Står du også og skal til en jobsamtale og ser skjorten en smule krøllet ud? I så fald er et strygejern næsten uundværligt. Nedenfor tager vi et grundigt kig på de mange forskellige typer strygejern der findes på markedet i dag, og hvordan du bør bærer dig an med at finde det bedste strygejern til netop dine behov. Hvor der før i tiden kun fandtes få modeller på markedet, findes der nu et væld af forskellige strygejern i forskellige prisklasser, og det kan derfor vise sig at være lidt af en udfordring at finde den rette løsning. Det hjælper vi dig med.

bedst i test
Tefal Ultimate Pure FV9845
Bedømmelse
Mest populære
Philips DST7041
Bedømmelse
Med flest funktioner
Tefal Pro Express Vision GV9812
Bedømmelse
Vores sidstevalg
Braun SI3030PU
Bedømmelse

Sådan fungerer et strygejern

Du kender dem sikkert godt, og sandsynligheden for at du allerede har et i dit eget hjem, er stor. Ønsker du at fjerne krøller og folder på dit tøj, er det næsten en umulig opgave hvis du ikke har et strygejern. Selve apparatet består af et håndtag og en varmeplade, som ved at bruge en kombination af damp, tryk og varme, kan udglatte selv de grimmeste folder. Selvom at det i princippet er muligt at stryge tøj på enhver flad overflade, bør du, når du finder dit strygejern bedst i test, samtidig investere i et ordentligt strygebræt som kan gøre din opgave en hel del nemmere.

Som vi også nævnte tidligere, findes der i dag et væld af forskellige strygejern og masser af strygejern tilbud og langt de fleste modeller kan i dag stryge med flere forskellige opsætninger og temperaturer, og du kan på denne måde sikre at du ikke beskadiger tøjet, der bliver strøjet. Visse materialer er yderst følsomme over for høje temperaturer og kan risikere at smelte, så husk at sørge for at grundigt tjekke de enkelte indstillinger på dit strygejern samt sikre dig, at tøjet du ønsker at stryge rent faktisk kan tåle det.

Strygejernets funktioner

Hvis du blot ønsker et strygejern som kan klare de mest basale strygeopgaver, kan du fint gå ud at investere i en billig model – som regel har du rig mulighed for at finde et rigtig godt strygejern tilbud, både i de fysiske butikker og online. Ønsker du dog en solid løsning med flere funktioner, er der også rig mulighed for at finde dette. Markedet har nemlig taget grundigt fat og i dag finder du flere forskellige funktioner til strygejern end nogensinde før – og nogle er måske mere unødvendige end andre. Vurdér selv hvilke du selv ville sætte pris på, og overvej, om du er villig til at betale ekstra for dem.

Som hovedregel leveres alle strygejern med en termostat, som kan sikre, at du ikke stryger dit tøj eller tekstil ved en for høj temperatur. Derudover har de fleste modeller i dag også en form for kontrolpanel, som lader dig indstille opsætningen af strygebrættet alt efter hvilket tekstil der er tale om. Dette gør det nemmere for dig at gå i gang med at stryge med det samme, da du ikke behøver at bekymre dig om forskellige temperaturer, men blot skal fokusere på hvilke stof der skal stryges.

Der findes også ledningsfrie strygejern

Langt de fleste strygejern du ser på markedet i dag, har en ledning. Dette har været normen i en længere periode. Men vidste du at der faktisk også findes ledningsfri strygejern? En af de mest irriterende ting ved at stryge, er uden tvivl ledningen som hurtigt kan komme i vejen – og hvis den ikke er i vejen, hænger den som regel mellem benene på dig, og du kan hurtigt falde eller snuble og skabe en farlig situation. Når du er færdig med at stryge, skal du også tænke på, at ledningen først og fremmest skal bruge tid på at køle ned før at du kan gå i gang med at pakke strygejernet væk. Det er derfor ikke så underligt at flere og flere faktisk foretrækker de ledningsfri strygejern.

I stedet for en ledning bruger de ledningsfri strygejern en separat strømbase som direkte overfører varme til strygejernet. Desværre er der mange modeller på markedet som endnu ikke har fået fantastiske anmeldelser, da varmestyrken kan variere alt efter hvilken model du vælger, og her kan du som regel godt regne med, at kvalitet og pris hænger sammen. Et almindeligt problem med ledningsfri strygejern er nemlig, at de ikke forbliver varme nok over længere perioder, og det kan betyde at du konstant skal lade dit strygejern op. Hvis du derimod sørger for at investere i en god model med et godt omdømme, kan du glæde dig over, at du hurtigt og nemt kan pakke dit strygejern væk når du er færdig med at stryge! Her er ingen irriterende ledninger som skal køle ned og rulles sammen efter endt brug. Der er både fordel og ulemper ved de trådløs strygejern, så vi anbefaler at du læser anmeldelser om de enkelte modeller på nettet før at du beslutter dig.

Tænk på strygejernets kapacitet

Dette er desværre et punkt som rigtig mange glemmer overhovedet at overveje, da mange går ud fra, at alle strygejern er mere eller mindre ens uden at foretage en egentlig test af strygejern. Men sådan er det desværre ikke altid og strygejern varierer måske mere end du reelt går og regner med – især når det gælder kapacitet og funktioner. Strygejernets vandkapacitet og vægt er de to afgørende faktorer, som hjælper dig med at vurdere, hvor bekvemt det bliver for dig at bruge strygejernet i dagligdagen. Måske stryger du ofte og har ikke lyst til at skulle genopfylde dit strygejern med vand hele tiden, og i så fald kan det sagtens betale sig at vælge en model som måske har en større kapacitet. Her kan det være en fordel at vælge et strygejern som har en gennemsigtig vandtank, så du hurtigt og nemt kan se hvornår at du skal tilføje vand. Kig gerne efter disse større modeller ved at sammenligne nogle af de mange strygejern bedst i test som du finder på nettet.

Selve vægten på strygejernet spiller selvfølgelig også en rolle og måske siger det sig selv, at jo lettere et strygejern du vælger, jo nemmere vil det være for dig at håndtere det og stryge i dagligdagen. Hvis du ikke har planer om at stryge specielt ofte spiller det måske ikke en stor rolle, men hvis du dagligt har meget tøj der skal stryges, vil du muligvis sætte pris på en letvægtsløsning. Med et lettere strygejern kan du også tage det med på rejser og lignende hvis du skulle få brug for det. Hvis du vælger et almindeligt strygejern med en ledning, kan du med fordel også undersøge denne på forhånd før at du køber. Sørg for at ledningen let kan rulles sammen. Overvej også hvor lang en ledning du ønsker – hvis du har brug for at skulle stryge tøj på længere afstande vil du sikkert sætte pris på en længere ledning, men du ønsker sikkert heller ikke en ledning der er alt for lang, da disse kan være irriterende at rulle sammen igen.

Hvad med et rejsestrygejern?

strygejern testMåske har du selv prøvet det og i så fald ved du allerede hvor irriterende og ærgerligt det kan være. Du har været ude at købe nyt tøj til ferien, måske et par lækre kjoler eller nogle flotte skjorter. Du har gjort dit bedste for at folde tøjet så pænt sammen som du nu kan, men når du lander i Spanien, går det op for dig at det ikke var til nogen gavn – og at dit tøj nu ligner noget som er blevet rullet sammen i en kugle.

Sådan behøver det heldigvis ikke at være. I dag findes der adskillige små rejse strygejern og mini strygejern som gør livet en hel del nemmere for dig. Disse små strygejern er perfekte da de nemt passer ned i selv den mest tæt pakkede kuffert, og gør det nemt for dig at redde eventuelle folder og krøller som måtte opstå efter at tøjet har lagt sammenpresset i din kuffert gennem en længere periode. Husk på, at hvis du køber dit rejsestrygejern i Danmark og har planer om at tage det med til udlandet, kan det være nødvendigt at investere i en adapter – da ikke alle lande bruger de samme stikkontakter som vi gør.

Sådan stryger du bedst

Føler du også nogle gange at dit tøj faktisk ender med at se endnu mere krøllet ud efter at du har strøget det? Så er det ikke alene, men de gode nyheder er, at det med sandsynlighed ikke er dit strygejerns skyld – faktisk laver mange af os flere fejl end man skulle gå og tro når det gælder strygning, og nedenfor har vi derfor samlet et par enkle men effektive strygetips som vil sikre, at dit tøj altid er perfekt efter en god omgang strygning; uanset om du har investeret i et fancy strygejern til flere hundrede kroner eller blot nøjes med den samme model som du har haft de sidste par år.

Først og fremmest kan det i langt de fleste tilfælde godt betale sig at stryge i dit soveværelse. På denne måde kan du med det samme hænge tøjet op eller folde det, og du behøver ikke at tænke på at rende frem og tilbage. Hvis du har meget der skal stryges på samme tid, anbefaler vi samtidig at du vælger at stryge tekstiler der kræver den laveste temperatur og derefter kan du arbejde der op – således at du ikke hele tiden skal vente på at strygejernet enten varmer op eller køler ned.

rejsestrygejern

For at undgå krøller på følsomme skjorte, bør du sørge for at holde afstand til de dele af skjorten, som du allerede har strøget. Ligeledes kan du med fordel vælge at stryge skjorten med vrangen ud først, og sørg for at hænge den op med det samme. Du kan med fordel også vaske tøjet med et blødemiddel på forhånd, der gør din strygeopgave en hel del nemmere. Vær dog opmærksom på at du altid bruger et egnet blødemiddel til de enkelte typer tekstiler.

Vælg det bedste strygejern til dig

Hvor det før i tiden var ganske almindeligt at anvende et strygejern uden damp, er der ingen tvivl om at de moderne strygejern i den grad er kommet for at blive og det er der mange gode grunde til. Langt de fleste strygejern i dag har et selvrensende system som gør at du ikke skal bekymre dig om snavs og skidt inde i selve strygejernet. Dette resulterer også i at du kan regne med at dit strygejern holder i mange år i fremtiden.

Der findes dog også andre smarte funktioner alt efter hvilken model du vælger. For eksempel bliver flere og flere strygejern id ag fremstillet således, at de automatisk slukker af sig selv hvis de ikke bliver anvendt i løbet af en mindre periode. Rigtig mange strygejern vil også automatisk slukke hvis de væltes eller falder på siden, hvilket er en rigtig smart funktion hvis du har børn der er kommet i nærheden af strygejernet.

Det kan være svært at vurdere hvilke funktioner du reelt vil komme til at anvende når du investerer i et nyt strygejern. Har du allerede en ældre model som føler er god nok til dig, er sandsynligheden for at du behøver at gå ud at investere i en ny, smart og dyr model, meget lille.

Køb gerne på nettet

På nettet finder du ikke bare mange anmeldelser og strygejern bedst i test som kan give dig et indblik i, hvilket strygejern der bedst egner sig til netop dine behov, men du kan også være sikker på at du online i langt de fleste tilfælde kan regne med at finde et billigt strygejern af et anerkendt mærke uden at du behøver at sprænge budgettet. Selvfølgelig er det muligt at finde strygejern i alle prisklasser, men overvej gerne på forhånd, om du virkelig kommer til at bruge nogle af de mange ekstra funktioner, som du kommer til at betale ekstra for. Hvis du overvejer at købe en dyrere og mere avanceret model, kan du – hvis muligt – med fordel overveje en strygejern test af den specifikke model for at se, om den virkelig lever op til dine forventninger.