I vores verden foregår stort set alt over internettet. TV, Internet, Streaming, Telefoni – alt er koblet op på nettet. Og der kommer også flere og flere ”smart” enheder, der kan kobles på dit trådløse net i hjemmet. Alt fra køleskabe til vaskemaskiner kan efterhånden kobles på WiFi, og det betyder at der er højere krav end nogensinde før, til din internetforbindelse.

bedst i test
TP-Link RE450
Bedømmelse
Mest populære
TP-Link RE200
Bedømmelse
bedste køb
ASUS RP-N12
Bedømmelse
Med flest funktioner
D-Link DAP-1620
Bedømmelse
Vores sidstevalg
TP-Link TL-WA850RE
Bedømmelse

Derfor kan det ofte være ekstremt frustrerende hvis det trådløse internet ikke fungerer optimalt. Der er ikke noget værre end en ustabil eller langsom forbindelse, og ofte er det svært at få WiFi signalet til at række i hele huset. Heldigvis er der en mulighed – nemlig WiFi forstærkere. Og det er det vi skal tale lidt om i dag.

I kraft af at folk er trætte af dårligt WiFi, er markedet for WiFi forlængere efterhånden eksploderet. Det betyder at du nu har et langt større udvalg end nogensinde før, når du skal finde måder at booste dit internet på. Og det kan være både positivt og negativt. Det er positivt fordi at du som forbruger har langt flere muligheder, og det giver fleksibilitet, og mulighed for at få en løsning der passer til stort set alle budgetter. Det kan dog også være negativt, da det efterhånden kan være en jungle at finde en løsning der passer til dit behov. Og det kan ofte betyde at man køber noget som virker til at være et godt produkt, blot for at finde ud af at det er noget værre ragelse.

Derfor har vi skrevet denne artikel, så du kan finde ud af hvad du skal være opmærksom på, når du skal ud og investere i grej til dit WiFi.

Hvad er en WiFi forlænger?

internet forstærkerKært barn har mange navne. Nogle steder hedder det en forstærker, andre steder en forlænger, og et tredje sted hedder det måske en repeater. Helt grundlæggende er der tale om det samme: en enhed der giver dig bedre WiFi signal i hjemmet. Når det så er sagt, kan der være vidt forskellige måder en internet forstærker fungerer på.

Typisk fungerer enhederne ved at man placerer små enheder i stikkontakter rundt omkring i huset, som så sørger for at opsamle WiFi signalet fra din router, og sende det videre. Det fungerer som en slags netværk forstærker, og du kan sammenligne det lidt med en forlængerledning. Helt grundlæggende er der 3 forskellige former for forstærker til wifi: Powerline, Repeater og Ethernet extender.

Når du skal finde ud af hvilken af de tre former der passer bedst til dig, så vil det ofte være en idé at læse en wifi extender bedst i test artikel, da de ofte vil dække mange forskellige aspekter af produktet, lige fra opsætning til fejlsøgning.

Når det kommer til design er der også flere forskellige muligheder. Nogle af dem er mere neutrale, og man lægger egentlig ikke mærke til dem. Der er dog også nogle der er mere fremtrædende i deres design, eksempelvis med synlige antenner og lys. En ting du med fordel kan overveje, er at vælge en repeater med en stikudgang. På denne måde kan du koble enheder på med et kabel, hvilket vil give dig et bedre netværk. Det kunne eksempelvis være din printer, en netværksharddisk, et TV, en playstation eller andet. Her vil du ofte altid få en bedre forbindelse end på WiFi, så hvis det er en enhed du ikke normalt flytter rundt på, kan det godt betale sig at bruge lidt tid på at få kablet det op.

Hvordan virker en WiFi signal forstærker?

Hvis vi starter med den førstnævnte; powerline forlængeren, så fungerer det ved at du har en enhed der er koblet til din router via kabel, og herefter tilkoblet en stikkontakt. Det er en genial lille ting, der egentlig bruger dit strømnet i huset, til at transportere data. Herefter har du nogle sendere som du sætter i stikkontakter rundt omkring i huset, der omsætter signalet til WiFi. Det kan sammenlignes lidt med at du nu har fået internetkabler i hver stikkontakt. Og så alligevel ikke helt. Ofte er der nemlig flere forskellige kredsløb i et hus, og her er det vigtigt at du sætter senderne i stikkontakter der kører på samme kredsløb som selve forlængeren. Det er ikke altid lige nemt at holde styr på éns elektriske kredsløb, og derfor handler det ofte om at prøve sig frem.

Ofte vil dette være den mest stabile løsning, og i princippet bør det være den bedste wifi forstærker. Dog er kvaliteten af selve enhederne ekstremt svingende, og ofte kan de være svære at få til at fungere tilfredsstillende, hvis ikke man har forstand på det. Hvis du formår at finde nogle i en god kvalitet, vil det ofte være en plug & play løsning, hvor du blot monterer dem, og herefter vil de indstille sig selv. Hvis de er programmeret til dette, vil det sandsynligvis stå i en wifi repeater test. Denne løsning er særdeles attraktiv hvis du skal have WiFi i et hus med flere plan – eksempelvis en overetage og en kælder. Her vil du ofte kunne få problemer med at få wifi forlængere til at række igennem de forskellige plan, men med en powerline extender vil det ofte være en del lettere. Det kan nogle gange være nødvendigt at bruge en kombination af powerline og traditionelle extendere, afhængig af styrken på powerline extendren. Her vil du ofte i en wifi forstærker bedst i test kunne danne dig et billede af hvor stærk den er.

En anden, simplere løsning, er en såkaldt repeater. Det er den enhed vi talte om i starten, der sådan set sørger for at opsamle dit WiFi signal, styrke det, og sende det videre. Det er den mest simple løsning af de 3, og derfor også den mest udbredte. Det betyder at du her finder udstyr og enheder fra flere forskellige producenter – heriblandt nogle af de helt store indenfor branchen. Det betyder at du ofte får en højere kvalitet, bedre brugervenlighed og nemmere opsætning. Ulempen ved denne løsning er, at du essentielt set står med 3-4-5 nye wifi netværk rundt omkring i huset, og det kan generere en hel del ”støj” på dit netværk, hvilket kan give problemer. Typisk har enhederne indbygget software der kan håndtere dette, specielt hvis du køber fra en af de mere kendte producenter, men det er noget du skal holde øje med, og være opmærksom på.

Ethernet forlængeren er den mest stabile løsning, og her får du umiddelbart den bedste løsning. Det kommer dog med en pris. For måden det fungerer på, er ved at du har en WiFi sender der er koblet til din router via kabel. Og dette kan potentielt set betyde at du er nødt til at trække kabler i hele huset – og det er jo ikke ligefrem meningen med WiFi. Derfor er det typisk ikke denne løsning der giver dig den bedste wifi extender løsning i hjemmet.

Hvad er fordelene og begrænsningerne ved selv den bedste WiFi repeater?

Hvis du er ligesom størstedelen af alle danskere, så har du sikkert en router fra din internetudbyder. Ofte kan disse være ganske fine, men desværre kan man også nogle gange opleve at der er blevet sparet lidt på indkøbssiden hos din udbyder her. Det betyder at du kan opleve langsomt og ustabilt WiFi, og der er nærmest ikke noget værre end dårligt internet. En mulighed er at du køber din egen router (og dette vil altid være at foretrække), men så er det ikke sikkert at din internetudbyder kan hjælpe dig med support. Derfor er der mange der tyr til de små forlængere, for at forstærke wifi signalet i huset.

En anden ting er, at din routers placering er helt central for dit internets styrke. Og ofte kan vi ikke selv bestemme hvor routeren står, da der typisk kun er ét aktivt stik i hver husstand. Så selv med den bedste router i verden, kan du nogle gange opleve at WiFi signalet er mangelfuldt. Det slipper du for med forlængere, da du her sørger for at brede netværket længere ud. Det er en nem og hurtig løsning der kan afhjælpe problemet i langt de fleste tilfælde.

Når man leger med WiFi forlængere, er livet dog ikke altid en dans på roser. I takt med at vi får flere og flere enheder der skal på nettet, bliver det også mere og mere overbelastet. Og det hjælper ikke umiddelbart at koble en håndfuld forlængere på.

Helt grundlæggende, så fungerer en wifi forlænger ved at den opsamler WiFi fra din router, kloner det, og sender det videre. Det svarer i princippet til at du har 3-4 forskellig WiFi forbindelser derhjemme, men fordi de alle sammen hedder det samme og har samme password, så mærker du i praksis ikke forskel. Men når vi bevæger os lidt væk fra praksis, så kan der begynde at opstå problemer. Hvis du har trådløse enheder du skal bruge fra din computer – eksempelvis en trådløs printer, så fungerer den kun hvis din computer er på samme netværk som printeren. Og hvis printeren eksempelvis er på dit ”rigtige” WiFi – altså det der kommer fra routeren, så kan du ikke bruge printeren, hvis du sidder oppe i stuen på repeateren. Nogle producenter har løst dette problem, og derfor er det ikke alle steder at du vil få problemer med dette, men hvis du vælger en forlænger i for dårlig kvalitet, og fra et firma der måske ikke har helt styr på hvad de laver, så kan du ende med at stå med en løsning der kun fungerer halvt. Derudover kan du også risikere at dine forlængere sender støj ud i netværket, og egentlig blot forvirrer dine enheder, og gør forbindelsen endnu mere ustabil.

Derfor er det vigtigt at du er opmærksom på kvaliteten når du køber wifi forlængere. Det er altid en god ide at købe fra et anerkendt firma, da du her altid er sikker på at kunne få hjælp til både fejlsøgning og opsætning. Hvis du køber fra et firma der ikke tilbyder support, står du alene med opsætning og problemer, og så kan det lynhurtigt blive en jungle at få styr på dit internet.

Nogle virksomheder tilbyder at komme og montere løsningen for dig – særligt hvis det er en større løsning du er på jagt efter. Og hvis du har muligheden for dette, vil det helt klart være værd at overveje. På denne måde er du sikker på at dit netværk bliver sat 100% korrekt op, og at det rent faktisk kommer til at fungere ordentligt.

Hvad koster en signalforstærker til WiFi?

Der er meget store forskelle på priserne, når det kommer til forstærkere til wifi. Dels afhænger det meget af hvilken type det skal være, men det kommer også an på hvilken producent de kommer fra, hvilke funktioner de skal have, og generelt set hvilken kvalitet du forventer. Derfor er det altid en god idé at læse en wifi extender test før du beslutter dig for dit køb. Det kan være svært at læse specifikationerne, og herefter vurdere om det er et produkt er passer til dig. Der kan være mange forskellige fordele og ulemper ved de enkelte enheder, som du først finder ud af når de er koblet til. Som udgangspunkt vil den bedste wifi forstærker altid være dén du forstår at bruge, og den du forstår at montere.

Når du skal finde ud af hvilken extender du skal have, så er det en god idé at du grundigt tænker over hvordan netværket går igennem dit hus. Hvis du har to plan i huset, er det som oftest altid en god idé at bruge en powerline extender, da selv de bedste trådløse extendere kan have svært ved at sende signalet op af trappen. Typisk vil du i en wifi forstærker test kunne se analyser af netværket, og her kan du danne dig et overblik over hvordan det vil fungere hjemme hos dig. Nogle gange vil de også tage udgangspunkt i to-plans huse, og komme med en anbefaling ud fra dette. Derudover er det også vigtigt at finde ud af, om der er en begrænsning på hvor mange extendere du kan koble på, da der i nogle tilfælde kan være begrænsninger på dette.

Hvis du har et étplans hus, og har routeren placeret nogenlunde centralt i huset, så er det ikke altid sikkert at det er nødvendigt med forlængere. Her kan du nogle gange nøjes med en forstærker til trådløst netværk. Det er en lidt anderledes løsning, som ikke ”forlænger” netværket, men i stedet forstærker det signal der kommer ud af routeren. Dette sker typisk ved at man monterer en boks der har adskillige antenner tilkoblet. Her skal du være opmærksom på, at du muligvis skal have fat i din internetudbyder, og få dem til at hjælpe dig med at sætte den korrekt op.

Hvordan bruger man en WiFi forstærker?

De fleste forlængere er relativt nemme at installere. Hvis du køber én i en ordentlig kvalitet, vil den ofte være i stand til at konfigurere sig selv. Her skal du sådan set bare stikke den i en stikkontakt, og så kører det af sig selv. Næsten, i hvert fald. Du bruger din computer for at logge ind på forlængeren, og her tilslutter du forlængeren til dit hjemmenetværk, og så kører det af sig selv. I de fleste tilfælde er det muligt at få flere forlængere koblet på samme forbindelse, men her skal du være opmærksom på, at jo flere forlængere du har koblet på, jo mere støj vil der også kunne komme på netværket.

Det er også muligt at købe vandfaste WiFi forstærkere som du kan placere udenfor, så du også har WiFi signal på terassen og i haven. Det kan være en fordel, da mange standard routere ikke er stærke nok til at sende signalet udendørs – specielt ikke hvis man eksempelvis har kraftig isolering og energivenlige ruder, der suger signalet. De fleste WiFi forstærkere kan gemme WiFi oplysningerne på selve enheden, så du kan tage dem ud af stikkontakten og flytte dem til et andet sted, hvis det er nødvendigt at få internet et andet sted i huset, eller hvis du skal bruge stikkontakten til noget andet. Her er det dog en god idé at sikre om enheden har denne funktion, da du ellers skal starte opsætningen forfra.

Du kan nogle gange opleve at du kan se samme netværk to eller flere gange på din telefon eller din computer. Det skyldes at forlængeren ”kloner” netværket, så der i princippet er flere internet. Her vil langt de fleste enheder automatisk koble sig på den nærmeste forlænger, da det er her der er det stærkeste signal. Typisk vil du ikke opleve at du mister forbindelsen, men det kan i nogle tilfælde forekomme, hvis du går igennem huset.

Du skal være opmærksom på hvilken sikkerhed der er på forlængeren. De fleste har en krypteret forbindelse ligesom din router, så netværket er sværere at hacke for folk der forsøger. Det er dog ikke alle der har dette, så det skal du være opmærksom på, når du læser specifikationerne. Dette vil typisk være nævnt i en test.

Et af de steder hvor der er flest problemer når det kommer til wifi forlængere, og hvor kvaliteten virkelig betyder noget, er ved hastighedstab. Der vil altid være hastighedstab når du bruger forlængere. Det betyder, at du ikke kan forvente den fulde hastighed på et trådløst netværk der bliver båret af forlængere. Hvis du eksempelvis har 50 mbit i hastighed, vil du typisk have 20-30 mbit når du er koblet på forlængeren. Her er det dog ekstremt vigtigt at du vælger en forlænger i god kvalitet, for nogle er langt værre end andre. Nogle repeatere har kun et tab på 4-5%, hvor andre er helt oppe på 50% og mere. Dette er typisk hvis der er tale om en enkeltbånds repeater, hvorimod dual band repeatere typisk oplever langt mindre hastighedstab. Dette vil du som oftest også altid kunne læse dig frem til i en test.

Du bør også overveje at investere i en forlænger med eksterne antenner. Selvom dette ofte ikke er en køn løsning, vil du altid få en bedre forbindelse hvis du får en extender med antenner. Det giver dig samtidig også mulighed for at målrette wifi forbindelsen mere, end ved en extender der blot sættes i en stikkontakt uden mulighed for at justere signalet.