bedst i test
Bosch WAV28KHBSN
Bedømmelse
Mest populære
Electrolux EW8F2966Q7
Bedømmelse
bedste køb
AEG LR722G86A
Bedømmelse
Med flest funktioner
Siemens iQ800 WM4HXEE0DN
Bedømmelse
Vores sidstevalg
LG K4WV508N1WB
Bedømmelse

Er det også på tide at du investerer i en ny – eller måske din første – vaskemaskine? Før at du vælger at gå ud at køb vaskemaskine, er det selvfølgelig vigtigt at undersøge markedet grundigt på forhånd, og det kan hurtigt vise sig at være lidt af en jungle. Langt de fleste vaskemaskiner minder mere eller mindre om hinanden ved første øjekast, så hvordan skal du vurdere, hvilken maskine der passer perfekt til dine behov? Det skal vi kigge nærmere på her.

Du har sikkert allerede gjort dig nogle overvejelser om, hvilken maskine du ønsker at investere i, og hvis ikke, er det på tide at du kommer i gang nu. Som med de fleste andre hårde hvidevarer, er et køb af vaskemaskine en forholdsvis stor investering og du vil sikkert gerne sikre dig, at du træffer det rette valg. Nedenfor har vi udarbejdet en komplet artikel som gerne skulle inspirere dig til at finde den bedste vaskemaskine til dig og din families behov.

Derfor er en vaskemaskine uundværlig

Rigtig mange lejlighedsblokke i dag har deres egne vaskerum med vaskemaskiner og tørretumblere til anvendelse. Dette fungerer fint for nogle, men bor du i hus, er en vaskemaskine næsten uundværlig – medmindre at du selvfølgelig er villig til at vaske tøjet op i hånden.

For det første kan du næsten altid være sikker på, at du sparer en masse tid ved at investere i din egen maskine – også selvom at du ikke har det store vaskebehov og vælger at købe en lille vaskemaskine der måske kun har en kapacitet på et par kg. Tager du på vaskeri skal du for det første bruge tid og besvær på transport, og derudover bliver det også en dyr fornøjelse i længden. Langt de fleste vaskemaskiner i dag er yderst energivenlige og du kan lade dem køre når du er på job eller skal ud at handle. Du kan endda vælge at investere i en af de yderst populære vaskemaskine med tørretumbler således at du ikke bare har rent tøj ventende på dig; det er også tørt når du skal bruge det.

Hvor der før i tiden kun fandtes standardmaskiner, finder du i dag et stort udvalg af forskellige vaskemaskiner som alle har noget forskelligt at byde på; hvad enten du ønsker en avanceret model som kan rumme op til hele 12 kg. eller om du bare har brug for en mindre maskine til at klare de mest basale vaskepligter. Nedenfor skal vi tage et nærmere kig på de enkelte typer, og forhåbentligt give dig inspiration til at vælge din foretrukne.

Fritstående vaskemaskiner

Du kender dem sikkert allerede og det er der såmænd en god grund til. De fritstående vaskemaskiner er nemlig de mest almindelige i de danske hjem, og det faktum kan du i den grad udnytte. Da markedet for de fritstående maskiner er enormt, er det også en hel del nemmere at gøre et yderst godt tilbud på en billig vaskemaskine af denne type og du behøver altså langt fra at bruge spidsen på en jetjæger.

Der er mange fordele ved at vælge en fritstående maskine, men den største er nok, at de kan placeres stort set overalt i din bolig – så længe at du selvfølgelig sikrer dig, at din maskine er forbundet til både en strømforsyning og et dræn. Derudover er fritstående vaskemaskiner som regel yderst alsidige og findes i et væld af forskellige størrelser, så uanset om du har brug for en 12 kgs maskine til hele familien eller kan nøjes med en såkaldt mini vaskemaskine, kan du være sikker på, at du har rigtig mange muligheder når du vælger en fritstående model. Udover dem mange størrelser, kan du også være heldig at finde visse modeller i et væld af forskellige farver, så du kan være sikker på, at din nye maskine passer ind i din boligs design. En fritstående maskine er som navnet rigtig nok antyder, selvfølgelig fritstående, og de er altså ikke i stand til at blende sig ind i din boligs hjem på samme måde som de integrerede modeller. Dem skal vi kigge nærmere på nedenfor.

Integrerede vaskemaskiner

vaskemaskine tilbudDa disse maskiner stadig ikke er lige så populære i de danske hjem som ovenstående, må du forvente at betale en smule mere for dem. Når det så er sagt, er der mange fordele ved at vælge en indbygget eller integreret maskine og hvis du blot kigger dig ordentligt omkring, er det fuldt ud muligt at gøre et godt vaskemaskine tilbud, også selvom at du vælger en integreret løsning.

Denne type vaskemaskine er blevet designet til at skulle placeres bag dine køkkenskabe, således at maskinen altså kan gemmes væk fuldstændig og ikke kan ses når skabsdøren er lukket. Det er en klar fordel for dig som måske ikke har meget plads at gøre godt med, og som ikke ønsker at din vaskemaskine skaber blikfang hvis den for eksempel er placeret i køkkenet. Faktisk er køkkenet det eneste sted som en integreret maskine bør placeres, da maskinen opnår en større stabilitet af de omringende køkkenskabe. Som et resultat af dette, er de også mindre larmende, hvilket kan være en fordel hvis du for eksempel bor i lejlighed – eller blot sætter pris på en stille maskine.

Vær opmærksom på at disse hurtigt kan komme til at koste en smule mere at installere, at det ikke er alle forhandlere som er villige til at installere integrerede vaskemaskiner i dit hjem. Undersøg altid dette på forhånd før at du bestiller maskinen hjem, og husk at sikr dig, at du har tilstrækkelig – men ikke for megen plads – i dit køkken. Hvis der er et for stort mellemrum mellem dine køkkenskabe og selve vaskemaskinen, vil du ikke opnå samme stabilitet og det kan påvirke maskinens ydeevne. Det er derfor vigtigt at sikre dig, at du vælger en maskine med de rette dimensioner.

Topbetjente vaskemaskiner

Hvis du endnu ikke er helt sikker på hvad en topbetjent vaskemaskine er, så er det ikke så underligt. Disse modeller er stadig forholdsvis sjældne i Danmark, men bliver dog mere og mere populære. I stedet for at smide tøjet ind gennem vaskemaskinens dør på forsiden af maskinen, bliver det i stedet smidt ned gennem et låg øverst på maskinen. Selvom at dette uden tvivl er yderst smart da du kan tilføje tøj mens en vask er sat i gang, skal du samtidig være opmærksom på, at dette er en forholdsvis smal vaskemaskine sammenlignet med de fritstående og integrerede modeller, og kapaciteten er derfor ikke altid lige så stor. Hvis I derfor er en større familie som har et stort vaskebehov, bør I altid overveje på forhånd, om dette virkelig er en maskine der egner sig til jeres behov.

Det er endnu ikke alle producenter af vaskemaskiner der fremstiller topbetjente maskiner, men som tiden går, forventer vi at se flere af disse maskiner på markedet.

Tør og vask i én og samme maskine

Hvis du ikke har meget plads at gøre godt med, og måske ikke har faciliteterne til både at have en vaskemaskine og en tørretumbler, hvorfor så ikke kombinere de to og vælge at investere i en vaskemaskine tørretumbler? Selvom at disse endnu ikke rigtig har fået fat på det danske marked, kommer der stadigvæk flere og flere modeller til, og der er rigtig mange fordele ved at vælge en af de såkaldte 2-i-1’er.

Den største fordel er selvfølgelig, at du får det hele i én maskine. Vi ved alle sammen hvor upålideligt det danske sommervejr kan være, og det er ikke altid at det er muligt at hænge tøjet ud på en tørresnor hvor end vi gerne ville det. I sådanne tilfælde kan det være yderst rart at have en tørretumbler, så man kan tørre tøjet indenfor, men hvis det kniber med pladsen, er det ofte ikke muligt – medmindre du altså investerer i en vaske tørremaskine! Som navnet rigtig nok antyder, behøver du ikke at skifte maskine undervejs da denne type klarer det hele. Faktisk har nogle af de mere avancerede modeller en sensor, som sætter maskinen til at tørre tøjet direkte efter vask (medmindre at du fravælger dette), og maskinen stopper automatisk af sig selv igen når den vurderer, at det vaskede tøj nu er tørt. På denne måde behøver du ikke at bekymre dig om at bruge mere energi end højest nødvendigt.

Det er værd at være opmærksom på, at det ikke er alle 2-i-1 maskiner der klare tørrejobbet lige godt. Vælger du derfor denne type maskine, anbefaler vi altid at du sørger for at undersøge markedet og de forskellige anmeldelser grundigt, og gerne vælge en vaskemaskine bedst i test så du er sikker på, at du altid får tørt tøj til tiden.

Hvor stor en vaskemaskine bør du vælge?

Hvor stor en maskine du bør vælge, er uden tvivl et punkt som du ikke må tage let på – og det er vigtigt, at du har en nogenlunde idé om, hvor stort et vaskebehov du og din husstand har. Generelt kan du finde vaskemaskiner med en kapacitet på 4-12 kg., og her er det vigtigt at huske på, at den bedste vaskemaskine for din veninde med 4 børn, måske ikke er den bedste for dig og din partner hvis I kun er jer to. Som hovedregel er en vaskemaskine på 7kg ganske standard i Danmark og er mere end rigeligt for de fleste husstande. Det er også værd at huske på, at integrerede vaskemaskiner som regel er en del mindre end de fritstående, og at det muligvis kan blive en del sværere at finde en indbygget vaskemaskine med en stor kapacitetsevne.

Gennemsnitlig pris på en vaskemaskine

Som med de fleste andre hårde hvidevarer i dag, kan du tit og ofte betale dig til en masse ekstrafunktioner, men sandheden er, at det ikke behøver at være en særlig dyr affære at investere i en ordentlig vaskemaskine. Har du derfor kun et budget på et par tusinde kroner kan du stadig sagtens finde en god og solid løsning, og der er ingen grund til at tage risikoen ved at købe en brugt maskine.

Selvom at du muligvis får flere funktioner og en større kapacitet ved at vælge en noget dyrere maskine, findes der rigtig mange prisvenlige modeller i dag fra anerkendte producenter. Her kan det sagtens betale sig at læse anmeldelser på nettet og sammenligne de forskellige test af vaskemaskiner for at få bedre forståelse for hvad du kan forvente og hvor meget du får for pengene.

Den mest basale vaskemaskine har som regel en række forskellige vaskeprogrammer som du kan vælge imellem efter behov og ønske, samt hastigheder og temperaturindstillinger. Sandsynligheden for at det også er disse maskiner som du er vokset op med og kender så godt, er stor. Men med vores teknologi i dag og den store konkurrence på markedet, kommer der hele tiden nye modeller på markedet, og den ene er smartere end den anden. Visse modeller fra nogle af de førende og mest eksklusive producenter på markedet kan nu tilknyttes internettet og styres via en app – dem skal vi tage et kig på nedenfor.

Alt om de smarte vaskemaskiner

Den moderne teknologi har så småt indtaget vores hjem i stor stil og det gælder nu også vores vaskemaskiner. Flere og flere af de førende producenter har fremstillet de såkaldte smarte vaskemaskiner, og selvom at de stadig kun findes i et begrænset antal i Danmark – sikkert grundet deres til tider hampre pris – er der rigtig mange fordele ved at vælge en smart vaskemaskine, og vi forventer da også at se flere af dem som tiden går.

Hvad går en smart vaskemaskine ud på?

Kort fortalt bliver den smarte vaskemaskine leveret med en app inkluderet, som gør, at du kan styre din vaskemaskine direkte fra din telefon – uanset om du befinder dig på sofaen og ikke orker at rejse dig eller om du sidder i bussen på vej hjem, og har glemt alt om det vasketøj som du proppede din maskine med i morges. Faktisk er det fuldstændig ligegyldigt hvor du befinder dig i verden, da det eneste du behøver for at kunne anvende din smarte vaskemaskine, er en solid internetforbindelse.

Med en smart vaskemaskine kan du sætte din vask i gang uanset hvor du befinder dig. Hvis du for eksempel lige har slænget dig på sofaen og har glemt at tænde for din vask, skal du bare trykke på en knap på din app, og herefter klarer maskinen det hårde arbejde. Derudover er det super nemt at bruge appen til din vaskemaskine. Du skal blot installere den medfølgende app til din tablet eller telefon, og herefter registrere dit produkt; dette burde ikke tage mere end et par få minutter. En forudsætning er naturligvis at du har forbindelse til internettet for at du kan bruge appen.

Som med al anden moderne teknologi i dag, kommer den smarte vaskemaskine med en pris – og denne kan godt gå hen at blive heftig. Overvej derfor altid, om du reelt føler at du har brug for denne funktion. Der er absolut ikke nogen grund til at betale måske flere tusinde kroner ekstra for en vaskemaskine der har en medfølgende app, hvis du alligevel har på fornemmelsen, at det ikke er noget som du kommer til at bruge.

Mange forskellige designs og farver

Mange af os går rigtig meget op i, at vores hårde hvidevarer naturligvis skal matche og passe sammen. Derfor nytter det ikke noget at vores tørretumbler er sort, vores køleskab er gråt, og vores vaskemaskine er hvid. Med det store udvalg af forskellige vaskemaskiner i dag, er det heldigvis fuldt ud muligt at finde en maskine som passer perfekt ind i din boligs stil og farvetema. Rigtig mange producenter er begyndt at eksperimentere med forskellige farver og designs, og hvor hvid før i tiden var standard, finder du nu et væld af forskellige nuancer: både sølv, grå, sorte og endda røde vaskemaskiner er gået hen og blevet yderst trendy og faktisk er de også relativt almindelige på det danske marked, hvilket betyder at du ikke behøver at bruge en formue på at få en lækker maskine i en farve som du synes om. Husk dog på, at farven ikke bør spille den store rolle hvis du alligevel ender med at vælge en vaskemaskine som er fuldt integreret i dit køkken. I så fald bliver vaskemaskinen alligevel gemt væk bag en skabslåge, og det ville være dumt at bruge ekstra penge på en bestemt farve selvom at det naturligvis er fuldt ud muligt at finde en billig vaskemaskine i en af de smarte og populære farver på markedet.

Vedligeholdelse af din vaskemaskine

vaskemaskine test

Måske er det ikke et punkt som du endnu har skænket en tanke, men lige som de fleste andre hårde hvidevarer, er det vigtigt at du sørger for at rengøre og vedligeholde din vaskemaskine temmelig jævnligt. En vaskemaskine skulle gerne holde i mange år i fremtiden og langt de færreste af os ser frem til at skulle udskifte en ellers god maskine. Du kan selv opretholde og forlænge levetiden på din vaskemaskine ved at følge et par ganske nemme forholdsregler, og det bedste er, at det kun kræver minimal indsats fra din side.

For det første er det vigtigt, at du overholder din vaskemaskines kapacitetsgrænse. Det er også derfor at det er så vigtigt, at du ikke undervurderer dit overordnede forbrug når det gælder køb vaskemaskine. Hvis du for eksempel har en vaskemaskine med en kapacitet på 6kg., nytter det ikke noget hvis du gang på gang bliver ved med at fylde op til 7 kg. på din maskine. Dette vil måske gå an et par gange, men du vil før eller siden opleve at din vaskemaskine siger fra, og at det kan blive nødvendigt at sende den til service – noget som hurtigt kan gå hen at blive en kostelig affære.

Rengøring af din vaskemaskine

Ligesom at det er vigtigt at sørge for at du overholder din vaskemaskines kapacitetsgrænse, er det også vigtigt at du sørger for at vedligeholde og rengøre din vaskemaskine med jævne mellemrum. Dette behøver heldigvis ikke at være en omfattende opgave og maskinen klarer mere eller mindre opgaven på egen hånd.

En vaskemaskine har til formål at vaske rigtig meget tøj, måske flere gange om ugen, og derfor kan den også hurtigt komme til at lugte af fugt og damp. Dette påvirker ikke nødvendigvis maskinens ydeevne med det samme, men kan resultere i en ubehagelig lugt i din bolig. Af samme grund er det en god idé at sørge for at køre en kogevask mindst én gang ugentligt uden tøj i maskinen.

Udover at rengøre en maskine en gang ugentligt, er det også en god idé at sørge for at jævnligt at tørre maskinen af, da pulver og snavs hurtigt kan hobe sig op. Efter hvert endt brug, bør du derudover lade maskinens dør stå på klem således at maskinen er i stand til at frigive de grimme lugte, der ellers kan hobe sig op.

Installation og opsætning

I princippet er der intet i vejen for at du selv installerer din nye vaskemaskine, men dog er det vigtigt at du sætter dig ind i, hvad du har med at gøre – det er vigtigt at bære i sinde, at opsætningen af en vaskemaskine kommer til at involvere både elektriske tilslutninger samt afløb. Alternativt er rigtig mange producenter og forhandlere i stand til at både levere og opsætte din vaskemaskine således at du kan gå i gang med at bruge den øjeblikkeligt efter levering. Kør gerne en vaskemaskine test første gang at du anvender maskinen for at sikre dig, at der ikke lækker vand og at maskinen fungerer optimalt.

Konklusion

I dag findes der så stort et marked med forskellige vaskemaskiner af alle typer, og det er ikke underligt at hvis du finder det svært at vurdere hvilken maskine der egner sig bedst til dine behov og hvor stor en maskine du i realiteten har brug for. Vi anbefaler så vidt muligt at du sammenligner de forskellige vaskemaskine test på nettet for at finde ud af hvor du får den bedste værdi for pengene og samtidig får en maskine som lever op til dine behov og forventninger.