Hvis du ofte har problemer med snue og andre småsygdomme i hjemmet, og generelt set føler at du har et dårligt indeklima, kan det skyldes at luften er for tør i dit hjem. Det kan medføre skader på træværk, men også at kroppen begynder at give efter. Derfor kan en luftfugter være en god investering. Læs artiklen nedenfor, så du bliver klogere på hvad du skal holde øje med, når du skal købe din luftfugter.

bedst i test
Philips HU4813
Bedømmelse
Mest populære
Philips HU4816
Bedømmelse
bedste køb
Beurer LB 37
Bedømmelse
Vores sidstevalg
Nedis HUMI110CWT
Bedømmelse

Hvorfor luftfugtere?

Det er nødvendigt med en relativt fugtig atmosfære, for at vi som mennesker kan fungere optimalt. Hvis du eksempelvis har lagt mærke til det, så bliver mange ofte syge i vinterperioden, man får tør hud der nærmest kan flage, tørre læber – og i det hele taget, så er det bare ikke rart. Det skyldes naturligvis til dels temperaturen, men i langt højere grad, at luftfugtigheden nærmest forsvinder i koldt vejr. Det fugt der måtte være i luften kan ikke blive ved med at beholde dets form under kolde temperaturer.

Det er blandt andet derfor det kan være en god idé at anskaffe sig en affugter. Det er simpelthen sundere for dit helbred, hvis du lever i en luft, hvor luftfugtigheden er i orden. Og derfor kan det give mening at investere i en luftfugter til hjemmet. Udover den skadelige virkning det kan have på mennesker, så kan en for lav luftfugtighed også ødelægge træet i dit hus, eller i din lejlighed. Der er risiko for at dine gulve og konstruktioner simpelthen tørrer ud, hvis ikke der er fugt nok i luften.

Typisk, så vil du opleve følgende problemer med for lav luftfugtighed i hjemmet:

Det udtørrer din hud og slimhinder, og kan medføre hovedpiner, ubehag i næse og hals, sprukne og tørre læber og mere.

Derudover kan du få problemer med statisk elektricitet, da der er mere elektricitet i tør luft ind i fugtig luft – og sidst men ikke mindst, kan du rent faktisk opleve at det føles koldere end det er.

Hvis du har været på ferie et sted hvor der er en relativt høj luftfugtighed, har du sikkert lagt mærke til at 25 grader pludselig mærkes som tættere på 45 grader. Det skyldes, at jo mere fugt der er i luften, jo sværere har sveden ved at fordampe fra huden, og det nedsætter din nedkøling. Omvendt, så kan der i klimer med lav luftfugtighed virke rigtig koldt – selv hvis der måske er 7-10 grader. Det skyldes at sveden fordamper for hurtigt, og dermed nedkøler din hud mere end i almindeligt klima.

Hvilken luftfugter er bedst i test

Når du skal ud og investere i en luftfugter, så er det vigtigt at du finder en der passer til dit behov, og som er kraftig nok til dit behov.

Hvis du tidligere har haft erfaring med at bruge en luftaffugter, så kan meget af logikken bruges på samme måde her. Det vigtigste er naturligvis at du finder en luftbefugter der er kraftig nok til at dække de behov du har til den, og selvfølgelig også være til at betale. Du kan ofte finde mange gode tilbud, så her er det bare med at finde den bedste luftfugter til dit behov.

Du skal som udgangspunkt have styr på hvor stort rummet er, som du skal have luftfugteren placeret i. Derudover skal du selvfølgelig også have styr på hvad energiforbruget er, så du ikke ender med at få en alt for stor regning, i forhold til hvad du har behov for.

Mange luftfugtere har også en rensefunktion, der sørger for at rense og filtrere luften i dit hjem, samtidig med at det tilføres fugt. Det er ikke altid lige let at finde en billig luftenser testvinder hos din lokale isenkræmmer, men det kan ofte lade sig gøre ved at investere lidt tid på at læse nogle forskellige tests, før du beslutter dig.

Hvordan virker en luftfugter?

Der er mange forskellige luftfugtere på markedet. En af de mest almindelige – og også mest simple maskiner, er det der kaldes en fordampnings luftfugter. Disse er stort set i stand til at kunne passe sig selv. I princippet fungerer den ved at den har en vandtank med koldt vand, som den frigiver til et bassin. Herefter absorberer et filter vandet fra bassinet, og en ventilator blæser luft igennem filteret. Derved får man affugtet luft, da luften fordamper noget af vandet i filteret på vej igennem. Jo højere luftfugtigheden er, jo sværere bliver det for vandet i filteret at fordampe, og det betyder at ”outputtet” helt automatisk vil reguleres, i takt med at luftfugtigheden stiger.

Det er ikke unormalt at denne type luftfugtere er koblet på en varmepumpe eller et ventilationsanlæg, for at give en bedre luftkvalitet.

Men udover denne ret så simple form for luftfugtere, er der et hav af forskellige andre typer. En af dem man ofte kalder for ”vaporizer”, er egentlig bare en lille maskine der genererer vanddamp. Et varmeelement inde i maskinen koger vand, og frigiver den varme damp i rummet. Disse er ekstremt simple, og derfor er de også ofte meget pålidelige – og billige. Og da de er så simple, kan de også holde til at man bruger dem til ting de normalt ikke er lavet til. Hvis du har en slem forkølelse, kan du eksempelvis bruge æteriske olier eller andre medicinske væsker, der herefter bliver fordampet i rummet. Alternativt kan du også bruge den som en luftfrisker, og anvende forskellige former for duftolier. Men husk at tjekke om det er sikkert at indtage væsken før du spreder det i rummet som vanddamp.

Er du til en lidt mere avanceret løsning, kan du med fordel se på en luftfugter med pumpehjul. Denne har en mekanisk bevægelig del, der gør den en smule dyrere at producere – og derfor også dyrere i indkøb. Måden den virker på, er ved at en roterende skive slynger vand på en kam-lignende afskærmning. Dette ”slår” vandet i stykker, og frigiver en masse små dråber i luften. Disse er ofte tydelige for det blotte øje, og minder meget om en form for tåge eller dis, der kommer ud af luftfugteren. Det kan sammenlignes med dem du ser i supermarkedets frugt og grønt-afdeling, dog naturligvis i en væsentligt mindre skala. Udfordringen med denne maskine er at den er mere avanceret, og det betyder at du skal være sikker på at du køber den i en ordentlig kvalitet, så den ikke pludselig går i stykker. Derudover er der ingen opvarmning af vandet i denne maskine, og derfor kan du ikke bruge æteriske olier.

Det er også en mulighed at få et system der bruger en form for væge. Lidt ligesom vægen på et stearinlys trækker stearin op i flammen, bruger disse maskiner en væge eller en klud til at trække vand ud af en vandtank. En ventilator placeret over vægen blæser luft omkring den, som trækker væske ud af vægen. Dette er også en form for selv-justerende luftfugter, da det ligesom ved den førstnævnte model bliver sværere at trække fugt ud af vægen, i takt med at luftfugtigheden stiger.

Er du til det allermest teknologisk avancerede, kan du også få en ultrasonisk luftfugter. Denne bruger en metalmembran der vibrerer på en ultrasonisk frekvens, der hermed skaber vanddråber. Teknologien fungerer lidt ligesom en højttaler der vibrerer med en given frekvens – men disse typer luftfugtere er til gengæld oftest lydløse.

Det er grundlæggende de fire forskellige typer af luftfugtere. Men hvilken er så at foretrække? Igen er det et særdeles individuelt behov. Dog er det værd at nævne, at en luftfugter der bruger vanddamp kan være problematisk i et hjem med små børn og dyr, da den kan forårsage forbrændinger. Til gengæld er det den reneste maskine, da der ikke kan ophobe sig bakterier, da vandet bliver fordampet. Dog er den relativt dyr i drift, da det kræver mere energi at drive et varmelegeme end nogle af de andre teknologier.

De billigste teknologier er den ultrasoniske og pumpehjuls luftfugterne. Disse er meget billige i strøm, men det kan blive et problem hvis vandet får lov at stå for længe. Når vand bliver stillestående, får bakterier i luften og i vandet mulighed for at formere og udvikle sig. Derfor er det vigtigt at du ofte rengør tanken, og også helst spritter den af, eller på anden vis desinficerer den med jævne mellemrum. Der er mange af disse maskiner der har en antibakteriel funktion indbygget, for lige netop at imødekomme dette problem. Det kan være alt fra udskiftelige filtre til UV lys, men dette øger typisk prisen markant på enheden.

Derudover er der endnu en udfordring. Hvor den første maskine kun sender vanddamp ud, og lader mineraler og kalk ligge tilbage på varmelegemet, sprøjter disse maskiner ren vand ud i rummet. Det betyder også at kalk og mineraler følger med. Det kan gøre at området omkring maskinen bliver kalket, og virker støvet. Dette er ikke nødvendigvis en sundhedsfare for dig, men kan betyde lidt ekstra rengøring omkring maskinen.

Uanset hvad, så er det meget individuelt hvad dine behov er, og der er fordele og ulemper ved begge former for maskiner. Hvis du er i tvivl om hvad der vil give mest mening i lige netop dit hjem, så kan det være en god idé at tage kontakt til din lokale forhandler, og tage dem med til råds. De har ofte gode inputs til hvilken maskine der vil passe bedst til dit behov, og kan for det meste også komme med hjælpsomme råd og vejledninger til hvordan du får mest muligt ud af den, hvordan du skal placere den – og meget andet.

…Men jeg har ikke så meget plads?

Luftfugtere fås i mange størrelser. Naturligvis er det mest praktisk hvis man har et hus, da man så kan have fugteren stående efter behov, og ellers sætte den i garagen eller i skuret. Men det er muligt at finde en luftfugter til at hænge på radiator, så du kan have den hængende hele tiden. Det er især praktisk hvis du ikke vil have store maskiner stående, eller hvis du eksempelvis bor i lejlighed, og ikke har så meget opbevaringsplads.

Stort set uanset hvilken luftfugter bedst i test artikel du støder på, nævner dimensionerne på luftfugteren, så du hurtigt kan vurdere om det er én du har plads og lyst til at have stående. Og hvis du ikke gider til at flytte rundt på din luftfugter, så er der også masser af maskiner der er relativt pænt designede – så slipper du for at hive den ind og ud af skuret.

Hvilken luftfugter er bedst i test

Desværre er der ikke noget endegyldigt svar. Det hele afhænger af dit behov, og hvad du forventer af luftfugteren. Rent generelt bør du se på funktionaliteten, om den selv har en indbygget sensor der måler luftfugtigheden, og hvad den bruger i energi for at køre. Det er de to eneste generelle kriterier der findes for en luftfugter test. Og derudover er resten faktisk op til dig. Det hele afhænger af hvilket design du er til, hvor stort dit behov er, hvilke øvrige funktioner du ønsker – og naturligvis hvad dit budget er. Den bedste luftfugter er absolut ikke altid den dyreste. Ofte ender du med at skyde over mål, hvis du blot går efter den højeste pris – og omvendt ender man ofte med at få en luftfugter der slet ikke er god nok til éns behov, hvis man absolut går efter den laveste pris. Gå efter dit eget behov, og det er egentlig den eneste måde at finde ud af hvilken luftfugter der er bedst i test [luftfugter bedst i test].

Én ting vil vi dog anbefale. Hvis du ofte har problemer med at luftfugtigheden i dit hjem generelt er for lav, så kan det være en idé at investere i en luftfugter til radiator. På denne måde er det en mere permanent løsning i dit hjem, og dermed er der større sandsynlighed for at du får brugt den ordentligt, og at du egentlig får det indeklima du ønsker.