Danmark er ikke kendt for alle landets solskinstimer. I vinterhalvåret er det mørkt når vi står op, og mørkt når vi kommer hjem fra arbejde eller skole. Det kan være svært at holde motivationen og energien oppe i mørket og kulden, og det kan derudover også være svært at få sollys, når solen endelig er på himlen en sjælden gang imellem. De fleste af os har arbejde eller studie i dagtimerne, som også begrænser vores eksponering for direkte sollys i dagtimerne. Når vi ikke får nok sollys falder vores indhold af D-vitamin i kroppen, og for nogle kan denne mangel have stor betydning for dagligdagens rutiner og søvnrytme. Med en lysterapilampe kan du dog få hjælp til at holde vinterdepressionen fra døren.

Mest populære
Lumie Vitamin L
Bedømmelse
Med flest funktioner
Lumie Desklamp II L-200
Bedømmelse
Vores sidstevalg
Beurer TL70
Bedømmelse

Proffesionelle lysterapibehandlinger kan hurtig blive dyre og tidskrævende, men du kan i dag finde flere lysterapilampe tilbud som er billige, effektive og nemme at have i hjemmet eller på arbejdet. Med en lysterapilampe kan du dermed tage en pause fra studiet eller arbejdet, og få et energiboost. Lysterapilampe og d vitamin går hånd i hånd, da lampen går ind og skaber en kunstig form for sollys, som øger mængden af D-vitamin i dit system, når du bruger lampen.

Kan en lysterapilampe kurere vinterdepression?

Vi har utrolig mange mørke måneder i Danmark, og vinterdepressionen kan hurtigt strække sig ud over efteråret og starten på foråret, da sommeren typisk altid melder en sen ankomst i Danmark. Mange af os forbinder sommeren med glæde, og vinteren med mørke, triste tider. I flere år har lysterapibehandling eksisteret, og mange søger derfor også efter ‘lyslampe depression’ på internettet, når vinterdepressionen står og banker på døren.

lysterapi lampeFlere undersøgelser peger på at vi på grund af manglende sollys i vinterhalvåret har tendens til at hænge lidt mere med mulen, end vi gør om sommeren. Det er ingen hemmelighed at vi ser rigtig mange grå og mørke dage i Danmark, hele året rundt, og en lys lampe mod depression kan derfor vise sig og være specielt effektiv for os i det mørke nord.

En lysterapilampe kan ikke kurere en vinterdepression helt og aldeles, men den kan alligevel gå ind og hjælpe med at forebygge vinterdepressionen i at udvikle sig, eller stoppe vinterdepressionen før den overhovedet indtræder. Der er ingen videnskabelige, endegyldige beviser på at lysterapi virker på vinterdepressioner, men mange sammenligner hele processen med massage – det har ingen videnskabelige beviser, men flere påstår at det gavner på humør og giver en behagelig følelse i kroppen. I Ikke desto mindre har læger gennem årtier anbefalet lysterapibehandlinger. Dette skyldes, at en del af hjernen anvender lyset, der findes i naturligt sollys, til at regulere din krops cyklus. Hvis du har et dårligt søvnmønster, humør eller energi, står dit indre ur måske ikke rigtigt i forhold til verdensuret.

Lysterapi virker ved at simulere lys, der findes i naturligt dagslys. På denne måde kan lysbehandlinger hjælpe dig med at stille om på dit indre ur.

Men hvorfor betyder lys egentligt så meget for vores humør? Sollys går faktisk direkte ind og påvirker produceringen af serotonin i hjernen, og sørger derfor også for at holde niveauet af serotonin højt. Hvis du ikke producerer nok serotonin, kan du være ekstra udsat for at begynde at få depressive tanker, vaner og mønstre i hverdagen. Mangel på serotonin kan eksempelvis gå ind og påvirke din døgnrytme og dit søvnmønster, samtidig med at du kan føle dig lettere irriteret, og opleve en øget trang til at spise, og dermed tage på.

I de møre måneder i Danmark, kan du derfor med regelmæssige lysterapibehandlinger få opbygget et robust serotonin-niveau i hjernen, få flere d-vitaminer, få mere energi i hverdagen og få opbygget en god døgnrytme. Hvis du gerne vil bekæmpe din vinterdepression, er det vigtigt at du husker at bruge din lysterapilampe om morgenen, hvor energien skal øges mest muligt. Hvis du bruger lampen om aftenen, kan du risikere at få opbygget så meget energi, at du vil have svært ved at sove.

Hvis du er interesseret i en lyslampe mod depression, er det under alle omstændigheder vigtigt at du først konsulterer din egen læge. Din læge skal først og fremmest kunne stille diagnosen, og dernæst tage stilling til om du er egnet til at modtage lysterapibehandlinger eller ej.

Mange danskere tror de er deprimerede over vinteren, hvor de egentlig blot er lidt triste og udkørte. Hvis du bare føler dig træt, er der derfor ingen grund til at antage at lysterapi kan hjælpe dig af med trætheden. Din træthed kan også skyldes andre lidelser eller sygdomme. Føler du dig uoplagt og trist i hverdagen, er det derfor altid en god at starte med en tur forbi lægen, før du investerer i en lysterapilampe.

Hvis du først har fået stillet diagnosen som vinterdeprimeret, kan du begynde at kigge efter lysterapilampe tilbud.

Er der nogle bivirkninger ved at modtage lysterapibehandling?

I starten kan du måske opleve en smule hovedpine og irration af øjnene, når du skal vænne dig til at kigge ind i din lyslampe. Dette er helt normalt, og jo mere du bruger lyslampen, jo mere vil din krop og din øjne vænne sig til behandlingerne, og du vil gradvist ikke føle den samme irritation mere.

Bivirkningerne ved at bruge lysterapilamper er meget få, og de ses desuden i sjældne tilfælde. Nogle kan som nævnt opleve at få kvamle eller hovedpine, hvor andre kan opleve at få alt for meget energi på grund af det øgede serotonin-niveau i hjernen.

Hvis du efter 2-4 lysterapibehandlinger ikke mærker nogen forbedring på din vinterdepression, kan du prøve at tage et par ekstra behandlinger, hvor du sidder endnu tættere på lyslampen. Hvis dette ikke hjælper, bør du opsøge din læge igen og lede efter andre behandlingsmetoder, hvilke ofte er medicinske.

Mange vælger dog først at prøve kræfter med lysterapibehandlinger, før de begynder at tage andre antidepressive midler eller medicin.

Hvis du lider af specielle hud- eller øjensygdomme, bør du også tage forbehold før dette før du starter din lysterapibehandling.

Ved at investere i en praktisk lysterapilampe, kan du selv være herre over dine lysterapibehandlinger i dit hjem. På denne måde kan du måske også spare dig selv for flere eventuelle dyre, konsultationer ved en psykiater.

Hvis du er gravid eller ammende og lider af en vinterdepression, kan lysterapibehandlinger også være et godt alternativ til antidepressive lægemidler. Derudover kan du under alle omstændiger undersøge muligheden for at begrænse dit indtag af antidepressive midler, ved at supplere med lysterapibehandlinger.

Udover vinterdepressioner, kan lysterapibehandlinger også bruges til at behandle andre former for depressioner, jetlag, søvn-lidelser, demens, og når du skal tilpasse en ny søvnrytme til dit nye arbejde eller lignende.

Du kan med fordel også forhøre dig om, om din sygesikring eventuelt dækker omkostningerne ved køb af en lysterapilampe. I mange tilfælde er en lægerecept nødvendig.

Gode råd til brug af lysterapilampe

Når du skal sammenligne lysterapilamper bedst i test er der flere ekstra-funktioner du bør overveje. Derudover spiller lampens design, strømforbrug, brugervenlighed, og garanti naturligvis også en stor rolle.

Før i tiden brugte man kun store lyslamper, som brugte alle midler til at genspejle ægte sollys. Fremskridt indenfor forskning og teknologi har imidlertid vist, at en bestemt båndbredde af blåt lys er specielt effektiv til behandling af selvsamme lidelser, som man brugte flere midler til at behandle tidligere. Disse fremskridt betyder, at lysterapilamperne i dag kan bruge LED-lys til at producere dette specifikke blå lys, som anses for at være ekstra effektivt. Som følge heraf kan du i dag finde lyslamper med hurtigere behandlingstider, samtidig med at udviklingen har ladet nye, lette designs vinde indpas på markedet. Og mens hvidt lys helt sikkert er effektivt, tyder flere undersøgelser på at lysbehandlinger med blåt lys kan være endnu bedre. Dette er derfor også noget du bør overveje før du går på jagt efter det bedste lysterapilampe tilbud.

Nogle lysterapilamper er ydermere ydstyret med spændende ekstra-funktioner. En af disse kan eksempelvis være afslappende musik eller en wake-up funktion som gradvist vækker dig roligt og langsomt om morgenen med lampens lys og fuglelyde. Efteråret og vinteren gør det endnu sværere at vågne op på de mørke morgener, når kulden raser udenfor vinduet. Her kan en lyslampe med wake-up funktionen lys lyse op i soveværelset gradvist, og nogle modeller har også en solopgangseffekt installeret, som er inspireret af naturens egen solopgang. På denne måde kan du blive vækket om morgenen med naturlige lyde og lys.

Som nævnt tidligere er en af de vigtigeste regler og råd at du bruger din lyslampe om morgenen, og ikke før sengetid om aftenen.

Hver enkel lampe i en lysterapilampe test har dets egne anbefalinger i forhold til hvordan du skal bruge lampen, og det er vigtigt at du husker at følge disse anvisninger. Disse kan fortælle dig hvor langt fra lyslampen du skal sidde, samt hvor lang tid behandlingen bør være. Her kan du med fordel gå efter en lampe der ikke kræver en kort afstand, så du også kan lave andre ting mens du får behandlingen. Her kan du eksempelvis arbejde, se fjernsyn, strikke, eller gøre hvad du nu end har lyst til. Dog skal du huske at kigge direkte ind i lampen af og til, for at få den fulde effekt. Du bør ikke kigge direkte ind i lampen hele tiden.

Prisen svinger en del når du overvejer lyslamper i en lysterapilampe test, men generelt set er en lyslampe en investering, og prisen er overordnet set i den høje ende.

Når du kigger på en lysterapilampe anmeldelse, er det derfor vigtigt at du tager dig tid til at vurdere lampens egenskaber.

Vælg derudover en model, der passer til din livsstil, og som du kan se i dit hjem indretningsmæssigt. Lysterapilamper findes i mange størrelser, men i gennemsnit er de fleste lyslamper på størrelse med en lille iPad eller Tablet. Nogle modeller er dog udviklet til at kunne pakkes nemt i kufferten, så du altid har din lyslampe ved hånden, uanset hvor du er i verden.

Intensiteten af lampernes lysstyrke varierer fra 2.500 til 10.000 lux. Jo højere mængden af lux er, jo kortere er behandlingstiden.

Lysterapilamper er også designet til at filtrere så meget skadelig ultraviolet (UV) lys som muligt, men nogle modeller kan ikke filtrere al UV-lys fra. UV-lys kan forårsage hud- og øjenskade. Kig derfor efter en lysterapilmape, der udsender så lidt UV-lys som muligt

Afslutningsvis kan vi opsummere, at der findes tre nøgleelementer, som du kan bruge til at vurdere lysterapilampe bedst i test effektivt. Lysbehandlingen er nemlig mest effektiv, når du har den rette kombination af lysintensitet, varighed og timing.

Lyslampens intensitet registreres i lux, hvilket er et mål for mængden af lys som du modtager. For folk der lider af vinterdepressioner, anbefales det at bruge en lyslampe der bruger 10.000-lux med en afstand på omkring 40 til 60 centimeter fra dit ansigt.

Varigheden af behandlingen er også essentiel. Med en styrke på 10.000 lux bør eb lysterapilampe cirka have en behandlingstid på 20 til 30 minutter. Hvis en lysterapilampe har en lavere intensitet, som f.eks. 2.500 lux, kan det kræve længere sessioner. Her bør du læse producentens retningslinjer og følge din læges instruktioner. Han eller hun kan eventuelt foreslå, at du starter med kortere sessioner og gradvist øger behandlingstiden.

For de fleste er lysterapi mest effektivt når det tages tidligt om morgenen. Din læge kan hjælpe dig med at udvikle et lysterapi-skema, der passer bedst ind i din hverdag. Lysbehandling kan desuden begynde at forbedre symptomerne inden for få dage. I nogle tilfælde kan det dog tage to eller flere uger.

Afslutningsvis vil vi også gerne understrege, at lysterapibehandlinger sandsynligvis ikke kan vinterdepressioner, depressioner generelt eller andre lidelser. Men den bedste lysterapilampe kan lette symptomer, øge dit energiniveau, hjælpe dig med at føle dig bedre tilpas og øge din livsglæde.