Sommeren er så småt kommet over os, og uanset om du blot har et lille stykke græs eller en kæmpe plæne, vil du sikkert gerne investere i en klipper der får arbejdet gjort hver gang – og her kan du næsten aldrig gå galt i byen når du vælger en plænetraktor; så længe at du altså bare har pladsen til den. Måske har du allerede overvejet at udskifte din gamle græsslåmaskine med en mere moderne model, og i så fald vil du hurtigt finde ud af, at markedet godt kan være lidt af en jungle. Der findes et væld af forskellige modeller på markedet, og den ene havetraktor har flere funktioner end den næste du kigger på – og det er derfor ikke underligt hvis du synes at det hele er lidt overvældende.
Vi kan dog godt stå inde for, at du ikke behøver at betale spidsen på en jetjæger i dag for at finde en solid løsning – faktisk kan du sagtens finde en billig havetraktor uden at sprænge budgettet fuldstændig. Vi skal her kigge lidt nærmere på hvordan du bedst bærer dig an med at finde den bedste havetraktor til netop dine behov, så du også kan få en imponerende plæne. Held og lykke!
Hvorfor vælge en havetraktor?
Før at du vælger at gå ud at køb havetraktor, er det selvfølgelig nødvendigt at vurdere, om du reelt har brug for en. Sandsynligheden for at en havetraktor er nødvendig hvis du blot har et lille stykke græs at pleje, er lille. Men har du en større plæne som jævnligt skal ses efter, kan en havetraktor spare dig en masse tid og energi i længden.
Det siger måske sig selv, at jo større en have du har, jo mere arbejde kræver det fra din side, hvis du altså ønsker at din have skal se så godt ud som muligt på alle tidspunkter. Det betyder som regel at du skal bruge en masse tid og energi på at vande og så jorden, og ikke mindst sørge for at holde ukrudt som mælkebøtter på lang afstand. En af de vigtigste ting ved at vedligeholde en flot have, er dog at sikre, at du altid har sørget for at klippe din plæne tilstrækkeligt. Det er kun de færreste af os som synes godt om synet af en tilgroet og uplejet plæne. Når det så er sagt, er selve plæneklipningen også en temmelig tidskrævende opgave, så du vil sikkert gerne minimere dit arbejde så meget som muligt – og det er her at havetraktoren kommer ind i billedet for alvor.
Der er mange klare fordele ved at vælge et godt plænetraktor tilbud hvis du har en større plæne der skal plejes. VI kan ikke komme uden om at de fleste havetraktorer er en smule klodsede og ikke mindst pladstrængende, hvilket selvfølgelig kræver, at du har plads til at opbevare en maskine af denne størrelse, men når du anvender traktoren vil du hurtigt opleve, at dens størrelse er dens primære fordel. En stor havetraktor kan skære og klippe rigtig store bredder græs på én gang, hvilket betyder at det i bund og grund tager dig meget kortere tid at få bugt med hele din plæne. Udover det, er det selvfølgelig også bekvemt at din traktor fungerer som et køretøj for dig. Her behøver du ikke at bruge sved og tårer på at skubbe din plæneklipper af sted – som navnet rigtig nok antyder, kan du altså sidde på din traktor og lade den gøre alt det hårde arbejde for dig.
Andre faktorer der spiller en rolle
Nu hvor vi har etableret at du altså kan få minimeret dit arbejde drastisk ved at investere i en god havetraktor, er det på tide at kigge på nogle af de andre fordele ved at investere i sådan en maskine. Udover at klippe og vedligeholde din plæne, bør du også overveje, om der er andre opgaver som du ønsker at bruge din havetraktor med opsamler til.
I dag findes der et væld af forskellige modeller som alle har forskellige specifikationer og funktioner, og det er derfor en god idé at sætte sig grundigt ind i, hvad du kan forvente fra de enkelte typer. For eksempel skal du gøre godt med dig selv om du ønsker en havetraktor der er i stand til at opsamle det afskårne græs efter brug eller om du måske ønsker en havetraktor med frontklipper. Derudover vil du før eller siden også blive konfronteret med dit budget, da du hurtigt vil opleve at der ikke kun findes et væld af forskellige havetraktorer på markedet, men også prisklasser. Der er aldrig nogen grund til at betale mere end højest nødvendigt og med de mange gode tilbud der findes på markedet i dag, er det vigtigt at du tager dig tilstrækkeligt med tid til, at undersøge de enkelte typer grundigt.
Som du kan læse ovenfor, er der en hel del at holde styr på når du skal købe en havetraktor, og det er derfor ganske forståeligt hvis du føler at selve processen kan være en smule overvældende. Men faktisk behøver det slet ikke at være nogen omfattende pligt at vælge din næste havetraktor. VI skal nedenfor hjælpe dig igennem et par vigtige punkter som du altid bør have med i dine overvejelser når du vælger at investere i en havetraktor til salg.
Hvis du overvejer at købe brugt
Går du også og drømmer om at investere i en lækker kvalitetshavetraktor men føler du bare ikke at du har pengene til at gå ud at købe en spritny model? I så fald kan det være at du i stedet går og leger med tanken om at købe en brugt. Der kan være mange gode penge at spare ved at købe en brugt havetraktor, og der er ingen tvivl om at du sikkert kan gøre et godt tilbud hvis du bare kigger dig godt for. Dog er det vigtigt at bære visse punkter i sinde hvis du vælger at investere i en brugt model.
Tænk først og fremmest på prisen. Havetraktorer kan være en relativ halv dyr investering, og det ville være ærgerligt at gå ud at bruge en masse penge på en brugt maskine der måske ikke holder mere end et par år. Vi anbefaler at du gør dit hjemmearbejde grundigt på forhånd, og virkelig overvejer, om det rent faktisk kan betale sig for dig at investere i en brugt model.
Derudover skal du selvfølgelig også sørge for at afprøve havetraktoren på egen hånd, og hvis du aldrig har prøvet at køre en havetraktor eller foretage en havetraktor test før, er du måske ikke umiddelbart sikker på, hvad du bør lægge mærke til. Læg her især mærke til hvor behagelig maskinen er at køre på, og sørg også for at tjekke hvordan maskinen i det hele taget tager sig ud. Her kan eventuel rust og slidte dæk give dig en nogenlunde idé om, hvilken stand havetraktoren egentlig er i. Sørg også for at kigge på motorens stand og læg mærke til, hvor hurtig traktoren er om at starte op.
Det er vigtigt at bære i sinde, at der kan være mange farer ved at købe en havetraktor som er brugt, og vi anbefaler derfor altid at købe din havetraktor fra ny hvis du har pengene til det. Her kan du nemlig drage glæde af det faktum at du får et garantibevis med i købet, hvilket betyder at du altid er dækket godt ind hvis du skulle opleve problemer med din havetraktor undervejs.
Den gennemsnitlige pris på en havetraktor
Dit budget vil før eller siden også komme til at spille en rolle når du ønsker at investere i en havetraktor, og selvom at det godt kan komme hen at blive en temmelig kostelig affære, er det faktisk muligt at finde en god og billig havetraktor som kan holde mange år i fremtiden. Når det så er sagt, hænger kvalitet og pris meget ofte sammen når det gælder plænetraktorer, og selvom at det derfor kan være fristende at vælge den billigste model du støder på på markedet, er det altså ofte en god investering at vælge en mere solid og holdbar løsning. Her kan det godt betale sig at læse og sammenligne de mange anmeldelser af forskellige modeller som du finder på nettet for at danne dig et bedre indtryk af, hvad du kan forvente.
Når du undersøger markedet, vil du sikkert hurtigt bemærke, at priserne kan svinge fuldstændig enormt. Du kan finde en god og solid havetraktor til under ti tusinde kroner, men samtidig vil du også finde de mere avancerede modeller for den virkelig store haveentusiast med priser der når op på næsten hele halvtreds tusinde kroner. Gør derfor op med dig selv på forhånd hvor meget du er villig til at investere i din nye havetraktor, og sammenlign de enkelte modeller der er tilgængelige inden for din priskategori. Selvom at de fleste betragter et køb af en havetraktor som en relativ stor investering, er det faktisk fuldt ud muligt at gøre et godt tilbud havetraktor og der kan især være ret så gode penge at spare ved at investere i din nye plæneklipper på nettet.
Tænk også på opbevaringen
Et vigtigt punkt som du absolut ikke må glemme når du overvejer at investere i en havetraktor, er selve opbevaringen. Som vi også nævnte tidligere, er en havetraktor altså en forholdsvis stor investering – bogstaveligt talt – og vil fylde en hel del mere end en traditionel græsslåmaskine. Det er derfor essentielt at du sørger for, at du har pladsen til at opbevare din havetraktor tilstrækkeligt således at du sørger for, at din maskine opretholder en lang levetid. Når det er høj sommer i Danmark, er det som regel ikke noget problem. Her kan du som regel bare købe et overtræk som du kan fastgøre til traktoren for at sikre, at den er sikker mod vind og vejr. I sommerperioden ønsker du sikkert også at bruge din havetraktor forholdsvis ofte, og i så fald er det rart at kunne have hurtig og nem adgang til sin havetraktor.
Når det derimod bliver koldere i vejret, er det essentielt at du sørger for at du har en tilstrækkelig opbevaringsplads til din havetraktor. Her er et skur optimalt. En ganske standard havetraktor kan nemt have en bredde på næsten 2 meter og næsten de samme dimensioner i længden, så det er vigtigt at sikre, at du har optimal plads til at opbevare din havetraktor forsvarligt. Lader du derimod din havetraktor stå for sig selv i vind og vejr, vil du hurtigt opleve at du har forringet traktorens levetid, og det er altså en meget dyr fejl at lave.
Gør dig bekendt med de mange modeller
Havetraktoren er blevet et mere og mere populært køb for den gennemsnitlige parcelhusejer, og det betyder også, at der i dag eksisterer et væld af forskellige modeller og producenter på markedet. For at du ikke blot går ud og køber den første og den bedste model som du støder på, anbefaler vi kraftigt at du sørger for at sætte dig tilstrækkeligt ind i, hvad du reelt kan forvente fra de enkelte modeller.
Er du i tvivl om hvordan du bedst bærer dig an, kan det være en god idé at læse anmeldelser fra rigtige brugere omkring på nettet – og eventuelt finde videovejledninger der gennemgår de enkelte modeller visuelt så du bedre kan danne dig et bedre indtryk. Som hovedregel kan du dog næsten altid gå ud fra, at du aldrig går helt galt i byen hvis du bare sørger for at vælge en solid model fra en anerkendt producent.
Bør du vælge en havetraktor med sideudkast eller med bagudkast?
Som vi også nævnte ovenfor, findes der et væld af forskellige typer havetraktorer i dag, hvilket muligvis gør din søgen en lille smule mere kompliceret. Generelt kan man inddele havetraktorer i to typer: du finder både havetraktorer med sideudkast og havetraktor frontklipper som kort fortalt sørger for, at det afklippede græs bliver smidt ud af maskinens side og bliver liggende på din græsplæne. Derudover kan du også vælge en havetraktor som gør alt arbejdet for dig, og samler det afklippede græs op i en pose som du blot skal tømme når den er fyldt. Hvad du foretrækker er en klar smagssag, men dog bør du under alle omstændigheder være opmærksom på, at der kan være en betydelig forskel i prisen.
Klare fordele ved en havetraktor.,
Som vi også nævnte tidligere, er det en klar fordel at du først og fremmest kan køre selve havetraktoren og ikke skal bekymre dig om at skubbe til et kæmpe monstrum – du sparer dig selv altså en masse sved og tårer under selve processen. Derudover er en havetraktor med sine brede skær, i stand til at trimme plænen i et langt større omfang end en ganske almindelig græsslåmaskine, hvilket resulterer i, at selve opgaven kan gøres på meget kortere tid. Hvis du har en større plæne som kræver jævnligt vedligehold, er en havetraktor altså uden tvivl en god investering for dine behov.
Udover disse relative åbenlyse fordele, har en havetraktor dog også mere at byde på – og disse fordele er ikke nødvendigvis alle relateret til selve plejen f din plæne. Rigtig mange havetraktorer i dag leveres med en hel del tilbehør som du kan bruge til forskellige formål. For eksempel fremstiller rigtig mange producenter forskellige vedhæftninger som du kan bruge til at pleje jorden med, hvilket er ideelt hvis du for eksempel skal lægge et bed eller plante grøntsager eller lignende. Hvis du derfor er en seriøs haveentusiast, kan en havetraktor med disse muligheder være den perfekte løsning for dig, men før at du dog går ud og investerer i en havetraktor der byder på en masse ekstra funktioner, bør du dog grundigt overveje, om du virkelig får brug for dem. Selvom at der findes rigtig mange smarte funktioner hos nogle af de mere avancerede modeller, er det ærlig talt spild af penge at investere i en fancy havetraktor, hvis du alligevel aldrig kommer til at gøre nytte af halvdelen af maskinens funktioner.
Andre smarte funktioner
Udover at en havetraktor selvfølgelig primært har til formål at sørge for at din plæne altid ser godt ud, kan du som regel købe en masse ekstra tilbehør til din havetraktor som alle kan bruges til forskellige formål. For eksempel finder du monteringer som gør det nemmere for dig at rive blade op, fjerne sne eller endda så korn eller lignende på tværs af din plæne. Langt de fleste havetraktorer i dag leveres udelukkende med det mest basale tilbehør inkluderet, således at du ikke behøver at betale ekstra for udstyr som du potentielt ikke kommer til at bruge alligevel. Hvis du på et senere tidspunkt føler at du kan drage nytte af ekstra monteringer til din havetraktor, kan du altid købe dem hen ad vejen som dine behov viser sig.
Plej din havetraktor tilstrækkeligt
Da en havetraktor af langt de fleste af os betragtes som en forholdsvis stor investering der nemt kan koste et par tusinde kroner, er det også vigtigt at du følger visse sikkerhedsforanstaltninger når du anvender din traktor og ikke mindst sørger for, at din traktor altid er tilstrækkelig velplejet. Lader du derimod blot din havetraktor stå ude i vind og vejr på alle tider af døgnet, kan du næsten altid være sikker på, at du ikke vil få det meste ud af din havetraktor – og det er ærgerligt, når man tænker på, at de er forholdsvis nemme at pleje.
Som også nævnt tidligere, er det først og fremmest vigtigt at tage hensyn til vejret. Det betyder at du skal sørge for at have et passende skur eller garage som kan beskytte traktoren når den ikke er i brug. Selv når traktoren er opbevaret i skuret, kan det være en god idé at overdække den med en presenning eller lignende for at undgå rust og skader på længere sigt. Opbevar altid din havetraktor tørt, men aldrig i direkte sollys.
Sørg også for at tømme bladposen jævnligt (hvis du har sådan en model), for at undgå at skidt og snavs hober sig op i din maskine. Hold derudover din havemaskine ren og tør, og undgå at rust kan hobe sig op. Derudover kan det blive nødvendigt at sørge for at maskinens skær holder sig skarpe. Det kan du enten gøre på egen hånd eller tage din havemaskine til service efter behov. Regelmæssig og tilstrækkelig vedligeholdelse og pleje af din havetraktor kan muligvis virke som en kedelig og omfattende opgave, men det er ærgerligt at skulle erstatte sin forholdsvis dyre maskine fordi at man ikke har taget sig tilstrækkeligt af den.
Bliver en havetraktor nødvendig?
Før at du går ud at bruger penge på en havetraktor, er det som regel en god idé at gøre op med dig selv, om en sådan maskine rent faktisk bliver nødvendig for dine behov eller om du måske kan nøjes med en mindre og billigere model. I dag findes der et væld af forskellige løsninger og maskiner som er skabt til det formål at holde din plæne ved lige, så du behøver ikke nødvendigvis gå ud at investere i den absolut dyreste model. Om du reelt har brug for en havetraktor, afhænger af flere forskellige faktorer, men vigtigst af dem alle, er nok størrelsen på din plæne. Hvis du alligevel ikke har meget græs at gøre godt med, er det sikkert spild af penge at gå ud at investere i så stor og omfattende en maskine. Hvis du ligeledes foretrækker at gøre det hele på egen hånd og ikke har noget imod at brænde et par kalorier af mens du slår græsset, vil en havetraktor heller ikke være nødvendig for dine behov.
Langt de fleste som investerer i en havetraktor, vil ikke være foruden når de først har afprøvet dem. Havetraktorer er bekvemme, gør dit arbejde meget nemmere og ikke mindst hurtigere – og så kan du være sikker på, at du får et flot og jævnt resultat hver gang. Er du i tvivl, anbefaler vi at du undersøger de mange havetraktor test på egen hånd før at du beslutter dig; på denne måde kan du bedre vurdere, om en havetraktor er noget for dig. Pøj pøj!