Mest populære
Smeg Stavblender
Bedømmelse
bedste køb
Bosch MS6CA4150
Bedømmelse
Med flest funktioner
Braun MQ7025X
Bedømmelse
Vores sidstevalg
Severin Trådløs stavblender
Bedømmelse

I en verden af moderne køkkengrej og med et virvar af dingenoter, der skal hjælpe dig med madlavningen, så kan det nogle gange godt være svært at finde ud præcis, hvor man skal kigge hen. I dette specielle tilfælde kigger vi nærmere på blendere for at finde ud af, hvilken type der er den bedste til dig.

Som du nok allerede er klar over, så kan blendere altså kategoriseres som en form for udstyr til køkkenet, som man hovedsageligt bruger, når der skal blandes ingredienser. Men man kan vist rolig sige, at ikke to blendere er ens derude. For at gøre det lidt simplere kan man dog i første omgang sige, at der groft sagt er to forskellige typer af blendere, som de kan deles op i.

stavblender tilbudDen første type blender er lavet ud af det, man kalder et ”hus”. Det en slags container, der ofte er af lavet af enten plastik, glas eller i nogle få tilfælde også stål. Her arbejder maskineriet ofte indefra, hvor en maskindreven kniv i bunden mikser indholdet. På toppen af de, der kaldes huset, har man et låg, der kan skrues fast. Låget virker naturligvis som en beskytter, der forhindre indholdet, du mikser, i at falde ud. Den anden type er en stavblender, og den er udelukkende den type blender, som vi vil koncentrerer os om i denne artikel. I stedet for decideret at have et lukket ”hus”, har stavblendere altså her en stav med en roterende kniv for enden. I dette tilfælde holder du altså ved staven og blender i stedet ofte direkte i en skål eller anden form for beholder.

I denne artikel vil vi altså først give dig lidt general information om stavblenderen som redskab, og hvad den generelt bruges til. Derefter vil vi gennemgå nogle af de kriterier, hvorpå vi måler og sammenligner forskellige stavblendere, så du også er bedre udstyret, når du selv påbegynder din jagt. De opsatte kriterier bruges altså så til at vurdere de forskellige mærker og typer i en stavblender test. I testen kan vi så se, hvilke af de mange stavblender sæt, der har de bedste kvaliteter eller passer bedst til dit forbrug. På denne måde ønsker vi nemlig på bekvem vis at give dit et hurtigt overblik over, hvordan vi udnævner ”stavblender bedst i test.”

For stavblendere (også nogle gange kendt som stavmiksere, håndholdte miksere, håndblender eller meget andet) gælder det, at den ligesom den mere stationære blender, bruges til at madlavning både i hjemmet og til professionelt brug. Den består stort set af en mindre elektrisk form for motor, der kan rotere skarpe knive for enden af staven rundt ved forskellige hastigheder. I modsætning til den mere stationære blender, skal denne dog i større grad bruges i kombination med lidt god gammeldags håndkraft for at sikre dig, at resultat bliver bedst. I store træk kan man godt sige, at den adskiller sig fra en håndmikser eller røremaskine ved, at den skærer i fødevarerne samtidig med, at den rører rundt. Den har altså langt flere funktioner og tages frem, når du vil enten skære, mase, piske, hakke, male eller blande ingredienser eller andre fødevarer.

Den blev opfundet af en mand fra Schweiz kaldet Roger Perrinjaquet helt tilbage i marts 1950, men fik dengang navnet ”bamix”. Navnet ”bamix” blev valgt på den baggrund, at det var en blanding af de to franske ord ”bat et mixe”, der på dansk svarer til noget lignende ”slag og miks”. Navnet har dog ikke rigtig holdt ved siden – heller ikke egang på fransk, hvor den i dag hedder en ”girafe.” Bamix lever dog stadig videre på den måde, at det er stadig er navnet på schweizisk mærke den dag i dag. Selvom navnet på apparatet døde hurtigt, blev den dog enormt hurtigt populær over det meste af Europa, og allerede i løbet af 1950’erne steg apparatet i popularitet. Ind i 1960’ernes Europa var det blevet normalt for langt de fleste hjem at være i besiddelse af en stavblender. Selvom de altid har været blevet brugt til saucer, pureer og andet, så har de fået en genoplivelse igen for nyligt i en tid, hvor smoothies, milkshakes og cocktails er steget i popularitet. De mere moderne mærker og andre forskellige typer derude har dog fået mange ekstra og nye funktioner, siden den første model så lyset, så hvis man vil have den bedste stavblender til ens behov, skal man holde et vågent øje, når man først giver sig ud på jagt.

Der er flere ting, som er vigtigt, når vi gerne vil foretages en sammenlign af test stavblender. Noget af det, man først skal holde øje med, er dens dimensioner. Langt de fleste, der på jagt efter en stavblender, skal bruge den derhjemme, og stavblendere til mindre selskaber eller hjemmebrug skal altså således være omkring 15 til 20 centimeter. De, der er lavet til hjemmet, tit købes enten med eller uden ledning, hvor de fleste uden vil være fuldstændigt batteridrevne. Til sammenligning så kan stavblendere, der i stedet er til kommercielt brug, nemt fås til over 50 centimeter, og de er lavet til langt større anretninger. Stavblendere til både brug derhjemme eller professionelt er selvfølgelig vandtætte.

Når du har fundet en, der ser ud til at være i den rigtige størrelsesorden, så skal du samle den op, for det næste du skal sikre dig er nemlig, at den også er behagelig at holde på. Du skal altså føle, at den har et godt greb, og den hverken føles for stor eller for klodset i hånden. Samtidig skal knapperne være både lette at trykke på og ikke mindst nemme at betjene. Hvis instruktionerne er forvirrende, eller betjeningen ikke virker specielt intuitiv, så kan din madlavningsoplevelse hurtigt gå hen og blive meget frustrerende.

Når du altså både har tjek på størrelse og grebet, så er det tid til at finde ud af, hvor godt den gør sit job: start, parat, blend! Ved at prøve at teste, hvordan den arbejder med forskellige typer fødevarer, finder vi nemlig ud af, om den holder, hvad den lover. Der kigges naturligvis efter, at den skal kunne give et flot og jævn resultat uden det helt store besvær.

Noget, der også spiller en større rolle i en stavblender test, end man umiddelbart tror, er rengøringen. En stavblender skal nemlig helst være hurtig og let at rengøre. Hvorvidt det et tilfældet, kan ellers variere utroligt meget fra model til model, og afhænger lige så meget af, om de forskellige dele (såsom blenderfødderne) rent faktisk tåler at komme i opvaskemaskinen, eller om de kun kan vaskes op i hånden. Hvilken form blenderfoden har spiller altså både en rolle for selve resultatet af madlavningen, men påvirker også, hvor meget tid du efterfølgende skal bruge på at stå og gøre den redskaberne rene bagefter. Det er altså vigtigt at lægge mærke til, når du overvejer dens generelle brugervenlighed.

En anden vigtig faktor er prisen. Som hovedregel kan man gå ud fra, at en billig stavblender er alt under cirka 500 kr. Modeller i mellemklassen ligger på alt mellem 500 til cirka 1400, og alt derover regnes for at være modeller i topklasse. En oversigt over prisniveauet giver dig muligheden for bedre at vurdere dens kaliber samt gør det nemmere at spotte et godt stavblender tilbud.

For stavblendere i den laveste prisklasse skal man regne med, at der ikke kommer noget ekstra tilbehør med, som ellers hyppigt er gældende for de dyrere modeller på markedet. Hvis du dog ikke bruger meget tid i køkkenet, og stavblenderen ikke er et af dine essentielle køkkenredskaber, men nærmere noget du kun bruger engang imellem til f.eks. at tilberede mindre mængder af mad eller til at mikse smoothies eller andre former for væske, så kan det sagtens betale sig for dig at investere i en billigere model. Rigtigt mange gange kan du sagtens også være heldig og finde et godt stavblender tilbud, hvor du kan få lidt mere for pengene og måske kaste dig ud i nye madoplevelse ud over de mest basale funktioner. Hvis du i stedet godt kan lide detaljen og de ekstra finesser, så kan noget af de ekstra udstyr, der hører til de nyere og dyrere modeller sagtens hjælpe dig rigtig godt på vej. Sådan noget ekstra udstyr gælder tit blandet andet blenderskåle, ballonpiskeris, piskeskiver, hakkere, processorer, blenderkander, bladbeskyttere, tasker og utallige andre finesser, der gør resultatet lidt mere lækkert.

Generelt kan man dog nok godt konkludere, at den bedste stavblender ligger lidt længere henne imod den dyre ende af skalaen. Den meget simple grund bag dette er, at jo højere prisen er, desto mere styrke ser det ud til, at stavblenderen kan byde på. Den kan altså normalt modstå lidt mere, og den generelle holdbarhed ser ud til at være længere. Det skal dog samtidig nævnes, at man faktisk på ingen måde kan sammenligne motorens effekt i watt med den faktiske styrke, som stavblenderen har at byde på. I virkeligheden afhænger den nemlig også af virkningsgraden, og det gør, at stavblendere med lavere effekt kan ende med at have mere styrke end de modeller, der har det modsatte. Mange ville derfor antyde, at de dyre modeller af stavblendere altså oftest er til dem, der er lidt mere erfarne i køkkenet – eller hvert fald til dem, der om ikke andet har ambitionerne om at blive det.

Der findes også nogle vigtige faktorer, som de fleste måske overser, men som der ligeledes skal tages højde for, når man vælger at vurdere det overordnede indtryk og brugervenlighed: lydniveau, byggekvalitet, design og garanti.

Lydniveauet er vigtigt, fordi det har en helt åbenlys effekt på din brugeroplevelse og helhedsindtryk, når du står i køkkenet. Ligegyldigt om du er typen, der finder madlavning stressende eller ej, så kan støjniveauet, hvis det bliver for højt, godt være med til at give dig en dårlig oplevelse. Ved køb af de lidt billigere stavblendere skal man altså i testen tage et ekstra kig på, hvor lydniveauet befinder sig – især hvis du er meget overfølsom over for lyde generelt og ville ende med højst sandsynligt at lade den ligge i skabet det meste af tiden.

Byggekvaliteten kan også være direkte forbundet med pris. For med byggekvalitet menes der nemlig, hvilken type materiale stavblenderen er lavet af. Materialet påvirker dens hårdførhed, hvor hurtigt den ruster m.m. Selvom de fleste knive på stavblendere i dag er lavet i rustfrit stål, så kan blenderskaftets holdbarhed varierer meget – og plastik er til dels stadig mere sårbart end, hvis den er lavet i rustfrit stål også. Design hænger sammen med byggekvalitet; bedre materialer giver ofte (men dog ikke altid!) et lækre look og overordnet set et bedre oplevelse for synsansen, hvilket er værd at tage med i overvejelserne, hvis designet betyder meget for dig. Garantien er et eller to år, men kan være vigtigt at tjekke, så du ikke har falske forventninger til produktets forventede levetid, hvis du måske køber en stavblender sæt på tilbud.

De to sidste punkter er relateret til funktionalitet. Nogle stavblender kommer kun med ledning og kan altså ikke bruge batteri. Du skal derfor overveje, hvor ”fleksibel” din stavblender skal være, og hvor meget du har brug for at skulle kunne gå rundt med den – eller hvor lang ledning i hvert fald som minimum skal være. Hvis du har brug for større fleksibilitet i forhold til bevægelsesfrihed, hvis du f.eks. kan lide at lave mad med børnene, så skal du måske hellere i stedet overveje at købe en batteridreven stavblender uden behov for ledning.

Den anden funktionalitet, du skal overveje, er antallet af hastigheder, som du har brug for. Ved de stavblendere, der kan købes til lavpris, har de tit kun en enkelt hastighed. En enkelt hastighed sagtens være nok til den forbruger, der ikke har de store behov, men bruger den til få lettere ukomplicerede ting. Andre stavblendere kan dog have helt op til tolv forskellige hastigheder eller mere. Det findes på de fleste modeller i topklassen, og med flere typer hastigheder kan du langt bedre styre resultatet af din madlavning. Det er klart til dig, der lægger vægt på detaljen og finessen i køkkenet.