Hvad er en dampmoppe?

Moppen er ikke noget nyt koncept. Gulvmappen optræder faktisk allerede i det første gang i det engelske sprog omkring år 1496, og har siden da har rigtig mange varianter og typer af mopper set lyset. Modellerne har udviklet sig i takt med, at husets renlighed blev vigtigere, da husets betydning for familien og for sociale sammenkomster voksede. De har også udviklet sig i takt med, at vi er blevet mere og mere bevidste omkring renlighed og hygiejne. Jo mere viden vi fik omkring emnet, jo skarpere krav blev der stillet til den måde, vi gjorde rent på – og ikke mindst de redskaber vi brugte.

En dampmoppe er altså en form for videreudvikling af den mere traditionelle moppe. Denne form for moppe bruger damp til at gøre gulve og tæpper rent med, og ofte kan man tilsætte en form for klud, gulvklud eller udskiftningspuder (læg dog mærke til, at kluden til dampmopper også nogle gange bliver kaldt ved det engelske ord ”pad”) lavet af mikrofibre, der bruges til at fange skidtet med. Rigtig mange af modellerne har en mindre beholder til vand og nogle har også en funktion til tørrens.

dampmoppe testSelve dampmoppen blev opfundet af en sydkoreaner, Romi Haan, i 1998. Fjernøsten, men i særdeleshed Sydkorea og Japan, har længe været kendt for deres præcision, perfektionisme, gode personlige hygiejne – og sidst men ikke mindst deres forkærlighed til teknologisk snilde. Det er derfor heller ingen overraskelse, at produktet her opfundet af en sydkoreaner meget hurtigt blev ekstremt populært. Den første prototype var færdig tre år efter i 2001 og ramte det helt store forbrugermarked i 2004, hvor salget røg helt til tops i løbet af ingen tid.

Her giver vi dig det helt store overblik med vores dampmoppe bedst i test. Her kan du se alle specifikationer og dampmoppe tilbud.

Hvilke typer findes der derude?

Siden damprenseren kom til verden, så er der sket en rivende udvikling. Og hurtigt. Både internationalt og på det danske marked findes der nu rigtig mange forskellige typer af netop dampmopper, og det er kan derfor godt være lidt svært for den almene danskere at regne ud, hvilken model der er bedst eller som passer til ens personlige behov – især, hvis det måske er, fordi man skal ud og købe en for første gang. Skal du have vandbeholder til 1 liter eller til 2? Skal du have med ledning eller skal du have dampmoppe ledningsfri? En af grundene til, at vi sørger for at lave en dampmoppe test, er, så du kan få et bedre overblik over, hvilke modeller der er på markedet nu. Hvis du kender modellerne, deres funktioner og markedet som helhed bare en smule bedre, så står du i en meget position, når du skal vælge en, der passer specifikt til dine krav og præferencer. Du behøver altså ikke at gå langt for at finde den bedste dampmoppe, da du kan læse vores dampmoppe anmeldelse her.

Hvordan fungerer en dampmoppe egentlig?

På selve dampmoppen findes der en form for beholder. Beholderen kan se forskellige ud afhænger af, hvilken model det er, at man har. Beholderne her indeholder vand, der først og fremmest skal varmes op til omkring 120 grader.

Almindeligt vand kan kun blive omkring 100 grader – det er nemlig smertegrænsen, så at sige, for dens flydende form – efter det begynder vand nemlig at blive til damp. Damp er nemlig vands gasform. Damp tillader altså vandet at blive mere end de 100 grader, hvilket er vigtigt, da vi ved at desto varmere vandet er, jo bedre er det til at slå bakterier og andet utøj ihjel.

Når vandet altså først er blevet til damp, så ryger dampen ud for enden af skaftet, hvor det fugter kluden placeret forneden. Det fantastiske og fascinerende er nemlig, at vi nu kan styre, hvor dampen skal gå hen. Mennesket har altid kunne lave damp, men dampmoppen tillader, at vi effektiviserer forbruget, og der er absolut ingen tvivl om, at vi vil komme til at se mere til dem i fremtiden, da de vil blive langt mere vigtige i vores hjemmelige hygiejne med tiden.

Når kluden bliver fugtigt, hjælper det med at fjerne snavset. I modsætning til almindelige mopper, så efterladen den intet tilbage, og varmen fra dampen dræber omkring 99 procent af alle former for baktier, også støvmider. Man kan sige, at nogle af deres bedste egenskaber er, at de er gode til at dræbe støvmider, fjerne alle bakterier (total desinfektion af gulve) samtidig med, at de også kan være med til at give glans tilbage og nogle gange endda fjerne pletter.

Dammoppen er altså en super måde, hvorpå du nemt og effektivt kan gøre rent. Det kan være stor hjælp for mange, da det rent faktisk er de færreste mennesker, som synes, at det er fantastisk at skulle gøre hovedrent i hele huset eller lejligheden som minimum én gang om ugen. Med det her apparat til rengøring bliver det hele rengjort som en leg. Du vil meget hurtigt opleve forskellen – både i form af hvor meget tid, du sparer, men også i forhold til, hvor rent der faktisk bliver. Når du først har prøvet at en dampmoppe til trægulve, så kommer du aldrig til at ville bruge et andet redskab igen. Du kan finde den bedste til dig i vores dampmoppe test nedenfor.

Rengøring af specielle forhold for folk med allergi mm.

Generelt giver damp noget af den bedste rengøring, du overhovedet kunne tænk dig. Det er naturligvis vigtigt, at du læser brugsanvisningen ordentligt og grundigt, hvis du vælger at investere i en dampmoppe, fordi ikke alle damprensere eller dampmoppe kan bruges til præcis de samme ting – men generelt set, kan du bruge den traditionelle dampmoppe på trægulv til meget mere end det.

Damprenseren er faktisk ret effektiv, når det kommer til ”glatte” overflader så som ved vinduesvask eller vask af spejle. Når du bruger damp til at rengøre med her, så undgår du striber og beskidt vand i vinduerne eller i vindueskarmene. Uden at du overhovedet behøver at bruge så meget som vand med sæbe, eller uden at skulle tørre efter med papir, så får du det allerbedste resultat, du kunne tænke det – det bliver fuldstændig klart. Du skal i stedet bare påføre dampen og efterfølgende skrabe det af med en gummiskraber. Du skal dog i dette tilfælde være opmærksom på, at vinterperioden kan skabe temperaturchock, da forskellen er for stor. For at undgå skader skal du altså i stedet påføre dampen et par centimeter væk fra dit vinduesglas eller andet materiale, så du varmer det op gradvist!

En anden vigtig note er, at dampmopper er helt exceptionelt redskab, når det kommer til at give bedre omgivelse til folk derude med allergi. Dette er især vigtigt, når flere og flere folk verden over oplever en voksende grad af allergi – der er altså f.eks. flere mennesker i det moderne Danmark, der får konstateret astma eller støvallergi.

Støvallergi, eller allergi over for husstøvmider, er altså alt andet end ualmindeligt. Desværre er husstøvmider ikke noget man kan se med det blotte øje, og de over alt i dit hus og hvert eneste hjem. Det, samt mange andre former for allergi, kan altså være utroligt ubehageligt eller i nogle tilfælde angstfremkaldende, hvis det ender med, at allergikeren oplever voldsomme migræner eller vanskeligheder med åndedrættet på hyppig basis.

Det gode er her, at den voldsomme varme fra dampen i en dampmoppe dræber de levende organismer såsom husstøvmiderne eller andre levende organismer, der ofte kan findes i hjemmet såsom forskellige svampetyper. Samtidig med, at den dræber alle disse former for organismer med omkring 99 % sikkerhed, så slipper du også for, at støvet hvirvles rundt i luften, som det ville have været blevet, hvis du have måske støvsuget eller brugt en anden rengøringsform i stedet. Det gør sig derfor perfekt med en dampmoppe trægulv.

En anden allergiform, der også skal tages med i overvejningen, er den for kemiske stoffer. Vi kommer i kontakt med rigtig mange produkter hver dag – enten i form af skønhedsprodukter, mad, tøj, rengøringsmidler eller rigtig meget andet – og langt de fleste af dem indeholder en eller anden form for kemi. Midler til rengøring er dog ofte en af de typer produkter, der indeholder de skrappeste sager. Vores kroppe har hverken godt af, at komme i direkte kontakt med det, mens vi gør rent, eller med de kemikalierester, der ofte efterlades usynligt, efter vi har gjort rent. Hvis du ikke har en allergi på nuværende tidspunkt, så kan få meget kontakt med kemikalier sagtens være skyld i, at du udvikler én med tiden, og det er derfor vigtigt, at du undgår minimum kontakt. Efter som dampmoppen slet ikke behøver rengøringsmidler, er den derfor her perfekt til folk, der er meget overfølsomme eller som vil sikre sig, at de passer på sig selv og ikke udvikler det med tiden. Fordi dampmoppen bruger kun bruger vand, er der mindre risiko for irritation af huden eller allergiske reaktioner.

Hvilke gode grunde er der til at vælge dampmoppen?

De fleste af os forstår allerede, at vores tid er virkelig dyrebar, og at mange os ønsker allerede, at der var flere timer i døgnet. Så først og fremmest er den største umiddelbare fordel, at du unægtelig sparer uanede mængder af tid med en dampmoppe. Med den traditionelle gulvvask og gulvmappe ville du først skulle gøre klar: Det betyder, at du skal hive en spand frem for at fylde den med varmt vand, putte den korrekte sæbe i, og derefter finde moppen frem og klargøre den, så den er pæn, ren og parat til brug. Desuden kan det være nødvendigt at stoppe op og rengøre udstyret flere gange under brug afhængig af, hvor beskidt gulvet er. Sådan fungerer det ikke med en dampmoppe, hvor de oftest ikke tager mange sekunder om at varme op, og hvor klargørelsen er skruet ned til et minimum. Du vil også opleve, at det ikke kun er med forberedelserne, at du spare tid – men fordi vandet er så varmt, vil dit gulv også tørre langt hurtigere end normalt.

dampmoppe tilbudDampmopper er også utroligt miljøvenlige, da du i almindelighed ikke behøver at tilføje sæben – simpelt vand fra hanen klarer det hele. Det betyder, at du sparer penge på at købe dyre rensemidler eller kemikalier, mens du også sparer miljøet fra mere forurening fra rengøringsmidler. Hvis du har små børn eller dyr i hjemmet, kan det også være rart at have sikkerhed om, at du ikke har miljø- eller sundhedsskadelig kemikalier i hjemmet, som de kan få fat i ved et uheld. Det er faktisk også sådan, at 1 liter vand i nogle tilfælde kan forvandles eller omdannes til omkring 1500 liter damp. Hvilket betyder, at du har meget mere at gøre rent med. Igen: billigt, effektivt og miljøvenligt. Og du kan se specifikationerne for enkelt model i vores dampmoppe test.

En anden lille, men også rigtig vigtig ting, der er god at holde in mente, er, at dampmoppen er langt mindre fysisk krævende, når du gør rent, end andre metoder, der findes lige nu. Det er både, fordi det tager mindre tid, men også fordi du slipper for det samme skrubberi og gnubberi som med den gode gammeldags mobbe. Du behøver heller ikke at skulle lægge i akavede stillinger og bruge knofedt. Du kan derfor i ro og mag sikre dig det bedste og ikke mindst reneste resultat. Du vil absolut ikke blive skuffet.

Men i modsætning til, hvad mange måske tænker (eller har om fordomme) om dampmaskinen, så er det altså ikke kun til folk, der er helt besatte af hygiejne. Rigtig mange type mennesker ville kunne drive fordel af at købe en dampmoppe til deres hjem, og den er så god til gøre sit job, at den næsten burde være fast inventar i de fleste hjem!

Hvordan ligger prisniveauet?

Det er ikke urealistisk, at du ville kunne komme af med omkring 400 kr. ved de mest gængse butikker og kæder i Danmark. Nogle gange skal man kun et par hundrede danske kroner op før, at anerkendte og prisbelønnede mærker begynder at kunne være med – det kan godt betyde en del for kvaliteten også.

Mange gange vil vi anbefale, at du mest af alt kigger ved de mærker, du kan finde i butikker med enten elektronisk eller hårde hvidevarer – også gerne butikker online! Det er nemlig her, at du ofte får mest værdi for pengene, så selvom det er lidt dyrere, så kan det være givet rigtig godt ud. Det er også en god idé at holde øje med dampmoppe tilbud rundt omkring, da det også kan være ret god og sund konkurrence mellem de forskellige producenter.