Induktionskogeplade

Står du og skal bygge nyt køkken? Føler du, at de gamle kogeplader bare ikke er så effektive som før? Leder du efter kogeplader induktion tilbud? Ligegyldig hvad, der gør, at din nysgerrighed omkring induktionskogeplader er blevet vækket, så har vi samlet alt, hvad du har brug for at vide lige her ved os. Her har vi nemlig samlet almen nyttig information omkring, hvad induktion i virkeligheden er, og hvad det kommer til at betyde for dig og din madkunst. Vi kigger også lidt på resultater, sammenligner og mere med forskellige kogeplader induktion bedst i test. På den måde ønsker vi at sikre os, at vi kan hjælpe dig med at finde ud af, om induktionskogeplader er noget for dig, og hvilken model, der gør sig bedst til dine behov.

Med flest funktioner
Siemens EX975LVV1E
Bedømmelse
Vores sidstevalg
Bosch PUE611BB1E
Bedømmelse

Hvad er en induktionskogeplade egentlig, når det kommet til stykket?

Der er nogle helt fundamentale forskellige, der gør induktionskogning til en helt anderledes oplevelse end, hvad du normalt skal stå og bakse med ude i køkkenet. Først er fremmest, så opvarmes kogepladen via det, som man kalder magnetisk induktion – i stedet for ved termisk ledning, der normalt stammer fra en flamme eller en eller anden form for varmeelement. Det gør, at man ved induktionskogning utroligt hurtigt kan få store stigninger i temperaturen.

kogeplade induktionLangt de fleste kogeplader til induktion er lavet ud af ét eller flere metaller, som er det, man kalder ferromagnetiske – det gælder blandt andet sådanne metaller som hvor igennem der går en salgs from for vekslende elektrisk strøm – vi kalder dette en elektrisk spole. Når vi sender strøm igennem den, så danner den en højfrekvent magnetfelt. Magnetfeltet skaber en form for modstand af elektriske hvirvelstrømme, og det er denne form for proces, der er med til at gøre metallet i udstyret varmt. Nogle kalder simpelthen også bare dette, der skabes under spolerne i keramikpladerne, for et vekselmagnetflet. Man kan faktisk se med kogeplade induktion, at det er kogepladen selv ikke bliver utrolig varm, mens panden eller gryden i brug bliver utrolig varm.

Ikke alt udstyr kan bruges, når du overvejer et skift

Man kan sige, at den gode nyhed er, at langt det meste udstyr, der er lavet til induktion kan også bruge til mere traditionelle kogeplader. Dog er det sådan at ikke alt udstyr, der er lavet til de traditionelle kogeplader kan bruges på induktion – dette skyldes netop det magnetiske felt, som vi nævnte lige før. Det udstyr, du bruger, skal være i stand til at lede strøm/varme på den rigtig måde for at kunne tages i brug. Det kan derfor variere meget, hvor effektivt dit resultat med madlavningen bliver afhængig af, hvilke materialer, som du bruger i sidste ende. Nogle af de materialer, der gør sig ret godt er fx glas, aluminium, kobber, glas og ikke-magnetiske rustfri stål.

Hvor meget støj laver kogeplader til induktion

Det er ikke super meget støj, der kommer ud af en induktionskogeplade, selvom man på de fleste modeller godt kan gøre, at der er en lille køleventilator indeni. Nogle gawnge kan det også godt ske, at nogle af dine andre redskaber i køkkenet kan lave en summende lyd på grund af elektromagnetisk felt, der kan skabes – især når apparatet kører på fuldt tryk eller hvis nogle af dine andre køkkenredskaber godt kan være lidt ældre. Det virker nemlig til, at køkkenudstyr af nyere dato er mindre tilbøjelige til at producere denne type magnetisk støj. Dog er disse lyde ikke noget, som du burde være bange for. I værste tilfælde kan det virke en smule generende, og det er alt.

Hvordan påvirker det din madlavningsproces

Når man kigger på traditioneller metoder og en kogeplade induktion test, så er der nogle helt klare fordele ved at skifte til netop dette. Den første, som er klart for de fleste, er den hurtighed og effektivitet, hvormed induktionskogning kan varme maden, vandet eller andet op. Desuden så er det bevist, at varmen fordeles meget bedre og mere ligeligt ved opvarmning over induktion end, når du laver mad ved bl.a. den mere traditionelle termiske måde. Desuden er den mere energieffektiv forstået på den måde, at meget lidt energi går til spilde, når du varmer op på denne måde, og du har langt bedre kontrol med regulering af varmen, og hvilken præcis temperatur, du ønsker at bruge, når du opvarmer din mad. Det er også sikrer, fordi det såkaldte ”kontrolsystem” i induktionskogeplader lukker ned, hvis du ikke stiller en gryde/pande derpå, eller hvis dit madlavniningsudstyr ikke er stort nok eller passer dertil. Noget, som også er betydeligt lettere ved induktionskogeplader, er rengøringen! Fordi det er gryden eller panden, der bliver meget varm, og ikke selve kogepladen, så undgår du nemmere, at alt, hvad du eventuelt skulle komme til at spilde under selve madlavningen, brænder sig fast. Det betyder, at jobbet med rengøring, efter du har slidt og slæbt i køkkenet, nu også er gjort særdeles mere bekvemt. Til sidst, men ikke mindst, så er der også mange, der argumenterer for, at mere end én induktionsplade test har vist, at de var lettere tilgængelige for brugere af kørestole, da den simpelthen fylder mindre og derfor giver mere plads til at kunne bevæge sig.

Specielle overvejelser i forbindelse med induktionsplader

Det siger næsten sig selv, at specielle teknikker til madlavning, der fx kræver, at det gøres over ild altså ikke kan bruges her. Desuden er det yderst vigtigt at bide mærke i, at hvis man før har fået indopereret en pacemaker til hjertet (eller andre lignende elektroniske apparater i kroppen), så bliver sådanne personer ofte frarådet at holde sig på god afstand af kilder, der udstøder elektromagnetiske felter. Selvom meget research og mange undersøgelser tyder på, at induktionskogeplader ikke er det store problem, så bør man altid forhøre sig hos ens egen læge eller en specialiseret kardiolog. Desuden skal man være OBS på at overholde alle de sikkerhedsstandarder og –procedurer, der gør sig gældende, når det kommer til toppe, der er lavet af glaskeramik. Hvis du ikke behandler det ordenligt eller fx lader aluminiumsfolie smelte derpå, så kan det blandt andet forårsage revner eller skader, der kan gøre det farlige for dig eller andre i huset at bruge pladerne. Tjek også den maksimale størrelse på de pander, du må bruge på netop din plade til induktionskogning, hvilket ofte er angivet af producenten. Vi anbefaler derfor, at du altid læser instruktionerne til forbrug grundigt.

Sådan måler man forskellige i effektivitet

Induktionskogeplade test eller test med andre former for kogeplader gør det helt klart: Effektiviteten her er helt i top. Under madlavning er det nemlig sådan, at ikke al varmen bruges til selve opvarmningen af maden, som du er ved at forberede. Når panden eller gryden nemlig først når op på en vis temperatur, sker der det, at meget af den varme og energi, der tilføres, går tabt i luften, så at sige, for eksempel via damp eller generel konvektion. Varmen går også ud igennem siderne på din gryde eller pande. De mere traditionsbundne faconer at lave mad på, sådan som over ilden, må dog siges at have et væsentligt højere tab af varme til omgivelserne omkring sig, hvorimod varmen med induktion er langt mere koncentreret. Energiens effektivitet er altså brugt på den mest optimale måde. Der er blevet en lang række test, der måler, hvordan tilførslen af energi og for, at de skal være så præcise som muligt, er det blevet foretaget af eksperter inden for forskellige energiministerier i forskellige lande og for at sikre sig, at testene var standardiserede. Denne induktionskogeplade test viser, at det, som man kalder energioverføringseffektiviteten, er klart bedre, når man bruger induktion end med noget som helst andet.

Effektiviteten med induktionskogeplader lå altid på over 75 % – og mange gange kommer den endda over de 80 %. Madlavning med gas havde til sammenligning en energieffektivitet på omkring de 40 %. Man kan derfor sige, at hvis man ser det ud fra et helt nøgternt og miljømæssigt perspektiv, så er induktionsplade bedst i test, og at forskellen er helt tydelig for enhver. Dog skal man også holde noget andet in mente – prisen! Du kan også sammenligne den relative pris for elektricitet og gas – og du vil se, at det er bedre for dig som forbruger med induktion, da det også er mere miljøeffektivt og dine omkostninger skæres grundigt ned.

Hvilke typer af modeller findes der

Når det kommer til forskelligt udstyr med induktion, så kan du vælge flere typer eller modeller, der passer dig. Du kan sagtens få induktionskogeplader, der er indbygget i køkkenet – altså en fast del af det. Eller hvis du eventuelt har en mindre lejlighed, er studerende, på eller anden måde måske har pladsmangel, så er det faktisk også muligt at få induktions kogeplade enkelt, der fungerer som en fritstående enhed, og som nemt kan pakkes væk, hvis der skulle være brug for det. Kogeplade induktion 80 cm eller induktionsplade 90 cm er ikke ualmindelige størrelser, men det er altid et godt tip at holde øje med målene i dit køkken. Det skal dog nævnes, at du almindeligvis vil se flere funktioner på de modeller, der er indbygget i et køkken – og det vil ofte ligner de funktioner, du ser ved både gasdrevne eller andre modeller. Selvom de fritstående modeller ofte kun har et enkelt element at gøre godt med, så kan du også få dem som induktion kogeplade dobbelt. Overordnet set, så de dog bygget ens op omkring elektromagneten, og den specifikke form, udbygning eller måske endda design afhænger mere af, hvilken type køkken du har, hvor meget plads du har, og hvad dine behov er, når det kommer til madlavning.

Det er faktisk i Asien, at man ser den største udvikling inden for genren – de har nogle af de førende virksomheder og modeller – om du har brug for en dyr eller en billig induktionsplade, så har de sørget for, at det hele er der. Effektiviteten bag deres design siges at stamme fra det faktum, at mange asiater bor i tætbefolkede områder eller byer, hvor man har forholdsvis lidt plads, og derfor har brug for at udnytte den plads, som man nu engang har, mere effektivt. At induktionskogeplader måske bruges mindre ofte i andre dele af verden har derfor givet dem et forspring i industrien indtil videre, og du kan derfor ofte få gode induktionsplade tilbud fra de mærker, der kommer fra Asien af. Men hold øjnene åbne – for der er rigtig mange gode tilbud derude fra tid til anden.

Rengøring af dine kogeplader med induktion

induktionsplade tilbud

Rengøringen af kogeplader eller kogetoppe til induktion er forholdsvis nemt. Først og fremmest, så er man heldig, at området omkring selve varmeelementet med induktion forbliver relativt køligt under madlavning. Det betyder sådan rent praktisk, at selv hvis du spilder under madlavning, så er der lavere risiko for, at det vil brænde på og sætte sig fast. Det lyder måske basalt, men når du har prøvet det, vil du virkelig kunne mærke den forskel det gør, når det kommer til den tid, som du skal bruge på at rengøre dine køkkenelementer. Induktionskogeplader bruger normalvis også knapper med touch i stedet for de mere traditionelle kontrolknapper. Ved kontrolknapper ville skidt ofte kunne sætte sig fast mærkelige steder, og det ville kunne være svært at komme til at rengøre dem ordenligt, men du undgår du heldigvis her med den glatte overflade lavet af glasplade.

Når man er den glade ejer af en induktionsplade, er der dog nogle ting, som det er rigtig vigtigt, at man er OBS på. Det gælder for eksempel, at gaspladerne kan være lidt mere følsomme, og man skal passe på, at man ikke kommer til at ridse dem. Det medfører, at der er nogle bestemte forholdsregler, som du skal tage, inden du går i gang med rengøringen af din induktionskogeplade. Du skal undgå produkter, der er for grove, og du kan ofte kigge på bagsiden af dit rengøringsprodukt for at finde ud af, om det rent faktisk er godkendt til brug på keramik eller glas.

Men fordi glaspladen er modtagelig for ridser, skal der træffes nogle forholdsregler ved rengøring af din induktionskogeplade. Du bør ikke bruge noget produkt, der er groft og slibende, da det kan efterlade ridser på overfladen.