Hvis du vil forkæle din mund og dine tænder, så bør du overveje at investere i en elektrisk tandbørste. Men med så mange forskellige modeller og versioner at vælge imellem, kan det ofte være lettere sagt end gjort, at vælge den rigtige. Læs artiklen nedenfor, og se hvordan du finder den der passer bedst til lige netop dit behov.
Sådan finder du den bedste eltandbørste test
Når det kommer til at skulle vælge sin nye eltandbørste, så finder man hurtigt ud af, at der er et hav af forskellige elektriske tandbørster at vælge imellem. Det kan være svært at danne sig et overblik over hvad forskellen reelt set er – og egentlig også, om en elektrisk tandbørste nu også er bedre end en traditionel børste ”med håndsving”.
Det første du skal se på i en elektrisk tandbørste test er hvordan børstehovedet er udformet. De fås med både ovale, trekantede og runde hoveder. Typisk er de runde de bedste, da de er lettest at få ind blandt mundens krumninger, så her kan du også børste tænderne så grundigt som overhovedet muligt.
Derudover er der mange forskellige mærker. For at nævne nogle af de mest kendte, så kender vi vil alle til en oral b tandbørste, men det behøver ikke være fra lige netop denne producent. Mange virksomheder er begyndt at producere tandbørster, så du kan for det meste altid finde én fra lige netop din yndlingsproducent.
Udover selve mærket, så kan der også være forskel på hvilke funktioner den elektriske tandbørste har. Nogle har en timer installeret, så den selv holder øje med hvor lang tid du har børstet tænder, hvornår du skal skifte side og så videre. Andre slår på at de har en uovertruffen batteritid, andre sælges på at de er kompakte – kort og godt er der en børste til ethvert behov. Man kan argumentere for at nogle funktioner er vigtigere end andre, men når alt kommer til alt, så er den bedste elektriske tandbørste naturligvis den der passer bedst til dit behov.
El tandbørste test – er de bedre end almindelige?
Der er delte meninger hos tandlæger om hvorvidt elektriske tandbørster er bedre end traditionelle. Typisk ender resultatet ud i, at det handler om børsteteknikken hos den der bruger den, og her er der en indbygget fordel i en elektrisk tandbørste. Fordelen ligger i at langt de fleste elektriske tandbørster – selv en billig eltandbørste flytter børstehovedet hurtigt. Det betyder at du på et minuts tandbørstning med en elektrisk tandbørste altid får flere ”børstninger” på tænderne, end en traditionel tandbørste. Derved får du renere tænder, sundere tandkød – og generelt set en bedre mundhygiejne.
Derfor skal du for det første altid holde øje med hvordan børstehovedet virker, når du læser en eltandbørste bedst i test artikel på nettet. De bedste er uden tvivl dem hvor børstehovedet roterer, hvilket også er grunden til at det typisk er de mest udbredte modeller. Denne funktion kan du også være heldig at finde på en billig eltandbørste.
Udover at en elektrisk tandbørste typisk giver renere tænder grundet børstehovedets rotation, så er det typisk også hurtigere – og lettere at benytte den. Og hvis vi ser på en eltandbørste ud fra et rent og skært dovenskabs perspektiv, så sparer du nogle kræfter og bevægelser ved at bruge sådan én, frem for en traditionel en af slagsen.
Helt detaljeret, så er tandbørstningen nødvendig, da der i løbet af dagen bliver opbygget en form for ”film” eller wrap omkring dine tænder, der indeholder en masse bakterier. Disse kommer både fra det mad og drikke vi indtager, men også luften og munden selv. Hvis denne film får lov at blive siddende for længe, kalder man det for plak. Det er stadig en form for film, som relativt let kan børstes væk. Men får man ikke børstet tænderne grundigt nok, kan plak med tid blive hærdet, og sætte sig fast i aflejringer på tænderne. Her er der tale om tandsten, og det kan kun fjernes af en tandlæge.
Det er efterhånden nok de færreste der synes at det direkte er en fornøjelse at gå til tandlægen. Det er heller ikke nogen billig hobby, så derfor handler det om bedst muligt at forebygge tandkødssygdomme – deriblandt tandsten. Det kan man gøre ved effektivt at fjerne plak. Men her kommer så det sjove; er en elektrisk tandbørste bedre til at fjerne plak, end en almindelig?
Der er blevet foretaget en undersøgelse, der har testet 3 måneders tandbørstning med henholdsvis manuelle og elektriske tandbørster. Ifølge undersøgelsen havde de der havde brugt en elektrisk tandbørste 21% mindre plak, end dem der havde brugt en almindelig. Dog tolker mange eksperter testen som værende temmelig optimistisk. Som udgangspunkt mener langt de fleste tandlæger at en elektrisk tandbørste er at foretrække, men de understreger samtidig at den ikke er et vidundermiddel. Dybest set er forskellen ikke så stor i praksis, som det blev vist i testen.
Når du bruger en elektrisk tandbørste, så er det vigtigt – nøjagtigt ligesom ved en manuel – at du ikke presser for hårdt på dine tænder og gummer. Tandbørstning kan være en relativt hård proces for dine gummer, og derfor er det vigtigt at du gør det så skånsomt som overhovedet muligt. Husk at det er bakterierne du skal børste af, og ikke emaljen.
Hvad er den bedste eltandbørste for mig?
Som nævnt tidligere, så er det meget individuelt hvad man har af behov til sin tandbørste. Som udgangspunkt er den bedste el tandbørste den der passer til dit behov. Dog er der nogle ting vi gerne vil anbefale at du undersøger, før du beslutter dig for dit køb:
- Batterilevetid. Som udgangspunkt leveres de fleste eltandbørster med en ladestation. Men hvis man skal på weekendtur – eller endda på ferie, så er det ikke sikkert at man gider slæbe hele stationen med. Derfor er det vigtigt at tandbørsten kan holde strøm i lang nok tid, så du ikke behøver tage en manuel tandbørste med dig på ferie – og så du kan blive ved med at have rene tænder, hele ferien igennem. Typisk er der oplyst hvor lang tid børsten bruger på at blive ladet op, og hvor lang brugstid den har.
- Udformning på børstehoved. Du kan få børstehoveder i mange forskellige faconer og udformninger. Som udgangspunkt er den klassiske runde at foretrække, da den er lettest at få helt ind til selv de bagerste kindtænder. Det er også den der generelt set har den hurtigste og hyppigste rotation, og derfor er det ofte også den der klarer jobbet bedst.
- Udskiftning af børstehoved. En ret essentiel ting ved en eltandbørste, som du helt klart skal holde øje med når du læser om eltandbørste bedst i test, er hvorvidt man kan udskifte børstehovedet – og hvad de koster. Der kan være rigtig stor forskel på hvad de forskellige børstehoveder koster, og det er værd at overveje om prisen er den rigtige, da du nok skal regne med at udskifte børstehovedet cirka en gang hver tredje måned (dobbelt så hyppigt som det anbefales at skifte traditionel tandbørste).
- Timerfunktion. En rigtig god hjælper – særligt hvis man har mindre børn, er en timerfunktion på tandbørsten. Dette gør at man hurtigt og let bliver mindet om hvornår det er tid til at skifte side, hvornår man har børstet længe nok, og så videre. Det er en god måde for alle at sikre sig at de børster tænderne korrekt, og specielt til at lære børn om tandbørstning.
Udover de ovenstående 4 punkter, skal du være opmærksom på at børsten ikke må være for hård. Der findes mange børster – både manuelle og elektriske, der er alt for hårde i forhold til hvad der er sundt for din mund. Hvis din tandbørste er for hård, så kan du beskadige gummerne, ligesom du faktisk kan lave små hakker og ridser i dine tænders emalje. Det kan være mere ødelæggende end det kan hjælpe. Som udgangspunkt er det bedre at børsten er for blød end for hård – den skal nok børste bakterierne væk alligevel.
Hvor finder jeg det bedste elektrisk tandbørste tilbud?
Når du skal finde en god pris på din tandbørste, er der ingen tvivl om at det letteste er at gå på nettet, og gennemlæse de forskellige el tandbørste tilbud fra forhandlere. Her finder du ofte prissammenligninger, anmeldelser af tandbørsten, og meget andet. Alternativt kan du ofte finde et godt eltandbørste tilbud hos din lokale isenkræmmer. Det kan også være en god idé at spørge din egen tandlæge til råds, og høre hvad han eller hun har af forslag til en tandbørste. Det kan være at et trekantet børstehoved passer perfekt til dig – og så er det jo fjollet at købe en elektrisk tandbørste med runde børstehoveder.
Typisk kan din tandlæge også vejlede dig når det kommer til hvilke typer børster du skal bruge. De findes med mange forskellige funktioner, og i mange forskellige hårdheder. Nogle har behov for en hård børste, mens andre måske har mere behov for en blødere, og mere skånsom børste. Det kan være personer med emaljeskader eller følsomme tandhalse, og folk der eksempelvis generelt set har problemer med isninger når de drikker kolde drikke. Her kan det være en god idé med en blødere børste, der er mere skånsom mod tændernes overflade – og naturligvis dit tandkød.
Hvordan vedligeholder jeg min elektriske tandbørste?
En elektrisk tandbørste er temmelig let at vedligeholde. Langt de fleste af dem, hvis ikke dem alle sammen, er 100% vandtætte og kan uden problemer holde til at blive skyllet, vasket og skrubbet. Og det bør du gøre. På en elektrisk tandbørste – ligeså vel som alle andre former for tandbørster, ophober der sig nemlig bakterier og snavs. Og som vi nævnte tidligere, så er hele formålet med at børste tænder jo lige netop at fjerne bakterier fra tænderne. Og lidt ligesom du heller ikke vil tørre dig med et vådt håndklæde, så giver det heller ikke megen mening at børste tænder med en beskidt tandbørste. Så ender du bare med at tandbørstningen mister sin effekt, og at du i stedet for fine rene tænder, ender med at køre bakterier rundt i hele munden.
Derudover bør du som nævnt skifte børstehoved hver tredje til fjerde måned, for at sikre at børsten ikke bliver for slidt. Bliver den først slidt, så mister du en stor del af den kraft der skal til, for effektivt at fjerne plak og bakterier fra dine tænder.
Hver gang du har børstet tænder, så er det vigtigt at du skyller den grundigt, og tørrer både børsten og håndtaget af. Gerne med køkkenrulle, så du ikke får bakterier fra håndklædet eller toiletpapirer på tandbørsten. Dette forebygger at bakteriefyldt spyt og tandpastarester ophober sig i både børste og på håndtaget. Derudover bør du – hvis du har været syg, skifte børstehovedet for at sikre at bakterierne ikke stadig er på tandbørsten. Dette gør sig også gældende ved en almindelig tandbørste. Og hvis i er flere i huset, så er det vigtigt at hver person har sit eget børstehoved. Det kan virke fjollet at et par ikke nødvendigvis kan dele tandbørster. Men man kan komme ud for at den ene person ikke kan tåle den anden persons bakterier og enzymer lige så godt. Derfor er det vigtigt at holde det adskilt.
En sidste ting du skal passe på med din elektriske tandbørste, er naturligvis elektriciteten – eller rettere sagt batteriet. Der er meget stor forskel på hvilken teknologi de forskellige producenter bruger til deres batterier. Nogle af dem har bedst af at blive afladt totalt, for derefter at blive ladet helt op, mens det hos andre producenter er mere eller mindre ligegyldigt – eller endda skadeligt – at aflade batteriet komplet. Her er det altid en god idé at læse manualen, da det som oftest altid står beskrevet heri, hvordan du får mest mulig batterilevetid ud af din eltandbørste.
Her kan du også typisk få gode råd med på vejen om hvordan du bruger tandbørsten mest effektivt, samt hvordan du rengører den – så du får det samme rene resultat – hver gang.