At vælge en pålægsmaskine kan føles meget svært, da der findes et kæmpe udvalg af disse produkter til mange forskellige priser. For at gøre det nemmere for dig har vi indsamlet information fra forskellige tests og rapporter fra eksperter på området. Med denne information har vi sat de forskellige produkter op mod hinanden og udvalgt de 5 bedste pålægsmaskiner på markedet lige nu.

bedst i test
Graef UNA90
Bedømmelse
Mest populære
Wilfa FS-200W
Bedømmelse
bedste køb
Graef GRG52
Bedømmelse
Med flest funktioner
Graef GRG50
Bedømmelse
Vores sidstevalg
Severin AS 3915
Bedømmelse

Pålægsmaskine købsguide

Selv om en madskiveskærer ikke er et obligatorisk element i ethvert køkken, har disse enheder masser af fordele, der gør madtilberedning nemmere og sjovere. Madskiver gør det muligt at skære produkter hurtigere og mere jævnt. Det vil også give større kontrol over resultatet, idet man kan justere tykkelsen for at få den optimale smag af hver enkelt ingrediens. Desuden er food slicer også en god måde at spare penge over tid. I stedet for at købe dyre, færdigskårne produkter i butikken, kan du nu ubesværet udføre denne opgave derhjemme.

Opdeling af pålægsmaskiner

Overordnet set er fødevareskærere ikke komplicerede; de har dog nogle specifikke elementer. Hvis du ikke ved, hvad der er hvad, kan det være en udfordring at forsøge at forstå specifikationer eller endda anmeldelser. Lad os derfor tage et kig på de væsentlige komponenter.

Produktbord – også kaldet vogn eller produktbakke, det er her, du placerer det produkt, der skal skæres. Nogle gange er vognen rillet eller vinklet, så produktet glider naturligt hen mod kniven. Vognens størrelse bestemmer, hvor store produkter du kan skære.

Skubber – denne komponent er fastgjort til vognen og holder produktet sikkert fast under skiveskæringen. Derfor kaldes den nogle gange også greb.

Måleplade – målepladen, der omgiver kniven, gør det muligt at kontrollere tykkelsen på skiverne. Jo tættere den er på kniven, jo tyndere bliver resultatet.

Indeksknap – indeks- eller tykkelseskontrolknappen, der er placeret på siden af skæremaskinen, gør det muligt at justere positionen af målepladen.

Knivblad – i nogle modeller er kniven permanent fastgjort til skæremaskinen, mens den i andre modeller kan fjernes for at lette rengøringen. Da skæreknivblade er knivskarpe, skal du altid kigge efter en model, hvis kant er dækket for det meste.

Bladbeskyttelse – som navnet antyder, skjuler denne komponent bladet og garanterer sikkerheden under arbejdet.

Sliber – nogle modeller har indbygget sliber ved siden af bladet, som hele tiden holder kanten i topform. For andre modeller kan der købes en slibemaskine separat.

Vil den skære?

Mens disse apparater oprindeligt blev skabt til at skære kød, kan de fleste af modellerne i dag også på overbevisende vis skære brød, frugt, grøntsager og endda ost. Før du køber, er det altid tilrådeligt at tænke over, hvilke produkter du vil skære oftest og kontrollere, om den pågældende model er egnet til dem.

Med en madskiveskærer kan du typisk lave knivskarpe skiver af kød, skinke og forskellige pølser. Hårdere grøntsager som løg, kartofler, kål eller agurker er heller ikke noget problem. Meget saftige frugter eller grøntsager fungerer generelt ikke godt i skiveskærere. En af de mest udfordrende fødevarer er ost. For det første kan ikke alle ostetyper skæres i skiver. Men selv når vi kun holder os til de sorter, der kan skæres i skiver, er det ikke alle skæremaskiner til hjemmebrug, der klarer opgaven. Det samme gælder for frosset kød og knogler.

Typer af skæremaskiner

Da vi ovenfor har berørt emnet kommercielle elektriske kødskærere, lad os se på forskellene mellem disse og maskiner til hjemmebrug. Førstnævnte vil have kraftigere motorer (ofte over 200 W), større knive (over 20 cm) og betydeligt højere priser. De er også større og tungere, udsender mere støj og er velegnede til at arbejde mindst et par timer dagligt.

Selv om det kan være fristende at klemme den mest potente skæremaskine af dem alle ind i dit køkken, er sandheden, at du ikke har brug for en sådan arbejdshest til at lave din daglige sandwich eller til at tilberede et snackfad til gæster.

Lad os tage et kig på de mest essentielle funktioner, så du kan genkende en ideel model til hjemmebrug.

Elektrisk vs. manuel

Det første valg, du skal træffe, er, om du skal kigge efter en manuel eller automatisk madskiveskærer. Begge typer har deres egne fordele og ulemper.

Fuldt manuelle eller svinghjulssnittere betjenes af et hjul med håndsvingning. De larmer næsten ikke, er overkommelige og giver et unikt vintage touch til enhver disk. De giver også den største kontrol over processen, så du kan udvikle det bedste håndværk til at producere næsten gennemsigtige skiver af delikat kød og skære forsigtigt gennem bløde oste. Ulemperne ved manuelle kødskærere er, at de fungerer langsommere, og at hårdere produkter kan kræve en hel del albuefedt.

Elektriske manuelle kødskærere drives af elektricitet, men har stadig brug for din hjælp. De kaldes også tyngdekraftsskæremaskiner eller selvfødende skæremaskiner, da brugeren skubber produktet mod bladet og skubber vognen fra side til side. De er hurtige, præcise og effektive, og du kan desuden nemt finde billige modeller til overkommelige priser. Ulemperne er, at disse maskiner forbruger elektricitet, og nogle kan være ret støjende under drift.

Fuldautomatiske skæremaskiner ligner ret meget de selvfødende skæremaskiner med en væsentlig undtagelse. Vognen bliver også flyttet af motoren; du har således begge hænder fri til at tage dig af andre opgaver, mens produktet bliver skåret i skiver automatisk. De fuldautomatiske kødskærere er de hurtigste maskiner og har den laveste risiko for skader. De er naturligvis også dyrere og findes oftere i professionelle køkkener, hvor der dagligt skal skæres store mængder af produkter i skiver.

Bælter og tandhjul

Dernæst skal du vide, at alle madskivemaskiner kan opdeles i to grupper afhængigt af den måde, de fungerer på.

Bæltedrevne motorer er de mest almindelige blandt både hjemme- og kommercielle kødskærere. De larmer mindre og er mere overkommelige. Hvis (eller når) remmen skal strammes eller udskiftes, er det ret nemt og billigt at gøre.

Tandhjulsdrevne modeller har mere kraft og er bedre egnet til hårde produkter; derfor findes de normalt i professionelle køkkener. En ulempe ved en tandhjulsdrevet skæremaskine er, at de udsender mere støj. Når de går i stykker, er reparationen desuden dyr og skal udføres af en professionel.

Af disse grunde anbefaler vi generelt remdrevne skæremaskiner til private brugere.

Motoreffekt

Motoreffekten i watt er en af de første specifikationer, du støder på, når du leder efter en madskiveskærer. Generelt betyder et højere tal længere driftstid og evnen til at skære hårdere produkter.

Hvis du planlægger at bruge din skiveskærer dagligt, anbefaler vi bestemt en model med en motor på mindst 100 W. Vær forberedt på, at en kraftigere enhed ofte vil være mere støjende. Nogle madskiveskærere kan udlede 60-70 dB under drift. Desuden har støjniveauet en tendens til at stige gradvist, når enheden anvendes kontinuerligt.

Til lejlighedsvis brug findes der gode skæremaskiner under 100 W, som stadig tilbyder pålidelig drift; du skal dog vælge med omhu, da de fleste af dem kan brænde hurtigt ud.

Et tal, der er endnu vigtigere end motoreffekten, er den kontinuerlige driftstid. Dette beskriver, hvor mange minutter skæremaskinen vil kunne køre, før du skal slukke den og lade den køle af.

Nogle mere avancerede modeller har også yderligere nyttige funktioner. Automatisk slukning beskytter motoren mod overophedning ved automatisk at slukke for apparatet, hvis det kører for længe.

Overbelastningsbeskyttelse er en anden sikkerhedsfunktion, der findes i nogle modeller. Hvis noget hårdt (f.eks. en knogle) rammer kniven, slukker skæremaskinen også automatisk, hvilket sparer motoren for potentielle skader.

Størrelse og vægt

Før du køber en madskiveskærer, bør du altid tænke på, hvor den skal opbevares, og hvor meget ledig plads du har. Mere kraftige modeller kan ofte klare større produkter uden at blive beskåret; overvej dog, hvor ofte du vil bruge vognen til sin fulde kapacitet. En mindre model vil være mere håndterbar og praktisk for dem, der ikke har brug for en pålægsmaskine ofte, da det vil være lettere at opbevare den i et skab.

Ud fra et holdbarhedsperspektiv er de skæremaskiner, der er helt lavet af metal, de mest robuste og holder længere. De er dog også dyre og ret tunge. Til hjemmebrug er nogle plastikelementer i form af vogn, knapper og sikkerhedsbeskyttelse fine og vil ikke påvirke ydeevnen.

Valg af blad

Kniven er unægteligt den mest afgørende del af enhver skæremaskine. Det korte svar er, at en 17 cm lang kniv i rustfrit stål passer perfekt til de fleste husholdninger. Men hvis du har mere specifikke behov, kan du læse videre for at finde ud af mere om andre muligheder.

Form

Din pålægsmaskine vil enten komme med et glat eller savtakket blad. Glatte knive fungerer bedst til magert kød og grøntsager. De kan også klare blødere brød, men mangler kraften til hårdere produkter. Savtakkede blade udmærker sig, når det gælder hårdere kød eller hårdere brød. De kan dog rive mere sarte fødevarer i stykker. Da de fleste skiveskærer-modeller kun har ét blad med, bør du nøje overveje, hvilke typer mad du oftest skærer.

Størrelse

De fleste kødskærere til hjemmebrug vil have et blad med en diameter på 17 cm. En sådan størrelse giver optimal alsidighed til de fleste produktgrupper, samtidig med at apparatet er relativt kompakt. Mindre knive vil være ret begrænsende til at skære et brød, hel skinke eller ost. Hvis du ved, at du skal skære store kødstykker eller brød, har nogle kødskærere til hjemmebrug knive på op til 22 cm.

Materiale

Knive i rustfrit stål fungerer fremragende og er det mest almindelige valg. De holder sig skarpe længere og ruster ikke. Nogle gange er stålet også hærdet for ekstra holdbarhed, men normalt er dette ikke afgørende til hjemmebrug. Professionelle kødskærere, der arbejder i mange timer, kan have knive med titaniumbelægning, hvilket sikrer endnu mere ensartet skarphed og holdbarhed.

Sikkerhedsrådgivning

Vi vil være meget ligetil med hensyn til dette. Udstyret med et roterende, knivskarpt blad kan kødskæreren være et af de farligste apparater i dit køkken. Derfor er det bydende nødvendigt at vælge en model med robuste sikkerhedsfunktioner:

  • Afbryder – kig efter en skæremaskine med en afbryder, der er forsænket i huset, eller et system med dobbelt afbryder. Muligheden for at tænde maskinen ved et uheld bør udelukkes.
  • Beskyttelse – jo mere af bladet er dækket, jo mindre mulighed for ulykker; derfor er en stor bladbeskyttelse absolut nødvendig. Desuden bør der være en håndbeskyttelse, så operatørens fingre altid holdes væk fra kniven.
  • Børnesikring – nogle skæremaskiner har en ekstra kontakt, som, når den trykkes ned, forhindrer, at apparatet tændes, eller som ikke giver adgang til kniven.
  • Base – af sikkerhedshensyn bør skæremaskinen ikke bevæge sig, selv når der skæres gennem hårdere fødevarer. Mere massive modeller har tendens til at være mere stabile, men gummibelagte skridsikre fødder eller sugekopper er også med til at holde skæremaskinen på plads. Hvis din maskine bevæger sig under drift, kan du overveje at købe sugekopper og fastgøre dem til bunden.

Anvendelse og vedligeholdelse

Uanset hvor avancerede sikkerhedsfunktioner din enhed har, er det vigtigt at udvise en vis forsigtighed under betjeningen. Følg disse tips, så bliver skivningen ikke kun hurtig og ubesværet, men også fri for uønskede ulykker.

  • Læs altid manualen omhyggeligt før første brug.
  • Sørg for, at skæremaskinen hviler sikkert på køkkenbordet og ikke bevæger sig rundt. Vær opmærksom under betjeningen, og lad dig ikke aflede opmærksomheden.
  • Madskiveskæreren skal rengøres efter hver brug for at undgå krydskontaminering og fødevarebårne sygdomme.
  • De fleste skiveskærer-relaterede skader sker under rengøring af apparatet, ikke under brug af det. Vi anbefaler kraftigt at bruge skærefaste handsker for at beskytte dine hænder, når du håndterer kniven.
  • Tag stikket ud af stikkontakten, før du rengør skæremaskinen. Uanset hvor lille sandsynligheden er, ønsker du ikke at risikere at tænde den ved et uheld.
  • De fleste dele vil kræve håndvask. Selv om din pålægsmaskine har komponenter, der tåler opvaskemaskine, anbefaler vi, at du vasker dem i hånden for at opnå en mere grundig rengøring og længere levetid for knivene. Kroppen skal tørres omhyggeligt af med varmt sæbevand.
  • Skærp bladet regelmæssigt i henhold til instruktionerne i manualen. Nogle modeller har en indbygget slibemaskine, der gør det muligt at slibe uden at skille bladet ad.
  • Opbevar altid apparatet uden for små børns rækkevidde, også selv om det har en børnesikring.