Lav din helt egen, personlige is!

Der er intet mere chamerende end at lave sin helt egen hjemmelavet is med ismaskine. Med en ismaskine i hjemmet, er du sikker på at have et samtaleemne hver gang du får gæster, og du kan imponere alle med dine kulinariske evner!

Når du køber is fra dagligvarebutikken, kender du sikkert ikke halvdelen af de ingredienser der står på indpakningen, og du ved heller ikke hvor isen egentlig kommer fra. Når du laver is på ismaskine bliver du selv herre over alt dette, og det giver en helt anden fornemmelse at nyde smagen af egen hjemmelavet is, når man ved hvilke ingredienser der er i. Derudover er den stolte følelse af at have produceret sin helt egen is som det sidste krymmel på is-desserten. Du kan endda eksperimente dig frem, og måske skabe din helt egen personlige is?!

Fordelen ved at have en ismaskine er at det er ufatteligt nemt at lave hjemmelavet is. Det er nemlig helt op til dig selv hvilken smag du går efter, og proceduren er utrolig simpel. Du kan plukke jordbær fra haven, finde æg fra bondegården eller bruge lidt frisk fløde eller chokolade. Kun fantasien sætter grænser for hvordan du laver is i ismaskine.

Du kan finde en masse inspiration og opskrifter til forskellige måder du kan lave is på ismaskine, såfremt du ikke selv er helt klar på at kaste dig ud i eksperimenter.

Selvom det umiddelbart lyder som en nem opgave at lave is, så er det alligevel en kunst at finde den bedste ismaskine til arbejdet. Der er utrolig mange ismaskiner på markedet, og dermed varierer kvaliteten også utrolig meget. Hvis du allerede ved på forhånd hvilken type is du gerne vil lave, skal du huske at have dette med i dine overvejelser når du kigger på ismaskine tilbud. Der er mange modeller som er specialiseret i forskellige is, og du kan derfor med fordel finde den ismaskine der er bedst til at lave din favoritis, hvad enten den består af fløde, frugt, sorbet, chokolade eller alle ting!

ismaskine testHvis du ved på forhånd at du kun vil lave én eller to forskellige slags is, kan du søge efter ismaskine tilbud der er specialiseret i dette. Du kan også gå efter ismaskiner som kan lave små mængder af is, samtidig med at du kan gå efter ismaskiner der kan producere store mænger af is, hvis du ved du altid helst vil lave store portioner.

Vælger du en ismaskine der kan lave større portioner, kan du altid nemt finde isen frem fra fryseren og genfryse den efter behov. Har du ikke plads i fryseren, er en ismaskine til mindre portioner derimod mere ideel for dig.

Der er dog alligevel nogle fælles funktioner du skal være opmærksom på, når du sammenligner ismaskiner i en ismaskine test. Det er en investering når du skal købe en ismaskine, så derfor er det utrolig vigtigt at du finder en ismaskine som matcher dine behov, når du kigger efter ismaskine tilbud.

Skal jeg vælge en ismaskine med eller uden kompressor?

Der findes to forskellige typer af ismaskiner. Ismaskiner uden kompressor, som har en indbygget skål med et køleelement hvor isen produceres i, og ismaskiner med indbygget fryser/kompressor.

Hvis du vælger en ismaskine med kompressor, vil ismaskinen nærmest gøre alt arbejdet for dig. En ismaskine med kompressor kan derfor lave is meget hurtigere end en uden kompressor. Hvis du ikke føler du har tid eller overskud til selv at skulle røre i maskinen, bør du derfor gå efter en ismaskine med kompressor.

Vælger du en ismaskine med en kompressor, tager det cirka 20 – 40 minutter fra du starter, til du står med en lækker, frisk, hjemmelavet isportion. Den hurtige produktionstid skyldes at ismaskinen med kompressor selv er i stand i til at fryse isen ned, mens den blander ingredienserne under konstant omrøring. Kompressoren fungerer derfor helt på samme måde, som en egentlig lille fryser. Kompressoren kan holde isen nedfrysset i helt op til en time. Det varierer dog fra model til model, hvor lang tid ismaskinen kan holde isen frosset, samtidig med det også varierer fra model til model, hvor lang tid hele processen tager fra start til slut.

En ismaskine med kompressor er også meget nem at betjene. Det er lige til at starte produktionen, du kan tilføje ingredienser løbende, og forberede isen i god tid.

En ismaskine med indbygget kompressor kan rumme op til 0,8 – 2 liter is. De fleste skåle i ismaskiner reklamerer med at kunne rumme op til 1,5 liter is. Her skal du som tommerfingerregel dog altid gå ud fra, at skålen kun kan rumme 1 Liter. Dette skyldes at isen altid ‘hæver’ mens den fryses.

En klar fordel er desuden at du kan lave flere forskellige slags portioner på en gang. Derudover får du også en hård konsistens af isen, da kompressoren heletiden sørger for at indfryse isen.

En ulempe ved kompressoren er at den er tung i forhold til en ismaskine uden kompressor. Skal du have en ismaskine med kompressor, er det derfor en god ide at have et fast sted hvor den kan stå, da den er ret svær og uhandy at flytte rundt på.

En ismaskine med kompressor er af ovenstående ekstrafunktioner derfor også en del dyrere end en ismaskine uden kompressor. Priserne starter på intet mindre end 2.000 kroner. I det lange løb kan det dog godt betale sig at investere i en ismaskine med kompressor, da du sammenlagt får utrolig meget værdi for pengene.

Den største fordel ved en ismaskine uden kompressor er helt sikkert prisen. Du kan spare mange penge ved at vælge en ismaskine uden en kompressor, og de billigeste fåes helt ned fra 450 kroner. Som nævnt ovenfor sparer du dog penge i det lange løb med alle de ekstrafunktioner som en ismaskine med en kompressor har. Dog er det naturligvis helt individuelt om du mener om du har brug for alle disse ekstrafunktioner, eller om du blot ønsker en simpel maskine, som kan hjælpe dig med at lave din egen, hjemmelavet is.

En ulempe ved ismaskinen uden kompressor er også at du skal nedfryse selve skålen i din fryser i 12-24 timer, før du kan bruge denne i din ismaskine. Dette er nødvendigt, da skålen har indbygget kølevæske, som skal være ordentligt nedkølet for at fryse isen. Når skålen er nedkølet, hælder du din blanding ned i skålen og monterer denne i din ismaskine. Maskinen vil nu blande massen under omrøring, og dermed undgå at producere iskrystaller.

En anden ulempe er også, at du kun kan lave en portion is af gangen med denne type ismaskine. Derudover fylder selve skålen også en del i din fryser. Det er heller ikke altid at isen formår at blive helt fast uden kompressor, så i mange tilfælde skal du fryse isen yderligere i din fryser efterfølgende.

Hvis du ikke har brug for en kompressor, skal du naturligvis ikke ikke købe en. Derudover er en ismaskine uden kompressor også meget lettere end en ismaskine med kompressor, og du kan derfor nemt flytte rundt på maskinen, tage den med dig over til en kammerat, eller gemme den væk i skabet.

Generelt set er produktionen mere omstændig med en ismaskine uden kompressor, sammenlignet med en ismaskine med kompressor.

Du kan finde flere ismaskiner med kompressor test, som sammenligner diverse ismaskiner med kompressor på internettet, så du kan finde det bedste ismaskine med kompressor tilbud.

Der er naturligvis også forskel på designet på ismaskiner. Højde, bredde og længde varierer derfor også, men du kan sammenligne de fleste ismaskiner med klassiske bagemaskiner i størrelse. Selvfølgelig er designet en vigtig del af din beslutningsproces, specielt hvis du på forhånd ved at du ønsker at have maskinen stående fast fremme på køkkenbordet. Alligevel skal du dog ikke blive blændet af designet, når du skal sammenligne ismaskine tilbud og prisforskelle. Husk at funktionerne er lige så vigtige som selve designet.

Fordele og ulemper ved ismaskiner

Den største fordel ved ismaskinen er selvfølgelig at du kan lave din helt egen personlige is, og selv er herre over hvilke råvarer du vil bruge. Det er derfor også oplagt at bruge en ismaskine, hvis du er allergiker og helst skal kende alle ingredienser i fødevarer, før disse indtages.

En anden klar fordel er også at du på længere sigt kan spare mange penge, hvis du elsker at spise is på alle årstider. Det er ikke nogen hemmelighed at de lækre is nede i discountforretningen ikke altid er helt billige, men med en ismaskine kan du lave is når du har lyst, til meget billigere penge end hvis du købte is ude i byen.

Eksempelvis koster 600 ml. hjemmelavet flødeis med normale ingredienser omkring 20 kroner. Her er en dyr flødestang endda inkluderet, men du kan selv tilføje eller fjerne ingredienser som du har lyst!

Ved at producere din egen is er du også sikker på at kvaliteten er i top, da du selv har været ansvarlig for alle ingredienser, og isen er altid frisk. Den friske smag er også en klar fordel – flere undersøgelser har vist at hjemmelavet is ganske enkelt smager bedre og mere friskt, end de købte is fra butikken.

En af de største ulemper er egentlig en uungåelig del af hele processen. Rengøringen af ismaskinen kan godt være et større projekt og derfor en ulempe, men som det er med al madlavning skal opvasken tages efterfølgende, så dette kan derfor ikke komme som en særlig stor overraskelse.

Ismaskinen er også en stor maskine at have stående, og den kan også tage en stor plads i fryseren, hvilket også er en ulempe.

Gode råd til din hjemmelavede is

Hvis du aldrig har lavet din egen is før, er det godt at kende til et par generelle, kulinariske råd i køkkenet, før du begynder at blande ingredienser. Før det første bør du altid og kun anvende pasteuriserede æg. Et andet godt råd er at afkøle din ismasse i køleskabet før du hælder den i din ismaskine. På denne måde kan du forkorte indfrysningstiden betydeligt.

Hvis du gerne vil tilføje nødder, chokolade, kiks eller lignende til din is, bør du vente med at hælde dette i ismaskinen til den er nået til selve indfrysningsstadiet. Det tager cirka en time for en ismaskine at nå til dette stadie. Du kan dermed starte maskinen samme tid som du sætter forretten på bordet for gæsterne, og have den lækreste og mest friske isdessert klar en time senere!

hjemmelavet is ismaskineDu kan også på forhånd hurtigt lave en sukkerlage, som du kan have stående i køleskabet i lang tid. Denne sukkerlage kan du hurtigt hælde i ismaskinen, og dermed nyde lækker sorbetis hvornår du end har lyst!

Hvis du gerne vil lave flødeis på ismaskine, skal du blot piske fløden til flødeskum før du blander denne med de øvrige ingredienser.

Os danskere har lavet vores egen is i mere end 100 år, og det er en trend der er kommet for at blive, specielt i disse dage hvor økologi og dyrkelse af egne råvarer er blevet rigtig populært.

Hvis gode råvarer er vigtige for dig og dine nærmeste, vil du uden tvivl blive glad for en ismaskine. Derudover skaber en ismaskine et utrolig godt samvær i familien, da det er en sjov arbejdsopgave som man kan samles om, og derefter nyde sammen. Specielt børn vil elske at deltage i at lave hjemmelavet is, og da i kan skabe jeeres helt egne opskrifter, kan de små også lave deres helt egen signatur-is!

Hvis dine tænder så småt er begyndt at løbe i vand efter at have læst denne artikel, så er du ikke den eneste. Markedet for ismaskiner er enormt og spændende, og vi er sikre på at du kan finde et perfekt match, nu hvor du er blevet en smule klogere på hvad du bør overveje for at møde dine egne isbehov bedst!