At kunne få en god nats søvn er essentielt hvis du ønsker at holde dig frisk, sund og glad – og ikke mindst sørge for, at din ryg også bliver ved med at have det godt. Men at købe en madras uden at undersøge markedet grundigt, kan have den helt modsætte effekt – og her er det vigtigt at huske på, at den bedste springmadras for din partner, måske ikke er den bedste for dig.

bedst i test
Venus 160×200 cm
Bedømmelse
Mest populære
Emma Diamond
Bedømmelse
Med flest funktioner
Senses 160×200 cm
Bedømmelse
Vores sidstevalg
Beliani Fast GLORY 160×200 cm
Bedømmelse

Madrasser er ikke nødvendigvis så billige som du måske går og tror – og slet ikke hvis du ønsker at din investering skal holde mange år i fremtiden. Du kan selvfølgelig vælge at udelukkende gå efter de billige springmadrasser på markedet, men har du virkelig lyst til at udskifte din madras efter kun få år?

Før at du går ud og bruger en mindre formue på en madras, har vi samlet en lille guide til, hvordan du bedst bærer dig an. I dag er det heldigvis ikke nødvendigt at tage ned i de fysiske butikker for at gøre et godt køb – du kan derfor med fordel gå på jagt efter gode springmadras tilbud på nettet.

Forskellige typer madrasser

Før at du kan gå ud og investere i en ny og skøn madras, er det selvfølgelig nødvendigt at sætte dig ordentligt ind i, hvad de forskellige typer har at byde på. I denne artikel har vi primært fokus på de populære springmadrasser, men når alt kommer til alt, er det vigtigst at du vælger en madras som passer til dine behov og ønsker.

Lad os kigge nærmere på nogle af de mest almindelige madrastyper nedenfor.

Åbne springmadrasser

springmadras 180x200Vælger du en åben spring madras, får du en madras som består af et langt stykke metal der er fusioneret til flere fjedre. Derudover består madrassen også af en metaltråd som tjener til formål at give madrassen både form og struktur. Her får du virkelig meget madras for pengene, og denne type er som regel forholdsvis let sammenlignet med andre springmadrasser på markedet, så det er nemt at rengøre sengen jævnligt.

Vær dog opmærksom på at disse madrasser har tendens til at give mindre støtte end andre madrasser på markedet. Dette er værd at bære i sinde hvis du har planer om at bruge madrassen til din almindelige seng. Du kan dog med fordel vælge en åben springmadras hvis du har en gæsteseng som har brug for en seng – eller en børneseng, hvor madrassen alligevel ofte skal udskiftes. Denne type springmadras findes dog i alle størrelser, så du kan med fordel gå på jagt efter et springmadras 90×200 tilbud eller hvilke andre dimensioner du end har brug for.

Springmadrasser med pocket-fjedre

Denne type madras er som regel en smule mere luksuriøs, og du må derfor som regel forvente en noget højere indkøbspris. Når det så er sagt, kan du som regel gå ud fra at din søvn bliver i absolut topkvalitet, da denne madras består af små, individuelle fjedre der har deres egen ’lomme’. Dette resulterer i en fjeder som er i stand til at bevæge sig uafhængigt og give dig endnu mere støtte. Denne type madras bliver fortsat mere og mere populær på det danske marked så hvad enten du har brug for en springmadras 180×200 eller springmadras 70×200 til børneværelset, kan du være sikker på, at du vil være i stand til at finde en model med passende dimensioner.

Springmadrasser med pocket-fjedre giver dig et væld af forskellige muligheder og typer alt afhængig af dine ønsker og præferencer. Du kan både vælge mellem bløde, mellemhårde eller helt hårde varianter. Vær opmærksom på at denne madrastype generelt er meget tung, og er som regel fyldt op med uld som kan fremme eventuelle allergier.

Markedet er stort for denne type madras og det kan derfor bedst betale sig at undersøge de enkelte springmadrasser bedst i test for at sikre, at du får en model der passer til dine behov. Priserne kan også variere en del så det kan godt betale sig at kigge efter de absolut bedste tilbud, da denne madrastype som regel kommer med et højere prisskilt.

Madrasser af memory-skum

Som navnet rigtig nok antyder, er denne madrastype fremstillet af memory-skum eller memory foam, som er et holdbart materiale der er i stand til at forme og tilpasse sig efter både temperaturen i rummet samt vægt. Sammenlignet med adskillige springmadras test, har denne madrastype den klare fordel, at den er allergivenlig.

Madrasser af denne type har en tendens til at give dig en noget ’synkende’ fornemmelse og om det er noget som du bryder dig om, må du gøre op med dig selv. Derudover kan madrassen blive ret så varm i sommermånederne sammenlignet med en almindelig springmadras til elevationsseng, og det er altså værd at bære i sinde hvis dit soveværelse på forhånd har en tendens til at blive varm.

Det er selvfølgelig mest ideelt hvis du selv har mulighed for at afprøve madrassen på forhånd inden køb, men generelt har denne type og de bedste springmadrasser bedst i test rigtig gode forudsætninger for at give dig en god nats søvn hvis du har problemer med ryggen. En madras lavet af memory skum er desuden i stand til at rette op på din rygrad mens du sover på siden.

Madrasser af latex

Som navnet rigtig nok antyder, er denne madrastype fyldt up med skum lavet af latex. Dette er et yderst åndbart materiale, hvilket har til formål at sikre, at du ikke får det alt for varmt selv om sommeren. Denne madrastype er også yderst holdbar og hvis du sørger for at pleje den tilstrækkeligt, burde den gerne holde i mange år i fremtiden. Du kan både finde springmadrasser efter mål og samt latexmadrasser i forskellige dimensioner, så det burde være en nem opgave at finde den perfekte madras til netop din seng.

Latexmadrassen er desuden det oplagte valg for dig der lider af allergier eller døjer med astma. Bær dog i sinde at denne madrastype kan føles noget hård sammenlignet med andre typer – især i starten – så hvis du ikke er på jagt efter en blød madras, er dette typen for dig. Vær også opmærksom på at latexmadrasser kan være en smule tungere end andre madrastyper, hvilket kan gøre dem noget mere besværlige at rengøre.

Blød eller hård?

Nu hvor vi har fået styr på, hvilke typer madrasser der er de mest populære på markedet, skal vi også se nærmere på de enkelte blød- og hårdheder inden at du går ud og investerer i et lækker kvalitets springmadras 140×200 tilbud. Hvor hård din madras er, kommer til at påvirke hvordan du sover – og her kommer dine præferencer også til at spille en rolle. Lad os tage et nærmere kig på de forskellige hårdheder, således at du nemmere kan vurdere, hvad der er den bedste løsning for dig.

Bløde madrasser: Er du vild med at sove på siden og har du generelt en tendens til at skifte position i løbet af natten? I så fald kan du med fordel vælge at investere i en rigtig dejlig blød madras. Ved at vælge en blødere udgave, får du mindre pres på rygraden og din madras kan altså forme sig efter din krops position og give dig en bedre nattesøvn. Du finder bløde madrasser i alle størrelser i dag, så uanset om du er på jagt efter en springmadras 80×200 eller en springmadras 85×200, bliver det ikke svært at finde en madras der passer til netop din seng.

Mellembløde madrasser: Denne type er ligesom ovenstående egnet til dig, som også har tendens til at skifte soveposition i løbet af natten. Madrassen er stadig i stand til at forme sig efter din krop som beskrevet ovenfor, men giver alligevel en smule mere støtte. Dette vil som regel være en ideel løsning, hvis du synes, at de helt bløde madrasser på markedet er for bløde.

Hellemhårde madrasser: Dette er den perfekte madras for dig, som generelt har tendens til at sove på ryggen. Når du sover i denne stilling, har din ryg oftest brug for en del ekstra støtte, og det er præcis hvad denne type madras har at byde på. Før køb, kan det være en god idé at sammenligne mellemhårde og hårde madrasser med hinanden. Husk også på, at uanset hvilken madras du køber, vil den med tiden blive blødere.

Hårde madrasser: Ligesom ovenstående type, egner denne madras sig til dig som sover på ryggen og som muligvis lider af rygsmerter. Det er også den mest velegnede type madras, for dig som vejer over 90 kg, da den er i stand til at holde din ryg i en behagelig stilling uden at du synker ned i selve madrassen. Dette er et almindeligt problem med bløde madrasser, og kan i sidste ende resultere, at du får endnu værre smerter i ryggen. Sørg gerne for at teste madrassen inden køb for at sikre, at du er tilfreds med madrassens overordnede hårdhed.

Madrasser og rygsmerter

springmadras 120x200Uanset om du er på jagt efter en springmadras 120×200 eller har brug for en større springmadras 160×200, skal din madras under alle omstændigheder være i stand til at give dig støtte samtidig med at du selvfølgelig ligger behageligt. Dette er ekstra vigtigt hvis du har rygproblemer eller har tendens til at få smerter i ryggen.

Generelt anbefaler langt de fleste producenter, at du vælger en hård madras hvis du har problemer med ryggen. Når det så er sagt, er det vigtigt at du samtidig går efter en madras der sørger for at holde din ryg lige under nattens løb samtidig med at al pres fra dine led og muskler er fjernet.

Din vægt spiller også en rolle her. Jo mere du vejer, jo større sandsynlighed er der for, at du blot vil synke ’ned’ i en blød madras, og derfor er det en god idé at som minimum vælge en mellemhård madras hvis du vejer mere end gennemsnittet.

Vi har fuld forståelse for, at det kan være svært at vurdere præcis hvilken madrastype der passer bedst til dig. Af samme grund anbefaler vi også, at du så vidt muligt selv afprøver madrassen før at du køber. Normalt tilbyder langt de fleste onlinebutikker i dag, at du kan prøve madrassen i op til en måned eller to. Hvis du ikke synes, at madrassen lever op til dine forventninger, kan du som regel returnere den kvit og frit.

Husk at pleje din madras

Det er med sandsynlighed ikke rigtig noget som du går og tænker over i dagligdagen, men det er vigtigt at pleje din nye madras hvis den skal holde i mange år i fremtiden. En god springmadras kan nemt komme til at koste flere tusinde kroner, og det er derfor lidt af en investering. For at sikre, at du kan få glæde af din nye madras i mange år i fremtiden, er der altså visse plejeråd som du bør vælge.

Når din madras først ankommer, er det for det første vigtigt at du giver madrassen ’luft’ i et par timer. Dette sikrer, at eventuelle ubehagelige lugte fjernes og at madrassen får lov til at få luft. Derudover er det også en god idé at huske at vende madrassen om fra tid til anden – uanset hvor tung den end er. Ved at sørge for at vende madrassen, minimerer du nemlig sandsynligheden for, at du begynder at synke ned i den.

Selvom at en spring madras kan holde i mange år hvis du tager dig tilstrækkeligt af den, vil den alligevel ikke holde for evigt. Du skal derfor stræbe dig efter at erstatte din madras mindst hver 10. år.

Køb din springmadras på nettet

Der er ingen tvivl om, at madrasser hurtigt kan blive en smule klodsede og de kan fylde en hel del i bilen. Af samme grund er det ikke så underligt, at så mange i dag foretrækker at handle på nettet, og i stedet få leveret deres spring madras kvit og frit ved døren.

Det er selvfølgelig en ulempe, at du ikke på egen hånd kan afprøve madrassen i en fysisk butik, så hvis du ikke er sikker på, hvilken hårdhed du bør vælge, bør du altid sørge for at handle fra en butik der tilbyder dig en gratis prøveperiode.