Åh nej. Du har spottet krummer på gulvet igen eller kattehår på tæppet. Og vi ved alle sammen godt hvad det betyder: nu skal du til at hive den store, klumsede støvsuger frem atter engang, selvom der egentlig kun er tale om en smule snavs. Og før at du ved af det, er du igen i gang med at støvsuge hele huset, og så er der gået af din time af din dag med det.

Men sådan behøver det ikke at være. Til trods for at den almindelige støvsuger rigtig nok er uundværlig når du skal gøre ordentligt rent, kan der være rigtig megen hjælp at hente fra en lille håndstøvsuger hvis der blot er tale om en smule snavs eller et par enkelte hår. Vi vil i vores artikel nedenfor give dig et nærmere indblik på hvordan en håndstøvsuger fungerer i praksis, hvad den kan gøre for dig, samt hvor du finder den håndstøvsuger bedst i test og til den aller bedste pris på nettet og i fysiske butikker.

bedst i test
Nilfisk Quick 36V
Bedømmelse
Mest populære
Bosch Move BHN20L
Bedømmelse
bedste køb
Shark CH950EU
Bedømmelse
Med flest funktioner
KitchenAid Go
Bedømmelse
Vores sidstevalg
Profi Care 21-331020
Bedømmelse

Støvsugerens historie og funktion

Vi er ret sikre på at du allerede har en ganske almindelig støvsuger stående et eller andet sted – så vidt så godt – og hvis det ikke er tilfældet, bør du virkelig gøre dig selv den tjeneste og investere i en før at du overhovedet begynder at tænke at finde den bedste håndstøvsuger.

lille håndstøvsugerDet er de færreste der ved hvordan en almindelig støvsuger egentlig fungerer, men for at gøre en lang historie kort, suger den dit støv op ved hjælp af en lille pumpe som dog er i stand til at lave et meget kraftigt undertryk i et af rørene, hvorefter luft, støv og snavs bliver suget up gennem støvsugerens mundstykke, herefter videre i en slange, hvor de til sidst ender i en støvsuger pose hvor partiklerne forbliver indtil at du skifter posen og indsætter en ny. Ved en håndstøvsuger finder du dog ikke denne pose, da skidtet bare kan frigives direkte ned i en sort affaldssæk. Det betyder også at du ikke skal tænke på at købe støvsuger poser – og de kan godt blive ret dyre i længden.

Der er ingen tvivl om at de forskellige støvsugere har udviklet sig drastisk gennem tiderne. Engang fandtes der i almindelige støvsugere kun en enkelt motor samt en roterende skrue i bunden af støvsugeren, som blæste selve luften op gennem en stor sæk som faktisk hang på selve skaftet og gennem væggene i sækken. Det kan måske være lidt svært at forestille sig, hvis man er vandt til støvsugernes smarte og minimalistiske designs i dag. Disse gamle støvsugere var også langt fra ligre så effektive som dem vi ser i dag.

Håndstøvsugeren er ikke en erstatning for din almindelige støvsuger

Der er ingen tvivl om at en håndstøvsuger hurtigt kan blive uundværlig hvis du føler behov for at støvsuge hver dag, eller hvis du for eksempel har kæledyr eller en stor husstand som måske har tendens til at grises lidt mere end den gennemsnitlige familie. Hvis der er havnet en stor mængde brødkrummer på køkkenbordet, eller hvis tæppet ser lidt ekstra behåret ud, er en håndstøvsuger din nye bedste ven.

Til trods for at vi stærkt anbefaler købet af de små støvsugere, vil vi på ingen måder anbefale en håndstøvsuger som en direkte erstatning for din almindelige støvsuger i skabet. For det første er det alt for omstændeligt at støvsuge både gulve og karme med en håndstøvsuger, og for det andet, er vi ret sikre på at du med tiden vil få ondt i ryggen. Derudover er det også begrænset for, hvor meget en håndstøvsuger kan suge, da de relativt tit skal skiftes. Dette er vigtigt for at undgå at håndstøvsugerens skift sætter sig fast og går ind og påvirker motoren og funktionsevne.

Find en billig håndstøvsuger i drift

Når man taler om elektriske apparater, er du sikkert også interesseret i at finde ud af hvor meget en håndstøvsuger sluger i strøm og hvor kraftig den er. Heldigvis er det nemt at finde en billig håndstøvsuger. En håndstøvsuger kan både være trådløs og køre på batterier, men kan også inkludere en ledning. Hvilken model du foretrækker, lader vi være op til dig. Vælger du for eksempel en model som kører på batterier, kan du muligvis forvente at den er en smule dyrere i drift, men har du en kabelbaseret støvsuger, kan du til gengæld ikke tage den med dig overalt uden at skulle tænke på ledningen.

Når vi taler om hvor kraftig en støvsuger er, bliver dette angivet i watt – kun med meget få undtagelser. I princippet kan man sige, at jo flere watt en støvsuger har, jo kraftigere er den og jo mere støv kan du nå at opsamle på kort tid. Her skal du dog sørge for at altid at holde din håndstøvsuger fri for skidt og snavs, da en eventuel overbelastning vil kunne føre til at den elektriske motor siger fra. Dette kan normalt ikke fikses, og du vil derfor blive nødt til at købe dig en ny støvsuger. Hvor stor en kapacitet hver håndstøvsuger kan håndtere, burde altid stå i brugsanvisningen. Følg altid denne manual nøje for at forlænge din håndstøvsugers levetid i så lang tid som muligt. Der er ikke noget mere ærgerligt end at stå med en ødelagt håndstøvsuger, blot fordi man har været lidt for grådig og suget for meget op på én gang!

Håndstøvsuger til bil

Til trods for at langt de fleste vælger at bruge deres håndstøvsuger til hjemmet, har du så tænkt på at din nye bedste ven sagtens kan bruges i bilen? Det ene udelukker heldigvis ikke det andet, og vi ved alle sammen hvor irriterende det er at skulle holde ind på den næste tankstation for at støvsuge bilen med de store, kluntede støvsugere. Hvad med at købe en lille håndstøvsuger og gemme den i bagsmækken eller under sædet? Langt de fleste håndstøvsugere er desuden så billige, at du sagtens kan have råd til at have både en til bilen og én til hjemmet. På denne måde slipper du for at skulle tænke på at støvsuge bilen ved en tankstation igen!

Håndstøvsuger til dig med kæledyr

lille håndstøvsugerHvis du har kæledyr som hund eller kat, er du sikkert godt træt af at se hår overalt – og især på sofaer og tæpper. Vi er udmærket godt klar over at det kan blive et dagligt projekt at holde hjemmet fri for pels, men der er ingen grund til at hive den store støvsuger frem hver gang du støder på nye hår. Dette klarer en håndstøvsuger med snilde for dig. Faktisk er der visse håndstøvsugere som direkte har specielle funktioner, der er beregnet til at tage kampen op med fældende Fidos hår. Disse modeller egner sig også særligt til brug på tæpper og bløde overflader, hvor en almindelig støvsuger kan have svært ved at få det hele med op.

Når du er færdig med at støvsuge tæpper og hundesengen fri for hår, kan du med fordel vælge at bruge en spray som er beregnet til at fjerne kæledyrslugten. Dette er noget der dagligt kan gøres på et par få minutter, og har du kæledyr der har tendens til at fæle ekstra meget, er der ingen tvivl om, at du kommer til at sætte pris på en håndstøvsuger i det lange løb.

Køb en støvsuger pakke med en håndstøvsuger

Til trods for at du selvfølgelig sagtens kan finde en ganske almindelig håndstøvsuger på nettet eller i en fysisk butik, er der mange penge at spare hvis du vælger at købe en såkaldt støvsugerpakke. Her får du både en ganske almindelig støvsuger til dit ugentlige forbrug, men også en håndstøvsuger med i købet. Det er ikke alle butikker og mærker der fører disse pakker, og har du allerede en almindelig støvsuger derhjemme som du desuden er tilfreds med, kan det i de fleste tilfælde nok bedre betale sig blot at finde et godt håndstøvsuger tilbud.

Find et godt håndstøvsuger tilbud

Selvom at de fleste håndstøvsugere ved første øjekast ligner hinanden, er det dog vigtigt at huske på, at en håndstøvsuger altså ikke bare er en håndstøvsuger. Der findes mange forskellige modeller med mange forskellige funktioner, alt efter hvad dine behov og ønsker er. Det er også derfor at de findes i så mange forskellige prisklasser – det er helt muligt at finde en ganske basisk håndstøvsuger til et par få hundrede kroner, men har du brug for lidt mere, kan du med fordel bestille en dyrere model hjem på et senere tidspunkt – disse avancerede modeller egner sig specielt til dig som har kæledyr eller mange tæpper i hjemmet. På nettet findes der mange håndstøvsuger test som du med fordel kan tage et nærmere kig på, for at finde den ideelle støvsuger til dine behov og dit prisniveau.

De fleste håndstøvsugere kan håndtere mere eller mindre den samme mængde støv og skidt, selvom at der dog findes visse (dyrere) modeller, som er en smule større. Disse er dog sjældent nødvendige, hvis du allerede bruger en almindelig støvsuger jævnligt.

En ergonomisk løsning

Der findes som sagt mange forskellige slags håndstøvsugere, og den største forskel på de forskelle modeller, er at visse støvsugere har et skaft hvor andre modeller kun kan støvsuge fra hånden. Hvilken model der passer bedst til dine behov, er op til dig. Har du for eksempel brug for at jævnligt støvsuge dit tæppe eller gulvet med håndstøvsugeren, kan du med fordel vælge en ergonomisk løsning i form af en håndstøvsuger med skaft, så du ikke behøver at anstrenge dig for at nå ind i hjørnerne. Vær dog opmærksom på at disse støvsugere godt kan være en smule større og mere klodsede, så har du bare brug for en mindre håndstøvsuger til at give dig en hjælpende hånd i dagligdagen, anbefaler vi at du vælger en mere kompakt og pladssparende løsning. Prisen på disse to typer er mere eller mindre den samme.

Tag dig af din håndstøvsuger

Til trods for at en håndstøvsuger kan håndtere en hel del støv og skidt og at der generelt skal meget til for at den slås ude af kurs, er det stadig vigtigt at du passer godt på din hjælpende ven. For eksempel er det vigtigt at du ikke overbelaster støvsugeren ved at glemme at tømme den når den er fyldt op med skidt. Dette kan for eksempel resultere i at motoren siger fra, hvilket kan føre til at du ikke vil kunne få gang i din håndstøvsuger igen.

Et andet big no-go er at støvsuge vand op med støvsugeren. Selvom at et par enkelte dråber sjældent vil gøre den store skade, er det på længere sigt en god idé at holde din håndstøvsuger langt væk fra vand og anden væske.

Hvis du har en håndstøvsuger som kører på batterier, skal du altid huske at lade din støvsuger fuldt op før at du tager den i brug igen. Hvor lang tid det tager at lade netop din støvsuger op, afhænger fra model til model men generelt er den gennemsnitlige opladningstid på omkring 10-15 timer.

Prisen på en håndstøvsuger

Det gode ved en håndstøvsuger er, at det ikke behøver at blive en dyr investering. Faktisk er det i langt de fleste større dagligdagsbutikker som Bilka etc. ganske muligt at finde en standard håndstøvsuger til meget få penge – typisk kan du slippe af sted med en basis model til et par få hundrede kroner, hvilket i langt de fleste tilfælde er mere end rigeligt for langt de fleste familiers behov. Tjek dog gerne de forskellige håndstøvsuger test for at finde din foretrukne model

Det er klar at hvis du forventer et bestemt mærke eller ekstra funktioner, at prisen stiger. Vi anbefaler dog altid at du tjekker nettet for en test af håndstøvsuger for at sammenligne de forskellige modeller og priser før at du går videre og bestiller. Ønsker du en bestemt eller billig model, kan det i langt de fleste tilfælde også bedst betale sig at bestille den hjem fra internettet. Pas dog på med at bestille fra udlandet, for selvom at de uden tvivl er billigere på for eksempel britiske sider, skal du have fat i en adapter for at kunne anvende din støvsuger – medmindre der altså er tale om en ledningsfri model.

 

Yderligere læsning