Går du også og overvejer at investere i din egen kaffekværn? Så er der rigtig meget du bør have med i dine overvejelser. At kværn kaffe er for mange kaffeentusiaster en fuldstændig videnskab i sig selv, og for at du får den bedst mulige kaffeoplevelse hver gang, er det selvfølgelig nødvendigt at du vælger at købe en optimal maskine.

Der er mange forskellige meninger om, hvorfor du altid bør vælge at kværne dine egne kaffebønner, men når alt kommer til alt, handler det om to simple ting: nemlig kaffens friskhed og overordnede smag. Når du kværner dine egne bønner, kan du være sikker på at du får den absolut friskeste oplevelse hver gang og selv en billig kaffekværn er i stand til at gøre et godt stykke arbejde. Læs med her, hvor vi kigger nærmere på, hvordan du bedst vælger den perfekte kaffekværn til dine behov.

Derfor bør du investere i en kaffekværn

Uanset om du vælger en manuel kaffekværn eller en manuel kaffekværn kan du være sikker på at du altid får en smagsoplevelse i topklasse sammenlignet med de kedelige kopper kaffe, du kan lave med din kaffemaskine.

Det er derfor heller ikke uden grund, at kaffekværn stadig bliver mere og mere populære i de danske hjem og den store konkurrence mellem producenterne af de forskellige kværne har resulteret i, at det er nemmere end nogensinde at gøre et rigtig godt tilbud på en god kaffekværn.

For mange danskere findes der ikke noget bedre end en perfekt kop kaffe, og hvis du allerede er en dedikeret kaffeentusiast, er du sikkert allerede klar over, at kaffe lavet med en kaffekværn smager langt bedre end almindelig kaffe som vi kender dem fra vores kaffemaskiner.

Friskt bryggede bønner VS. posekaffe

Almindelig posekaffe har en kedelig tendens til hurtigt at blive forældet, så du mister altså smag hver gang at du tager din kaffemaskine i brug. En god kværn derimod vil kværne dine bønner til den perfekte størrelse alt afhængig af type, så du altid kan være sikker på at du får mest ud af dine bønner.

Måske kan det lyde som lidt af en trættende opgave, at skulle kværne sine egne bønner gang på gang hver gang at man ønsker en kop kaffe. De mange kværne i dag gør det dog muligt for dig at indstille din kværn således, at du altid har friskt bryggede bønner klar. Med en kaffebønne kværn behøver det altså langt fra at blive en omfattende opgave at brygge sine egne bønner.

Du vil hurtigt finde ud af, at kaffekværne findes i stort set ale prisklasser. Det er fuldt ud muligt at finde yderst prisvenlige modeller på markedet, men på samme tid findes der også et væld af modeller som koster flere tusinde kroner. Lad os kigge nærmere på, hvordan kværnene påvirker kaffen og hvordan du bedst bærer dig an med at vælge den bedste kaffekværn til dig.

Kaffekværnens effekt på kaffen

På mange måder kan det at kværne kaffe med en kaffekværner betragtes som en lidt voldsom ting. Først bliver kaffebønnerne taget fra posen, og placeret i selve kværnen som herefter tændes. Med det samme begynder motoren at arbejde på højtryk, og efter kun et par få sekunder, vil selv de tykkeste bønner være hakkede i småstumper.

Hvor fine kaffebønner du ønsker, afhænger selvfølgelig af hvilken type kaffe du skal drikke. Her er det en god idé at sætte sig lidt ind i, hvilke smagsoplevelser de forskellige bønner har at byde på. Nogle kaffebønner egner sig for eksempel udelukkende til espressodrinks, hvorimod andre er mere alsidige. At brygge kaffe kan hurtigt blive en videnskab i sig selv, og det er ikke underligt, at der er så mange der faktisk hygger sig med at lave den der perfekte kop kaffe hver gang at de tager deres kaffekværn bedst i test i brug.

Kaffekværnens varmeafgivelse

Dit endelige resultat vil i sidste ende komme an på, hvor jævnt dine kaffebønner er bryggede og den endelige temperatur efter at din kværn har gjort sit arbejde.

Her er det vigtigt at notere, at jo flere bønner du brygger på en gang, jo mere varme vil din kværn være i stand til at producere. Hvis du hver gang kun anvender en lille mængde bønner, vil din kværn ikke være i stand til at opvarme dem tilstrækkeligt. I stedet for at hele tiden skulle brygge flere gange, kan det altså sagtens betale sig at lade kværnen tage sig af så mange bønner som muligt på én gang. På denne måde kan du være sikker på, at du altid får mest ud af dine bønner.

Det kan derfor være en god idé at vælge en kaffekværn som har kapacitet til at kværne en tilstrækkelig mængde bønner. Forskellige kværne har forskellige kapacitetsevner, så gør dig selv en tjeneste og sørg for at sammenligne de mange kaffekværn bedst i test for at sikre dig at du gør et godt køb. Ved at gøre dette, kan du også hurtigt vurdere, om du får en god kværn for dine penge.

Kaffebønnernes størrelse

Som vi også nævnte ovenfor, vil forskellige kaffekværne brygge dine bønner på forskellige måder. Dette er derfor vigtigt at bære i sinde når du vælger din kaffekværn, og har du brug for og lyst til at brygge bønner på forskellige måder, er det en god idé at vælge en kværn der er så fleksibel som muligt.

Nogle kaffekværne er udstyret med et væld af funktioner som lader dem brygge bønnerne i forskellige størrelser, hvorimod andre modeller er lidt mere begrænsede. I sidste ende afhænger det altså af dine enkelte behov.

Det er som sagt dit ansvar at sikre, at din valgte bønnetype er kompatibel med den kværn du vælger. Selvom at kaffekværne kan variere i pris, er det dog heldigvis fuldt ud muligt at finde et rigtig godt kaffekværn tilbud på selv de mest fleksible kværne.

Hvilken type kaffekværn er bedst for mig?

I dag findes der et væld af forskellige kaffekværnsmodeller, og har du ikke den store erfaring med at brygge dine egne bønner, kan det hurtigt vise sig at blive en udfordrende opgave at vælge hvilken kværn der er bedst til dine behov. Det mest optimale ville selvfølgelig være hvis du selv havde mulighed for at foretage en test af kaffekværn på tværs af forskellige typer og modeller, men da dette som regel ikke er en mulighed, kan det i stedet være en idé at sammenligne anmeldelser på nettet samt sætte sig ordentligt ind i, hvordan de forskellige modeller fungerer.

Uanset hvilken type du vælger, kan du regne med at der vil være visse fordele og ulemper ved hver kværn. Nogle er mere fleksible end andre, og andre tager måske mere bordplads. Lad os kigge nærmere på nogle af de mest populære kværne nedenfor og forhåbentlig inspirere dig til at træffe det valg, som er bedst for dig.

Kaffekværne med skær

Kaffekværne med skær er blevet meget populære i danske hjem, og som hovedregel er der et stort marked for kaffekværne med blade lavet af både stål og keramik.

Der er fordele og ulemper ved begge typer – keramiske blade er generelt meget nemme at gøre rent, hvorimod stålblade som regel er den billigere løsning. Vi anbefaler at du undersøger de to typer på egen hånd, og gør op med dig selv, hvilken løsning der bedst kan svare sig for dig.

Uanset hvilket type skær du foretrækker, får du som regel her en relativ billig løsning som passer til langt de fleste bønnetyper. Det er også derfor, at denne type kaffekværn er yderst almindelige blandt danske kaffeentusiaster.

Vær dog opmærksom på, at ikke alle kaffekværne med skær er i stand til at fremstille fint bryggede bønner, og er du vild med espresso, er dette muligvis ikke kværnet for dig. Hvis det at kunne lave en perfekt kop espresso altid er vigtigt for dig, anbefaler vi kraftigt at du sammenligner de forskellige kaffekværn test med skær således at du kan sikre, at du ikke investerer i en model som måske ender med at skuffe.

Elektriske ’burr’ kaffekværn

’Burrs’ står for ’skær’ på engelsk, og disse kaffekværne har en lille mekaniske inden i, som har til formål at knuse kaffebønnerne. Da de direkte knuser bønnerne fremfor at brygge dem, bruger de heller ikke den samme mængde varme som en almindelig kaffekværn med skær som beskrevet ovenfor.

Der er mange fordele ved at vælge en kaffekværn med burr skær. For det første er denne type kværn oftest i stand til at kværne bønnerne yderst fine, hvilket gør dem til den ideelle løsning hvis du ønsker en kop espresso. Til forskel fra en almindelig kaffekværn med skær, kan du med en burr-kaffekværn altså være sikker på at du altid kan nyde en god kop espresso hvis det er det du går og drømmer om.

Langt de fleste burr-kaffekværne er også i stand til at brygge flere bønner på én gang. Det betyder at du ikke behøver at brygge bønner gang på gang, selv ikke når du har gæster. Burr-kværnene findes dog i forskellige størrelser, så sørg for at undersøge markedet og de forskellige kaffekværn tilbud før at du eventuelt ender med at investere i en kværn, som ender med at fylde hele dit køkkenbord.

Vær opmærksom på, at denne type kaffekværn som regel koster en del mere end kaffekværne med almindelige skær. Priserne kan variere alt afhængig af hvilken producent du vælger, og der kan være gode penge at spare ved at undersøge markedet på forhånd. Pris og kvalitet hænger ofte sammen, men når det så er sagt, er der ingen der siger, at du partout skal investere flere tusinde kroner på en god kværn. Lad os kigge nærmere på, hvad du kan forvente at komme af med når du investerer i en kaffekværn nedenfor.

Gennemsnitlig pris på en kaffekværn

Som vi også nævnte tidligere i artiklen, findes der desværre ikke noget decideret svar på, hvad en kaffekværn koster. Alt afhængig af typen og stilarten, kan du være heldig at finde en model til et par hundrede kroner, men skal du have en avanceret kværn der kan både det ene og det andet, kan den sagtens komme til at koste på den dyre side af ti tusinde kroner. Det siger selvfølgelig sig selv, at man skal være en absolut dedikeret kaffeentusiast for at bruge så mange penge på en kaffekværn.

Langt de fleste danskere i dag bruger ikke mere end maks. et par tusinde kroner når de skal investere i en kaffekværn – og selv her vil du være i stand til at få rigtig meget kværn for dine penge.

Da din kaffekværn gerne skal fungere som en langvarig investering, anbefaler vi altid, at du vælger en pålidelig producent som er kendt for at lave gode kaffekværne. Det kan måske være fristende at vælge den første og billigste løsning du kan få øje på på nettet, men du har med sikkerhed ikke lyst til at udskifte din kværn efter blot et par måneders brug. Altså kan det bedst betale sig at vælge en god løsning fra starten, og gerne en model der har fået positivt omtale på nettet.

Sådan vælger du din kaffekværn

Det mest vigtige punkt som du skal bære i sinde, er hvad du forventer fra din kaffekværn. Der er ikke to modeller der er ens i dag, og det er derfor dit eget ansvar at sikre, at den type du investerer i, også er i stand til at leve op til dine forventninger.

For eksempel nytter det ikke noget at du investerer i en kaffekværn bedst i test kværn som måske ikke er i stand til at kværne dine bønner fint og fremstille espresso – hvis du er vild med espresso. Hvad der fungerer for din nabo, fungerer altså ikke nødvendigvis også for dig.

Kapaciteten bør også have noget at sige når du vælger din kværn. Jo større kapacitet din kværn har, jo mere kaffe kan du lave – men dette kommer også til at koste dig. Nogle kværne koster kun et par hundrede kroner, men til gengæld kan de kun lave én kop ad gangen. Det er ikke optimalt hvis du får uventede gæster!