Er du også vild med pasta og kødsovs, lasagne og spaghetti i lange strimler? Vi ved godt at det ikke er helt det samme at købe færdiglavet spaghetti fra SuperBrugsen, men vidste du, at det faktisk er muligt at bringe en del af Italien ind i dit hjem med en pastamaskine?

Mest populære
Marcato Atlas 150
Bedømmelse
bedste køb
Gefu Perfetta
Bedømmelse
Med flest funktioner
Ariete 1593
Bedømmelse
Vores sidstevalg
Westmark Pastamaskine
Bedømmelse

Vi danskere er kendt for at være vilde med udenlandske retter, og vi vil næsten vædde med, at der står en del italienske retter på menuen hjemme hos jer mindst et par gange om måneden. Hvis det er tilfældet, og hvis du desuden nyder at tilbringe tid i køkkenet, er en pastamaskine et næsten uundværligt redskab i det lange løb. Vi tør godt garantere, at når du først har prøvet glæden ved at lave dine egne lasagneplader eller din helt egen spaghetti, vil du aldrig gå tilbage til de færdiglavede pakker.

Pastamaskinens oprindelse og popularitet

pastamaskine testGennem tiderne har pasta været kendt som et lækkert tilbehør som er hurtigt og nemt at lave. Til trods for at mange stadig er uenige om pastaens egentlige oprindelse, findes fødevaren nu i langt de fleste kulturer. Faktisk viste det sig hurtigt, at langt de fleste kulturer som blev introduceret for pasta, efter kort tid endte med at integrere den i kulturen. Og når vi taler om pasta som er lavet fra bunden med din egen pastamaskine, kan du være sikker på at du får et godt og lækkert tilbehør der giver meget fleksibilitet og variation ved måltidstid.

Det er ganske interessant at tænke på, at pasta faktisk var en luksus tilbage i det 13. århundrede. I det 14. århundrede blev pastafremstillere dog bedre og bedre til deres håndværk, og med tiden fik flere råd til at investere i fødevaren. Det var også i denne periode at en stor pastamaskine først blev opfundet, og det betød at pastafremstillerne endelig kunne masseproducere denne lækre mad. Efter kort tid begyndte der at dukke pastabutikker op rundt omkring i hele Italien, og maden blev hurtigt elsket. Det blev hurtigt meget mere prisvenligt for befolkningen at købe pasta, og snart blev fødevaren en fast del af familiens madplan. Der var dog stadig en del forskelle på de forskellige pastatyper, og pasta var ikke bare pasta. De rigeste i samfundet havde råd til at spise frisk pasta med mange fantastiske saucer og tilbehør hvorimod den fattigere del af befolkningen købte den helt almindelige pasta fra gaden og spiste denne tør med hænderne.

Kom i gang med at lave din egen pastadej

Både en gaffel og en skærekniv er de mest basale værktøjer når du ønsker at lave din egen pasta, men har du i sinde at lave din egen pastadej med jævne mellemrum, kan du med fordel overveje at investere i en pastamaskine. Til trods for at det er ganske muligt at lave din egen dej uden en maskine til at starte med, er der meget tid og besvær at spare ved at investere i en maskine. Maskinen kan nemlig fremskynde selve processen ved både at rulle og skære dejen for dig. Et alternativ er at bruge en kagerulle, men du vil med sikkerhed opleve at dette både tager tid og er mere krævende – især hvis der står pasta på menukortet flere gange om ugen.

Brug din pastamaskine rigtigt

Når du bruger din pastamaskine, skal du indsætte den flade dej ind i maskinen og derefter dreje håndtaget. Derefter vil den hjemmelavede dej finde sin vej gennem selve maskinen. Før dejen gennem maskinen flere gange, og brug hver gang en mindre og mindre indstilling. Du vil nu opleve at din dej bliver længere og længere og fladere og fladere hver gang den føres gennem maskinen. Til sidst, når dejen endelig er flad nok, kan du skære den ud i den ønskede form. Som standard inkluderer størstedelen af alle pastamaskinerne et specielt værktøj, som kan skære dejen ud for dig, men hvis sådan et redskab ikke følger med, kan du blot selv skære dejen ud i små stykker efter eget ønske med brug af en almindelig kniv.

For at opretholde din pastamaskines funktion, er det vigtigt at du ikke overbelaster maskinen. Det betyder at du ikke kan føre for megen dej ind i maskinen på én gang, da dette kan resultere i at dejen ender med at sidde fast.

Forskellige typer pastaer med forskellige pastamaskiner

Når man kigger på pastamaskiner, er det vigtigt at huske på, at en pastamaskine ikke blot er en pastamaskine. Der findes ikke blot mange forskellige modeller, men rigtig mange pastamaskiner har heller ikke de samme funktioner. Det er derfor at det er vigtigt at du grundigt researcher de forskellige modeller før at du går ud og køber din nye pastamaskine. Er du for eksempel vild med ravioli, findes der specielle pastamaskiner som er perfekte til dette formål.

Blot som et eksempel, er ravioli med sandsynlighed en af de sværeste pastatyper at lave. Men her findes der alligevel hjælp at hente. Der findes nemlig en lang række raviolimaskiner som kan gøre processen en lille smule nemmere. En ravioli funktion er ikke nødvendigvis inkluderet i en almindelig pastamaskine, så er det et must for dig, kan det være nødvendigt at købe en større maskine eller to separate maskiner for at få alle dine pastaønsker opfyldt.

Sådan vælger du den bedste pasta maskine til dig

Din første overvejelse er at beslutte dig for, hvilken slags pasta du og din familie foretrækker – spiser I mest lasagne eller bliver der oftest serveret spaghetti med kødsovs? Når du har valgt hvilken model du ville foretrække, for eksempel efter at have læst et par pastamaskine test på nettet, skal du til at tænke på, hvor meget arbejde du selv ønsker at lave. Skal maskinen klare det hele for dig eller er du villig til art gøre en indsats? Her kan du med fordel kigge på det forskellige tilbehør som tit og ofte følger med til de forskellige maskiner og vurdere hvad for en model der er den bedste pastamaskine for dig.

Er I for eksempel vilde med forskellige slags pastatyper og nudler, vil du opleve at de fleste af de populære maskiner har forskellige dejtykkelsesjusteringer, rullere og skærere så du kan lave din foretrukne spaghetti, fettuccine eller plader til din lasagne. Har du mod på det, findes der også masser af ekstra tilbehør som lader dig prøve kræfter med linguine og engelhårspasta – dette kan dog godt kræve en smule øvelse

Den enkle pasta maskine

Hvis du ikke er så eventyrlysten i et køkken og kun har brug for at lave en type pasta, vil din husstand med stor sandsynlighed sagtens kunne klare sig med en hel enkel pasta maskine hvor der ikke er så mange funktioner. Hvis du blot for eksempel skal have din første maskine og blot ønsker en pastamaskine test, er en simpel model oplagt. Hvis du dog har mod på at lave flere forskellige typer pasta, bør du gøre dig selv en tjeneste og investere i en af de mere avancerede modeller med det samme, hvor du har mulighed for at købe og anvende tilbehør så du kan lave præcis den type pasta der skal serveres for familien.

Elektrisk eller manuel maskine

Når du kigger på de forskellige pastamaskiner, skal du også gøre op med dig selv, om du vil foretrække en hel elektrisk pastamaskine eller en maskine med et manuelt håndtag. De elektriske maskiner er som udgangspunkt en smule dyrere. Når du anvender en manuel maskine, vil du få mere kontrol over selve hastigheden men til gengæld kræver det også en indsats fra dig. Hvis du derimod beslutter dig for en elektrisk model, kan du lade maskinen gøre alt arbejdet for dig – her skal du dog være opmærksom på at du ved de fleste maskiner ikke har mulighed for at standse processen når maskinen først er sat i gang. Du kan derfor regne ud at der er både fordele og ulemper ved begge maskine typer, så vi anbefaler at du undersøger en række forskellige maskiner og finder den bedste pastamaskine til dig.

En del af de elektriske maskiner indeholder mange forskellige funktioner og tilbehør, og har endda en særskilt mixer som kan bruges til ingredienserne. Med sådan en maskine kan du også ælte selve dejen, og indføre den ind i maskinen, hvilket betyder at alt det hårde arbejde bliver gjort for dig på forhånd, og det eneste du skal sørge for, er at samle den lækre og friske pasta som din maskine laver til dig. Der er ingen tvivl om at denne proces er en hel del mere simpel og sviner en hel del mindre end manuelle pastamaskine, og når maskinen er i gang kan du fokusere på andre madlavningspligter.

Det er vigtigt at huske på, at hvis du vælger at købe en elektrisk pastamaskine, bør du altid købe den fra en dansk forhandler. Det er rigtig nok at langt de fleste internationale sider ofte er meget billigere, men bestiller du herfra skal du huske at have en adapter ved hånden da for eksempel britiske plugs ikke passer ind i danske stik. Her skal du også sørge for at maskinens watt er kompatibel med din stikdåse. Hvis du ikke undersøger sådanne ting på forhånd, kan du risikere at stå med en maskine som ikke virker.

Det skal du kigge efter når du er på jagt efter din nye pastamaskine:

pastamaskine testLæs anmeldelser på nettet: Hvis du aldrig før har anvendt en pastamaskine, kan du med fordel søge efter modellen på nettet og gennemgå nogle af de mange pastamaskine test. Ved at vælge en pastamaskine bedst i test er du sikker på at du får en god og pålidelig maskine som du vil få megen glæde af i fremtiden.

Pastamaskinens pris: Heldigvis er langt de fleste pastamaskiner ikke specielt dyre. Generelt kan man sige, at vælger du en elektrisk maskine må du forvente at skulle betale lidt mere, men du kan sagtens finde en god og solid maskine fra et anerkendt mærke til et par få hundrede kroner hvis du blot har brug for en basisk model til at starte med. Ønsker du en mere avanceret model, kan du altid vælge at opgradere på et senere tidspunkt. Søg gerne online får at finde et godt pastamaskine tilbud. Der er ingen grund til at betale mere end nødvendigt.

Rengøring: Hvis du ikke gider at bruge timer på at rengøre din pastamaskine hver gang du har brugt den, er det selvfølgelig vigtigt at du vælger en model som er nem at rense. Her kan du eventuel sørge for at potentielle kroge og andet tilbehør er nemt tilgængeligt så du nemt og hurtigt kan rengøre alle dele af maskinen.

Bredde: Dette kan være nemt at overse, men hvis du for eksempel ønsker at lave lasagneplader, er det vigtigt at maskinen har en acceptabel bredde, således at du får så meget pasta ud af maskinen som muligt. Du kan selvfølgelig også investere i de helt store maskiner, men her kan du også forvente at de koster en hel del mere.

Holdbarhed: Det siger selvfølgelig lidt sig selv, men hvis du vælger at købe en billig pastamaskine, må du ikke forvente at den holder for evigt. Det betyder dog ikke at den ikke sagtens kan være en god startermaskine for dig som aldrig har prøvet at anvende en pastamaskine før. Ønsker du dog at foretage en dyrere og mere langvarig investering, er det vigtigt at du sikrer dig at maskinens design er holdbart og at dele og tilbehør ikke nemt falder af. Selvfølgelig er det også vigtigt at maskinen er i stand til at lave perfekt pasta hver eneste gang.

Plads: Der findes pastamaskiner i stort set alle størrelser. Generelt kan man sige, at jo større en maskine er, jo dyrere er den. Men det er ikke kun prisen der bør spille en rolle. Har du plads til at opbevare en stor maskine på køkkenbordet? Hvis nej, bør du overveje en af de mindre modeller. Hvor stor en maskine du har brug for, afhænger naturligvis også af hvor tit den skal bruges og hvor meget pasta du i realiteten har brug for at lave.