Måske har du allerede prøvet kræfter med de populære espresso kaffemaskine og ønsker selv at forberede en lækker autentisk espresso eller cappuccino i hjemmet eller på kontoret? I så fald kan en espresso maskine med sandsynlighed gøre stor glæde eller endda fungere som den perfekte gaveide for personen i dit liv som elsker en god kop kaffe. Vi har her udarbejdet en omfattende og komplet guide der hjælper dig med at finde den absolut bedste maskine til dine behov uden at du behøver at bekymre dig om at sprænge dit budget. Når alt kommer til alt, er der ingen grund til at betale mere end højest nødvendigt.

Hvorfor er de blevet så populære?

Hvor der for et årti siden kun fandtes et begrænset udvalg af forskellige maskiner, er udvalget i dag faktisk blevet enormt og det kan du med fordel udnytte til din fordel; med de mange forskellige modeller at vælge mellem, bliver det nemlig en hel del nemmere for dig at finde en god og solid men samtidig billig espressomaskine. Det er heller ikke svært at forstå hvorfor disse maskiner er blevet så populære blandt danskerne. Det eneste du behøver er en god maskine, noget lækker kaffe og en smule tålmodighed og øvelse – og du vil herefter blive belønnet med en lækker kop kaffe som ikke kun er billigere, men smager en hel del bedre end de kop kaffer du ellers er blevet vandt til at købe på farten hjem fra arbejde.

Der findes et væld af forskellige espressomaskiner og der er ikke 2 modeller der er ens. Vi skal derfor kigge nærmere på hvilke funktioner du generelt kan forvente at kunne drage glæde af og hvilken type der passer bedst til dine behov. God læselyst.

Espressomaskinens baggrund

Siden maskinens oprindelse helt tilbage i år 1901, er der kommet flere forskellige modeller på markedet – men de har alle sammen til formål at lave dig en lækker kop espresso – uanset om du foretrækker en espressomaskine med kværn eller måske bare ønsker at gøre et godt espressomaskine tilbud uden en masse andre ekstrafunktioner. Uanset hvilken model du vælger, kan du som hovedregel gå ud fra at langt de fleste maskiner har implementeret den samme proces. Selve malningen af bønnerne kan dog variere for at opnå forskellige typer smag, og nogle maskiner er endda i stand til at opvarme bønnerne for at opnå en højere temperatur af espressoen som laves. Lad os nedenfor kigge nærmere på de forskellige typer maskiner.

Perfekt på kontoret og i hjemmet

espresso maskineDer er mange gode grunde til at espressomaskiner er blevet så populære som de er på relativ kort tid – og du kan finde dem stort set overalt i dag grundet deres alsidighed og fleksibilitet. Uanset hvilken type kaffe du foretrækker kan du være sikker på at espressomaskinen kan klare jobbet, og det er næsten altid en garanti, at din kaffe vil smage meget bedre end på den lokale kaffebar – og det er samtidig prisvenligt.

Når det gælder espressomaskiner finder du også både kompakte og større modeller, hvilket gør dem perfekte overalt – både på kontoret og i hjemmet. Måske går du selv og overvejer at lave en lille hyggekrog i stuen med din helt egen espresso kapselmaskine? Eller foretrækker du at brygge din egen kaffe og har god køkkenplads at gøre godt med? I så fald kan du med fordel vælge en manuel maskine. Mulighederne er mange og der findes et væld af forskellige typer maskiner, men fælles for dem alle er, at de er i stand til at levere dig en kaffeoplevelse som er ud over det sædvanlige.

De forskellige typer

Når det gælder espressomaskiner, kan du som hovedregel gå ud fra at der findes 5 forskellige typer som vi kigger nærmere på nedenfor. Ved at gøre dig bekendt med de forskellige typer, kan du bedre vurdere hvilken maskine der egner sig bedst til dine behov, og det er altså vigtigt at du gør dit hjemmearbejde på forhånd inden at du går ud og investerer i den første og bedste espressomaskine som du finder. Heldigvis findes der dog et væld af forskellige espressomaskine test på nettet som sammenligner de forskellige modeller på tværs af typer og på denne måde gør dit arbejde en hel del nemmere.

Forskellige maskiner har forskellige brygningsprocesser

Når du skal vælge din næste eller måske første espressomaskine vil du selvfølgelig gerne sikre dig at du får en maskine med så nem en ydeevne som muligt. Her kan du blandt andet kigge på hvordan selve brygningsprocessen foregår og hvor stor en indsats der er påkrævet fra din side. Nogle maskiner er i stand til at gøre arbejdet mere eller mindre på egen hånd hvorimod andre typer kræver at du er mere involveret. Derudover kan du – afhængig af model og type – muligvis også få brug for ekstra tilbehør, for eksempel hvis du ønsker en espressomaskine med mælkeskummer eller lignende.

Gør derfor op med dig selv hvor meget du ønsker at være involveret under selve processen. Mange betragter det at brygge deres egen kaffe som en hobby, hvorimod du måske bare foretrækker at kunne trykke på en knap og få en lækker kop kaffe efter et par få minutter. Det er altså helt op til dig, men det er vigtigt at have en idé om hvor avanceret en maskine du ønsker inden at du går ud og bruger en masse penge på en enhed som måske ikke lever op til dine forventninger.

Hvad er dit budget?

Dit budget kommer uden tvivl også til at være afgørende for, hvilken type espressomaskine du kan investere i. Selvom at der findes modeller i stort set alle prisklasser, er det vigtigt at huske på, at du faktisk ikke behøver at bruge en mindre formue på en maskine og at det er fuldt ud muligt at finde et godt fuldautomatisk espressomaskine tilbud hvis du bare ved hvor du skal kigge – som regel kan det langt bedre svare sig at købe maskinen på nettet, hvor du desuden også kan sammenligne de forskellige modeller.

Hvad mange faktisk ender med at glemme er, at selve kvaliteten på de bønner som anvendes faktisk spiller en lige så stor, hvis ikke større rolle, når det gælder selve kaffens kvalitet. Du kan derfor gå ud og bruge nok så mange penge på en stor og fancy maskine, men det giver dig ikke en bedre smagsoplevelse. Gør dig selv derfor den tjeneste og sørg for at investere i kvalitetsbønner for at sikre, at du får en lækker kop kaffe hver gang.

Hvordan vælger jeg den rette maskine?

Hvis du også føler at det kan være lidt overvældende at prøve at finde den bedste espressomaskine til netop dine behov, er der heldigvis hjælp at hente. Du bør dog først og fremmest gøre dig nogle overvejelser omkring, hvad du egentlig ønsker fra din maskine – og hvor mange ekstra funktioner du får brug for. Dette kan også gå hen at påvirke dit oprindelige budget.

Da en espressomaskine kan gå hen at koste helt op til flere tusinde kroner, bør du betragte dit køb som en investering. Sørg derfor for at undersøge de mange forskellige typer og modeller på forhånd og kig gerne på nogle af de mange test af espressomaskiner som du finder rundt omkring online.

Design og størrelse

I dag kan du glæde dig over at du finder flotte espressomaskiner i mange forskellige designs, stilarter, former og ikke mindst farver. Der er derfor stor sandsynlighed for at det bliver relativt nemt for dig at finde en maskine som falder i din smag og som samtidig passer ind i dit køkken.

Selvom at designet uden tvivl kommer til at spille en rolle når du træffer din endelige beslutning, bør du ikke glemme at størrelsen på din espressomaskine også kan gå hen at blive afgørende – især hvis du måske ikke har meget plads at gøre godt med. Heldigvis kan du i dag finde espressomaskiner i alle størrelser og de behøver altså ikke længere at fylde hele køkkenbordet.

Hvis du primært kun skal bruge maskinen til eget brug og ikke har en stor vennekreds som er vild med espresso, er en enkeltmandsmaskine sikkert mere end rigeligt til dine behov. Med det sagt, er det selvfølgelig også fuldt ud muligt at finde maskiner som kan lave op til hele 10 kopper espresso på én gang. Dette er særlig brugbart hvis du skulle få brug for at lave en lækker kop espresso på kontoret eller hvis ofte har kaffedrikkende venner på besøg. Før at du beslutter dig for hvor stor en kapacitet du ønsker fra din maskine, kan det altså være en god idé at gennemlæse de forskellige anmeldelser og test espressomaskiner på egen hånd hvis muligt.

Ydeevne og vedligeholdelse

espressomaskine testNår du vælger din næste espressomaskine, er du med sandsynligvis primært interesseret i at sikre dig at den er i stand til at lave en ordentlig kop espresso. For at sikre dig at din espressomaskine ikke skuffer dig, kan du med fordel vælge en model som er blevet nomineret som espressomaskine bedst i test. Nogle maskiner leveres også med en del ekstra tilbehør som lader dig lave alt fra cappuccinoer, amerikansk kaffe, frappuccinoer og andre varianter. Hvis du har et ønske om at kunne servere forskellige lækre kaffetyper for venner og familie, er det vigtigt at du sikrer dig at du vælger en espressomaskine som giver dig de nødvendige programmer.

Din espressomaskine skal selvfølgelig også vedligeholdes og rengøres fra tid til anden, og du kan være sikker på, at jo renere du sørger for at din maskine er, jo bedre et kafferesultat vil du også blive belønnet med. Det er desuden kun de færreste af os som har lyst til at bruge en evighed på at rengøre vores espressomaskiner, så sørg for at finde en maskine som gør rengøring så nem som mulig. Kig gerne på nogle af de mange espressomaskine testvinder for at danne dig et indtryk af, hvilke modeller der er nemmere at rengøre.

Hvad med bordpladsen?

Et andet punkt som du bliver nødt til at bære i sinde når du køber din espressomaskine, er hvor meget plads du egentlig har at gøre godt med. Selvom at en espressomaskine som hovedregel ikke vejer specielt meget, er det kun de færreste af os som har lyst til at fjerne den væk fra bordoverfladen hver gang at vi har brugt den.

Der er som sagt ikke to maskiner der er ens og du vil derfor også opleve en enorm forskel når det gælder størrelse. Nogle maskiner er yderst kompakte og passer perfekt ind i et lille hjørne, hvorimod andre større maskiner der er fremstillet til at kunne lave adskillige kopper kaffer på én gang, sagtens kan gå hen at fylde en del. Det er derfor vigtigt at gøre dig nogle tanker om, hvor meget plads du egentlig kan tilbyde din kommende espressomaskine. Sammenlign gerne de enkelte modellers dimensioner med hinanden og mål dit eget køkkenbord for at sikre, at du får plads til din nye enhed.

Foretrækker du en kapselmaskine?

Vi kan ikke komme uden op at de populære kapselmaskiner er den absolutte vinder når det gælder bekvemmelighed – og er altså den perfekte løsning til dig som har det fint med bare at trykke på en knap og derefter få serveret lækker kaffe efter et minut eller to. Du kender med sandsynlighed allerede kapselmaskinerne fra de adskillige reklamer på tv, og de er lige så nemme at betjene som de ser ud til. Det eneste du skal gøre er at indsætte en kapsel som allerede er fyldt med kaffe indeni, og du trykker herefter bare på det valgte program for at producere en lækker espresso. Hvis kapselmodellerne ikke nødvendigvis er noget for dig, kan du også finde andre fuldt automatiserede modeller med et lignende koncept. Sammenlign gerne de forskellige typer og læs forskellige fuldautomatisk espressomaskine test for at gøre dig bekendt med forskellige programmer og funktioner, og for at finde ud af, hvor du får bedst værdi for dine penge.

Til langt de fleste kapselmaskiner i dag findes der et væld af forskellige kapsler som alle byder på forskellige smagsvarianter. Priserne på disse varierer, men som regel kan det bedst betale sig at købe kapslerne i multipack for at få bedst værdi for pengene. Derudover kan selve købsprisen på en kapselmaskine også være en hel del højere end de semi-automatiske maskiner, og det er værd at bære i sinde hvis du er på et forholdsvis stramt budget. En god kapselmaskine fra et af de mere anerkendte mærker kan nemt komme til at koste op mod 2000 kr. (eller mere), og herudover kommer selve prisen på de enkelte kapsler.

Eller vil du gøre det hele selv?

Hvis du er typen som foretrækker at gøre det hele på egen hånd, så vil du med sandsynlighed sætte pris på en manuel espresso maskine hvor du kommer til at lave din egen kaffe helt fra bunden. Vær dog opmærksom på at dette med sandsynlighed kommer til at tage en hel del øvelse og ikke mindst tålmodighed fra din side, og denne type maskine egner sig altså kun til dig som har tiden og interessen til at dedikere tid til at lære denne manuelle maskine at kende – til gengæld vil du opleve at det er en virkelig belønnende oplevelse når du først sidder med en kop kaffe i hånden og det er derfor ikke underligt at mange faktisk betragter kaffebrygning som en hobby i sig selv.

En mellemløsning

Det behøver ikke at være enten eller. Faktisk er de semi-automatiske espresso maskiner faktisk de mest almindelige på markedet, og det er der god grund til. Her får du som regel god værdi for pengene. Maskinerne er desuden også forholdsvis lette at betjene og består af en elektrisk pumpe som du selv skal tænde og slukke.

De semi-automatiske maskiner giver dig desuden også en god fleksibilitet uanset hvilken kaffetype du foretrækker. Langt de fleste maskiner i dag lader dig anvende forskellige typer bønner og kaffe, således at du altid kan servere netop den kaffe du har lyst til. Prisen er en anden klar fordel ved de semi-automatiske espressomaskiner; hvis du er prisbevidst og ønsker et godt tilbud, kan du som regel finde en solid og god maskine til omkring 1000 kr. på nettet. Sammenligner du med de kapselbaserede maskiner som er en hel del dyrere, kan der altså være gode penge at spare.

Hvor længe holder en espressomaskine?

Desværre findes der ikke noget konkret svar på hvor lang tid en espressomaskine kan holde, da det afhænger af rigtig mange forskellige faktorer. Først og fremmest kan du næsten altid være sikker på, at en maskine fra et anerkendt mærke generelt vil have en længere levetid end en billig model til et par få hundrede kroner. Hvis du derfor ønsker en solid løsning der gerne skulle holde mange år frem, kan du altså sagtens gå ud fra at kvalitet og pris hænger sammen og gøre dig selv en tjeneste og investere i en ordentlig model fra starten. Når alt kommer til alt, er det altså kun de færreste af os som har planer om at udskifte vores espressomaskine hvert andet år; den skulle gerne holde lidt længere.

Selvom at det selvfølgelig er vigtigt at sikre, at du investerer i en god solid løsning, spiller selve vedligeholdelsen af din maskine også en rolle. Sørg for at behandle din espressomaskine ordentligt og rengør den jævnligt for at sikre at skidt og snavs ikke kan hobe sig op, hvilket kan ende med at påvirke maskinens levetid.

Masser af ekstra tilbehør

For mange er det at lave kaffe en direkte passion og af samme grund vil du sikkert også opleve at der er et enormt udvalg af forskellige typer tilbehør som du kan købe dig fattig i. Når du har besluttet dig for hvilken maskine og model du ønsker at investere i, så sørg derfor også at overveje hvilket slags tilbehør der følger med maskinen. Nogle espressomaskiner bliver som standard leveret med et rengøringssæt, et par forskellige kapsler (hvis du har en kapselmaskine), en mælkeskummer eller lignende. Hvis du mener at det er tilbehør som du med sandsynligvis får brug for hen af vejen, kan det sagtens betale sig at købe en større pakkeløsning hvor alt følger med maskinen, da der som regel kan være rigtig gode penge at spare. Alternativt kan du vælge blot at investere i maskinen og købe tilbehør hen ad vejen; på denne måde bruger du heller ikke penge på udstyr og tilbehør som du muligvis ikke ender med at få brugt.

Gør dig selv en tjeneste og invester i et par vaskeægte espressokopper når du bestiller din maskine. Selvom at du selvfølgelig sagtens kan drikke din kaffe fra almindelige kaffekopper, vil du gøre din smagsoplevelse hel unik med et par kopper der er designet til denne type kaffe. Sørg også gerne for at investere i et par ordentlige renseprodukter således at du kan holde din maskine godt ved lige og forlænge dens levetid.

Så er en espresso maskine noget for dig?

Med alle ovenstående punkter i sinde, er det nu tid til at afgøre, om en espresso maskine er noget for dig. Tænk på din egen morgenrutine som den ser ud nu, og spørg dig selv hvor ofte du kommer til at bruge din maskine – dette bør også have en indflydelse på, hvor meget du egentlig vælger at investere i en maskine. Hvis du allerede er klar over at du nok ikke kommer til at bruge din maskine hver dag og måske primært ønsker at byde gæster på en kop espresso, er der ingen grund til at gå ud at bruge flere tusinde kroner på en dyr maskine som med sandsynlighed kommer til at samle støv.

Bær også dine egne kaffepræferencer i sinde inden at du beslutter dig. Hvilke typer kaffe vil du primært bruge din espressomaskine til? Hvis du har meget specifikke præferencer, kan dette også gå hen at påvirke din endelige beslutning og hvis du generelt er kræsen når det gælder kaffe, kan du måske opleve at det er sværere at finde en maskine som kan leve op til dine krav og fremstille din yndlingskaffe.