Der er ingen tvivl om at markedet for cykler har gennemgået kraftigt udvikling og du har sikkert allerede gjort bekendtskab med de yderst populære elcykler – måske har du selv haft fornøjelsen af at cykle på en eller måske har du bare lagt mærke til dem ude i det danske landskab, hvor de bliver mere og mere almindelige for hver dag der går. Og det er der nemlig rigtig mange klare fordele ved.

Black Friday tilbud

produktguider.com
Black Friday
Gå ikke glip af det!
0 0 0 0
0 0 0 0
:
0 0 0 0
0 0 0 0
:
0 0 0 0
0 0 0 0

HVORFOR DU SKAL STOLE PÅ OS

Din tillid er vigtig for os. Alle produkter er blevet grundigt undersøgt for at sikre, at du kun får det allerbedste. Læs mere For at opretholde 100 % objektivitet tager vi aldrig imod penge, produkter eller nogen anden form for betaling for vores analyse.

Vi er vilde med at cykle i Danmark, og det er sikkert også en af grundene til at flere og flere af os har indset, at der er rigtig mange fordele ved at investere i en elektrisk cykel. Vi har nedenfor udarbejdet en grundig artikel som forhåbentlig kan besvare nogle af de spørgsmål som du måske måtte have inden at du går ud og investerer i en cykel.

Det skal være sjovt at cykle

Selvom at man kan blive fristende til at tro at folk primært vælger en billig el cykel til at klare sig op ad de lange bakker, er det ikke den eneste grund. Tværtimod kan en elcykel hjælpe med at gøre hele cykeloplevelsen en hel del sjovere – og så hjælper det selvfølgelig også lidt, at man kan komme hurtigere frem til sin destination når det måske øser ned.

Hvis du aldrig har prøvet at cykle på en elcykel før, vil du for første gang opleve hvor nemt det egentligt er og rigtig mange beskriver selve oplevelsen lidt ligesom at flyve. Selvom at en elcykel uden tvivl kan give en stor hjælpende hånd når det går op ad bakke og når vi møder modvind på cykelstien, er der ingen der siger, at du ikke kan få en god omgang cardiotræning når du cykler på din elcykel – du kan selvfølgelig bare vælge at slukke for motoren undervejs efter behov.

Markedet er stadig under udvikling

elcyklerVi kan ikke løbe fra at være en cykelkultur i Danmark og vi har i den grad taget elcyklerne til os på kort tid – måske har du allerede stødt på dem i det københavnske byliv. Elcyklerne er gået hen at blive meget populære på relativ kort tid, og det er noget som du kan bruge til din fordel.

Der kommer hele tiden nye modeller på markedet af forskellige typer og det betyder at der er langt større sandsynlighed for at du kan gøre et godt elcykel tilbud hvis du blot gør dit hjemmearbejde og der er ingen der siger at den bedste el-cy-kel også er den dyreste. Selvom at priserne i den grad kan variere alt efter hvad du forventer fra din cykel, er det ikke længere nødvendigt at gå ud at bruge en mindre formue på en cykel. Faktisk findes de til rigtig overkommelige priser hvor de fleste kan være med – og her er det også vigtigt at huske på at en elcykel bør betragtes som en langvarig investering, og det kan måske derfor godt betale sig at investere lidt mere for at sikre dig, at du får en robust model som vil vare dig mange år frem.

Brug din elcykel overalt

Der er ingen tvivl om, at det er en yderst behagelig oplevelse at cykle på en elcykel test og mulighederne er stort set uendelige. Rigtig mange vælger at pendle til og fra arbejde ved brug af en elcykel, da de gør det hurtigere at nå sin destination og du behøver desuden heller ikke at bekymre dig over, at møde alt for svedig op på arbejdspladsen – men er du blot glad for at cykle i naturen og ønsker du at kunne slappe af og nyde landskabet mens du cykler ude i det danske landskab, kan en elcykel også være den perfekte løsning for dig.

Også om vinteren

En almindelig misforståelse er, at du ikke kan bruge elcyklen om vinteren. Dette kan faktisk ikke være mere forkert. Langt de fleste elcykler på markedet i dag kan anvendes i alle årstider og vælger du blot en robust model, kan du være sikker på at du får en cykel som både kan tåle sol, vind, sne og blæst.

Alt efter årstiden, er det dog en god idé at følge visse forholdsregler for at sikre, at din elcykel bevarer en så lang levetid som muligt. Hvis det er meget koldt om vinteren, kan du med fordel afmontere cyklens batteri og lade det op indenfor, hvis du har tendens til at parkere din cykel udendørs. Her skal du også være opmærksom på, at jo koldere det er, jo mindre er batteriet i stand til at yde og hvis du lader det blive alt for koldt gennem en længere periode, vil du sikkert også opleve at det kan blive vanskeligere og mere tidskrævende at lade op.

Som med ganske almindelige cykler, skal du selvfølgelig også tage hensyn til din elcykels dæk om vinteren. Her kan du med fordel erstatte de ganske almindelige dæk med såkaldte vinterdæk der gør din cykeloplevelse i de koldeste måneder lidt mere bekvemmeligt.

Sæt dig ordentligt ind i de forskellige elcykler

Præcis ligesom ved ganske almindelige cykler som vi kender dem, findes der også et forholdsvis stort udvalg af forskellige elcykler, og det er vigtigt at sætte sig grundigt ind i, hvad du kan forvente fra den enkelte type så du ikke går ud og investerer i et el cykel tilbud som måske ender med at skuffe fordi at cyklen ikke lever op til dine forventninger. Det mest optimale vil selvfølgelig også være, hvis du har mulighed for at afprøve en elcykel test på egen hånd før at du køber så du ikke ender med at blive skuffet.

Når du skal vælge din elcykel, så overvej først og fremmest hvad du skal bruge den til. Ønsker du primært at cykle derudad på de danske landeveje og rundt i byen på en smart elcykel dame eller har du brug for at tage cyklen med ud i krævende terræn? Eller måske ønsker du en cykel som kan lidt af hver uden at du behøver at gå på kompromis med kvaliteten? Uanset hvad dine enkelte forventninger er, bør du gøre dig selv en tjeneste og lave dit hjemmearbejde på forhånd således at du har en idé om, hvad du bør kigge efter når du ønsker at investere i en elcykel.

Forskellige elcykler har forskellige motorer

Vi kan ikke komme uden om, at der er meget at sætte sig ind i når det gælder elcykler og du vil sikkert hurtigt opleve, at cyklens motor kan ende med at være et helt kapitel for sig, og faktisk afgørende for, hvordan du kan anvende din elcykel. Selvom at man kunne blive fristet til at tro at en motor på en elcykel bare er en motor og at der ikke er den store forskel, er det desværre ikke tilfældet. Når du starter din søgen på din elcykel vil du også hurtigt finde ud af, at du som regel finder motoren tre forskellige steder – og alle tre motorplaceringer kommer med både fordele og ulemper som du skal veje op mod hinanden. Igen vil det altså være mest optimalt hvis du har mulighed for at foretage en rigtig fysisk el cykel test, men har du ikke mulighed for dette, er der heldigvis masser af hjælpemateriale og anmeldelser at hente.

Som begynder kan det hele sikkert virke lidt overvældende og du er måske slet ikke sikker på, hvilken motor der er den rigtige for dig. Lad os derfor nedenfor tage et grundigere kig på hvordan de enkelte typer motorer fungerer – og du vil forhåbentligt få et bedre indblik i, hvad du kan forvente fra den enkelte type.

Elcykler med motoren placeret i forhjulet

Vælger du denne type motor, får du, som navnet også beskriver, en motor der er placeret i cyklens forhjul. Denne type elcykel er yderst populær i bylivet og sikkert også den type elcykel som du oftest støder på hvis du går ned ad strøget i København.

Når du vælger en elcykel med motoren placeret i forhjulet, får du som udgangspunkt en cykel som egner sig perfekt til flade terræn – det betyder med andre ord også, at denne type motor ikke er optimal hvis du skal ud at køre i skoven og i mere krævende omgivelser. Hvis du derfor udelukkende skal bruge en elcykel til ganske almindeligt citybrug kan du her drage glæde af, at du kan få en yderst prisvenlig cykel som stort set ikke kræver nogen form for vedligeholdelse sammenlignet med andre motortyper. Det er derfor heller ikke så underligt at det er netop denne motortype der dominerer i Danmark og mulighederne for at finde en rigtig god men samtidig billig elcykel med forhjulsmotor, er altså stor.

Elcykler med motoren placeret i baghjulet

elcykel tilbudSom vi også gjorde det klart ovenfor, er elcykler med motoren placeret i forhjulet uden tvivl den mest populære på det danske marked, men til trods for at baghjulsmotorer ikke er så udbredte i Danmark endnu, kan du med fordel drage nytte af det faktum, at du får en type bedste elcykel som kan holde til en hel del – og her får du altså en cykel som du sagtens kan tage med dig, hvis du ønsker at tage en pause fra bylivet og cykle rundt på lidt mere krævende terræn. Selvom at denne type cykel sagtens kan holde til både mudder og skov, kan du alligevel altid være sikker på at du får en bekvem cykeltur hver gang og det er desuden også en klar fordel, at motoren er forholdsvis stille hvis man sammenligner med de andre typer.

Et punkt som du dog bør sørge for at notere, er selve vedligeholdelsen af cyklen. En elcykel med en baghjulsmotor kan ofte kræve at du oftere skal pleje cyklens kæde og gear, hvilket godt kan gå hen at blive en forholdsvis tidskrævende opgave. Hvis du derfor ønsker en elcykel der kræver minimal vedligeholdelse, er dette muligvis ikke cyklen for dig.

Elcykler med motoren placeret i midterdelen

Som den tredje og sidste type elcykel, vil du også opleve at nogle modeller har motoren direkte placeret i midten af cyklens ramme. Dette resulterer i en yderst kraftfuld oplevelse når du cykler, og det er også derfor, at denne motortype specielt egner sig til dig, der har et ønske om at anvende din bedste elcykel på ujævnt terræn – men skulle du blive træt af at cykle rundt i skoven og i mudder, kan du også sagtens tage cyklen med dig ned ad cykelstien og nyde en behagelig tur på flade overflader. Denne motortype giver dig altså en cykel som du både kan bruge til fritidsfornøjelser, men giver samtidig også et godt udgangspunkt for en cykel som du skal bruge i dagligdagen – hvis du for eksempel ønsker at pendle til og fra arbejde.

Motortypen giver dig en behagelig tur hver gang og du kan samtidig glæde dig over, at den er forholdsvis stille. Vedligeholdelsen af denne type cykel er også minimal, og selv når du skal skifte dæk eller lignende, vil du ikke opleve, at motoren sidder i vejen eller er til besvær – dette gør det også meget nemmere for dig at pleje din cykel.

Tænk også på størrelsen

Hvis du nogensinde har købt en ganske almindelig cykel uden motor, er du også klar over, at de findes i alle størrelser og at du altså ikke bare kan gå ud fra at en standard størrelse passer til dig. Af samme grund anbefales det derfor også at du foretager en elcykel test af din foretrukne model før at du går ud og køber den første og bedste elektriske cykel som du kan finde.

For at finde ud af hvilken størrelse og type der passer bedst til dig, anbefaler vi at du tager ned til din lokale cykelforhandler hvor du med sandsynligvis også kan få råd og vejledning. Her vil du også kunne afprøve de forskellige typer og størrelser på egen hånd. Husk dog, at når du først har fundet en model som du synes om, kan du frit købe den på en netbutik i stedet hvor priserne ofte er en hel del mere overkommelige.

Forskellige elcykler kræver forskellige budgetter

Som vi også nævnte tidligere, er det i dag fuldt ud muligt at finde en solid elcykel til en god pris. Med det sagt, anbefaler vi dog at du har et budget i tankerne før at du begynder din søgen, da du hurtigt vil opleve at priserne på elcykler kan variere i stor grad – og vær også opmærksom på, at selvom at pris og kvalitet tit og ofte hænger sammen, findes der også mærker og producenter som er mere anerkendte end andre, og det kommer du også til at betale for.

Der er dog absolut ingen grund til at betale mere end højest nødvendigt for din nye elcykel, og slet ikke hvis du primært skal bruge den til afslappet brug og ikke stiller de store krav. Hvis du for eksempel er sikker på at du ikke kommer til at bruge cyklen til andet end til at handle lidt ind med, ville det være direkte spild af penge at investere i en førsteklasses terræncykel som koster det tredobbelte. Der findes heldigvis mange elcykler test på nettet som lader dig sammenligne de forskellige prisklasser og modeller, således at du også kan finde en cykel i din prisgruppe uden at du behøver at tænke på, om du nu sprænger budgettet.

Pas på med at købe brugt

Hvis du er på et forholdsvis stramt budget men drømmer om en elcykel, kan du måske lade dig friste af tanken om at købe en brugt elcykel. Selvom at dette ikke nødvendigvis behøver at være et problem, er der dog visse punkter som du skal være opmærksom på, inden at du køber en brugt elcykel med hjem.

Det primære og også største problem ved elcykler er batteriet, som også er afgørende for selve cyklens brug. Præcis som når du køber en bil, kan du gå ud fra, at jo mere batteriet er anvendt, jo dårligere er det – og et batteri kan hurtig blive en kostelig affære at udskifte. Det er derudover en svær opgave at vurdere hvor meget et batteri reelt er blevet brugt, og det betyder mere eller mindre at du er tvunget til at stole på hvad sælgeren siger – sørg under alle omstændigheder for at foretage en elcykel test inden at du køber brugt, og overvej også, om det er pengene værd. Hvis batteriet skulle gå dødt efter en kort periode, kan det så betale sig at erstatte det? Derudover er det også vigtigt at huske på, at ældre elcykler kan være sværere at finde batterier til, hvilket uden tvivl bør være en afgørende faktor når du køber din cykel.

Sådan vedligeholder du din elcykel

Selvom at det naturligvis er en forudsætning at du behandler din elcykel ordentligt for at forlænge cyklens levetid, kan du heldigvis glæde dig over, at langt de fleste elcykler kun kræver minimalt med vedligeholdelse. Det skyldes at selve cyklens motor – og alle andre dele – er udarbejdet til at kunne klare en hel del. Det betyder altså, at du ikke behøver at bekymre dig om hverken støv eller snavs. Motoren er udarbejdet som et såkaldt lukket system, og det kræves som hovedregel derfor ikke, at du hverken piller eller prøver at røre ved motoren i dagligdagen medmindre at du er en erfaren cykelentusiast og at du virkelig er klar over, hvad du har med at gøre.

Selvom at det kan være en smule mere besværligt at skifte dæk på din cykel hvis motoren er placeret på for- eller baghjulet, bør det som hovedregel ikke volde dig de store problemer. Du vil også hurtigt finde ud af, at selve plejen og vedligeholdelsen af din cykel er mere eller mindre lig den pleje som du vil have brugt på en ganske almindelig cykel. Sørg gerne for at smøre kæder og hjul jævnligt for at undgå slid – dette vil i sidste ende forlænge motorens overordnede levetid.

Tag dig godt af batteriet

Som vi også nævnte tidligere, kan et nyt batteri hurtigt gå hen at vise sig at blive en forholdsvis dyr affære og kan koste op til flere tusinde kroner alt afhængig af hvor stort et batteri du har brug for, samt fra hvilken producent du køber. Her kan du igen gå ud fra at kvalitet og pris hænger sammen, og det kan derfor ofte godt betale sig at investere i et kvalitetsbatteri fra starten.

Hvis du køber en spritny el-cykel, behøver du som hovedregel slet ikke at skulle bekymre dig om batteriet i de første par år – alt afhængig af hvor ofte du skal bruge din el cykel, burde dit batteri nemlig kunne holde op til 2-3 år uden problemer og der medfølger sandsynligvis også en garanti på din el cykel i tilfælde af, at du skulle støde på problemer med batteriet undervejs. Sørg dog for at passe godt på det, da batteriet uden tvivl er den vigtigste del på din el-cykel.

Er en el-cykel noget for dig?

Nu hvor vi har kigget nærmere på de mange fordele som uden tvivl eksisterer ved de populære elcykler, er det måske blevet tid til at overveje, om du selv bør gå ud at investere i en smart elektrisk mountain bike eller trehjulet elcykel.

Da elcyklerne først blev lanceret, gik mange ud fra, at de blot var en gimmick som egentlig ikke blev til noget – men med de mange typer og det store udvalg i dag, kan vi kun konkludere, at de populære elektriske cykler er kommet for at blive. Til trods for at mange betragter en el cykel som en forholdsvis dyr investering, kan fordelene være mange hvis man er glad for at cykle: en elektrisk cykel er først og fremmest en bekvem pendlerløsning og bedre for miljøet end bilen, og du kan samtidig glæde dig over, at du kan få frisk luft i håret og i kinderne uden at skulle møde svedig op på jobbet. Hvis du dog blot ønsker en elcykel til hobbybrug, er det selvfølgelig også fuldt ud muligt, og ønsker du at forbrænde lidt ekstra kalorier, slukker du bare for motoren. Uanset hvad, forstår vi godt hvorfor de elektriske cykler er blevet så populære i Danmark og har du endnu haft muligheden, anbefaler vi at du giver dem en chance hurtigst muligt – og hvem ved, måske ender du selv med at investere i en smart elbike.