Står du også og skal renovere dit køkken fuldstændig og ønsker du samtidig at udskifte dit komfur? Eller har dit gamle komfur endelig sagt fra og er det på tide at erstatte det med en bedre løsning? I så fald er der rigtig mange forskellige muligheder at vælge imellem, og selvom at man kan blive fristet til at tro at et komfur bare er et komfur, er det langt fra sandt. Nedenfor skal vi kigge nærmere på forskellige komfur gas og hvad du kan forvente fra præcis dette type komfur.

Mest populære
Gorenje TKS7615X
Bedømmelse
Med flest funktioner
Smeg C92GPX9
Bedømmelse
Vores sidstevalg
Gram GK 20642-90 X
Bedømmelse

Heldigvis er udvalget i dag så stort, at det er forholdsvis nemt at finde et rigtig godt gaskomfur tilbud hvad enten du køber online eller i en fysisk butik. Vi skal nu tage et grundigt kig på hvad du skal holde øje med når du investerer i dit nye komfur, så du kan være sikker på, at du altid gør et godt køb.

Sådan fungerer et gaskomfur

Sandsynligheden for at du allerede har hørt om gaskomfurer er stor, men ved du hvordan de fungerer i praksis? Kort fortalt kan man sige at et gaskomfur fungerer som et ganske almindeligt komfur, men i stedet for at afgive varme elektrisk, bliver der enten forbrændt gas gennem en flaskegas eller gennem den allerede indlagte by- eller naturgas hvis du har dette tilgængeligt i din bolig.

De forskellige modeller og typer af gaskomfurer kan variere en smule, men som hovedregel er det kun selve kogepladen som varmes op med gas – normalt bliver ovnen varmet op med ganske almindelig elektricitet, hvilket i så fald betyder at komfuret også skal tilknyttes en almindelig stikkontakt. Dog er det stadig muligt at finde gaskomfurer som både opvarmer selve komfuret men også ovnen – hvilken model du foretrækker afhænger af dine præferencer.

Rigtig mange kokke foretrækker udelukkende at lave mad på et gaskomfur, og det er der mange gode grunde til. En af fordelene er, at du kan nyde glæde af en øjeblikkelig temperaturændring, hvorimod du med et elektrisk komfur skal vente på at temperasturene ændrer sig. Den øjeblikkelige ændring kan være afgørende i et professionelt køkken, men når det så er sagt, findes der også et væld af andre fordele ved et gaskomfur som kan resultere i, at du måske vælger at udskifte dit elektriske komfur med et gaskomfur med elovn bedst i test.

Gaskomfurets historie er ikke forbi

gaskomfur tilbudDet er rigtig nok at gaskomfuret eventuelt er temmelig gammelt, og måske skulle man tro at deres tid var forbi for lang tid siden, men tværtimod. Hvad mange slet ikke er klar over eller tænker over er, at når de vælger et gaskomfur med varmluftsovn, bare for at nævne et eksempel, får de rigtig mange gode fordele som slet ikke er mulige med et nyere elektrisk komfur. Tag også gerne et kig ind i stort set alle restauranters køkkener nu til dags; der er en grund til at gaskomfuret er enhver koks foretrukne komfur, men du behøver ikke at være super flittig i et køkken for at kunne nyde godt af de mange fordele som et gaskomfur har at byde på.

Det er dog rigtig nok at de almindelige elektriske komfurer oftest ses i de danske hjem, og de har da også deres enkelte fordele. Måske er det efterhånden længe siden at du har set et witt gaskomfur, men faktum er, at de faktisk så småt er ved at komme på mode i de danske hjem på ny igen. Der bliver stadigvæk produceret flere og flere gaskomfurer som konstant forbedres af de forskellige producenter, og det er derfor også vigtigt at du sørger for at gøre dit hjemmearbejde inden at du går ud og investerer i et nyt komfur. Sørg også for at undersøge de enkelte fordele og ulemper ved de forskellige komfurtyper, da du ikke kan gå ud fra, at alle komfurer er ens. Hvad der måske passer og fungerer perfekt for din nabo eller veninde, fungerer måske ikke lige så godt for dig. Heldigvis findes der en del gaskomfur test rundt omkring på nettet som sammenligner de enkelte modeller, således at du kan få et bedre indblik i, hvad du kan forvente fra dit komfur inden at du køber.

Selve opsætningen og flaskegas

Et punkt som muligvis kan afskrække mange fra at vælge et gaskomfur er, at komfuret kræver en speciel installation. Kort fortalt betyder det i bund og grund at du skal have en tilkobling til enten by, natur eller flaskegas, og det kan hurtig gøre selve opsætningen af dit nye gaskomfur med gasovn til flaskegas en smule mere kompliceret end hvis du vælger et ganske almindelig elektrisk komfur. Sørg derfor også at bære dette i sinde inden at du går ud at investerer i et nyt gaskomfur – der er nemlig en grund til at vi ikke så ofte ser gaskomfurerne i de private hjem. I dag er det nemlig hovedsageligt kun professionelle køkkener som anvender gaskomfuret, da den noget vanskelige installation kan ende med at afskrække mange – og det er en skam.

Gaskomfurer og priser

Når du starter din jagt på et nyt komfur til dit køkken, vil du sikkert forholdsvis hurtigt opleve, at det primært er de populære induktionskomfurer der dominerer markedet. Med andre ord kan det altså være en smule mere besværligt at finde et godt gaskomfur i dag til en god pris, da de primært findes i storkøkkener og ikke længere i private hjem. Det betyder dog langt fra at det er en umulig opgave.

Der findes stadigvæk et væld af forhandlere i Danmark som sælger gaskomfurer til private hjem, og det behøver langt fra at koste en mindre bondegård. Hvor meget du må forvente at komme af med, afhænger dog af, hvor stort et komfur du skal have og om du ønsker en gasbaseret eller elektrisk ovn. Det siger sig selv at jo større komfuret og ovnen er, jo mere kan du som hovedregel forvente at komme af med, men generelt er det fuldt ud muligt at finde en ganske solid løsning til nogle tusinde kroner. Kig gerne rundt på nettet hvor du ofte finder gode tilbud på forskellige gaskomfurer, og sammenlign også gerne de enkelte typer og modeller – husk på at de enkelte funktioner og modeller kan variere alt afhængig af producent m.m.

Levering og opsætning af dit gaskomfur

Hvis du vælger at finde dit perfekte gaskomfur på nettet, skal du selvfølgelig også have det leveret og installeret. Her er det dog en klar fordel at langt de fleste online forhandlere i dag tilbyder ikke kun at levere dit gaskomfur, men også at installere det med deres egne autoriserede teknikere. Priserne på installationen kan variere alt afhængig af hvilken forhandler du vælger, men som hovedregel kan du forvente at skulle af med lidt under tusind kroner for at få dit komfur leveret og installeret.

Sørg for at gøre dit hjemmearbejde

Når du vælger at investere i et gaskomfur, er det især vigtigt at du selv sørger for at gøre dit hjemmearbejde og research, da dette type komfur langt fra er lige så almindeligt i danske hjem som de elektriske modeller. Det betyder også at der ikke eksisterer lige så stort et antal forbrugeraneldelser og gaskomfur test på nettet, hvilket kan gøre det en smule mere vanskeligt at finde ud af, om et gaskomfur egentlig er noget for dig.

Det er heller ikke nok at du blot finder det perfekte gaskomfur til dine behov – du skal også finde professionelle fagfolk som kan installere komfuret for dig. Det punkt skal vi kigge nærmere på nedenfor.

Selve installationen af dit gaskomfur

Du har måske fundet det perfekte gaskomfur med gasovn tilbud på nettet og nu er det tid til at få det hjem. Desværre er det ikke bare så ligetil når du vælger en gasmode, da der findes en del regler mht. håndteringen af gasbaserede apparater. Det kan uden tvivl være fristende selv at installere dit gaskomfur, især hvis du er handy på fingrene og ikke mener at det er noget problem for dig at klare opgaven selv. Det er såmænd heller ikke det der er problemet, men det er simpelthen ikke lovligt i Danmark at installere sit eget gaskomfur på egen hånd – og det er der flere gode grunde til.

Gasudslip kan udgøre en reel fare hvis du ikke får installeret slangerne korrekt til dit gaskomfur til flaskegas, og disse er ikke at kimse ad. Udover at udgøre en stor fare for dig selv, vil din forsikring heller ikke dække eventuelle skader hvis du klarer opgaven på egen hånd. Det er derfor absolut nødvendigt at du sørger for at dit gaskomfur bliver opsat af en autoriseret installatør. Der kan selvfølgelig rigtig nok være gode penge at spare ved at klare installationen af dit gaskomfur 90 cm på egen hånd, men den store risiko for at noget går galt, gør at det simpelthen ikke er det værd.

Regler og installation

Er du endnu ikke sikker på om et gaskomfur er noget for dig eller om du overhovedet har muligheden for at få komfuret installation? Som hovedregel kan du gå ud fra, at du sagtens kan tilslutte et gaskomfur i dit køkken så længe at du altså har almindelig bygas til rådighed i dit køkken. Dog er der stadigvæk et par enkelte andre punkter som er nødvendige at gennemgå før at du bestiller dit gaskomfur hjem.

For det første skal du sørge for at installationen bliver udført af en autoriseret VVS-mand. Rigtig mange producenter og forhandlere af gaskomfurer i dag tilbyder dog at installere og opsætte dit nye komfur for dig, således at du trygt og sikkert kan gå i gang med at kokkerere. Hvor meget dette kommer til at koste dig afhænger af den enkelte udbyder eller leverandør, så det kan godt betale sig at undersøge markedet før at du går i gang. Sørg også for at det gaskomfur som du har tænkt dig at købe er godkendt til den seneste bygas. Dette er som regel ikke noget problem, da der i dag kun produceres nyere gaskomfurer.

Mange fordele ved at vælge et gaskomfur

gaskomfur med elovn bedst i test

Der er en grund til at gaskomfurer primært findes i professionelle køkkener – den noget besværlige installation kan desværre ende med at afskrække mange fra at investere i et gasbaseret komfur og i stedet vælger de at ty til de elektriske modeller. Hvis du dog ikke har noget imod udfordringen der kommer med selve installationen, er der faktisk mange fordele ved at vælge et gaskomfur fremfor et almindeligt elektrisk komfur. Dem skal vi kigge nærmere på her.

Som vi også nævnte tidligere, er det uden tvivl en klar – og måske også den største – fordel, at du på kun ganske få sekunder kan justere selve varmen der afgives under panden, gryden eller din wok. Dette er en fordel som du ikke kan opnå med et ganske almindeligt elektrisk komfur, da du i stedet vil opleve at disse modeller har en indbygget varmeplade som ikke er i stand til at regulere og ændre varmen øjeblikkeligt.

Øjeblikkelig varme

Som du kan læse dig til ovenfor, er en af de væsentlige fordele ved et gaskomfur, at du kan få øjeblikkelig varme uden at skulle stå og vente. Selvom at de moderne induktionskomfurer uden tvivl også har sine egne fordele, består de ikke af plader som er i stand til at absorbere og holde på varmen. Det betyder også at det vil tage længere tid at regulere varmen når du laver mad på et induktionskomfur. Vælger du derimod den gasbaserede model, kan du regulere temperaturen på få sekunder, hvilket kan være en afgørende tidsperiode hvis man befinder sig i et professionelt køkken – men det er selvfølgelig også en fordel hvis man er en engageret madentusiast.

En anden klar fordel ved det øjeblikkelige temperaturskift er selvfølgelig også, at der er mindre sandsynlighed for at du ender med at brænde maden på. Du vil opleve, at når du skruer ned for varmen, sker ændringerne med det samme.

Perfekt til sommerhuset

Selvom at gaskomfurer uden tvivl oftest ses i store køkkener og ikke så tit i de danske hjem, er det faktisk også det type komfur som vi primært ses i fritidsboliger og sommerhuse rundt omkring i Danmark og det er der en god grund til. Rigtig mange sommerhuse har ikke tilslutning til strøm, og det er derfor en oplagt mulighed at installere et mindre gaskomfur 50 cm hvis man skulle få brug for at lave noget lækkert – og derudover er langt de fleste gaskomfurer faktisk også billigere i drift.

Som vi også nævnte tidligere bliver langt de fleste gaskomfurer i dag produceret med en elektrisk ovn således at det altså udelukkende er selve komfuret der er gasbaseret, men har du ikke strøm i dit sommerhus og ønsker at installere et komfur, findes der stadigvæk gaskomfurer med gasbaserede ovne som du kan drage fordel af. Det eneste du dog skal være opmærksom på, at udvalget kan være en smule begrænsende da det som sagt er induktionskomfuret der dominerer markedet i dag.

Tænk på størrelsen før at du køber

Hvor stor et komfur du har brug for afhænger af rigtig mange ting, men det er vigtigt at have størrelsen med i dine overvejelser før at du går ud og investerer i hvad du troede var det bedste gaskomfur til dine behov, men som faktisk endte med at blive alt for småt. Når du undersøger markedet, vil du hurtigt finde ud af at der ikke findes én standardstørrelse, og det er altså en god idé at måle dit køkken af på forhånd for at sikre dig, at du har plads til dit nye komfur.

Hvis du ikke er sikker på hvor stort et komfur du reelt har brug for, er det på tide at du tænker på hvor meget plads i køkkenet du har at gøre godt med. Det afhænger selvfølgelig også af hvor mange mennesker du til dagligt skal lave mad for – hvis du for eksempel udelukkende skal bruge dit gaskomfur i sommerhuset, er det ikke sikkert, at du får brug for en lige så avanceret og stor model som hvis du har planer om at gøre brug af dit nye gaskomfur hver dag.

Selvom at du ofte vil opleve at der findes mange forskellige dimensioner på gaskomfurer og ovne, kan du som hovedregel gå ud fra, at en mindre kompakt ovn ikke er mere end maks. 45 cm. høj. Dette er en god højde hvis du for eksempel ikke har meget plads i køkkenet at gøre godt med og hvis du alligevel kun skal lave mad til én eller to personer ad gangen. Generelt siger man at de mest almindelige enkeltovne er omkring 60cm høje og 60 cm i bredden, hvilket er mere end rigeligt til langt de fleste behov. Hvis du dog har brug for et gaskomfur med ovn der skal kunne lave mad til den store familie, kan det være værd at overveje, om du har råd og plads til at investere i en dobbeltovn. Størrelserne på disse kan variere kraftigt, men som hovedregel kan du gå ud fra at de er omkring 90 cm i højden. Selvom at mulighederne er stort set uendelige med disse dobbeltovne kan de altså godt være en del mere pladstrængende, og det er derfor essentielt at du først og fremmest sikrer dig at du har plads til rådighed.

Gaskomfur med selvrensende ovn

Vi kan vist ikke komme uden om, at det at gøre en ovn ren, ikke ligefrem er den mest spændende aktivitet der findes – og det er derfor heller ikke så underligt, at det faktisk er en af de rengøringsopgaver som vi danskere hader mest. Men hvad hvis vi fortalte dig at du aldrig mere behøvede at gøre din egen ovn ren igen? Hvad hvis du kunne undgå det fuldstændig?

Måske lyder det lidt for godt til at være sandt, men der er faktisk blevet udviklet en stor del af selvrensende ovne gennem de sidste par år og de er gået hen og blevet rigtig populære – af god grund. Det er forholdsvis nemt at finde et gaskomfur med en selvrensende ovn på markedet, og selvom at du selvfølgelig kommer til at betale en smule ekstra for denne funktion, er der ingen der siger, at du skal af med spidsen på en jetjæger. Faktisk findes de til ret så overkommelige priser og det er derfor fuldt ud muligt at finde et billig gaskomfur med en ovn der selv klarer rengøringen.

Der findes forskellige typer af selvrensende ovne, men langt de fleste principper er de samme. Normalt er den selvrensende ovn i stand til at brænde alt fedt af på en temperatur over 500 grader, hvorefter du blot skal tørre den resterende aske af ovnen når du er færdig med brug. Det er desuden også en klar fordel at langt de fleste af disse selvrensende ovne er yderst godt isolerede, hvilket gør dem mere effektive end andre modeller på markedet. Hvis du dog ikke har noget imod at gøre dit gaskomfur med ovn ren på egen hånd, så overvej først om det virkelig er pengene værd at investere i en potentiel dyr model.

Sørg for at tænke på sikkerheden

Som vi også nævnte tidligere, er det ulovligt at installere et gaskomfur på egen hånd i Danmark. Det skyldes at der er visse sikkerheds risici ved et gaskomfur, og det er derfor vigtigt at sætte sig ordentligt ind i de forskellige sikkerhedsforanstaltninger før at man investerer i et gaskomfur.

Et gaskomfur – eller enhver anden enhed eller apparat der er baseret på gas – som ikke er installeret eller opsat korrekt, kan hurtigt putte dig i en potentiel farlig situation. For eksempel kan en utilstrækkelig installation af dit gaskomfur resultere i en gaslækning, hvilket i værste fald kan medføre brand, eksplosioner eller forgiftning. Hvis du på noget som helst tidspunkt kan begynde at lugte gas i din bolig eller føler dig utilpas når du anvender dit gaskomfur (eller ethvert andet gasapparat), er det vigtigt at du ikke venter, og handler med det samme. Sluk for enheden med det samme, og tænd ikke for dit gaskomfur igen indtil at du har haft en autoriseret tekniker ude for at bekræfte, at dit gaskomfur fungerer som det skal.