Er du vild med at tage billeder, og vil du gerne gøre noget mere ud af dine motiver? Så kunne det være at det vil give mening for dig at tage billeder under vandet. Uanset om du bare leder efter et vandtæt kamera til strandturen, eller om det skal være den helt store pakke til at udforske havets dyb, så er der i dag flere muligheder end nogensinde før, for at få et fedt undervandskamera til fornuftige priser. Men det er ikke helt ligegyldigt hvilke funktioner man får med i sit undervandskamera. Derfor har vi undersøgt sagen, så vi kan hjælpe dig på rette vej, når du skal ud og investere i dit nye undervandskamera.

bedst i test
Ricoh WG-6
Bedømmelse
Mest populære
Ricoh WG-80
Bedømmelse
bedste køb
Easypix W2024
Bedømmelse
Med flest funktioner
GoPro HERO11
Bedømmelse
Vores sidstevalg
GoXtreme Reef
Bedømmelse

Overordnet set er der to forskellige former for kameraer du kan gå efter; traditionelle digitalkameraer, og videokameraer. Begge dele har deres fordele og ulemper under vandet, og afhængig af hvad du skal bruge dem til, kan der være stor forskel på hvilket produkt du skal gå efter.

Vi har skrevet denne artikel, så du kan blive klogere på undervandsfotografering, og hvad du skal være opmærksom på, når du skal ud og købe et undervandskamera. Her dækker vi alt fra undervandsfotografering i sin helhed, til de mere konkrete tips og tricks til vedligeholdelse.

Hvad er et undervandskamera?

Et undervandskamera er helt basalt et kamera der kan bruges til at tage billeder og video under vand. Det kan bruges til at tage billeder af folk der svømmer, dykker, eller endda bruges til at udforske havet via en fjernstyret ubåd. Når man har et kamera under vand er der givetvis nogle meget strenge krav til hvad kameraet skal kunne, og derfor kræver det også ofte meget specielt udstyr.

Da mange af kameraerne bruges til sport, er der mange af dem der er fjernstyrede og automatiske, hvilket betyder at man ikke selv behøver gå i vandet, men eksempelvis kan sidde i en båd over vandet. Der er også et stort udvalg af gopro undervandskamera til adrenalinjunkier der vil dokumentere deres undervands eventyr. Der er også en del mobiltelefoner der efterhånden kan bruges til at tage billeder under vandet, så alle kan tage billeder under vandet. Det er dog ikke altid muligt at få knivskarpe billeder, fordi kameraets objektiv ikke er lavet til lige præcis dette. Det er ikke nemt at lave et kamera til under vand, og derfor er det ofte dyrt at anskaffe sig udstyret. Det er dog muligt at købe et vandtæt kamera billigt, hvis man ved hvor man skal lede. I takt med at teknologien har udviklet sig, er det heldigvis blevet langt billigere end det var engang, og med en lille smule held kan man endda få fat i et billigt undervandskamera uden at gå på kompromis med kvaliteten.

Nogle almindelige kameraer kan også bruges under vand, hvis man køber et særligt vandtæt cover til det. Her vil det dog være en god idé at læse en undervandskamera test, før du bruger penge på dette cover, da det ikke altid er sikkert at selve kameraets objektiv kan tage gode billeder under vand.

De fleste undervands covers du kan finde til kameraer er bygget specielt til det enkelte kamera, og er derfor forskellig i både form og design, for at kunne passe til det enkelte kameras knapper. Et af udfordringerne ved at tage billeder under vand, er at vandet ødelægger kameraets evne til at fokusere. Derfor bruger mange undervands fotografer makrolinser og vidvinkel objektiver, for at få skarpe billeder under vand. Nogle bruger også et undervands videokamera til at optage video, da dette typisk også kræver specielt udstyr.

Ét af de mest udbredte formål når det kommer til undervandskameraer er dokumentarfilm. Her udforsker fotografer havene ved hjælp af undervands kameraer, og tager billeder af fisk og andet liv i havet. De kan også udforske skibsvrag, havbunds landskaber, geologiske begivenheder, grotter, koraller og meget andet. Dykkerne tager også ofte billeder af hinanden i processen.

Hvordan virker et vandtæt kamera?

Helt grundlæggende virker et vandtæt kamera på samme måde som et almindeligt kamera. Dog har det ofte nogle andre objektiver, da der er andre krav til hvad et kamera skal kunne under vandet.

Ofte er det sportsfotografer der benytter vandtætte kameraer – både til at tage billeder og videoer under vandet, men også over vandet. Det er eksempelvis svært at forestille sig en fotograf der skal tage billeder af en surfing konkurrence, uden et vandtæt kamera, ikke?

Da det ofte er sport der er motivet for undervandsfotografer, stiller det også nogle strenge krav til selve kameraet. Ikke nok med at det skal kæmpe imod mørke, svære forhold og tryk, så skal det også ofte tage billeder af motiver der bevæger sig meget hurtigt. Det betyder at undervandskameraer ofte er væsentligt dyrere end traditionelle kameraer, og derfor ofte forbeholdt professionelle – indtil nu.

Der er nemlig kommet flere og flere prisvenlige kameraer på markedet, så alle os amatørfotografer også kan få lov at tage billeder under vandet. Der findes sågar engangskameraer der er lavet til at tage undervandsbilleder, så man kan få taget gode billeder på badeferien.

Hvordan vælger man det bedste vand kamera?

Når du skal vælge hvilket undervandskamera du skal investere i, så skal du først og fremmest tænke over hvad du gerne vil tage billeder af. Skal det være motiver i bevægelse? Eksempelvis hvis du dyrker vandsport, såsom surfing eller dykning? Eller skal det måske være motiver du tager billeder af? Det kan have stor påvirkning på hvilket kamera – og hvilken linse – du skal investere i. Nogle gange kan det også være en god idé at købe et traditionelt kamera, men så samtidig investerer i et vandtæt kamerahus. Det giver dig ofte en lidt billigere løsning, som samtidig er mere fleksibel. Det vigtigste er dog at du får en god blitz med. Hvis du skal tage billeder under vand, kommer du til at få problemer med farver og lyset, så her er det vigtigt med en god blitz. Det vil også være en god ide at investere i en undervandslampe, så din blitz ikke er din eneste og primære lyskilde. Afhængig af hvad du skal bruge kameraet til, skal du også være opmærksom på hvor meget tryk det kan modstå. Hvis du bare skal have et vandtæt kamera fordi du skal tage billeder lige ved overfladen, så betyder det typisk ikke så meget. Men hvis du dykker meget, og gerne vil tage billeder af motiver dybt under havets overflade, vil det ofte være nødvendigt med et forstærket kamerahus, så det kan stå imod trykket (og her er det ekstra vigtigt med en god blitz). Hvis du er i tvivl kan du ofte kontakte din lokale fotoforhandler, som med garanti vil kunne hjælpe dig med at finde ud af hvad du har behov for.

Når du har fundet ud af hvad dit kamera skal kunne, er det en god ide at tænke over hvilket mærke du går efter. Det kan være du allerede har en favorit, og her vil det være oplagt at gå efter samme mærke til dit undervandskamera. Det vil blandt andet gøre det lettere for di at bruge kameraet, da du kender menuerne og opsætningerne. Det vil også være lettere for dig at redigere billederne, hvis de kommer fra et kamera du kender i forvejen.

Hvordan finder man et undervandskamera billigt?

Hvis du er på jagt efter et undervandskamera, kan du ofte spare mange penge ved at købe det brugt. Ulempen ved dette er at der ofte ikke er garanti på kameraet, og så kan det lynhurtigt vise sig at være en dyr investering. En anden mulighed er, at du sammenligner priser på forskellige sider på nettet, og når du har sat dig ind i hvilke krav du har til dit kamera, kan du ellers begynde at læse de forskellige tests på nettet. Her vil du ofte kunne finde svar på mange af dine spørgsmål, eksempelvis hvilken dybde kameraet er godkendt og testet til, ligesom du også vil kunne finde svar på hvilke former for ekstraudstyr du kan få til kameraet (blitz, kabler, kamerahuse mm). Når du har fundet det perfekte kamera, så sørg for at holde øje med om det er på tilbud hos nogle særlige forhandlere – eller om der måske der nogle af forhandlerne der kører nogle kampagner og rabatkoder. Her kan du med fordel bruge nogle af de mange prissammenlignere du kan finde rundt omkring på nettet, hvor du også vil kunne sætte prisalarmer op, så du får en mail når kameraet kommer ned i et leje hvor du føler dig komfortabel med prisen.

Som nævnt før, kan det også være en idé at se om det er muligt at købe kameraet brugt. Du skal bare være opmærksom på om der er garanti på, og at der følger en gyldig kvittering med.

Hvad gør et kamera vandtæt?

Der er flere aspekter når man skal gøre et kamera vandtæt. Dels er der naturligvis det mest basale, nemlig at huset skal være fuldstændig lukket og forseglet. Dette gøres typisk ved hjælp af silikone og O-ringe. Derudover er der også andre aspekter, for et kamera er ikke nødvendigvis egnet til at tage undervandsbilleder, blot fordi det er vandtæt. For at få gode billeder under vandet, er det ofte nødvendigt med særlige objektiver, og disse skal også være vandtætte. Det er ofte også nødvendigt med nogle større knapper, da man ofte har handsker på under vandet. Og hvis du skal dybt under havets overflade, vil det være nødvendigt at tilkoble en ekstern blitz. Det vil kræve at du kan tilkoble dette til kameraet igennem kamerahuset, så det skal der også være plads til.

Hvordan vedligeholder man et vandtæt digitalkamera?

Vedligeholdelsen af et vandtæt digitalkamera fungerer på nogenlunde samme måde som ethvert andet kamera. Selve kameraet kræver samme vedligehold som et traditionelt, men du har måske lidt mere vedligeholdelse i form af at sikre eventuelle pakninger, O-ringe, sørge for at kamerahuset er fri for ridser mm. Og her er det især vigtigt at være opmærksomme på ridser og eventuelle stød, da der ikke skal meget vand til, for at ødelægge et kamera. Det er relativt følsomt udstyr, og vand og elektricitet er typisk ikke de bedste venner. Hvis du opdager en ridse i kamerahuset er det vigtigt at du kontrollerer den, for at se om det bare er en overfladisk ridse, eller om det er muligt at der kan trænge vand igennem. Derudover skal du huske på at trykket under vandoverfladen også kan påvirke selv de mindste ridser, og derfor er det vigtigt at du tjekker det efter i sømmene.

Hvis du bemærker at nogle af pakningerne, samlingerne eller o-ringene er blevet slidte og møre, er det ligeledes også vigtigt at du udskifter dem, så du altid er sikker på at du har en stram forsegling. Der kan også være temperaturforskelle på spil, der kan generere kondens inde i kamerahuset, hvis ikke du vedligeholder det korrekt, og det kan i sidste ende også betyde at dit kamera får skader.

Hvordan bruger man bedst et kamera til under vand?

Der er mange måder at bruge et undervandskamera på. I nyere tid er undervandsfotografering blevet anerkendt som en kunstform, på linje med al andet fotografi. Samtidig er det også en vigtig videnskabelig proces, hvori man kan indsamle data, og se detaljer som man ellers ikke ville kunne se uden at dykke ned til motivet.

Når vi taler om professionelle undervandsfotografer, så benytter de sig ofte af specialiseret udstyr, og helt særlige teknikker.

Et af de største problemer ved at tage billeder under vand, er at du mangler farve, lys og kontrast når du bevæger dig på en vis dybde. Solens røde og orange stråler kommer ikke særlig langt ned under vandets overflade (hvilket er grunden til at vand altid virker til at være grønt/blåt). Dette farvetab gælder både i dybden, men også i længden. Det vil sige at motiver der er langt væk fra kameraet kan være svære at se, miste farve og skarphed. For at kompensere for dette, bruger undervandsfotografer typisk to særlige teknikker. Den ene teknik er lige til højrebenet, og går ud på at komme så tæt på motivet som muligt, og derved mindske farvetabet. Ofte tages der billeder på under en meters afstand. Den anden teknik er at man bruger en kraftig blitz for at genskabe lyset. Når man bruger dette korrekt, bliver farverne nogenlunde genskabt af blitzen, da blitzen sender lys i det fulde farvespektrum.

Udover mangel på lys og farve, er der også en helt tredje ting man skal være opmærksom på; nemlig sigtbarhed. Det er sjældent at der er helt klart vand, og det betyder at man ikke kan se så langt som man kan på landjorden. Det betyder at undervandsfotografer ofte må bruge meget kraftfulde objektiver, for at få gode billeder af deres motiver.

vandtæt kameraObjektiverne er imidlertid ikke det eneste specielle udstyr undervandsfotografer bruger. Det stiller nemlig høje krav til kameraets konstruktion, når det både skal være vandtæt, men også kunne stå imod det tryk der er under vandet.

Ofte er kameraerne forseglet i plastik og silikone, men hvis det er nødvendigt at dykke langt ned under overfladen, vil det ofte være nødvendigt at forstærke kameraet med aluminium, for at det lettere kan stå imod trykket. Derudover er der også skrappe krav til blitzen, der ofte skal være meget stærkere end hvad der ellers er nødvendigt når man tager billeder på land. Her er det ofte ikke nok at bruge kameraets indbyggede blitz, og derfor bruges der ofte håndholdt blitz til at tage billederne.

Når man har så specielt noget udstyr, er det også kun naturligt at der vil komme nogle udfordringer med selve billedet. Og når man for eksempel har et vandtæt kamerahus, vil der ofte komme nogle problemer med selve billederne. Det skyldes et genskær fra kamerahuset, der specielt kommer til udtryk ved vidvinkelobjektiver. Typisk bruger man de såkaldte fish-eye linser til at modvirke dette, og der er også mange producenter der er begyndt at lave specifikke undervands objektiver, for at give bedre resultater når man tager billeder under vandet. Disse objektiver er typisk temmelig dyre at købe, og derfor ser man dem oftest hos entusiaster og professionelle. Udover vidvinkelobjektiver bruges der ofte makro objektiver, for at få taget gode billeder tæt på motivet. Her er det ofte ikke et problem med genskæret, så her er det typisk ikke nødvendigt at bruge fish-eye linser.

En af de sværeste ting ved undervandsfotografering, er helt klart at få styr på blitzen. Der er ofte mørkt under vandet, og typisk bruger man en blitz som et supplement til den overordnede lyssætning på et motiv, og ikke som primær lyskilde. Det kan nogle gange give problemer i forhold til de fotos man ønsker at tage, og kan i sidste ende betyde at farverne ikke gengives korrekt.

Vi håber at denne artikel har hjulpet dig på vej, så du ved hvad du skal holde øje med, når du skal investere i et undervandskamera. Husk at det altid er en god idé at spørge til råds hvis du er i tvivl, så du er sikker på at du får en løsning der passer til dit behov.