Der kan være rigtig mange gode grunde til at anskaffe sig en miniovn – særlig hvis du ikke har plads til en almindelig ovn. Måske er du netop flyttet i en studiebolig, hvor pladsen er træng og du ikke har meget af et køkken at gøre godt med. Det kan også være at du har et sommerhus som ville sætte pris på en prisvenlig ovn, især hvis du ikke har planer om at lave meget mad ad gangen. Der kan være mange grunde til at en lille miniovn kan være den perfekte løsning for dig, og nedenfor har vi udarbejdet en omfattende artikel som du kan bruge som guide til at hjælpe dig på vej når du ønsker at køb miniovn.

bedst i test
Sage SOV 860 BSS
Bedømmelse
Mest populære
Severin TO 2058
Bedømmelse
bedste køb
Caso CS3000
Bedømmelse
Med flest funktioner
Steba KB E300
Bedømmelse
Vores sidstevalg
Severin 2045
Bedømmelse

Sådan vælger du den bedste miniovn

Selvom at de muligvis ikke ser ud af meget, er mulighederne mange når du har en miniovn. Uanset om du blot ønsker at opvarme en frysepizza eller stege en hel mørbrad i ovnen, er der masser af tilberedelsesopgaver som den kompakte ovn klarer for dig uden problemer – uden at du behøver at opgive lige så meget plads (og ikke mindst strøm) som en almindelig ovn. Af samme grund egner miniovnen sig specielt til mindre køkkener eller for den strømbesparende single, der ønsker at spare så mange penge som muligt – især hvis der alligevel ikke laves varm mad hver dag.

Der findes et væld af forskellige på markedet i dag, og der bliver hele tiden tilføjet nye funktioner til kommende modeller. Vidste du for eksempel at du i dag også kan finde en miniovn med 2 kogeplader således at du f.eks. kan koge en sovs mens at dine kyllingelår steget færdig i ovnen? Det er ikke så underligt at de små miniovne er blevet så populære i rigtig mange danskeres hjem.

Miniovne i mange størrelser

Til trods for at miniovnen selvfølgelig er mindre end en almindelig ovn, er det faktisk også muligt at finde en stor miniovn som kan tilberede endnu mere mad ad gangen. Disse fylder dog også en hel del mere på køkkenbordet, så vær sikker på at sørge for at du reelt har plads nok i dit køkken.

miniovn med kogepladerLangt de fleste miniovne i dag er dog kendt for deres bekvemme størrelse, hvilket er en yderst vigtig faktor når du indretter dit køkken hvor du ikke har meget plads at gøre godt med, og måske ikke kan installere en almindelig ovn. Langt de fleste miniovne er små og ret lette, hvilket betyder at de fint kan stå på køkkenbordet og flyttes rundt på uden det store besvær. Igen bør du dog huske på at der ikke findes nogen standardstørrelse, så gør dig selv en tjeneste og sørg for at sikre at du har plads i dit køkken før at du går ud og investerer i en miniovn 9 liter. Hvis du køber din miniovn online, kan du som regel få et bedre overblik over de forskellige modeller og sammenligne deres størrelser, således at du finder den perfekte løsning til netop dit køkken.

En miniovn er energivenlig

En anden klar fordel ved at vælge en miniovn med varmluft, er at du får en utrolig energivenlig løsning hvilket jo er yderst optimalt hvis du bor alene eller kun sjældent laver varmt mad. Selv hvis du har tænkt dig at lave mad i ovnen hver dag, er det stadig en billigere løsning end en ganske almindelig ovn.

Når du køber din miniovn er det dog under alle omstændigheder vigtigt at du først tjekker din valgtes models energimærke for at sikre, at du kan gøre gode besparelser. Hvor meget du prioriterer en energivenlig ovn, er selvfølgelig op til dig, men i dag findes der flere modeller som har en energiklasse på A+. Disse vil ikke kun spare dig penge i det lange løb, men er også bedre for miljøet, så der er mange gode grunde til at vælge den mest prisvenlige løsning som muligt. Her kan det være en idé at kigge på de miniovn bedst i test anmeldelser som findes rundt omkring på nettet for at sammenligne de mest prisvenlige modeller med hinanden.

Hvordan du faktisk anvender ovnen, spiller dog også en rolle for din pengepung. Her er det en god idé at sørge for at du får så meget ud af ovnen som muligt. I stedet for at tænde ovnen på ny, kan du for eksempel bruge den eksisterende varme luft til at varme din mad op. Det kræver dog selvfølgelig at du husker at lukke lågen på ovnen hver gang at du er færdig med at lave mad. Under selve tilberedningsprocessen kan vi blive fristede at kigge til maden engang i mellem, men ved at gøre dette, mister du konstant luft og du kan ende med at forværre det færdige resultat. Undgå derfor så vidt muligt at åbne lågen mens der tilberedes mad i din miniovn varmluft og sørg for at spare på den eksisterende varme så du ikke bruger unødvendig strøm.

Betal ikke for meget

I dag kan du finde miniovne i stort set alle prisklasser, og nogle ovne tilbyder flere funktioner end andre. Det er derfor en god idé at på forhånd have en nogenlunde idé om hvad du skal bruge din ovn til således at du i sidste ende ikke kommer til at betale meget mere end højst nødvendigt for en masse funktioner som du måske aldrig rigtig får brug for. Selvfølgelig er det vigtigt at vælge en miniovn af et ordentligt mærke hvis du ønsker en kvalitetsovn, men når det så er sagt, er det stadig fuldt ud muligt at finde billig miniovn.

Hvis du ikke er sikker på hvilke funktioner du reelt kommer til at bruge, så kig på nogle af de mange modeller som du finder på nettet. Rigtig mange sider lader dig sammenligne de enkelte funktioner, og du kan derfor få en nogenlunde idé om, om den enkelte miniovn passer til dine behov. Selvom at du selvfølgelig ikke ønsker at betale for meget for unødige funktioner, er det også dumt at undervurdere dit forbrug. Hvis du for eksempel ikke har nogen ovn og har planer om at lave en del mad, så kan du lige så godt overveje med det samme om det ikke bedst kan betale sig at investere i en miniovn med kogeplader.

Forskellige varmeelementer

Almindelige miniovne leveres som regel med et eller to vameelementer, hvorimod de mere avancerede modeller ofte har flere elementer som kan indstilles efter behov – for eksempel hvis du skal bage eller har brug for en konvektionsopvarmning, hvor den varme luft i stedet cirkulerer rundt om din mad hvilket resulterer i en hurtigere tilberedningsproces. Derudover vil du opleve at visse modeller endda er udstyret med yderst specifikke varmeelementer som gør, at ovnen hurtigt kan varmes op på bare få minutter uden at en egentlig forvarmning er påkrævet – dette er noget som sparer dig både tid og penge. I dag er der også flere og flere miniovne som fungerer som en mikrobølgeovn, således at du ikke behøver at have to forskellige enheder. En miniovn med mikroovn er især egnet til dig som sætter pris på at kunne opvarme noget hurtigt nu og her og ikke mindst: til at lave popcorn!

Hvor avancerede varmeelementer du reelt har brug for, afhænger igen af hvad du egentlig skal bruge din miniovn til. Hvis du for eksempel primært har planer om at opvarme en pizza i ny og næ, er der ingen grund til at bruge penge på avancerede opvarmningsfunktioner som du med sandsynligvis aldrig vil få fuldt glæde af.

Automatiske tilberedningsfunktioner

Måske er der visse måltider eller fødevarer som du konstant tilbereder i din miniovn. I så fald kan det være en klar fordel at have en ovn, der har flere automatiske tilberedningsfunktioner, således at du kan gå i gang med selve processen ved at trykke på blot én knap i stedet for at hele tiden skulle indstille tilberedningstiden manuelt. Rigtig mange miniovne leveres automatisk med disse funktioner i dag, og er det noget som du vil sætte pris på, kan du med fordel kigge efter et miniovn tilbud der giver dig denne mulighed. Nogle miniovne har endda indbyggede timere således at du kan sætte din ovn til at tilberede dine retter på bestemte tidspunkter – dette kræver selvfølgelig bare at du på forhånd placerer dine fødevarer i ovnen, hvorefter ovnen vil klare resten af opgaven for dig.

Ligeledes findes der også flere modeller på markedet som har en automatisk sluk-funktion, når ovnen ikke bruges over en længere periode. Dette er igen en yderst brugbar funktion da du på denne måde ikke spilder unødvendig strøm, hvis du for eksempel har glemt at slukke for din ovn efter endt brug.

Hvilken stil passer til dit køkken?

En miniovn er ikke længere blot en miniovn og du vil opleve at der findes et væld af forskellige modeller på markedet – og udvalget er endnu større hvis du vælger at købe på nettet. Det er derfor ikke underligt hvis du føler at det er lidt af en jungle og du måske ikke kan blive enig med dig selv om, hvilken model der passer bedst til dig og dit budget.

Selvom at din første prioritet uden tvivl bør være ovnens funktioner, kan du med fordel også sammenligne de forskellige looks på de enkelte ovne. Du vil hurtigt opleve at ikke to ovne er ens, så hvorfor ikke vælge en smart model der passer ind i netop dit køkken? Måske bør du vælge en retro rød miniovn eller en tilsvarende model i sort for at bevare din minimalistiske, skandinaviske stil? Når du har fundet ud af hvilke funktioner du ikke kan leve uden når du vælger din miniovn, kan du vælge at gå videre og tage et kig på selve ovnens udseende. Hvis du sætter pris på at bevare et smart køkken, vil du selvfølgelig gerne have en ovn der passer perfekt ind.

Det koster en miniovn

Det er desværre næsten umuligt at give et konkret svar på hvad en miniovn koster, da der som sagt findes så mange forskellige modeller som alle kan noget forskelligt – og her bør du også huske på, at du nogle gange kommer til at betale ekstra blot fordi at der er tale om et specielt mærke.

Som hovedregel kan man sige at det er ganske muligt at finde en miniovn til en femhundredelap. Dog skal du ikke regne med at alle de avancerede funktioner er inkluderet i disse modeller. Den gennemsnitlige miniovn i et dansk hjem koster et sted mellem 1000-1500 kr. og disse kan klare de fleste opgaver. Du kan eventuelt tage et kig på nogle af de mange miniovn test der sammenligner de forskellige modeller på nettet, således at du bedre kan danne dig et indtryk over hvad du kan forvente at komme af med.

Hvor køber du en miniovn?

Det er heldigvis ikke svært at finde en god miniovn i dag. Du finder dem i langt de fleste isenkræmmere, men udvalget er måske en smule begrænset. I så fald kan det være en idé at gå på nettet hvor du samtidig kan sammenligne rigtige anmeldelser fra brugere og derved selv vurdere, om den enkelte ovn egner sig til dine behov. På nettet kan du som regel også regne med at få den absolut laveste pris, hvilket jo altid er en god ting, da der aldrig er nogen grund til at betale mere end absolut nødvendigt.

Det kan også være en god idé at tage et kig på nogle af de mange miniovn bedst i test artikler som du også finder på nettet. Disse giver et grundigt indblik i nogle af de førende modeller på markedet og lader dig på samme tid sammenligne de enkelte modellers priser og funktioner. På egen hånd kan det hurtigt blive svært at vurdere om en miniovn egentlig kan dække dine enkelte behov, men ved at sammenligne forskellige brugeranmeldelser og specifikationer, kan du bedre danne dig et indtryk. På denne måde bestiller du den rigtige miniovn hjem til dig selv første gang, og du behøver altså ikke at ærgre dig over at du ikke havde investeret lidt mere.