At vælge en pladespiller kan føles meget svært, da der findes et kæmpe udvalg af disse produkter til mange forskellige priser. For at gøre det nemmere for dig har vi indsamlet information fra forskellige tests og rapporter fra eksperter på området. Med denne information har vi sat de forskellige produkter op mod hinanden og udvalgt de 5 bedste pladespillere på markedet lige nu.

Mest populære
Sony PS-LX310BT
Bedømmelse
Med flest funktioner
Lenco LS-100WD
Bedømmelse
Vores sidstevalg
Lenco LS-50
Bedømmelse

Købeguide til pladespiller

Vinylplader er på vej tilbage, og du vil have en ny pladespiller at spille din samling på. Der er et stort udvalg af pladespillere at vælge imellem, og det kan være en rigtig udfordring at finde den rigtige. Vores enkle købsguide tager dig gennem trinene til at finde den rigtige til dine behov og dit budget.

Hvad er en pladespiller?

På overfladen virker en pladespiller som en forholdsvis simpel enhed, men de er virkelig komplekse maskiner. De er designet til at dreje med præcise hastigheder for at genskabe lydene fra dine plader. De grundlæggende dele af en pladespiller er ret universelle, fordi de alle har en tonearm med en patron og nål, der sidder oven på en roterende plade for at bruge magneter til at gengive lyden. Men hver enkelt af disse komponenter kan laves til forskellige specifikationer og et stort udvalg af kvalitet.

Funktioner at kigge efter i en pladespiller

Når du køber en pladespiller, vil du gerne have mest muligt for pengene, så du vil gerne vide, hvilke funktioner du skal kigge efter og overveje, hvilke der er værd at betale ekstra for.

Manuel vs. automatisk

Pladespiller TestFor at afspille en plade på din pladespiller, skal tonearmen placere sig i starten af pladen. Dette kan ske manuelt eller automatisk. Med en manuel pladespiller løfter du tonearmen og sætter den forsigtigt i starten af pladen. Nogle pladespillere tænder automatisk, når du løfter tonearmen, mens andre vil have en tænd-sluk-knap.

En automatiseret pladespiller vil lade dig trykke på en knap, og derefter vil tonearmen automatisk placere sig ved starten af pladen og forsigtigt slippe for at begynde at spille. Automatiske afspillere vil også returnere tonearmen til hvileposition, når optagelsen slutter, og slukke for afspilleren.

Automatisering er rart at have, men de mekaniske armaturer, der gør denne form for automatisering mulig, kan være dyre.

Direkte drev vs. remtræk

Alle pladespillere har motorer, der driver pladen med den rette hastighed. Dette kan opnås gennem en motor med variabel hastighed, der er direkte forbundet til tallerkenen eller ved hjælp af et remtræk.

Direct drive-spillere starter hurtigere op og føler sig mere solide. Motoren kan dog rumle eller lave nogle vibrationer, som kan opfanges af den følsomme stylus.

Bælteborde er billigere, og gummiremmen vil dæmpe vibrationerne fra motoren, hvilket giver en jævnere afspilning. Det tager dog længere tid at komme op i fart, og selen skal udskiftes fra tid til anden, da den bliver slidt ved brug.

Forforstærkere

Signalet fra patronen på din pladespiller er ret svagt, og du vil derfor ikke høre meget fra en uforstærket pladespiller. Hvis du lægger øret op til nålen, mens den sporer, kan du faktisk høre lydene, men det er ikke fantastisk til at lytte.

I gamle dage skulle man tilslutte sin pladespiller til en separat phono-forstærker, der skulle gøre signalet stærkere, så en almindelig forstærker kunne overføre lyden til højttalere. Nogle forstærkere er udstyret med en dedikeret phonokanal og har en indbygget forstærker.

De fleste moderne pladespillere har en indbygget forforstærker, så du kan tilslutte pladespilleren direkte til en forstærker eller højttalere med strøm og få fantastisk lyd. Nogle kommer endda med indbyggede højttalere, men disse er generelt af lav kvalitet. Du skal overveje, hvordan du vil lytte til musik fra din pladespiller.

Forbindelse

Dette bringer os til andre tilslutningsmuligheder. De fleste pladespillere er udstyret med RCA-kabler, der er branchens standard til tilslutning af lydenheder til forstærkere. Nyere Bluetooth-pladespillere kan dog også komme med Bluetooth-udgang, der giver dig mulighed for at sende signalet direkte til en soundbar eller anden Bluetooth-aktiveret enhed.

Du kan også kigge efter en med USB-udgange, så du kan konvertere din vinylmusik til digitale filer på din bærbare computer eller computer. Dette er en god måde at maksimere anvendeligheden af din pladespiller.

Patron og stylus

Patronen er for enden af tonearmen, og det er det, der konverterer rillerne i pladen til et forstærket signal, som du kan høre. Selve forbindelsen er lavet med en stylus, der har en meget lille, hård spids (nogle gange lavet af diamant), som passer ind i rillen på din plade og navigerer de mikroskopiske bump, der giver lyde. Kombinationen af disse to kan diktere kvaliteten af lyden.

I high-end fonografer finder du avancerede patron- og styluskombinationer, og du kan også opgradere, hvis du vælger det. I de lavere modeller er patronerne stort set fastgjort, og du sidder fast med hvad du har.

En stylus holder i lang tid, men i sidste ende skal den udskiftes, så du vil være sikker på, at pennen til din maskine er tilgængelig, hvor du bor. En slidt stylus lyder ikke kun dårligt, men den kan også beskadige dine plader.

Tonearm

Tonearmen holder patronen og stylusen sammen med ledningerne, der forbinder lyden med forstærkeren. Det vigtigste ved en tonearm er, at den sporer korrekt og er vægtet korrekt, så den matcher patronen og pennen.

Pænere pladespillere vil have buede tonearme, der har vægte, som du kan justere for at få den rigtige sporingskraft. At have styr på dette giver dig bedre lydkvalitet og giver mindre slitage på dine plader.

Billigere modeller vil have fjedervægtede tonearme, der er lige og føles billige at røre ved. Disse vil fungere, men du vil lede efter en med den letteste sporingsvægt, så du ikke graver i rillerne på dine værdifulde optegnelser.

Fad

Fadet er den roterende skive, som plader sidder på. Disse kan være lavet af metal, såsom aluminium, og på billigere modeller vil de være plastik. De skal være velvægtede og ikke flagre. Gode pladespillere vil have større fade til at rumme LP’er.

Sokkel

PladespillerSoklen er den sag, som din fonograf er indbygget i. I gamle dage var disse lavet af træ og var tunge. Nu har de fleste pladespillere plastikhylstre, men du kan stadig finde dem i træbeklædning eller endda en række forskellige metaller. Du bør kigge efter en sokkelstil, der matcher din indretning og æstetik.

Yderligere funktioner

De fleste moderne pladespillere vil spille med 33 og 45 hastigheder, men ikke 78. Hvis du har ældre plader, der skal bruge 78 rpm, så vil du gerne kigge efter denne funktion.

Et støvdæksel er en anden funktion, der er rar at have, og disse vil beskytte din enhed mod at samle uønsket støv, når den ikke er i brug.

Konklusion

Den gode nyhed er, at der er mange pladespillere på markedet at vælge imellem, så at finde den rigtige handler om, at du overvejer, hvor meget du kan bruge, og så leder efter den model, der har de funktioner, du ønsker. Du vil elske den varme, nostalgiske følelse, du får af at snurre vinyl, så vi ved, at du vil nyde din nye pladespiller.