opvarmet så meget, at det kan være skadelig for dig, din krop og varmepudens mekanik.

Hvis du vælger en el varmepude, er det altid vigtigt at du læser de medfølgende instruktioner omhyggeligt før du begynder at bruge din varmepude. Det tager typisk kun et par minutte at læse brugsvejledningen, men vi kan garantere dig for at tiden er brugt godt. Ved at læse brugsvejledningen først, vil du i 9/10 tilfælde kunne finde svar på spørgsmål omkring ekstrafunktioner eller lignende, som du måske ville støde på senere hen.

Varmepude med korn, ris og hvedekerner

Selvom den elektriske varmepude er utrolig populær, så kan du også gå efter en mere gammeldags, men stadig effektiv udgave af varmepuden, nemlig en varmepude med korn, en varmepude med hvedekerner eller varmepude med ris.

Fælles for disse tre typer af varmepuder er at de ganske let kan opvarmes i mikro-ovnen eller i din almindelige ovn, de kan gebruges, nedkøles, kræver ingen elektrisk tilslutning, og kan påføres hvor som helst på kroppen.

En varmepude med korn, ris eller hvedekerner er typisk aflange og måler omkring 20 x 50 centimeter. Disse varmepuder er specielt rettet mod spændinger, muskel- og ledsmerter i hele kroppen, da de er mere kompakte og mindre end elektriske varmepuder kan være.

Men hvordan virker en varmepude, der kun indeholder ris, kerner eller korn? Den cellulære struktur af korn og ris giver fantastiske isoleringsegenskaber. Kornene kan simpelthen absorbere og fordele både varme og kulde jævnt, og dermed gradvist sikre effektiv smertelindring.

Du kan altså derfor også vende hele effekten på hovedet, og bruge denne type af varmepude som et køleelement. Hvis du eksempelvis har fået en skade, kan en kølende pude med korn eller ris fra fryseren hurtigt vise sig og være en smertelindrende, hjælpende hånd. Et godt råd er at lægge din varmepude i en plastikpose, før du pakker den i fryseren. Det tager kun omkring 4 timer, før varmepuden er klar til at afkøle – direkte fra fryseren.

Denne type varmepude kan opvarmes direkte i mikroovnen eller i en almindelig ovn, og betrækket kan også vaskes sammen med dit andet tøj ved en normal 40 graders vask. Hvis du opvarmer varmepuden i mikroovnen, skal den typisk ikke have mere end 1-2 minutter, før den er klar til brug. Når du har fundet den varmepude du synes mest om, kan du altid læse hvor mange minutter du skal opvarme puden på anvisningerne.

Denne type varmepude kan i gennemsnit holde i rigtig lang tid. Hvis du bruger din varmepude en gang om ugen, kan den cirka holde 7-9 år.

Et minus ved denne type af varmepude er at der kommer en vis brandrisikio med i købet. Kornene eller risene kan tørre ud og antænde, hvis du ikke passer på og vedligeholder din varmepude efter anvisningerne. Det sker sjældent at en varmepude antænder, men det er alligevel noget du skal huske at holde øje med.

Et godt råd er at varme din varmepude i mikroovnen eller i din almindelige ovn sammen med et glas vand. På den måde bevarer du fugtigheden i ovnen, og undgår dermed at din varmepude selvantænder. Du kan også sprøjte en smule vand på din varmepude, inden du lægger den i ovnen. Du bør dog under alle omstændigheder aldrig gå fra varmepuden når du opvarmer den, brug i stedet 2-3 minutter på at ordne noget andet i køkkenet, så du altid er tæt på din varmepude mens den varmes op. Du bør dog under alle omstændigheder især være opmærksom på om din varmepude begynder at lugte brændt, når du bruger den. Hvis din varmepude begynder at lugte brændt, er det et tegn på at du bør udskifte til en ny varmepude.

Det er ikke alle modeller som du kan vaske, på samme måde som du typisk kan vaske din el varmepude. Det er derfor også en god ide at undersøge, om den udvalgte type du eventuelt har fundet i en varmepude test også er vaskeegnet eller ej. Varmepuden bruges ofte i sengen eller sofaen, hvor vi engang imellem kan finde på at drikke varme drikke og spise, så derfor kan du næsten ikke undgå at gøre din varmepude beskidt.

Flere modeller har udviklet systemer der kan garantere en mere vedvarende effekt, udvikle dufte, og hvor der er blevet taget højde for økologi og miljø. Det er alle faktorer du kan overveje, når du vælger din nye varmepude.

Hvordan kan en varmepude hjælpe på smerter?

Din livsstil kan have direkte indflydelse på hvordan du finder den bedste varmepude. Hvis du eksempelvis træner meget eller generelt blot døjer med muskel og ledsmerter, så bør du gå efter en varmepude som er skræddersyet til at lindre ømme muskler og led.

Varmen fra en varmepude går simpelthen ind og lindrer smerterne, ved at øge blodgennemstrømningen i musklerne, således at dine muskler føles mere afslappede og smidige. Man kan sammenligne denne varmebehandling lidt med et varmt brusebad eller karbad efter en lang dag på arbejdet. Badet har typisk en afslappende effekt på os, da det varme vand går ind og får vores muskler til at virke afslappede. På helt samme måde fungerer en varmepude.

Har du stivhed i dine led eller muskler, kan det derfor hjælpe at påføre varme direkte på problemområdet for en mere koncentreret varmebehandling. Da en varmepude kan blive rigtig varm, kan du med fordel gøre det til en vane at lægge et håndklæde eller lignende om varmepuden, før du bruger den. På denne måde undgår du at blive brændt på huden af varmepuden. Derudover er det også en rigtig god ide kun at anvende varmepuden i 15-20 minutter.

Udover muskel- og ledsmerter kan en varmepude også være en god ide til dig, hvis du er en af de mange kvinder, der døjer med menstruationssmerter. Varmepuden er ikke et mirakelmiddel der fjerner smerten helt, men den kan alligevel gå ind og lindre smerterne markant og virke afslappende.

Udover at varmpuden kan være smertelindrende og løsne spændinger i kroppen, så kan den naturligvis også bruges til at afgive varme i al sin enkelthed. Hvis du går og fryser hver gang du skal sove, og ikke bryder dig om at putte i en kold seng, så kan du altså bruge varmepuden til at varme de kolde nætter op med. Det er nemt at ligge varmepuden under dynen, og det kræver blot et par minutter, så har du en dejlig varm dyne og seng klar.

Kender du følelsen af, at du altid fryser dine tæer om natten? Rigtig mange døjer også med kolde fødder, specielt i vinterhalvåret i Danmark. Du kan også finde en varmepude til fødder, som simpelthen er designet til at gå ind og varme dine fødder på bedste vis når du sover eller slapper af. På samme måde kan du også finde en varmepude til hænder, hvis du tit fryser dine fingre.

Hvis du rejser meget, skal på skitur eller har andre køligere destinationer i kikkerten, kan du også finde en rejsevenlig varmepude på internettet. Disse typer af varmepuder er mere praktiske, mindre, og er nemme at pakke i kufferten og tage med på farten. De er ofte ikke større end at de kan være i lommen på din jakke, hvoraf de også har fået kælenavnet ‘lommevarmere’.

Som du kan læse er der rigtige mange forskellige udgaver af varmepuden. Der er derfor flere ting du skal huske at have med i dine overvejelser, når du går på jagt efter et varmepude tilbud. Der findes forskellige varmepuder til enhver pengepung og smag, så du vil uden tvivl kunne finde en varmepude der passer til dig, når du sammenligner varmepuder bedst i test.