Hvad er en poseløs støvsuger?

Ofte er det et spørgsmål om temperament når du skal vælge en ny støvsuger, da der både er fordele og ulemper ved poseløse og traditionelle støvsugere. Ikke desto mindre er poseløse støvsugere utrolig populære, og ved at læse med her kan du få de bedste råd og tips til hvad du bør tage med i dine overvejelser, hvis du gerne vil købe en poseløs støvsuger. Du vil også finde gode råd til hvordan du altid bør søge efter en poseløs støvsuger test på internettet, før du vælger din favorit.

bedst i test
Miele Boost CX1
Bedømmelse
Mest populære
Miele Blizzard CX1 PowerLine
Bedømmelse
Med flest funktioner
Bosch BGS7PET
Bedømmelse
Vores sidstevalg
Kärcher støvsuger – VC3
Bedømmelse

En poseløs støvsuger indeholder ingen støvsugerpose. Du slipper derfor ganske enkelt for denne ekstra omkostning. Af denne grund vælger flere og flere danskere at skifte deres gamle, traditionelle støvsuger ud med ny, smart poseløs støvsuger, da denne ikke kræver den store vedligeholdelse. Istedet for at være udstyret med en opsamlingspose, er en poseløs støvsuger udstyret med en opsamlende beholder, som du nemt kan frigøre og tømme direkte i din skraldespand.

Den traditionelle, gamle støvsugermodel er sjældent en fryd for øjet, og ofte har den hørt hjemme bagerst i kosteskabet og langt væk fra synsvidde. Dette skal være slut nu. De nye poseløse støvsugere har, på grund af posens fravær, fået plads til at kunne udfolde sig designmæssigt, så du ikke behøver at skjule støvsugeren bagerst i skabet længere.

Fælles for alle poseløse støvsugere er at de har et filter, som indsamler alle støvpartikler. Ved den traditioneller støvsuger kunne en pose typisk indeholde en forholdsvis stor mængde støv, før den skulle skiftes ud med en ny. Da poseløse støvsugere opsamler støvpartikler i en beholder, skal denne tømmes mere jævnligt, og det er noget du skal huske at være opmærksom på løbende. Når du skal finde det bedste poseløs støvsuger tilbud, bør du derfor også overveje hvilket filter der er i støvsugeren. Det mest populære er HEPA filteret.

Kend din energimærkning

Når du skal vælge en ny, poseløs støvsuger er det en god ide at kende lidt til energianmærkninger, da du stadig skal bruge strøm. Energianmærkningen kan ses på selve støvsugeren, og denne oplyser dig altså om hvor meget strøm støvsugeren skal bruge for at kunne fungere. Et produkt skal altid kunne fremvise et energimærke, og det er din ret som forbruger at kende til dette før et køb. Falder du over en støvsuger hvor energianmærkningen ikke fremgår, kan du derfor uden problemer kræve at få dette fremvist af forhandleren.

Energianmærkninger måles på en skala fra A+++ – G. Gå efter de støvsugere der skilter med energimærke A, da dette energimærke vil gavne din egen økonomi og miljøet bedst i det lange løb. Til sammenligning bruger en støvsuger med energimærke F mere end dobbelt så meget strøm om året, som en støvsuger med energimærke A. En støvsuger med et energimærke på G bør du styre godt udenom, da der uden tvivl findes alternativer på markedet med lavere energiforbrug.

Udover at skulle fremvise en kategori, skal et energimærke også give dig information om dit årlige forbrug i kwh, kilowattimer. Nogle støvsugere skilter også med støjniveau.

Det kan være nemt at overse energianmærkningen når du skal vælge en ny, poseløs støvsuger, da mange forbugere bliver blændet af pris, udseende og egenskaber. Men det er uhyre vigtigt at du overvejer energianmærkningen og tager denne med i din beslutningsproces, hvis du gerne vil undgå dyre elregninger i fremtiden. En billig poseløs støvsuger kan meget hurtigt gå hen og blive dyr i den lange ende.

Generelt set bør du altid vælge produkter med det ‘laveste’ energimærke, hvis du gerne vil skåne din pengepung og miljøet.

Nye EU-regler for støvsugere

Fra d. 1 September 2017 trådte der nogle nye EU-regler i kraft, som også har fået betydning på støvsuger-markedet. EU har stillet en række krav til energintensive apparater, hvor støvsugeren også falder inden under.

Der er blevet stillet krav til motorstørrelse, støjniveau og sugestyrke. I forhold til sugestyrke betyder dette, at alle nyere støvsugere der sælges ved forhandlere fra d. 1 September 2017 ikke må have en højere motorkraft end 900 watt. Dette har alt i alt dog ikke den store betydning for støvsugerne, da motorkraften ikke nødvendigvis hænger sammen med sugevnen og støjniveau. Selv en lille motor kan have en god sugevne og et lavt støjniveau, det handler nemlig mere om hvorvidt støvsugeren er konstrueret korrekt.

Hvad betyder støvemission?

Når du skal finde det bedste poseløs støvsuger tilbud, er det en god ide at kende lidt til hele universet og dets begreber. ‘Støvemission’ er et meget udbredt begreb i branchen, og det fortæller os ganske enkelt om hvor meget støv der blæses ud igen fra støvsugeren.

Det optimale er selvfølgelig at finde en støvsuger der ikke blæser særlig meget støv ud igen. Hvis nogen i din familie har allergi, er det derfor også oplagt at gå efter en støvsuger med energimærke A, får at mindske din støvmission mest muligt. Hvis din drømme-støvsuger har energimærke B, er det typisk også ganske udemærket, såfremt ingen i hjemmet har svær støvallergi.

Igen hænger støvsugerens støvmission også sammen med filteret i støvsugeren. For at minimere støvmissionen bør du gå efter en støvsuger med et hepa-filter, specielt også da disse er utrolig allergivenlige. Dog har mange poseløse støvsugere de såkaldte mikro-filtre, hvilket også er en udemærket løsning.

Kan jeg stole på at en poseløs støvsuger gør ordentligt rent?

Som det er med de fleste nye produkter på markedet, følger der ofte også en vis skeptiske holdninger med. Hvordan kan du være sikker på, at en poseløs støvsuger gør lige så godt rent, som din gamle, traditionelle støvsuger gjorde?

En poseløs støvsuger skal opgive en rengøringsklasse, lige så vel som den skal opgive et energimærke. Rengøringsklassen har påvist at den poseløse støvsuger i stor stil gør den gamle støvsuger kunsten efter – både på hårde og bløde overflader. For at finde den støvsuger der passer bedst til dine gulvoverflader, kan du kaste et blik på støvsugerens rengøringsklasser. En rengøringsklasse A egner sig bedst til hårde overflader, såsom marmor, lineolum og træ. Rengøringsklasse B egner sig bedst til bløde overflader, såsom gulvtæpper og sisalgulve. De fleste poseløse støvsugere har desuden en garanti på helt op til 5 år.

Er din bedste ven firbenet, er det også en god ide blandt andet at overveje sugeevnen og mundstykke når du skal finde en poseløs støvsuger til hundehår. Flere producenter er specialiserede i fjernelse af hundehår, da det ofte kan være en svær opgave, da hårene sidder fast i gulvtæppet og i sofaen.

Hvor meget larmer en poseløs støvsuger?

Åh, ja. De fleste af os hader den høje lyd fra støvsuger-motoren når vi skal gøre rent. Hvem har ikke prøvet at droppe at støvsuge, simpelthen fordi man ikke orkede at forværre den allerede eksisterende hovedpine, vække kæresten på sofaen, eller den sovende baby?

Selvom den poseløse støvsuger kan betegnes som et mirakel på markedet, så er der også en grænse for dets magi. Den poseløse støvsuger vil stadig støje i brug, men der er forskel på støjniveau, og hvis du leder efter en poseløs støvsuger med minimal støjniveau findes denne også på markedet. Generelt set har alle poseløse støvsugerne et støjniveau, der ligger på 65- 85 dB. Dette kan sammenlignes med det samme lydniveau du hører, når Tvet kører med relativ normal lydstyrke i stuen eller en blender der startes. Den gennemsnitslige poseløse støvsugere har et støjniveau på 77 dB.

Kend dit arbejdsareal og støvsugerens vægt

Når du skal finde dit perfekte match på markedet, skal du også huske at tænke over hvor stort et areal støvsugeren skal kunne nå ud til. Dette kaldes i støvsuger-verden for dit arbejdsradius. Forhandleren kan vejlede dig i hvor lang en ledning støvsugeren har, så du ikke behøver at skulle investere i forlængerledninger for at gøre rent.

I gamle dage var det ikke altid lige let at skubbe støvsugeren rundt. I gamle dage vejede støvsugeren et par kilo mere, og det var specielt hårdt hvis man skulle slæbe den op af trapperne eller have den med ned i kælderen. Heldigvis er der løbet meget vand i åen siden disse forpustende tider, og i dag vejer en poseløs støvsuger i gennemsnit omkring 5 kg. Hvis du har mange trapper i dit hjem, har rygproblemer eller står i andre situationer der kræver minimal fysisk belastning, så husk at tag støvsugerens vægt med i din overvejelse før du beslutter dig for et køb.

Fordele og ulemper ved poseløse støvsugere

Generelt set er en poseløs støvsuger ikke nødvendigvis bedre end en normal, traditionel støvsuger i forhold til rengøring – den poseløse støvsuger har blot nogle andre funktioner, som flere finder fordelagtige.

Der er både fordele og ulemper forbundet med både poseløse- og traditionelle støvsugere. Den største fordel ved den poseløse støvsuger er naturligvis at den ingen pose har, og at du ikke behøver bekymre dig om at udskifte posen og spendere penge på dette. Dermed skåner du som nævnt tidligere både din pengepung, men også miljøet.

Samtidig er den poseløse funktion dog faktisk også den største ulempe på en og samme tid. For det første er støvkapaciteten i beholderen cirka det halve af hvad der kan være i støvsugere med poser, hvilket betyder at du skal tømme beholderen mere jævnligt. Der er også en større risiko for at komme i kontakt med støvet ved tømning, end der er ved en traditionel støvsugerpose, hvod du kasserer hele posen på en gang. Flere poseløse modeller har dog udviklet et smart tømningssystem, for at minimere sandsyngligheden for at komme i direkte kontakt med støvet. Denne direkte kontakt med støvet er især et problem hvis du er allergisk overfor støv.

Samlet set er de traditionelle støvsugere derfor ofte mere hygiejniske end de poseløse støvsuger, når det kommer til tømning/udskiftning. Igen er de fordelagtige poser ved de traditionelle støvsugere også en ulempe, da du altid vil have ekstra udgifter til nye poser.

Ved traditionelle støvsugere forringes sugevnen ofte når posen er ved at være fyldt – og rengøringen bliver dermed også forringet. Dette vil typisk aldrig være tilfældet ved poseløse støvsugere, da de ikke taber sugeevne uanset hvor fuld beholderen er. De fleste poseløse støvsuger er også bygget med gennemsigtige beholder, hvilket er en klar fordel, da du på denne måde altid kan se hvornår det er tid til at tømme støvbeholderen. En anden klar fordel ved de gennemsigtige beholdere er også at hvis du ved et uheld er kommet til at støvsuge en genstand op, en mønt, legetøj eller lignende, kan du hurtigt finde det igen i beholderen.

Støvsugere med pose har generelt set også et lavere støjniveau end poseløse støvsugere.

Hvad koster en poseløs støvsuger?

Så er vi endelig nået til million-spørgsmålet. Hvad skal du lægge på disken for at tage en poseløs støvsuger under armen og med hjem?

Når du skal finde en billig poseløs støvsuger, behøver du ikke nødvendigvis gå på kompromis med kvaliteten. Ved at sammenligne flere modeller kan du finde en poseløs støvsuger bedst i test, og måske vil du opdage at en dyr støvsuger kan være lige så god som en billig poseløs støvsuger.

I gennemsnit koster en poseløs støvsuger rundt regnet 1500 danske kroner. Før du får maden galt i halsen, så tillad os at sammenligne med gennemsnitsprisen på støvsugere med poser, som er på 1300 kroner. Der er altså derfor ikke en særlig stor forskel – og på sigt vil du hurtig have tjent de øvrige 200 kroner ind i ekstra omkostninger, da du altså ikke skal bekymre dig om at købe nye, dyre poser.

Det skal dog også nævnes at priserne på markedet er meget varierende – en billig poseløs støvsuger kan koste helt ned til 700 kroner, og den dyreste op til 2700 kroner.

Sammenlign tilbud hurtigt og nemt

Når du er på jagt efter en poseløs støvsuger, er det vigtigt at du på forhånd kender en smule til støvsugerens effektivitet. Dette gør du bedst ved at søge efter ‘poseløs støvsuger bedst i test’ på internettet, når du skal sammenligne poseløs støvsuger tilbud.

poseløs støvsuger testVed en poseløs støvsuger test sammenlignes flere funktioner ved modellerne, såsom sugevne, energimærke/strømforbrug, arbejdsradius, støvmission, støjniveau, filter/allergivenlighed, tømning af støvbeholder og udseende. En poseløs støvsuger test kan derfor være en rigtig stor hjælp til at vejlede dig dit køb.

Når du skal vælge en poseløs støvsuger bør du søge blandt producenter, som er proffesionelle i at lave poseløse støvsugere, og gerne nogle som har en god potion erfaring. En poseløs støvsuger er helt anderledes bygget op end en traditionel, så en god tommerfingerrel er at se skeptisk på producenter der tidligere har produceret traditionelle støvsuger, og nu tilbyder poseløse.

Det kræver enormt meget research og planlægning at skabe poseløse støvsugere, og derfor er de mest funktionsdygtige støvsugere ofte fra producenter, der er eksperter i dette alene.

Med ovenstående vejledning bør du være godt klædt på til at udforske støvsuger-universet, og komme i gang med at bekæmpe støv i dit hjem!

 

Yderligere læsning