Hvad er en damprenser?

Damprenseren dækker over flere koncepter tilknyttet til rengøring – nemlig dampmoppen eller den håndholdte damprensere. Man kan dog snildt og hurtigt få sagt, at moppen er ikke noget nyt koncept – da man faktisk kan finde beviser for den eksistens så langt tilbage som hvert fald 1496. Siden da er det gået virkelig hurtigt med den teknologiske udvikling, og man må sige, at vi er nået noget længere her i moderne tid. Det skyldes til dels vores øgede viden omkring teknologien selv, men også vores viden omkring renlighed, og hvordan dette koncept er blevet meget vigtigere for os som samfund i helhed. I takt med, at vi blev mere bevidste omkring renlighed og hygiejne, jo større blev de krav, som vi stiller til vores rengøringsmetoder og ikke mindst –redskaber, som vi bruger.

Damprenseren og dampmoppen er begge en form for videreudvikling af moppen, som vi plejede at kende den. Disse apparater bruger primært damp (derfor navnet!) til at gøre rent med. Ofte er det sådan, at man tilsætter en klud, gulvklud eller udskiftningspuder (læg dog mærke til, at det på dansk også nogle gange bliver kaldt det engelske navn ”pad”), der er lavet af mikrofibre. Mikrofibrene fanger skidtet meget mere effektivt, og du opnår derfor et meget bedre og renere resultat end ellers.

Dampmoppen og renseren er en forholdsvis ny opfindelse, og den er kun omkring små 20 år gammel. Den blev først opfundet i Asien, nærmere bestemt Korea, hvor god personlige hygiejne spiller en hyggelig vigtig rolle. Dette, kombineret med landets forkærlighed for teknologi, er nok det, der ligger bag denne succesfulde udvikling, der spredtes hurtigt til resten af verden.

Med denne artikel vil vi gerne give det et godt overblik, al den information du har brug for, samt kigge på damprenser bedst i test for at sikre sig, at du finder det, som lever op til dine behov, når du er ude for at finde det bedste damprenser tilbud.

Hvilke typer findes der derude?

Selvom at denne form for teknologi kun har været på markedet i små 20 år, så er der gået virkelig hurtigt, siden den så dagens lys. Internationalt samt her i Danmark har folk virkelig taget produktet til sig, og der findes efterhånden rigtig mange forskellige typer. Det kan måske derfor også godt være lidt svært at overskue, hvilke modeller, der bedst, og med hvilke modeller man får mest for sine penge. Det kan måske være ekstra svært, hvis man er førstegangskøber. Skal du bruger en damprenser til tøj? En damprenser til din bil? Er det meningen, at det skal være en damprenser professionel eller personligt brug? Vi håber på, at vi kan besvare mange af dine spørgsmål i artiklen her og gennem vores damprenser bedst i test, så du kommer ud på den anden side mere afklaret og med et større overblik over, hvilke modeller du har at vælge imellem på markedet lige nu.

Hvordan fungerer så sådan en damprenser?

Ligegyldig om du kigger på en dampmoppe eller en håndholdt form for damprenser, så vil de have en eller anden slags beholder på sig, der kan fyldes op med vand. Beholderen kan være forskellige af størrelse og form afhængig af modellen, men grundprincippet er det samme: Vandet i beholderen skal kunne tåle at opvarmes til omkring det, der svarer til 120 grader celsius. På normalvis er det nemlig sådan, at vand kun bliver op til omkring 100 grader, før det vand går fra sin flydende form til sin gasform – damp. Damp tillader nemlig, at vandet i denne form kan blive højere end 100 grader, hvilket er utroligt vigtigt for rengøringen. Jo varmere vandet er, jo mere effektivt er det nemlig til at slå forskellige typer af bakterier ihjel. Det der helt præcist sker er, at vandet bliver til damp og derefter ryger ud som damp for enden af apparatet. På den måde sørger damprenseren altså for, at vi nu kan styre, hvor dampen skal gå hen, og dermed effektiviserer vi forbruget. Med de høje krav til hygiejne i den moderne verden, så er der ingen tvivl om, at det her vil gå hen og blive et helt essentielt eje i ethvert hjem. Når du sammenligner damprenseren med andre former for rengøringsapparater eller den mere traditionelle moppe, så er det ingen tvivl om, hvad damprenseren gør et langt bedre job. Det er faktisk sådan, at en test af damprenser viser, at varmen fra dampen slår lige omkring 99 procent af alle former for bakterier ihjel – og det gælder også de meget almindelige støvmider, der ellers er til gene for rigtig mange mennesker i det daglige. Ikke nok med, at en damprenser kan dræbe støvmider, fjerne alle bakterier samt lave total desinfektion af dine gulve, så kan de også til dels være med at til at give glans og fjerne pletter. Det gælder også selvom, du måske vælger at købe en billig damprenser – kvaliteten forbliver i top.

Kort sagt så er damprenseren er helt fantastisk tilbehør, hvor du let kan gøre grundigt rent både i hjemmet, i bilen eller andet. Det kan være med til at gøre hverdagen meget lettere for de fleste, der ellers ikke synes, at det er det sjoveste at skulle gøre rent eller måske har følt, at det kunne være meget besværligt. Her bliver det i stedet legende let for de fleste, og du vil som forbruger meget hurtigt opleve forskellen – både i form af den maksimerede renhed, men også hvor meget tid, du sparer på rengøringen. Vi tør næsten garantere, at du ikke vil bare andet end damprensere, når du først har prøvet et sådan rengøringsredskab. Du kan tjekke nogle af de bedste i vores damprenser test lige her.

Rengøring med damp er bedre for folk, der har allergier

Faktisk er det sådan, at rengøring med damp er noget af det bedste, som man kan forestille sig i moderne tid, og der er ikke rigtig noget derude, der kan hamle op med det på nuværende tidspunkt. Det er altid en god idé, at du læser brugsanvisningen helt igennem, hvis du vælger at investere i en dampmoppe eller fx en håndholdt damprenser, fordi de ofte er specialiserede i forskellige typer af forbrug.

Selvom du kan bruge en damprenser på mange forskellige typer overflade, så fungerer de helt fænomentalt på alle typer af glatte overflader – såsom vask af dine vindue, spejle eller trægulv. Du vil opleve, at du får et langt bedre resultat en før, og når du fx anvender damprenser trægulv, kommer der ikke til at være striber, beskidt vand eller andet snavs tilbage. I stedet får du det allerbedste resultat, og dine overflader efterlades skinnende klare – du skal bare bruger apparat og skrabe efter med en gummiskraber. Husk dog altid at læse op på dit specifikke apparat, og hvordan det fx fungerer i vinterperioden, hvor der kan opstå en form for temperaturchock, da forskellen mellem varmen på dampen og kulden udenfor simpelthen er for stor. Husk på, at det hjælper dig til at undgå skader, hvis du husker at påføre dampen et par centimeter væk fra dit vinduesglas eller andet materiale, så du varmer det op gradvist!

Med et stigende antal af folk i Danmark, der lider af allergi –især støvallergi – eller astma, så kan en damprenser til sofa eller andet være med til at gøre en stor forskel i de daglige omgivelser. Husstøvmider er nemlig desværre ikke noget, som man altid bare kan se med det blotte øje, og det kan derfor være svært at få ram på dem eller vide, hvornår man har gjort tilstrækkeligt rent. Med den rigtige damprenser til rengøring, kan du hurtigt få bugt med disse mider og undgå angstfremkaldende situationer, hvor det potentielt kunne være, at en allergiker ville opleve voldsomme migræner eller vanskeligheder med åndedrættet. Det forholder sig nemlig såleders, at den voldsomme varme fra dampen i en dampmoppe dræber de levende organismer såsom husstøvmiderne, forskellige svampetyper eller andet utøj, der nogle gange godt kan findes i ens hjem Ikke nok med, at de har en virkning eller et effektivitetsniveau på omkring 99 % sikkerhed, så undgås det også, at støvet kommer til at hvirvle rundt, hvilket oftest sker, hvis du havde gjort ren på en anden måde såsom at bruge støvsugeren.

Det er også værd at overveje, at du helt og holdent kommer til at undgå brugen af kemiske stoffer – hvilket er godt for folk med allergi, men også bare dit helbred i al almindelighed. Vi er allerede omgivet af kemiske stoffer hver dag gennem produkter, mad, tøj eller traditionelle former for rengøringsmidler, så hvis vi kan undgå det her, så er vi nok med til at undvige nogle af de allerværste kemikalier derude. Når du ikke udsætter din krop for kemikalierester, så er du også med til at nedsætte risikoen for, at du eventuelt kunne få andre eller flere allergier i fremtiden. Siden damprenseren kun bruger vand, så slipper du altså for mange af de bekymringer, som det ellers ville føre med sig såsom irritation af huden eller allergiske reaktioner.

Hvorfor vælge damprenseren over andre typer af rengøring

De fleste af os forstår allerede, at vores tid er virkelig dyrebar, og som ikke gider at bruge alt for meget af den på rengøringen, der kan damprenseren virkelig gå hen og vise sig at være en stor redning. Dampmopperne eller –renserne er nemlig ikke bare utroligt effektive, men også virkelig lette at bruge. Først og fremmest , så er der ikke meget forberedelse før rengøring med ting, der skal klargøres. Det eneste, som du skal gøre, er at putte vand i udstyret, kun vente få sekunder til, at den varmer det op, og så er du egentlig klar til at køre på. Med det mere traditionelle rengøringsudstyr, så er skal du forberede meget mere og endda tit rengøre din klud eller andet bagefter. Og det er faktisk sådan, at det ikke bare er forberedelserne, som du vil spare tid på – men fordi vandet er så varmt, så kommer dit gulv også til at tørre langt hurtigere end, hvad det ville under normale omstændigheder.

Damprens af bilsæder er også blevet helt ekstremt populært, da damprenseren kan komme ind og gøre rent på steder, hvor man normalt ellers kan have svært ved at nå ind. På den måde oplever du altså et helt niveau af rengøring, og med en damprenser bil, så bliver den ved med at føles som helt ny. Men det er ikke kun til brug i bilen, at den er nyttig. Du kan meget nemt bruge din damprenser til møbler, så du kan holde dine møbler friske og rene. Hvad møbler og bilsæder har tilfælles er, at det er noget, som vi bruger virkelig ofte, hvis ikke hver dag, men hvor vi måske ikke tænker over, hvor hurtigt snavset de bliver.

damprenser bilDesuden så er damprenseren også meget miljøvenlig, da man – som nævnt tidligere – ikke behøver at tilføje andre former for sæbe eller kemikalier under processen. I stedet bruger du simpelt vand fra hanen, og så skinner dit hjem i løbet af ingen tid. Du sparer altså i princippet både miljøet med også din pengepung, da der ikke skal så meget ”ekstra” til. Hvis du har yngre eller måske endda helt små børn eller dyr i hjemmet, så kan det også være betryggende at vide, at du ikke har sundhedsskadelig substanser rundt omkring i dit hjem, som de ville kunne have fået fat i ved et uheld. Faktisk er det sådan, at 1 liter kan blive op til 1500 liter damp, hvilket kun bevinder om, hvor langt bedre, at det i virkeligheden virker. Kort sagt, så er gør det din rengøring billig, effektiv og miljøvenlig, hvilket er noget, som de fleste kun kan drømme om.

To ting, der til sidst også er gode at tænke på, er, at du skal udføre langt minde fysisk arbejde under rengøring med en damprenser, da der ikke skal gnubbes og skrubbes. Samtidig så skal man ikke tro, at damprensere kun er til folk, der er besatte af rengøring og hygiejne. Rigtig mange mennesker nyder i dag godt af de moderne teknologier, som gør damprenseren til at produkt i verdensklasse!

 

Yderligere læsning