Du har sikkert hørt om en trykkoger. Men ved du også hvad hele idéen er med den? Man kan hurtigt få fyldt køkkenskabene op med mange forskellige maskiner – nogle mere brugbare end andre. Men hvis du virkelig går op i din madlavning, og hvis du gerne vil spare tid i køkkenet – og samtidig lave lækre simreretter, så kan det være en god idé at investere i en trykkoger. Her kan du betragteligt nedsætte kogetiden, da den opererer med højere temperaturer end hvis du koger vand, vin og fond i almindelige gryder. Så her er der rent faktisk tale om en maskine, der kan hjælpe dig i køkkenet – i stedet for blot at fylde i skabet.

Hvordan virker en elektrisk trykkoger?

I princippet virker en trykkoger ved at en forseglet beholder varmes op. Når en forseglet beholder med vand, vin, fond eller andet til madlavning bliver varmet op, så sker madlavningen langt mere effektivt, grundet det høje tryk. Ved normalt tryk kan vand maks blive varmet op til 100 grader før det fordamper, men i en trykkoger kan vandet nå temperaturer på helt op til 121 grader. Det betyder at du med en eltrykkoger hurtigt og nemt kan lave lækre måltider og simreretter. Forklaringen, set ud fra et fysik-perspektiv, ligger i at materialer har forskellige kogepunkter afhængig af hvilket tryk det er under. Her får du altså mulighed for at ”snyde” elementerne, og sørge for at vand eksempelvis kan koge ved 121 grader. Det betyder både at du kan koge en kraftigere fond, du kan hurtigere koge sovse ind, og i det hele taget kan du lette madlavningen – og mindske den tid det tager at lave mad betragteligt.

Sådan finder du den bedste trykkoger test

trykkoger tilbudNettet bugner med forskellige sider der laver produkttests, artikler og sammenligninger mellem produkter til de danske forbrugere. Derfor er det vigtigt at du altid finder den mest relevante trykkoger test til lige dit behov. Der er et hav af forskellige trykkogere tilgængelig, så der er mange muligheder – og med garanti også én der passer til lige netop dig.

Det kan være at du helst vil have en elektrisk model, hvis det skal være hurtigt og nemt – eller måske en almindelig model til komfuret, hvis du holder mere af ”hyggen” og nostalgien når det kommer til madlavning. En helt anden ting er størrelsen. Et godt sted at starte, vil typisk være at finde en trykkoger med 10 liter kapacitet da du her kan lave mange forskellige retter grundet den gode størrelse, og så er de typisk at finde i et prisleje hvor alle kan være med.

I dette leje kan du ofte finde en god og pålidelig, men samtidig også en billig trykkoger, der både indeholder alle de funktioner du skal bruge, er flot designet, og er nem at rengøre.

Typisk er der mange forskellige parametre der kan være afgørende for, om en trykkoger passer til dit behov. Udover om den skal være elektrisk eller til komfur, hvilken størrelse den skal have, og hvilke øvrige funktioner den skal have. Skal den kun kunne koge, eller også holde maden varm bagefter? Skal det være med timer? Når du ved lige præcis hvad du har brug for, så er det også lettere at finde det perfekte trykkoger køb. Én af de ting vi personligt lægger meget vægt på, er lige netop rengøringen. Sørg for at den er let at adskille, og let og hurtig at gøre ren og vedligeholde.

En trykkoger kan ofte være en ret stor investering, og derfor er det naturligvis vigtigt at du vælger den rigtige. Både så den kan opfylde alle dine behov, men også så du rent faktisk får den brugt. Det er en ret stor maskine, men den kan være en kæmpe hjælp i et køkken – men som med alle andre maskiner, så må vi bare være ærlige og erkende, at størstedelen af det maskineri vi har i vores køkkener, ofte ender dybt i bunden af køkkenskabet. Det er klart at det for alt i verden skal undgås, for så er der jo ingen der får glæde af det! Og når man jo nu har købt en maskine, så handler det om at få det meste ud af de penge man har brugt. Derfor er det vigtigt at du sørger for at alle dine behov er opfyldt, når du leder efter en god og repræsentativ trykkoger test.

Vedligeholdelse og brug af trykkoger

Hver trykkoger har deres helt egen instruktionsbog. Men når det så er sagt, så er der nogle enkelte ting som henvender sig meget generelt til dét at bruge en trykkoger. Først og fremmest er det vigtigt at huske på, at der i en trykkoger kommer en hel del damp. Hvis man ikke passer på, så kan det give nogle slemme forbrændinger – men hvis du følger instruktionerne, og sørger for at bruge udstyret korrekt, så kan du trygt bruge maskinen.

En ting du altid skal tjekke, er at pakningerne ikke er møre og hullede, da det kan ødelægge hele formålet med at bruge en trykkoger. Hvis gummipakningerne er slidte og møre, så kan du formentlig købe en ny pakke hos forhandleren.

Derudover er det vigtigt at du sørger for at holde ventilerne rene og pæne, og sørger for at der ikke er hverken kalk eller madrester.

Det er vigtigt at huske at de materialer en trykkoger er lavet af, ikke er beregnede til at opbevare madvarer over længere tid. Så hvis du har en tendens til at sætte gryden med pastaretten i køleskabet for at gemme resterne, så skal du altså være opmærksom på at det ikke kommer til at gå med en trykkoger. Så snart retten er færdig, så overfør det til en skål eller et fad, og forsøg altid at rengøre din trykkoger så hurtigt som muligt.

Derudover er det vigtigt at du rengør samlingerne i trykkogeren. Der kan komme snavs og madrester ind under pakningen, og derfor er det vigtigt at du fjerner denne, når du gør den ren – gerne efter hver brug. Og sørg for at tørre maskinen ordentligt. I stedet for hurtigt at tørre den over med et viskestykke og stille den i skabet, så er det en god idé at tørre den på et viskestykke på køkkenbordet, så du opnår en bedre luftcirkulation.

Sådan laver du mad i en trykkoger

trykkoger testNår du laver mad i en trykkoger, så er det vigtigt at huske på, at selve maden bliver tilberedt ved hjælp af damp. Derfor er det vigtigt at huske at maden for det første ikke brunes. Det skal du gøre inden du putter det i trykkogeren – eller time det så du kan gøre det efterfølgende.

Det anbefales dog ikke at vente med at brune kød til efter kogning, da det her bliver svært at få kernetemperaturen til at sidde lige i skabet. Derudover er kødet typisk også svært at håndtere, da det bliver vanvittigt mørt, når du tilbereder det i en trykkoger. Derfor – for at gøre det lettere for dig selv – brun kødet inden!

Du kan som udgangspunkt sagtens brune kødet direkte i trykkogeren, men det skal naturligvis være inden du tilsætter væske, og lægger låg på. Og husk at det ikke kun er for syns skyld. For ja, naturligvis ser kød en smule mere lækkert ud med en brunet stegeskorpe, men også grøntsager, krydderier og rodfrugter kan have godt af at blive brunet.

Herefter er det gyldne skridt naturligvis at der skal være noget væske. Er der ingen væske, kan der ikke genereres damp, og trykkogeren virker ikke. Derfor skal du huske på at du hverken bør eller kan bruge en trykkoger, medmindre du har tilføjet nok væske. Typisk vil manualen fortælle dig hvor meget væske kogeren skal have for at kunne virke, og på nogle modeller er der endda en oversigt over hvor meget væske der skal være til hver enkelt type kød. Hvis du bruger en traditionel opskrift, så kan du som oftest spare på væsken da du skal bruge mindre væske i en trykkoger, da det ikke fordamper. Dog bør du naturligvis ikke gå under det producenten foreskriver.

Når du har fundet din yndlingsopskrift, så er det vigtigt at du ikke overfylder trykkogeren. For meget væske eller mad, ødelægger nemlig en del af funktionaliteten ved en trykkoger. Den bør som udgangspunkt ikke fyldes mere end 2/3, men på langt de fleste er der minimum og maksimum afmærkninger inde i gryden.

Hvis du overfylder gryden, så kan du risikere at der kommer mad ud igennem ventilerne, hvilket kan være besværligt at rengøre. Her er du egentlig nødt til at skille hele maskinen ad, og grundigt rense den. Derudover er der behov for plads inde i gryden, så der kan opbygges damp nok til at tilberede maden.

Når du har styr på væsken, så skal du hurtigst muligt få retten i kog. Jo hurtigere du får gryden i kog, jo bedre. På denne måde er det lettere at holde styr på kogetiden, og sørge for at retten ikke får for meget eller for lidt. Du skal huske på at stort set alle opskrifter tager udgangspunkt i det tidspunkt hvor retten begynder at koge. Bruger du 10-15 minutter på at få bragt retten i kog, så bliver retten udsat for mere varme end opskriften foreskriver.

Når retten er bragt i kog, så skal du sænke varmen til lavest mulig temperatur, hvor der stadig er tryk. Hvis du har induktionskomfur eller et gaskomfur er det relativt enkelt at justere varmen ganske hurtigt. Bruger du et traditionelt komfur eller en glaskeramisk kogeplade, så kan det ofte være sværere, da disse ikke køler ned lige så hurtigt. Her kan det ofte være en idé at bruge to forskellige blus – et til meget høj varme til at igangsætte kogningen, og et ekstra på lavt blus, til at ”simre”.

Vi kommer nok ikke udenom at langt de fleste ting man laver i en trykkoger, kommer til at være simreretter. Disse indeholder typisk mange forskellige typer grøntsager og øvrige ingredienser. Du bør altid sørge for at de forskellige ingredienser har tilnærmelsesvis samme størrelse, så de koger mere jævnt. Men naturligvis skal du stadig tage højde for hvilke grøntsager og øvrige ingredienser der skal koge i længst tid. Og som udgangspunkt – og det gælder i øvrigt al madlavning: Hvis du er usikker på hvor lang tid noget skal tilberedes, så er det altid bedre at give det for lidt end for meget. Du kan altid tilføre mere varme hvis retten ikke har fået nok, men du kan ikke gøre noget ved en ret der har fået for meget.

Sådan finder du det bedste trykkoger tilbud

Når du skal ud og finde en trykkoger, så er det naturligvis vigtigt at du beslutter dig for om du har behovet for den. Laver du mange simreretter, eller har du ofte behov for at spare tid på at koge ting og forberede mad i køkkenet? Så kan det være at det kan give mening med et godt trykkoger tilbud.

Som udgangspunkt kan du finde mange forskellige tilbud hos din lokale isenkræmmer, eller ved nogle af de større kæder.

De har ofte et stort udvalg, og her kan du finde trykkogere i forskellige materialer. Plastik, keramik, stål osv. Du kan også finde nogle mindre plastik trykkogere, der kan bruges i en mikrobølgeovn – hvis det er det du har behov for. Uanset hvad dit behov er, så er mulighederne mange – og der er med garanti et produkt der passer til dit behov.

I stedet for at lade dig begrænse af en enkelt butiks udvalg, så kan det også være en god idé at lede efter de bedste trykkoger tilbud på nettet. Her finder du ofte mange gode tilbud og udsalgskampagner. Noget af det du skal være opmærksom på, når du ser på en trykkoger pris, er helt klart hvilket materiale den er lavet af, og hvor højt et tryk den kan lave. Jo højere tryk, jo højere bliver tempearaturen i kogeren – og jo kortere bliver kogetiden.