Hvad er et dampstrygejern?
I rigtig gamle dage lagde man gløder ind i en robust metalkasse, når man skulle stryge sit tøj. Man kunne også opvarme nogle metalplader på komfuret og bruge disse plader til at glatte sit tøj. Meget tid og teknologisk udvikling er løbet i åen siden, men hvis vi skærer ind til benet, er det stadig det samme princip der kendetegner et traditionelt, normalt strygejern; man bruger opvarmede metalplader til at udglatte tøjet.
I dag har de fleste skiftet det traditionelle strygejern i hjemmet ud med et dampstrygejern, da hele processen bliver hurtigere og mere effektiv.
Selvom de normale strygejern stadig sælges flittigt på markedet, så har dampstrygejernet dog i mange år været en ligeså stor spiller på markedet. Dampen gør strygningen hurtigere, da tøjet bliver mere medgørligt at arbejde med, og dampen kan hurtigere og nemmere udglatte krøller på tøjet.
Det gennemsnitslige dampstrygejern er ikke længere end 300 mm., og måler cirka 155 mm. i bredden. De fleste strygejern er i dag også ganske lette, og vejer kun et par kilo.
Der har de seneste mange år taget fart med salget af dampstrygejern, da der heletiden udvikles nye, smarte funktioner. I dag opdeles dampstrygejern i 4 kategorier: normale dampstrygejern, dampgenerende strygejern uden tryk, dampgenerende strygejern under tryk, og normalt dampgenerende strygejern.
Det normale dampstrygejern tilføjer fugt til tøjet i form af damp. Generelt set vil en højere dampudvikling være ensbetydende med en lettere, og hurtigere behandling af tøjet, da dampen nemt udglatter folder og krøller på tøjet.
Et dampgenerende strygejern kan producere helt op til dobbelt så meget damp som et traditionelt dampstrygejern. Denne type egner sig derfor specielt til tykkere stof, hvor folder og krøller kan være mere genstridige.
Et dampgenerende strygejern under tryk producerer 100-120 gram damp per minut, og kan trænge utroligt hurtigt igennem stoffer med damp. Processen er utrolig effektiv og hurtig, da dette strygejern konstant forsynes med en højtryksdamp. Stryger du meget tøj, er denne form derfor ideel.
Et dampgenerende strygejern uden tryk giver 80-100 gram damp per minut. Her opbevares vandet i en adskilt beholder. Dette strygejern sælges typisk også med antikalkpatroner, som cirka skal udskiftes hver anden måned.
Dampstrygejernets funktioner
Der er nogle væsentlige funktioner og begreber som du bør kende til, før du sammenligner dampstrygejern test.
I takt med at dampstrygejernet er blevet så udbredt som det er, har det også givet plads til nogle teknologiske og designmæssige udviklinger samt ekstrafunktioner, så du bedre kan finde det bedste dampstrygejern, der passer helt perfekt til dit behov.
Hvis du stryger tøj ofte, kan du med fordel overveje strygejernets opvarmingstid og dampskuddet. Jø flere dampskud strygejernet har des bedre, da du dermed opnår en bedre udglatning af dit tøj. Nogle strygejern varmes hurtigere op end andre, og står du hver morgen og skal hurtig ud af døren og skal stryge skjorten eller uniformen, er det derfor en fordel at vælge et dampstrygejern der har en hurtig opvarmningstid.
Du bør også altid vurdere selve varmpladen på strygejernet, når du er på jagt efter det bedste dampstrygejern tilbud.
Der bruges blandt andet aluminum, keramisk metal, rustfrit stål og palladium til at producere varmeplader. Der er fordele og ulemper ved alle varmeplader, nogle metaller er nemmere at rengøre end andre, nogle metaller har tendes til at ridse stoffet, mens andre har bedre glideevner end andre.
Mange dampstrygejern er udstyret med varmeplader af rustfrit stål, da det er en af de billigeste metaller. Rustfrit stål glider nemt over tøjet, men har en tendens til at blive slidt hurtigt ned. Skal du bruge dit strygejern jævnligt, bør du derfor eventuelt kigge efter et damstrygejern tilbud med en non-stick overflade. Dette er utrolig nemt at rengøre, og slides ikke nær så hurtigt som rustfrit stål.
I den dyrere ende finder vi typisk dampstrygejern med keramiske varmeplader, da de er utrolige holdbare og har en ren og let overflade.
Flere af de bedste dampstrygejern er også udstyret med forudinstallerede programmer. Dermed kan du fortælle strygejernet hvilket stof du ønsker at stryge, og strygejernet vil herefter finde den mest passende temperatur. Du bør dog under alle omstændiger altid huske at undersøge tøjets vaskeanmærkning først.
Du bør også undersøge strygejernets strømforbrug. Generelt er et højere wattforbrug ensbetydende med en højere effektivitet. Du kan dog sagtens finde flere modeller i flere dampstrygejern test, som ikke bruger oceaner af strøm, men stadig er effektive.
Du kan med fordel også kigge efter et dampstrygejern med såkaldt lodret damp. Lodret damp giver dig mulighed for at stryge tøjet lodret, eksempelvis gardiner og jakkesæt.
Du bør også kigge efter dampstrygejernets dampevne, når du sammenligner dampstrygejern test. Dette fortæller dig noget om hvor meget damp der slippes ud i minuttet, og måles i gram per minut. Jo højere dampevnen er, jo bedre er strygejernet til at udjævne foldere og krøller på tøjet.
Flere dampstrygejern har også en anti-dryp funktion. Dette er en indikator for om selve strygejernet er i stand til at forhindre vand-lækager, så du ikke skal bekymre dig om at få vandpletter på tøjet.
Tilpas din livsstil med dit strygejern
Har du brug for at tage dit strygejern med på rejsen? Du kan i dag købe et dampstrygejern, som er lige til at tage med i kufferten, uden at det vejer for meget og fylder for meget. Denne type er mindre end det klassiske dampstrygejern, og findes i en prisklasse helt ned fra 100 kroner og opefter.
Det er som udgangspunkt altid en rigtig god ide at have en lang ledning til dit dampstrygejern. Jo længere ledning du har, jo bedre kan du bevæge dig frit rundt mens du stryger. Hvis din drømmemodel ikke har en lang ledning, kan du dog også altid gå på kompromis og bruge en forlængerledning, eller gå efter søge efter ledningsfrie dampstrygejern. Her oplader du strygejernet i en elektronisk oplader løbende under din strygning. Denne type ligger i en prisklasse fra 350 kroner og opefter.
Stryger du rigtig meget tøj jævnligt, er du måske mere stillet til at få fingrene i et dampstrygejern med en dampstation. Denne type kan gøre processen endnu hurtigere, da du kan får adgang til endnu mere vanddamp. Her er der ikke indbygget en dampfunktion i selve strygejernet, istedet får du en sekundær, stationær dampgenerator, som producerer damp til strygejernet. Det giver et højere damptryk til selve strygejernet, som gør strygningen nemmere og hurtigere.
For at bruge denne metode skal du dog bruge et dampstrygebræt, som tillader dampen at slippe gennem brættet. Hvis du bruger et normalt strygebræt, vil den høje mængde af vanddamp ikke trænge gennem tøjet, og du vil derfor istedet blot gøre dit tøj vådt. Et strygejern med et sekundært dampsystem findes i prisklassen fra 650 kroner og opefter.
I forlængelse af dampstationen beskrevet ovenfor, kan du også samle strygejern, dampstation og strygebræt i et, i et såkaldt dampsystem. Med et dampsystem har du et ventilationssystem indbygget i strygebrættet, som automatisk suger dampen væk fra tøjet. Det er en lettere avanceret udgave, og det afspejles også i prisen, som findes i 8.000 kroner og opefter.
Find dit match
Prisen følger nødvendigvis ikke kvaliteten, når du skal finde det bedste dampstrygejern. Det dyreste dampstrygejern er ikke altid det bedste.
Såfremt du kun har behov for at stryge dit tøj af og til, kan du sagtens vælge et dampstrygejern tilbud fra den billigere prisklasse. Hvis du ikke skal bruge dit dampstrygejern særlig tit, betyder dette enkelt at du ikke har særlig mange krav til funktionerne på dit nye dampstrygejern. Du kan mere eller mindre derfor vælge frit mellem modellerne du finder i din dampstrygejern bedst i test søgning, da de fleste kan det, der minimalt kræves.
Kend dine strygeanvisninger
Når du først har fundet dit bedste dampstrygejern, skal du også undersøge dit tøj. For at opnå det bedste resultat, er det utrolig vigtigt at du undersøger materialets anbefalede strygetemperatur før du går igang med at stryge. Du finder denne anvisning på materialets vaskemærke. De prikker du kan se inde i symbolet, angiver hvor høj en temperatur du kan stryge tøjet med.
En prik i symbolet, som viser et strygejern, betyder at du ikke bør stryge dit tøj på en højere temperatur end 110 grader. Ved denne anvsining frarådes alt strygning med damp. I denne grupper finder vi blandt andet stoffer såsom acryl, natursilke og acetat.
Hvis der er to prikker på vaskemærket, kan du stryge dit tøj på op til 150 grader. Stoffer såsom polyester, uld og blandingsvarer er i denne gruppe. Er der tre prikker, kan du stryge dit tøj på op til 200 grader. Her findes de fleste stoftyper, specielt bomuld og hør.
Såfremt du ser et kryds over symbolet, betyder dette at al strygning af stoffet frarådes. Dette indkluderer også strygning med damp behandling.
Dampstrygejernet udnyttes desuden bedst og skåner tøjet bedst muligt, hvis du bruger et dampstrygebræt under strygningen, som dampen kan passere gennem. Alle dampstrygejern kommer også med deres egne anvisninger til, hvor meget vand du bør hælde i beholderen. Det er vigtigt at du følger disse anvisninger.
Husk sikkerheden
Nogle dampstrygejern har et højere sikkerhedsniveau end andre. Hvis du har børn i hjemmet, husdyr eller lignende, så bør du også tage dampstrygejernets sikkerhedsniveau med i dine overvejelser.
Hvis du ligeledes bor i et hjem med jævne strømafbrydelser, er sikkerhedsniveauet også en vigtig faktor i din beslutningsproces. Et højere sikkerhedsniveau kan være med til at øge trygheden i hjemmet, hvis du kan nikke genkendende til nogle af ovenstående omstændigheder.
Flere dampstrygejern er også udstyret med en automatisk slukning, som er din sikring hvis du ved et uheld forlader strygejernet tændt og uden opsyn.
Vedligholdelse af dit dampstrygejern
Uanset hvilken model du vælger, er det altid vigtigt at overveje vedligeholdelsen. Du bør eventuelt undersøge om du bor i et område med ‘hårdt vand’. Du kan eventuelt spørge dit lokale vandværk eller undersøge nærmere på internettet.
Kalk og andre mineraler kan nemlig have en effekt på damstrygejernets effektivitet. Såfremt du bor i et område med et højt indhold af kalk eller andre mineraler i vandet, kan du med fordel vælge et dampstrygejern som er i stand til at forarbejde hårdt vand.
Når du arbejder regelmæssigt med et dampstrygejern, er det vigtigt at du af og til afkalker strygejernet. Hvis du ikke afkalker strygejernet regelmæssigt, kan det kalke til. Når et strygejern er kalket til, kan det give sorte pletter og aftegninger på stoffet. Derfor er det utrolig vigtigt at du sørger for at afkalke strygejernet jævnligt, så du undgår sorte prikker på din nye, hvide skjorte.
Du kan blandt andet bruge citronsyre til at afkalke dit strygejern. Du kan også blande 1 del eddikesyre på 32% med 9 dele vand, og bruge dette til afkalkningen. Dette hælder du ned i strygejernets vandbeholder, og vælger og aktiverer herefter den varmeste temperatur på strygejernet. Dernæst tager du forsigtigt strygejernet over i din håndvask, og aktiverer først dampfunktionen når du har placeret strygejernet sikkert i vasken. Herfra kan du lade strygejernet gøre dets arbejde alene. Gennem dampfunktionen vil strygejernet rense sig selv, ved at køre eddike-blandingen gennem maskinen.
Det anbefales at du afkalker dit strygejern mindst en gang om måneden. Nogle dampstrygejern har indbygget en afkalkerfunktion, som hjælper med at gøre hele afkalkningsprocessen nemmere og hurtigere.
For at undgå en hurtig forkalkning af dit dampstrygejern, er det også en god ide altid at huske at tømme strygejernet for vand efter hvert brug.
Når du skal rengøre selve strygejernets stryge-overflade, er det bedst at bruge en blanding af salt og eddike. Du bringer blot en smule eddike med lidt salt op til kogepunktet i en kaserolle, og vasker herefter strygejernets overflade med blandingen.
Afslutningsvis er der altså flere egenskaber og funktioner du skal tage højde før, når du skal vurdere, forstå og sammenligne et damstrygejern bedst i test. Det er meget vigtigt at du altid sammenligner funktionerne, prisklasserne, sikkerheden og strømforbruget når du skal undersøge test af dampstrygejern.
Med ovenstående vejledning og gode råd, har du dog en god og grundig baggrundsviden for dit næste køb, så du kan finde det bedste dampstrygejern på markedet, der passer til dine krav og din livsstil.