Du har måske allerede hørt om affugtere før, men måske aldrig forstået, hvordan den fungerede, eller hvad den skulle bruges til. I vores affugter test forsøger vi at give dig et overblik over de affugtere, der findes på markedet i forsøget på at finde den bedste affugter derude. Ikke mindst til dine behov. Til sidste udnævnes også affugter bedst i test ud fra de forskellige specifikationer og vilkår, der gør sig gældende.

bedst i test
Eeese Adam 20L
Bedømmelse
Mest populære
Eeese Hugo 13L
Bedømmelse
bedste køb
Wilfa DH2W-20DC – 20
Bedømmelse
Med flest funktioner
Eurom DryBest 20
Bedømmelse
Vores sidstevalg
Eurom DryBest 10
Bedømmelse

Hvad er affugtning, og hvorfor er det vigtigt?

Ordet affugtning giver umiddelbart sig selv i den forstand, at det betyder, at man formindsker den fugt, der er tilstede i på et givent område. Men hvorfor er det præcis, at vi kan have behov for at affugte?

Indeklimaet er vigtigt som aldrig før, så der er nogle ting, du skal holde øje med, der kan være tegn på, at du har brug for at affugte. Hvis der er for fugtigt indendørs, kan der nemlig nemmere komme angreb af mug eller forskellige typer svampe (såsom skimmelsvamp). Hvis der er fugtigt indeklima, hjælper det nemlig til med at danne en form for forhold, hvor den typer mikroorganismer nemlig stortrives og dermed formerer sig hurtigere end normalt. Ikke nok med at det kan give en utrolig ubehag og i værste tilfælde skade dit helbred, så kan det også fører til, at dine elektroniske ting stopper med at virke pga. beskadigelser, eller at du får permanente eller midlertidige fugtskader på bygningen, dine møbler m.m.

Du skal dog ikke undervurdere, at du en affugter kun skal bruges til større skader. Der kan nemlig opstå et behov for at affugte under mange forskellige omstændigheder. Først og fremmest så kan de ske under nybyggeri, hvor bestemte processer under produktionen kan forøge fugtighed i luften, der kan give varige men. Dernæst skal man også være opmærksomhed på at udeklimaet også spiller en rolle. Der er nemlig intet sted i verden, hvor udeklimaet bliver fri for luft på noget som helst tidspunkt – luften vil derfor altid bringe fugt ind i din lejlighed eller hus, og du skal være opmærksom på, at hvis du har værelser med dårlig luftveje eller andet, kan det godt få konsekvenser.

Der er også andre faktorer, der kan gøre, at klimaet indenfor kan have brug for at blive affugtet. Mennesker afgiver sved, og dermed kommer vi også automatisk til at afgive en masse fugt, hvilket gør, at mange vælger at kigge på og købe en affugter til soveværelse. Især fordi soveværelset tit kan være et mere lukket rum, der måske trænger til mere udluftning og affugtning end andre. Som du kan regne ud, så vil et øget antal mennesker dog betyde, at niveauet af fugt stiger. Jo større forsamlingen er af mennesker, jo mere fugt – og jo større er behovet altså også for at affugte.

Det er dog ikke bare menneskene – men også mange af de helt normale ting, som vi gør i dagligdagen, der er med til at afgive fugt som f.eks. både laver mad, går i bad, dyrker motion, eller vi hænger vores nyvaskede tøj op til tørre. Selvsagt.

Grunden til, at affugtning er ved at være et stigende problem igen, er, at vores moderne bygninger mange gange er blevet ”for gode”. Med for gode menes der her, at de er langt bedre isolerede end i gamle dage, så vi ikke behøver at bruge så mange penge eller energi på at varme vores huse op om vinteren eller køle dem ned om sommeren. Man kan altså stort sige, at den bedre isolation af vores huse og lejligheder har været et forsøg på at få styr på de hurtigt stigende energipriser for os almindelige borgere.

Det, der dog sker, er, at når isoleringen holder kulden udefra væk, så betyder det i princippet, at luften ikke kan bliver udskiftet. Når luftskiftet stoppes, så holdes på fugten indenfor. De fleste af os har set, når denne proces finder sted i form af dug på ruderne. Hvor dug måske er ufarligt som sådan, så kan det hurtigt blive til fugt, og det er her, at det kan begynde at blive til skade for træværket eller andet. God udluftning kan nogle gange løse problemet, men ikke altid, da nogle rum kan opleve, at de har meget dårlig ventilation.

Der kan også opstå helt specielle situationer, hvor du kan have brug for en affugter. En affugter til kælder kan måske gå hen og blive essentielt for mange, når der blandt andet har været skybrud i Danmark – det er desværre blevet en mere og mere normal hændelse. At kunne finde en effektiv og billig affugter med nogle af de mange affugter tilbud på markedet er derfor en god måde at sikre sig på, hvis uheldet skulle være ude.

Hvis du synes, at det kan virke uoverskueligt, så følg med og tjek også vores affugter test, hvor vi giver dig meget mere information.

Hvordan fungerer en affugter mere præcist?

Hvis du gerne vil forstå processen bedre, eller hvorfor de forskellige modeller i vores affugter test får den feedback, som de gør, så kan det være vigtigt at sætte sig ind i, hvad affugtning er for en størrelse.

Først og fremmest så ved man fra forskningens og fysikkens verden fra langt tilbage, at varm luft generelt indeholder langt mere vanddamp end kold luft. De fleste af os kender godt følelsen af at være på ferie et varmt sted, hvor fugtigheden er enorm i luften, så følelsen er måske ikke et ligefrem fremmed koncept.

For at regulere temperaturer i et specifikt rum ville man altså på traditionel vis suge frisk luft ind i rummet, hvor den gradvist bliver varmere, så at den friske luft optager mere og mere af vanddampene med sig ud af vinduet. Denne proces ville altså så gentage sig selv igen og igen, indtil man har fået det indeklima, som man ønsker sig, og vanddampen er forsvundet. Der er dog flere negative sider ved denne form for ”tørringsproces”. Først og fremmest så kan man ikke altid vide eller garantere for, hvor meget fugt der er i luften, der kommer udefra – og det kan altså overordnet være med til at forlænge processen i det hele taget. Det er intet mindre end umuligt at styre årstider, vejrforhold eller temperaturen. Desuden så koster den her proces mange flere penge, da den kræver langt mere energi end alternativer, såsom affugteren, og det er derfor både dårligt for dig, din pengepung og miljøet. Affugtere bruger i stedet en proces kaldet kondenstørring, så ligegyldigt om du overvejer købe en stor eller lille affugter, så kan det have en positiv påvirkning på alle tre områder, og du vil klart kunne mærke en forskel.

I modsætning til ventilation, hvor du decideret kaster dine penge og varme ud af vinduet, så har skal vi ved kondenstørring eller kondensaffugtning, som det også kaldes, have et lukket miljø. Rummet ses derfor som en lukket enhed, hvor vinduer og døre holdes tæt, så ingen udeluft påvirker. I dette lukkede miljø vil luften altså blive ind gennem affugteren utallige gange, og den fugt, damp eller andet, som opfanges, vil blive ført fra systemet og ned i en beholder, hvor du kan bruge vandet til noget andet såsom dine husplanter. I nogle tilfælde bliver vandet dog ledet direkte ned i et afløb.

På denne måde har du altså fuldstændig styr på hele fugtighedens forløb, og det er en del mere kontrolleret end den traditionelle metode med ventilation, da du nu ikke behøver at hensyn til vand, vind og vejr. Den er altså med til at give dig en stabil luftfugtighed og indeklima, mens den hjælper til med at holde f.eks. skimmelsvamp for døren og risikerer dermed voldsomt risikoen for dannelse af fugtskader i dit hjem. Derudover så bruges der langt mindre energi – hvis det bruges korrekt, siges der nemlig, at forbruget faktisk kan nedsættes med næsten 80 % i forhold til normalen. Situationen er klar: Affugteren er klart at foretrække i forhold til almindelig måder at ventilere dit rum på!

Sådan bruger du din affugter

Om du vælger at købe en mini affugter eller en af de større, så er det vigtigt, at du vælger at læse instrukserne og manualen grundigt! Du skal sikre dig, at fugtigheden i luften stabiliseres og ikke udtørres, da det nemlig også kan skabe andre typer af problemer for indeklimaet og blandt andet træværket.

Et andet godt råd er at tørre dit tøj udendørs. Vasketøj er den helt store synder, når det kommer til at skabe et fugtigt indeklima, og hvis du har muligheden, så er det derfor at fortrække at hænge ud. Det er også selv, du bruger din affugter kælder. Kældre er ofte i større grad indelukket, så det er bedst ikke at høje fugtigheden mere end højst nødvendigt. Det kan også udgøre en decideret sundhedsfare for folk, der lider af enten astma eller andre former for allergi – så vær forsigtig! Du tænker nok, at vintertiden kun besværliggør tørringsprocessen, og mens dette også er rigtigt – og det måske ikke er muligt for dit tøj at blive fuldstændigt tørt udenfor – så mindsker tiden udenfor stadig tørringstiden indenfor, og du bruger derfor igen mindre penge og energi. Uden at sætte din affugter på overarbejde.

Hvad skal jeg kigge efter, når jeg køber en affugter?

Det vigtigste råd er: køb affugter til dine unikke behov! Du skal først og fremmest vide, hvor stort et område du skal bruge den til, da forskellige modeller naturligvis ikke har helt samme rækkevidde. Hvor stort et område, de forskellige modeller kan dække, er klart det punkt, der gør den største forskel.

Det er også vigtigt at overveje, hvilket klima som din affugter skal bruges i. Hvis affugteren skal bruges derhjemme, så er det højst sandsynligt end meget almindelig kondensaffugter, som du leder efter. De kan nemlig tåle at opholde sig mellem temperaturer på 5 til cirka 35 grader. Hvis det dog er tilfældet, at du leder efter en model, der skal kunne bruges under 5 grader eller andre mere ekstreme temperaturer, så er det oftest nødvendigt at snakke med en fagperson, før du kaster dig ud i noget, så du ikke gør mere skade en gavn.

Hvis du har en mindre lejlighed og hovedsagligt skal bruge en affugter, da du har til tendens til at tørre dit tøj inden døre i løbet af vinterhalvåret, så kan du i langt de fleste tilfælde nøjes med en mindre model. De fleste af dem kan klare op til omkring 10 liter om dagen, hvilket sagtens kan dække dette. Hvis du har en mindre lejlighed, kan du også sagtens købe en af de mindre affugtere og placere den på den central sted i lejligheden, da den vil kunne klare det meste derfra – og du sikrer dig samtidig, at den fanger fugt i hele lejligheden og ikke bare i det rum, som du mener er udsat. Hvis du i stedet har meget store arealer, hvor der tit er mange mennesker eller arealer, hvor der måske generelt kan være dårlig udluftning, så er det måske smartest at kigge mod nogle af de lidt større modeller.

Lydniveauet skal man dog heller ikke glemme. Forskellige modeller affugtere har forskellige lyd- og/eller støjniveauer, og det er derfor vigtigt, at du kigger på dette inden, at du køber. Lydniveauet fra affugteren skal nemlig passe overens med størrelsen på din lejlighed (hvor lydt din lejlighed er), og hvor affugteren skal placeres. Skal den placeres i rum tæt på almen beboelse, soveværelse eller andet, så vil vi klart anbefale, at du kigger efter modeller, som sikrer dig, at deres niveau af støj er på det laveste.

En affugter pris kan være alt for omkring 1000 og derop efter. Det hele kommer an på kvalitet og til tider også mærket. Du kan se alle specifikationerne og nem tilgængelig oversigt over priserne på de forskellige modeller i vores affugter test.

Alle disse aspekter er afgørende, og du kan få flere detaljer og svar på dine spørgsmål omkring de enkelt modeller i vores analyse af de forskellige modeller. Har kan du også se mere om priserne og affugter tilbud, når du har besluttet dig for, hvilke specifikationer er vigtige for dig og dit hjem.