At vælge en gamer skærm kan føles meget svært, da der findes et kæmpe udvalg af disse produkter til mange forskellige priser. For at gøre det nemmere for dig har vi indsamlet information fra forskellige tests og rapporter fra eksperter på området. Med denne information har vi sat de forskellige produkter op mod hinanden og udvalgt de 5 bedste gamer skærme på markedet lige nu.

Guide til køb af spilskærme

Når det kommer til gaming-skærme, er der ingen en-pas-alle-løsning. Det bedste valg vil afhænge af de spil du spiller, den hardware du har, dine visuelle præferencer og dit budget. Skærmspecifikationer kan være skræmmende, især hvis du handler for første gang. I denne købsguide vil vi dechifrere al den forvirrende skærmjargon og kondensere den til ligefremme anbefalinger til alle typer spillere.

Valg af skærmstørrelse og opløsning

Desktop-skærme måles typisk diagonalt i tommer. De mindste skærme kan være under 20 tommer, og de største går op til 55. Det kan se ud til, at større betyder bedre; dette er dog ikke altid tilfældet. Mange garvede spillere indrømmer faktisk, at de foretrækker 24 til 27-tommer skærme. Dette er størrelsen, der gør det muligt at se alt på en fladskærm på én gang, når det ses fra den typiske skrivebordsafstand. At gå over det og dreje hovedet, hver gang du vil tjekke, hvad der er i det andet hjørne, kan måske ikke være nyttigt, hvis du er til konkurrencespil. Imidlertid kan buede skærme være større, da de dækker synsfeltet forskelligt.

Dernæst skal skærmstørrelsen altid overvejes sammen med dens oprindelige opløsning. Dette er antallet af pixels, der udgør billedet vandret og lodret. Typiske skærmopløsninger for gaming-skærme er Full HD (også kaldet FHD), som måler ved 1920×1080 pixels, Quad HD (også kaldet QHD eller 2K), som måler 2560×1440 pixels, og 4K (nogle gange og mere præcist kaldet UHD), som er 3840×2160 pixels. Hvis kun én figur er angivet i specifikationerne, henviser den til den lodrette kant.

Valg af den rigtige skærmtype

I øjeblikket er de tre mest almindelige LCD-teknologier (liquid-crystal display) brugt i pc-skærme:

  • Twisted nematic (TN)
  • In-plane switching (IPS)
  • Lodret justering (VA)

Den type panel, du vælger, vil påvirke billedets klarhed såvel som responstid. Dette er den tid, det tager for en pixel at skifte fra sort til hvid (kaldet sort-til-hvid responstid) eller fra en gråtone til en anden (kaldet grå-til-grå responstid). En hurtigere skærm betyder færre artefakter, såsom bevægelsessløring og spøgelser. I nogle genrer tæller hvert millisekund, og sådanne spillere bør sigte efter en så lav responsrate som muligt. Men når du sammenligner specifikationer, skal du huske, at den angivne hastighed er den bedst mulige, og skærmen kan være langsommere under virkelige omstændigheder. Derfor vil sammenligning af testresultater og brugerfeedback give et bredere billede.

TN paneler

TN-paneler har generelt de laveste responstider (~1 ms) og højeste opdateringshastigheder. De lider således af minimal bevægelsessløring eller ghosting og er gode til brugere, der er til hurtige, konkurrencedygtige spil. Disse skærme er også de billigste. De almindelige ulemper er mindre nøjagtig farvegengivelse og ringere betragtningsvinkler. Når det ses fra siderne, kan billedet se udvasket ud. De moderne TN-skærme har dog til en vis grad rettet op på disse fejl. Du bemærker måske ikke meget forskel mellem den seneste generation af TN og en IPS, hvis du ikke er en professionel designer.

IPS paneler

IPS-paneler er dyrere, men de tilbyder fantastiske betragtningsvinkler og suveræne farver, hvilket gør dem meget populære blandt gamere. De plejede at have langsommere responstider (omkring 3-5 ms), som var for langsomme til meget konkurrencedygtige spillere. Teknologien er dog avanceret, og de bedste IPS-skærme er blevet hurtige nok til alle spilgenrer.

VA paneler

VA-paneler udmærker sig med deres kontrast og billeddybde. Mange eksperter betragter kontrasten som de vigtigste kriterier for billedkvalitet; derfor er disse paneler for videofiler. Betragtningsvinklerne og farverne er et sted mellem TN og IPS. Svartiderne er igen ~3-5 ms, hvilket kan være for langt til konkurrencespil, men du kan finde nogle hurtige modeller, hvis du er klar til at betale en højere pris.

OLED paneler

Endelig er du ikke længere forpligtet til at anskaffe en LCD-skærm, da næste generations OLED-paneler (organisk lysdiode) er ved at vende udviklingen. Disse tilbyder superhurtige responstider, fremragende betragtningsvinkler og uendelig kontrast. Den største forskel mellem en LCD og en OLED er, at sidstnævnte ikke er afhængig af baggrundsbelysning, men bruger organiske LED’er, der kan tænde og slukke. Således ser sorte virkelig, dybt sorte ud. Andre fordele er mindre belastning af dine øjne og lavere energiforbrug. Ulemperne? OLED-skærme er dyre at lave; du bliver derfor nødt til at nå dybt ned i din pengepung, og i øjeblikket er der få modeller at vælge imellem. Imidlertid vil denne teknologi sandsynligvis blive den førende i fremtiden.

Andre overvejelser

Buet eller fladt?

Bare ved at kigge på de tilgængelige modeller står de fleste spillere med det samme over for dilemmaet, om de skal have en flad eller buet skærm.

Fladskærme er stadig de mest almindelige, og du vil generelt finde modeller med bedre svartider, højere opdateringshastigheder og bedre farvenøjagtighed.

Buede skærme kan tilbyde en mere fordybende, filmisk oplevelse; de er normalt ultrabrede og måler 30 tommer eller mere. Men de belaster dine øjne mindre på grund af deres form, og du kan stadig se hele skærmen uden at dreje hovedet. En ulempe er, at der kan være blænding fra bestemte vinkler. De seneste modeller har forbedret sig meget i denne henseende, men en flad skærm vil være et bedre valg, hvis din computer sidder i et lyst område. Du skal også betale mere for en buet skærm sammenlignet med en tilsvarende egnet fladskærm.

Hvis du foretrækker en buet skærm, skal du være opmærksom på dens krumning (se efter et ‘R’-nummer i specifikationerne). Denne figur angiver den buede radius i mm, hvilket også er den optimale synsafstand. Nogle almindelige krumningsstørrelser er 1500R, 1800R, 3000R og 4000R. Et lavere tal betyder en større kurve og en kortere maksimal synsafstand.

Størrelsesforhold

Bredskærmsformatet på 16:9 er i øjeblikket det mest almindelige billedformat for spilskærme og et sikkert spil for alle spil. På en 4:3-skærm vil dine spil se pressede ud og bestemt mindre medrivende.

Så er der ultrabrede skærme med billedformater som 21:9 eller 32:9. Disse tilbyder et øget synsfelt, forudsat at spillet også understøtter et ultrabredt billedformat. Hvis ikke, vil du se tomme kanter på skærmen, og oplevelsen vil ikke se bedre ud end på en 16:9-skærm. Antallet af spil, der fungerer på ultrawide, bliver dog ved med at vokse, og for nogle genrer som multiplayer-spil kan den bredere visning tilbyde en konkurrencefordel.

FreeSync vs G-Sync skærme

G-Sync og FreeSync er begge teknologier med variabel opdateringshastighed. Med andre ord justerer de skærmens opdateringshastighed til billedhastigheden på dit grafikkort (almindeligvis forkortet som GPU). Dette eliminerer rivning og hakken, hvilket sker, hvis skærmen begynder at tegne en ny ramme, før den forrige har afsluttet gengivelsen.

Begge teknologier gør stort set det samme og kan findes på avancerede gaming-skærme. G-Sync er udviklet af Nvidia; således plejede det at være sådan, at G-Sync-skærme kun ville fungere med Nvidia GPU’er. FreeSync er udviklet af AMD, og indtil for nylig ville FreeSync-skærme udelukkende være kompatible med AMD GPU’er.

Mens kompatibilitetsloven i mange tilfælde stadig er i kraft, er der undtagelser i dag. For eksempel kan nogle FreeSync-skærme køre G-Sync. Og ydeevnemæssigt er begge teknologier sammenlignelige og har kun minimale forskelle, som ikke vil være afgørende for de fleste spillere. Derfor bør dit primære kriterium for valg være den hardware, du allerede har, og dens kompatibilitet. FreeSync-skærme har også tendens til at være billigere, hvilket hjælper, hvis du har et strammere budget.

Hvad med HDR?

HDR står for High Dynamic Range, hvilket betyder en større kontrast og mere levende farver. I dag vokser antallet af spil, der understøtter HDR, og disse forventes at se bedre ud på en HDR-kompatibel skærm.

Men prisen på sådanne skærme er også højere, og ofte er den visuelle forskel ikke mærkbar nok til at betale mere. Hvis du vil have den bedste HDR-oplevelse, så tjek hvilke standarder der understøttes. HDR10 er den mest almindelige standard på spilskærme. Dolby Vision og HDR10+ er teknisk overlegne (og dyrere), men ikke almindelige i spilverdenen endnu.

Derefter skal du kontrollere de maksimale lysstyrkeniveauer, som måles i nits. Entry-level HDR-skærme er normalt begrænset til 400 nits og er ikke lysstærke nok til at levere et ærefrygtindgydende dynamisk område. Hvis HDR er afgørende for dig, skal du kigge efter mindst 600 nits.

Farveskala

Den række af farver, en skærm kan give, kaldes en farveskala. De fleste moderne spilskærme tilbyder dog et mere end tilstrækkeligt udvalg af farver til en gennemsnitlig bruger (over 95 % af standard RGB). Vær opmærksom på, at farveområdet kan variere lidt mellem enhederne. Nogle skærme leverer fantastiske toner ud af boksen; andre kan have gavn af kalibrering. Men i betragtning af de adskillige farvetilstande og justeringsmuligheder, der er tilgængelige på næsten alle spilskærme, vil du finde en god indstilling.

Medmindre du også har brug for en skærm til designformål, anbefaler vi først og fremmest at fokusere på paneltype, hastighed og kontrast.

Byggekvalitet

Med alle de overvældende skærmspecifikationer glemmer folk ofte at overveje byggekvaliteten, før de køber. Dette kan føre til skuffelse over det nye køb, da det kan vise sig at være suboptimalt for dine spilbehov.

  • Først og fremmest skal du måle, hvor meget plads du har på dit spillebord. Buede skærme kræver generelt mere plads, men selv de flade kan være ret fremtrædende, hvis de har voluminøse stativer.
  • Monitorstativet skal være stabilt og lavet af holdbare, langtidsholdbare materialer. Ergonomi er ikke begrænset til gaming stole og skriveborde; kontrollere, om det er muligt at justere skærmens hældning, drejning og højde for en behagelig position. Nogle modeller kan også dreje til portrættilstand. Vi foretrækker generelt skærme med en udskæring i stativet, der gør det muligt at skjule kablerne for et pænere udseende.
  • En panelbelægning kan være blank eller mat. Blanke belægninger er lavet af polymer eller glas og er det bedste valg for dem, der elsker levende farver. De er dog ikke optimale til lyse rum på grund af blænding og reflekser. Matte belægninger er normalt lavet af ætset plast. Deres farver er mindre lyse, men de er mere robuste og håndterer refleksioner bedre.
  • Bezeltykkelsen kan også påvirke, hvor fordybende din spiloplevelse er. Dette er lige så sandt med hensyn til plastikkanten omkring skærmen og det sorte, pixelløse område på dens sider. Tykke, udtalte rammer kan distrahere og gøre din spiloplevelse mindre medrivende, så kig efter mindre.
  • Den indbyggede højttalerkvalitet vil variere mellem modellerne, mens nogle gaming-skærme slet ikke har nogen højttalere. Hvis du vil have en rigere lyd, skal du kigge efter mindst 2-watt højttalere. Det er dog bedst at investere i dedikerede gaming-højttalere eller få et gaming-headset for et rigere lydbillede.
  • Antallet af tilgængelige porte og deres placering kan også påvirke brugervenligheden. De fleste computere og skærme har i dag både HDMI og DisplayPort, men dobbelttjek kompatibiliteten for at være på den sikre side. Hvis du bruger USB-enheder ofte, skal du sørge for, at der er nok USB-porte. Hvis der er USB-C, har du endnu flere muligheder og funktioner. Og hvis du bærer hovedtelefoner med ledning, er et 3,5 mm-stik på siden også praktisk.