Uanset om du har tykt, fint, krøllet eller lige hår, eller om du er mand eller kvinde, så kan det helt rigtige hårtørrer tilbud hjælpe dig med at tæmme dit hår, give volume og en selvtillid som kom du lige fra frisøren.

Mange af os tager et brusebad før arbejde eller skolen, og kan længe kæmpe med håndklædet for at få håret tørt. Når håret er tørt nok, stritter det måske ud til alle sider, krøller, eller hænger kedeligt ned langs ansigtet. Ville det ikke være fantastisk, hvis man bare kunne få tørret håret lynhurtigt og få stylet det samtidigt?

Der er faktisk ikke særlig lang vej fra ønsketænkning til realitet. I dag kan du finde utrolig mange hårtørrere på markedet, som med den nyeste teknologi gør hårtørring til en leg. Det kan dog være svært at finde den helt rigtige hårtørrer der passer som fod i hose med ens behov, da der er så mange forskellige at vælge imellem når du kigger på en hårtørrer test på internettet. Dertil har de mange hårtørrere også forskellige funktioner, og der findes endda også hårtørrere, som henvender sig bedre til en specifik hårtype end andre!

Bare rolig, i denne artikel tager vi dig med ind i junglen af hårtørrere og giver dig gode råd og tips til hvordan du finder den helt rigtige hårtørrer til din hårtype.

Der er flere ting du bør overveje, når du gerne vil finde en ny, god hårtørrer. I det store billede må en god hårtørrer ikke larme for meget, den skal være brugervenlig, også skal den være hurtig at arbejde med. Der er altså derfor flere kriterier for hvordan du finder den bedste hårtørrer, når du kigger på de mange hårtørrer tilbud der florerer i butikkerne og på internettet.

Helt grundlæggende fungerer elektriske hårtørrere ved at indsuge luft ind gennem ventilationskanalerne, som derefter passerer over nogle trådspoler som opvarmer luften, for derefter at blæse den varme luft ud. Luftblæsningen på håret fremskynder vanddampningen, og derfor er hårtørreren særdeles effektiv efter brusebadet.

Fortidens skabere af hårtørren ville helt sikkert være helt blæst bag over, hvis de vidste hvilken stor udvikling der er sket siden hårtørren så dagens lys for mere end 100 år siden.

Hårtørrerens hårrejsende eventyr gennem tiden

Hårtørreren blev opfundet i 1890 af en fransk stylist, som gerne ville tilføje lidt ekstra til sin salon. Før hårtørren blev opfundet, brugte folk støvsugere til at fremskynde tørringen af deres hår. Støvsugeren er faktisk en stor inspirationskilde for hårtørreren, og selvsamme inspirerede også den franske stylist.

I 1911 kom hårtørren også til Amerika, da den armensk-amerikansk opfinder, Gabriel Kazanjian, udviklede en model. I 1915 begyndte man at sælge hårtørrere som håndholdte enheder i butikkerne. Siden 1920’erne har udviklingen af hårtørreren hovedsagelig fokuseret på at forbedre strømforsyningen, det udvendige udseende og materialet.

Selvom der var mange innovationer til hårtørrere i 1920’erne, var hårtørrerne ofte tunge og kunne hurtigt veje omkring 2 kg, da de var lavet af metal. Samtidig var de også en del vanskelige at bruge, og ofte opstod der dødsfald og store skader på grund af elektriske stød. Det tog også sin tid at tørre hår, specielt hvis man overvejer at den gennemsnitlige hårtørrer kun kunne bruge op til 100 watt strøm af gangen.

hårtørrer testI 1950’erne så vi indførelsen af hårtørrere med diffuser, som kan bruge en meget højere strømprocent ad gangen end den tidligere hårtørrer kunne, og det er også hårtørreren med diffuser vi ser anvendt i de fleste hjem i dag.

I 1960’erne blev blæserørret forbedret ved at indføre bedre elektriske motorer. Den plastik, der bruges til at lave hårtørrer, blev også forbedret i 1960’erne.

I 1970 blev der etableret nye regler for hårtørrere, som gjorde at mange virksomheder måtte foretage ændringer i deres design. I 1991 blev det også lov at alle hårtørrere skal indeholde en afbryder, for at forhindre elektriske stød. Denne lov er stadig gældende i dag.

I 1990’erne kunne håndholdte hårtørrere producere over 1500 watt varme. Forbedringer i plastteknologi og udforskningen af nye isoleringsmaterialer har i dag gjort det muligt at producere en ny generation af lette hårtørrere. I dag sælges de fleste hårtørrere med hårde plastblæsere, der kan bruge op til 2000 watt strøm af gangen, som er med til at gøre dem meget effektive.

Nutidens funktioner og design

En af de vigtigste faktorer der skal overvejes, når man designer en håndholdt hårtørrer, er mængden af varmekraft som hårtørren kan producere. Da varm luft er i stand til at absorbere mere fugt end kold luft, er temperaturen i luftstrømmen vigtig. Ved beregning af luftens specifikke varme, og forståelse af den maksimale temperatur der kan bruges uden at forbrænde huden, kan udviklere beregne den mængde strøm, som hårtørren har brug for. Dette er med til at sikre at enheden genererer tilstrækkelig varme, så den er i stand til at tørre håret hurtigt.

Men det er ikke nok blot at hæve hårets temperatur; luften skal også passere hurtigt gennem håret for effektiv fugtfjernelse. Derfor er effektiviteten af ventilatoren også en vigtig faktor for hårtørrens design.

Et andet vigtigt designkriterium er enhedens sikkerhed. For det første må hårtørreren ikke blive så varm at du kan risikere at brænde dig, når du bruger den. Plasthuset skal holde en behagelig temperatur og må ikke blive overophedet, da den ellers kan smelte eller starte en brand. For at løse dette problem har udviklere skabt temperaturafbrydere, der forhindrer varmespolen i at blive for varm. Denne afbryder slukker også varmespolen, hvis blæsermotoren på blæseren holder op med at virke. Som nævnt tidligere må hårtørrere i dag hellere ikke forårsage elektrisk stød, og derfor er 9/10 hårtørrere designet med en kredsløbsafbryder, som slukker for hårtørren når denne er i kontakt med vand eller lignende.

Andre faktorer der også bør overvejes er blandt andet hårtørrens vægt og brugervenlighed. I dag vejer de fleste hårtørrere kun omkring 500 gram, og er udviklet til at være så lette, at du nemt kan bruge dem som rejsehårtørrer.

Det er svært at spå om fremtiden, men der er ingen tvivl om at hårtørrens design har været under udvikling i rigtig mange år. Det er dermed svært at sige, hvilket design vi kan forvente os af fremtidens hårtørrere. Generelt set er der ikke sket en enorm fundamental udvikling af hårtørrens kernesystem, men der findes hele tiden nye teknologiske udviklinger, som man vil forsøge at implementere i hårtørreren. Eksempelvis var der i 2000 en producent som offentliggjorde en ny ionisk hårtørrer, som hævder at bruge ioner, som er elektrisk ledende kemiske arter, til at fordampe vand hurtigere med mindre hårskade. Denne type hårtørrer ser vi derfor flere og flere af i dag.

Hårtørreren kan dog generelt udvikles til at være mere stille i fremtiden, lettere og mere brugervenlig. Og brugervenligheden er især essentiel når du skal vælge en god hårtørrer. De bedste hårtørrere vil være en fornøjelse at bruge, mens de værste vil gøre tørringen til en pinsel. Brugervenligen omhandler blandt andet håndtaget, om dette er behageligt at holde ved, om markeringerne er lette at forstå og hvor let lufthastigheden og temperaturreguleringen bruges. Den bedste hårtørrer skal ligledes være hurtig at anvende, og hurtig til at omdanne varm luft.

Nogle producenter fokuserer desuden på at forbedre udseendet af deres produkter, og forsøger især at tilfredsstille yngre forbrugere ved at designe hårtørrerne i designerfarver eller med klar/gennemsigtig plast.

Afslutningsvis kan vi derfor konstatere at hårtørrens design også er en vigtig del af din beslutningsproces, når du overvejer hårtørrer bedst i test.

Når du er på jagt efter et nyt hårtørrer tilbud i en hårtørrer bedst i test, er der dog ligeledes også flere funktioner du kan tage med i købsprocessen.

En større investering i en højkvalitetsmodel der passer til din hårtype, er uden tvivl et af de bedste råd du kan tage med dig, når du skal finde en ny hårtørrer. En billig hårtørrer er ikke nødvendigvis en dårlig hårtørrer, men ofte skal du lidt op i de højere prisklasser for at finde de gode hårtørrere, som ikke skader dit hår.

De vigtigste ting du bør fokusere på når du køber en hårtørrer er blandt andet det materiale hårtørreren er lavet af, dets strømforbrug, dets vægt og specialfunktioner, som kan være med til at gøre hele processen nemmere.

rejsehårtørrerHvis du har tykt eller uglet hår, anbefales det at kigge efter en ionisk hårtørrer til tykt, kruset hår. Ioniske hårtørrere afgiver negative ioner, der hjælper med at opdele vanddråberne på dit hår, så dit hår tørrer hurtigere. Som følge heraf er dit hår mindre tilbøjeligt til at kruse efter du har tørret det.

Hvis du har fint eller tyndt hår, anbefales det at undgå ioniske hårtørrere. Disse er nemlig ikke lige så effektive i at skabe volume som andre typer er. Overvej desuden keramiske hårtørrere hvis du har fint eller tørt hår. Hårtørrer der er lavet af plastik eller metal, der er belagt i keramik eller porcelæn, afgiver varme som er mindre skadeligt og mere konsistent, hvilket gør dem til et godt valg hvis du har tørt og/eller fint hår, som nemt udtørrer. Nogle keramiske hårtørrere har desuden infrarød teknologi. Dette betyder at de bruger energibølger, der trænger ind i håret og tørrer det indefra.

Det er også vigtigt at vælge en hårtørrer, som giver dig mulighed for at justere varmeniveauet. Søg efter en hårtørrer, som både har en lav, mellem og høj varmeindstilling. På denne måde kan du selv bestemme hvor meget varme du gerne vil bruge på dit hår. For fint, tyndt eller tørt hår vil den lave varmeindstilling fungere godt. Til normalt hår er mellem-indstillingen ideel. For groft, tykt eller krøllet skal du bruge højvarmeindstillingen.

Når det kommer til strøm og derfor hvor hurtigt dit hår tørrer, bør du overveje hvor mange tusinde watt der bruges. Det anbefales at gå efter hårtørrere med 1800 til 2100 watt, da disse modeller vil tørre håret uden at udsætte det for meget varme.

Nogle hårtørrere kan eksempelvis tage et såkaldt koldt skud, hvilket er et skud af kølig luft til at afslutte, som du hurtigt kan brugt til det sidste finish på din hårstil. Dette efterlader dit hår skinnende og glat.

Du kan også finde en hårtørrer med diffuser, hvilket er utroligt populært på markedet, specielt hvis du har krøller. En hårtørrer til krøller er derfor lig med en hårtørrer med diffuser. En diffuser kan oftest klippes på/af selve hårtørrerens blæser. En diffuser er designet til at kunne sprede varmen over et større område i dit hår. Diffusere anvendes hovedsageligt på krøllet eller tykt hår, da den spredte luft ikke forstyrrer hårets bølger. Diffuseren hjælper dermed med at holde teksturen i dit hår intakt, mens du stadig tilføjer volumen.

Du kan også påvirke din hårstil ekstra med en koncentrator, som kan hjælpe dig med at glatte eller krølle dit hår yderligere. Denne udsender luften i en koncentreret strøm, hvilket gør det til et praktisk værktøj, hvis du jævnligt tørrer dit hår med en hårtørrer. Det kan også hjælpe med at minimere krusninger i håret.

Når du bruger koncentrator-dysen, skal du altid holde den peget nedad og aldrig tillade den at komme i kontakt med dit hår. Du kører blot en børste gennem dit hår mens du tørrer det, og følger børstens vej med koncentrator dysen, for at opnå et super lige og slankt hår.

Nogle hårtørrere kan også tage et såkaldt koldt skud, hvilket er et skud af kølig luft til at afslutte, som du hurtigt kan brugt til det sidste finish på din hårstil. Dette efterlader dit hår skinnende og glat.

Dertil er det også en god ide at gå efter en hårtørrer med et langt kabel, så du kan bevæge dig rundt foran spejlet med minimale begrænsninger.

Som du kan se er der masser af højteknologisk udvikling som er pakket ind i disse små maskiner. Den nævnte keramiske teknologi hjælper blandt andet med at skabe skinnende hår, som ikke bliver skadet af tørringen eller ugler. Du kender måske denne teknologi fra glattejern, som oftest sælges med keramiske varmeplader. Ionteknologi bruger ligeledes negativt ladede ioner til at beskytte håret, såvel som efterlade det skinnende og ikke elektrisk.

Det skal dog nævnes at det er svært at teste hvor gode disse ovenstående funktioner er. Generelt set har hårtørrere med disse funktioner en tendens til at fungere godt, men det kan være ned til en kombination af teknologien, diffuseren, motoren og så videre. I dag ser vi dog rigtig mange af disse ioniske hårtørrer i hårtørrer bedst i test på internettet, så de er uden tvivl populære blandt forbrugerne.