Efterhånden er der nok ikke mange, der ikke er klar over hvad en elkedel er. Kort og godt så er det en kande med et varmelegeme, der sørger for at opvarme vand til te, kaffe og lignende.

Hvis du elsker te, eller du ikke gider vente i evigheder på varmt vand, så er en elkedel lidt af et must i ethvert hjem. Men hvis du er en ægte te-fanatiker, eller virkelig går op i hvor varmt vandet er til din stempelkaffe (og det er typisk 87 grader), så kan det være en idé med en elkedel med variable temperatur.

Ofte er en elkedel også langt billigere i brug, end andre måder at koge vand på. I mange andre lande er det almindeligt at man koger vand til te og kaffe i mikroovnen. Gør du det samme? Det bør du holde op med omgående. Og det er der faktisk 3 årsager til;

Det er usikkert:

Med en mikroovn er det altid kernen der bliver varmt først. Hvis du nogensinde har varmet mad i mikroovnen, har du måske lagt mærke til at det er varmt i midten, men ikke udenpå. Det er fordi maden bliver varmet indefra og ud. Det samme sker med vand. Og da mikrobølger er så kraftige, kan man ofte risikere at vand ”overkoger” i en mikroovn. Det betyder at vandet kan være helt stillestående, men så snart overfladespændingen bliver brudt, kan vandet nærmest eksplodere. Udover at man kan blive fristet til at tage fat i en kop der umiddelbart ikke ser varm ud, da vandet ikke koger i koppen, så kan man komme ud for at vandet sprøjter op, så snart man sætter teskeen i vandet.

Det er dyrt:

En mikroovn er på mange måder en fantastisk maskine. Og der er ingen tvivl om, at når du skal have resterne fra køleskabet til spisebordet, så er der næppe nogle hurtigere måder at varme mad på, end i en mikroovn. Men det er ret dyrt i strøm at koge vand i en mikroovn. På mange måder kan man sige, at det er lidt som at skyde gråspurve med kanoner. Der er absolut ingen grund til at skulle skyde flere tusinde watt mikrobølger igennem en kop med vand, blot for at få varmet vandet til teen. Her er det langt billigere og langt mere effektivt at bruge en elkedel.

Smagen ændrer sig:

elkedel tilbud

Hvis man spørger en rigtig te- eller kaffeelsker, så vil de sandsynligvis alle sammen være enige i, at det ikke er ligegyldigt hvordan man koger vandet. Nogle vil måske endda gå så vidt som at sige, at man bør koge vand i en kobbergryde, da det ikke giver en ”metallisk” eftersmag. Men helt i den anden grøft, så får man nærmest ikke dårligere kogt vand, end man gør i en mikroovn.

Når man koger vand i en gryde eller i en elkedel, så bobler vandet op. Dette frigiver ilt og mineraler, og gør at vandet i det hele taget smager mere ”frisk”. Og dermed også teen eller kaffen.

Hvis man koger vand i en mikroovn vil det ikke komme til at boble (så skal det i hvert fald stå for længe), så her får du ikke frigivet nogle mineraler, og vandet bliver heller ikke ”iltet” på samme måde. Derfor kan smagen godt gå hen og blive lidt kedelig, hvis man bruger vand fra mikroovnen til at brygge te eller kaffe med.

Men hvordan virker en elkedel egentlig?

Rent teknisk, så sker der det at varmelegemet inde i elkedlen bliver tilført strøm. Og når et ledende materiale tilføres strøm, så vil det forsøge at modstå strømmen, og derved bliver der skabt varme. Det er en meget effektiv måde at tilføre varme på, og det er samme princip som ses i eksempelvis elektriske radiatorer, komfurer og lignende. Det er faktisk også det samme princip der er gældende, når en lyspære bliver varmet op. Dette er dog et indirekte ”produkt”, da pæren som ofte ikke har til formål at generere varme. Dette er faktisk en ret god måde at lære hvordan strøm virker, og ofte bruger man også elkedel test i undervisningsbrug.

Ofte er det langt mere effektivt at bruge en elkedel til at varme vand, end mange andre kilder. Eksempelvis kan man få kedler til brug på komfurer, kedler til mikroovne og lignende. Det er dog ikke et lige så fokuseret varmelegeme som det man finder i en traditionel kedel. Derfor er det ofte billigere i strøm, og væsentlig hurtigere at bruge en elkedel til at varme sit vand.

En ulempe ved elkedler er, at det ofte kan være svært at skulle finde den bedste elkedel. Mange er for dårligt konstrueret, hvilket kan betyde at vandet kan skvulpe over under brug. Og selvom det oftest ikke vil betyde nogle problemer – ud over ekstra optørring (hvilket naturligvis er irriterende nok i sig selv), så er det sjældent en god idé at have skvulpende vand og elektronik nær hinanden. Dette problem ser man dog ofte ved en lille elkedel.

Heldigvis er det dog langt fra tilfældet, at der er problemer med konstruktionen. Og selv en billig elkedel kan være bygget korrekt, så du aldrig oplever problemer med den i hele dens levetid. Og med korrekt og jævnligt vedligehold, så kan du altså sagtens finde et godt elkedel tilbud, der kan varme vand til din te mange år frem.

Der hvor en elkedel er allermest brugbar, er i de køkkener hvor der ikke er så meget plads i skabene. Her kan man let finde en flot og dekorativ elkedel i stål, der ser sig godt ud på køkkenbordet. Så kan du altid lynhurtigt lave en friskbrygget, dejlig varm kop te.

Markedet for elkedler er kæmpestort. Og der er med garanti også én der passer til lige præcis dit behov, og til din indretning. Hvis du ofte bruger din kedel – blandt andet hvis du ofte har gæster, og mange mennesker ovre til te, eller hvis du eksempelvis forkoger vandet til pastaen, så kan det være en god idé at investere i en funktionel elkedel på 1 liter. Denne størrelse passer til de flestes behov, og er heller ikke alt for stor og klodset at have stående på køkkenbordet. Derudover varmer den også hurtigt vandet op, og derved er den også perfekt til den enkelte morgenkop. Hvis du sjældent får behov for så store mængder, så kan det være en idé med en mini elkedel i stedet.

Det er – som navnet antyder – en lille elkedel, der ofte bruges til en enkelt kop. Fordelene ved sådan en – hvis den passer til dit behov, er at den typisk er lynhurtig til at varme vandet op, den fylder ikke så meget, og i det hele taget er den let at få til at passe ind i indretningen og dagligdagen. Er du nede i denne størrelse, så er det også muligt at finde en rejse elkedel, til hvis du nu ikke har lyst til at undvære din yndlingste på weekendturen.

Uanset hvad dit behov er, så er det ofte en temmelig overskuelig opgave, at skulle finde et godt elkedel tilbud. Og afhængig af hvad du har behov for af funktioner, kan du få elkedler helt fra under hundrede kroner, og op til flere tusinde. Vi anbefaler at du læser et par artikler som elkedel bedst i test, for at få dannet dig et overblik over hvad det er du egentlig skal bruge. Her er der ganske omfattende tests, der viser alt hvad du har brug for at vide inden du beslutter dig. Her vil du typisk også falde over en elkedel med temperatur, forstået på den måde at du selv kan indstille hvor varmt vandet skal blive.

Ofte så vil en traditionel elkedel bare varme vandet op til kogepunktet, men med en elkedel med temperaturvælger vil du typisk kunne ændre temperaturen fra eksempelvis 50-100 grader. Det er ret smart, hvis du eksempelvis også skal bruge elkedlen til at varme vand til bouillon, kaffe, mælk til den nyfødte – og meget mere.

Det du skal være opmærksom på, hvis du går efter en elkedel med temperaturstyring er, at de typisk ligger en smule højere i pris end andre elkedler, da de kræver mere at fremstille.

Heldigvis er markedet stort, når det kommer til elkedler. Mange af dem kaldes også ofte for elkander, da de i designet nærmest minder mere om en traditionel termokande, end en decideret elkedel. Det kan være en stor fordel for dig der går op i din indretning, og skal have den til at stå fremme. Er det ikke lige dig, så er der også elkedler i alverdens farver. Eksempelvis kan en rød elkedel give et frisk pust til køkkenet, og være med til at give lidt kant i designet i din bolig.

Er du ikke så meget til det farverige, så kan du prøve at gå efter en elkedel i glas. Her kan du også følge med i hvornår vandet er færdigt, og så passer den ind i ethvert køkken.

elkedel testEn ting du skal være opmærksom på når du vælger din elkedel, er lige netop hvilket materiale den er lavet i. Og hvis man ser bort fra det rent visuelle, så er der store forskelle ved hvert materiale. De elkedler man kan få i plastic er typisk billige, og for langt de flestes behov er de ganske udemærkede. Men mange føler at det giver en lidt speciel smag til vandet, som de typisk beskriver som værende ”camping” smagen. Med andre ord, så kan du altså godt risikere at det vand du koger i en plastik elkedel, kommer til at smage en lille smule af termokande.

Som oftest så holder de ”rigtige” te entusiaster sig til de klassiske elkedler i rustfrit stål. De er nemme at rengøre, og de kan holde til lidt af hvert. Her er du med andre ord sikker på at du har en elkedel der holder i mange år, hvis du passer godt på den. Hvis du er mere til de funky ting, så er det også muligt at få elkedler med en keramisk skal, så de ligner en klassisk tekande. De er typisk udformet som de gamle klassiske kedler, med hældetud og håndtag. Ofte kan keramikken dog ikke holde til helt lige så store udsvingning i temperaturen, og derfor er de ofte ikke lige så hurtige til at varme vandet op, som de mere kraftige rustfri stålkedler. Et andet element er også at de rustfri stålkedler typisk har en mere kompakt form, da væggene er tyndere. Her får du altså en større kapacitet, som fylder mindre på køkkenbordet.

Hvis du skal have den reneste og mest neutrale smag, kan du også overveje at købe en elkedel i glas. Udover at de er meget flotte at have stående på køkkenbordet, så afgiver glas ingen smag til vandet, og her kan du være sikker på at smagen er i orden. Men du bør overveje om det passer ind i din livsstil. Glas er naturligvis langt mere skrøbeligt end rustfrit stål, men hvor en elkedel i rustfri stål sagtens kan holde til at få en enkelt bule eller ridse, så bør du kassere din glaskedel hvis den får så meget som en skramme. Hvis den har skår eller ridser, kan du risikere at glasset flækker – eller i nogle tilfælde endda eksploderer, når temperaturen når kogepunktet. Med andre ord, så er det sandsynligvis ikke denne slags kande du skal vælge hvis du er klodset, eller hvis du ofte bærer rundt på din elkedel. Derudover er den også svær at holde ren, så den flotte elkedel kan hurtigt blive et kedeligt, tilkalket additiv til dit køkkenbord.

Hvis du vil være sikker på at din elkedel kommer til at holde i mange år, nærmest uanset hvordan du behandler den, så bør du gå efter én i plastik eller rustfrit stål. Heldigvis er både de kedler i rustfrit stål og dem i plastik, også typisk blandt de billigste slags.