Går du også og planlægger at give dit køkken en total make-over? I så fald skal der sikkert investeres i nye hårde hvidevarer, men desværre er en loftemhætte tit og ofte et punkt der bliver direkte sprunget over. Selvom at du måske ikke betragter købet af en emhætte som det mest spændende, er de rigtig mange gode grunde til at vælge en solid og robust løsning lige fra starten så du kan have glæde af den i mange år i fremtiden. Alt taget i betragtning er du sikkert ikke interesseret i at udskifte din nye frithængende emhætte efter kun en kort periode, og vi vil derfor kigge nærmere på, hvorfor at det sagtens kan betale sig at investere lidt mere og få en model der virkelig dur.

bedste køb
Witt Beta60B
Bedømmelse
Med flest funktioner
Siemens LC97FLP60
Bedømmelse
Vores sidstevalg
Siemens LI67RB531
Bedømmelse

Måske tror du at en emhætte bare er en emhætte, men tager du et hurtigt kig på nettet, vil du på få sekunder finde ud af, at der i dag findes et væld af forskellige modeller som kan gøre selve købsprocessen for dig en hel del mere kompliceret – og hvilken type og model der egner sig bedst til dig, afhænger i den grad af dit køkken og hvilke behov du har. Lad os kigge nærmere nedenfor hvor vi har formået at udarbejde en komplet og omfattende guide, der går i dybden med, hvordan du bedst bærer dig an når din næste emhætte skal købes ind. Rigtig god fornøjelse!

Hvordan fungerer en emhætte?

Langt de fleste af os betragter en emhætte som en hård hvidevare, og de er næsten uundværlige i et køkken – hvad enten du driver et storkøkken eller har en mindre studiebolig med egen ovn og komfur. Selvom at du uden tvivl sikkert har gjort dig bekendt med emhætten i dit eget køkken, har du måske aldrig tænkt over, at der i dag findes et stort udvalg af flere forskellige modeller og at den bedste emhætte til dit køkken og dine behov, ikke nødvendigvis egner sig i din nabos køkken. Derfor er det også så yderst vigtigt at gøre sit hjemmearbejde på forhånd før at man køber en dyr witt emhætte som måske slet ikke egner sig i dit køkken.

En forudsætning for at kunne installere en emhætte, er selvfølgelig at du har et komfur, da det er ovenfor dette at emhætten naturligvis skal placeres. Når dette er gjort, har emhætten ellers til formål at suge al den os og damp til sig som frigives under madlavningen – dette er næsten helt uundgåeligt, når du har gang i både gryder og pander. Derudover er emhætten også i stand til at gøre luften i selve køkkenet renere, hvilket giver dig en meget mere behagelig madlavningsoplevelse.

Når du undersøger markedet, vil du hurtigt finde ud af, at der findes et væld af forskellige modeller som kan være fremstillet af forskellige materialer – de mest almindelige i dag er enten plastik eller metal. Emhætten består derudover af et filter som har til formål at filtrere fedtstoffer, og dette kan være af flere forskellige materialer – normalt metal, men i dag findes der også emhætte med kulfilter som dog stadig er relativt sjældne på markedet. Som du nok kan læse dig til, kan der altså være en hel del at tænke på når du skal vælge din emhætte, men lad os først og fremmest tage et nærmere kig på, hvorfor du absolut bør investere i en god og solid løsning – og hvorfor du ikke kan undvære en emhætte i dit køkken når du laver mad.

Derfor har du virkelig brug for en emhætte

Uanset om en indbygget emhætte eller en emhætte frithængende er den bedste løsning for netop dit køkken, kan du sikkert ikke komme uden om, at dit køkken har brug for en emhætte af den ene eller anden type – i hvert fald hvis du har et komfur. Når vi tænker på at give vores køkkener en ordentlig make-over, er det sjældent emhætten som vi starter med at bekymre os om, men realiteten er, at du med sandsynlighed ikke kan leve uden. Vi har her samlet et par gode grunde til hvorfor du ikke kan – eller bør – leve uden en emhætte i dit køkken.

Slip af med fedt og snavs

frithængende emhætteHvis du ikke har en emhætte installeret over dit komfur, vil du sikkert meget hurtigt opleve at fedtstofferne der afgives under madlavningen, let finder vej på overflader i stedet for at blive suget op af selve emhætten – og det gør det altså en hel del mere besværligt for dig at holde dit køkken bare nogenlunde rent. Selv en billig emhætte vil være i stand til at fjerne både fedtstoffer og snask i luften i dit køkken ved at filtrere disse elementer gennem emhættens filter. Du har sikkert allerede en emhætte installeret over dit nuværende komfur. Prøv at slukke det de næste mange gange at du laver mad, og du vil hurtigt finde ud af, at det kan blive en ret så fedtende oplevelse. Det er måske ikke noget du tænker over i dagligdagen (det er kun de færreste af os der gør det), men en emhætte kan gøre underværker for selve renligheden i dit køkken.

Og sig farvel til grimme lugte

Selv hvis du formår at holde dit køkken nogenlunde rent uden en emhætte efter en hel del knofedt, vil du sikkert hurtigt opleve, at dit køkken nu i stedet har fået en mærkelig efterlugt. Selv de billige emhætter formår at fjerne og ekstrahere grimme lugte fra dit køkken, og det er en anden grund til at denne hårde hvidevare betragtes som næsten uundværlig. Af samme grund anbefaler vi også at du lader din emhætte forblive tændt i et par minutter eller 10 selv efter at du er færdig med at lave mad – på denne måde kan du være sikker på at dit køkken ikke stadig lugter af boller i karry når du står op i morgen tidlig.

Ingen fugt-bekymringer

Du har måske selv lagt mærke til, at du under madlavningen generelt skaber en masse damp – som resulterer i en hel del kondens. Hvis du gang på gang laver mad uden en emhætte, kan du i værste tilfælde opleve at dette kan skabe damp eller fugt i dit køkken, hvilket kan blive en stor ulejlighed at komme af med igen. Sørg derfor altid for at have emhætten tændt når du bruger komfuret og husk ligeledes på, at din emhætte kræver en smule vedligeholdelse således at dens ydeevne kan opretholdes. Det er værd at bemærke at nogle emhætter er nemmere at rengøre end andre, og med visse typer kan det faktisk blive nødvendigt at fjerne filtret direkte og rengøre det. En udtræksemhætte gør det dog nemt at montere og afmontere selve filtret, og du kan nemt komme ind i hjørner og kroge, og sørge for, at selve emhætten holdes ren.

I stedet for at rengøre emhætten efter et par ugers brug, anbefaler vi at du efter hvert endt brug, lige tørrer enheden over med en klud for at få det værste snavs og skidt af. Ved at sikre en jævnlig rengøring af din emhætte, minimerer du samtidig sandsynligheden for at du bliver nødt til at bruge flere timer på at gøre din emhætte rent – og det kan hurtigt gå hen at blive en ret fedtet oplevelse, hvis du ikke jævnligt tørrer overfladen over.

Mange forskellige designs

Når du har planer om at give dit køkken et helt nyt look, er det som regel ikke emhætten du har fokus på. Måske er du mere interesseret i at sikre, at både dit køleskab, opvaskemaskine og fryser går op i en højere enhed. Når det så er sagt, findes der rigtig mange smarte designs og typer i dag, hvilket betyder at du sagtens kan finde en model som passer ind i dit køkkens stil. Måske foretrækker du en mindre udtrækkelig emhætte som man ikke rigtig lægger mærke til, eller en smart emhætte loft som ikke fylder over dit komfur. Mulighederne er mange i dag, og det afhænger alt sammen af dine præferencer – og til dels dit budget. Der findes også emhætter med smarte sensorer, som selv er i stand til at slukke og tænde efter behov, men disse ekstrafunktioner tager vi et nærmere kig på senere. Lad os nu se, hvordan du bedst vurderer, hvilken emhætte der egner sig bedst til dit køkken.

Hvilken emhætte til dit køkken?

Før at du kan gå ud at investere i et godt emhætte tilbud, er det naturligvis nødvendigt at overveje, præcis hvilken emhætte der egentlig bedst passer ind i dit køkken. Dette afgør du bedst ved at kigge på selve størrelsen på dit komfur og ikke mindst dit budget. Selvom at du uden tvivl kan finde emhætter til flere tusinde kroner, er der ingen grund til at betale ekstra for funktioner som du måske ikke kommer til at anvende. Lad os se nærmere på de enkelte typer emhætter som findes på markedet.

De indbyggede emhætter er ganske almindelige, og passer fint til et ganske almindeligt komfur. Selvom at størrelserne kan variere en smule, er de som regel op til 60cm., hvilket generelt betragtes som standard.

Udover disse findes der også fritstående emhætter, som dog ikke er lige så populære som ovenstående. Disse er som regel en hel del billigere i købsprisen, men du har også den ulempe, at de som regel ikke er lige så kraftfulde. Før at du går ud og investerer i en fritstående emhætte, skal du også tænke på at de skal monteres direkte til væggen, og det er derfor nødvendigt at sikre, at du har tilstrækkelig plads at gøre godt med. Når det så er sagt kan en emhætte væghængt være en fin løsning hvis du har pladsen til rådighed, og de findes som regel i mange forskellige designs, så du kan være sikker på, at der også findes en model der passer ind i din køkkenstil.

Integrerede emhætter

Det er ikke os alle, der er lige vild med emhætter – og hvis du derfor ønsker at skjule din emhætte fuldstændig, kan en integreret løsning være perfekt for dig. Disse er skabt til at kunne indbygges direkte med dine andre hvidevarer og skaber ikke noget blikfang i dit køkken. Til gengæld er det vigtigt at du er opmærksom på, at disse typer som regel ikke er lige så kraftfulde som andre og mere almindelige typer på markedet – så hvis du har et større komfur, skal du virkelig overveje, om denne type er noget for dig. Disse integrerede emhætter kan variere meget i både pris og ydeevne, så vi anbefaler først og fremmest at du sørger for at læse og sammenligne forskellige integrerede emhætte test for at få et større overblik over, hvad der bedst kan svare sig for dig.

Hvad hvis du har en køkken-ø?

Fortvivl ej hvis dit komfur er placeret på en såkaldt køkken-ø. I så fald kan du vælge at investere i en loft emhætte, som ikke kun er den største type på markedet men også den dyreste. Til gengæld kan du være sikker på at du får en rigtig lækker løsning som vil skabe blikfang og luksus i dit køkken.

Det er ikke nogen hemmelighed at denne type emhætte fylder en hel del i loftet, så det er vigtigt at du på forhånd sikrer dig, at du har rigeligt plads til at hænge den op. Derudover skal du også tage højde for selve installationen, som grundet emhættens størrelse og placering, godt kan være en smule mere omfattende end traditionelle emhætter. Da der er tale om en større løsning, skal du selvfølgelig også bemærke at disse emhætter som regel er en smule mere dyre i drift, men da de fleste moderne modeller i dag har et energiniveau på A+, er det som regel ikke noget problem og du behøver som hovedregel ikke at bekymre dig over, om du nu sprænger dit budget når du tænder for emhætten.

Gennemsnitlig pris på en emhætte

Det er næsten umuligt at sige, hvor meget du må regne med at komme af med for din emhætte, da det i den graf afhænger af hvilken type du er på jagt efter samt dit køkken. Som med rigtig mange andre ting her i livet, hænger pris og kvalitet meget tit sammen, og det kan derfor sagtens svare sig at investere i en lidt dyrere løsning der til gengæld kan og vil holde mange år i fremtiden. Når alt kommer til alt, har du sikkert ikke planer om at udskifte din emhætte hvert andet år, så du kan lige så godt investere i en solid model som du ved vil holde dig i en årrække.

Selvom at det er muligt at finde et par billige udtrækkelige emhætter, må du som hovedregel forvente at skulle af med et par tusinde kroner for en anerkendt model. Prisen afhænger i den grad også af, hvilket materiale du vælger – her er plastik billigere, men holder til gengæld ikke lige så længe som de metalbaserede løsninger. Størrelsen har også noget at sige når det gælder prisen, og som vi nævnte tidligere, kan du næsten altid være sikker på, at ø-emhætter koster en hel del mere. Uanset hvilken type du er på jagt efter, er det altid bedst at sammenligne de enkelte emhætte bedst i test og ellers kigge rundt på nettet efter de bedste tilbud – som regel kan der være gode penge at spare ved at bestille din næste emhætte direkte hjem fra nettet.

Tænk på filtret

emhætte med kulfilterDette er med sandsynlighed ikke et punkt som du tænker over, men alle emhætter har et filter som har til formål at indfange den damp og fedtstoffer som afgives fra dit komfur. Dette forhindrer fedtet i at hobe sig op i dit køkken, og afgive grimme lugte.

For at gøre det lidt mere forvirrende for dig, findes der i dag emhættefiltre i mange forskellige materialer som naturligvis alle har deres egne fordele og ulemper. De mest almindelige filtre er lavet af rustfrit stål eller aluminium, men er du klar over, at der faktisk også findes filtre der er lavet af fleece materiale? Som vi også nævnte tidligere, er det vigtigt at du formår at rengøre din emhætte og ikke mindst dets filtre, for at sikre at din hvidevares ydeevne opretholdes og at der ikke kan hobe sig fedt op. Her er det en klar fordel at vælge en emhætte med et filter lavet af metal, da dette for det første kan gøres rent i din opvaskemaskine hvis du har sådan en tilgængelig, og for det andet er de nemmere at fjerne – du skal blot afmontere filtret direkte på bagsiden af selve emhætten.

Filtre lavet af fleece gør også et udmærket stykke arbejde, og du behøver ikke at bekymre dig om selve rengøringen – i stedet skal du dog sørge for at udskifte disse filtre hver anden eller tredje måned, hvilket godt kan gå hen at blive en halv dyr fornøjelse i længden. Overvej på forhånd hvilket typer filter du foretrækker, og sammenlign herefter de enkelte modeller og emhætte bedst i test alt afhængig af dine ønsker.

Tænk på lydniveauet

Hvis du ønsker en stille og næsten lydløs emhætte, må du som udgangspunkt også forvente at betale dig fra det. Under alle omstændigheder er det næsten umuligt at finde en lydløs emhætte i dag, men når det så er sagt, er der modeller som larmer mere end andre. Hvis du derfor godt kan lide at have en samtale kørende når du laver mad – eller blot lytte til musik – kan det være en god idé at overveje, hvor meget den emhætte du er interesseret i, egentlig larmer.

Som regel angiver de enkelte producenter og forhandlere hvor meget larm og støj deres emhætter afgiver. Hvis det ikke er et punkt som er specielt vigtigt for dig, er der naturligvis ingen grund til at betale mere for en emhætte der kun afgiver minimal lyd, men hvis du sætter pris på at kunne lave mad i stort set ro og fred, kan du med fordel sammenligne støjniveauerne på de enkelte emhætter.

Emhætte med udvinding eller recirkulation

Dette er endnu et punkt som du før eller siden bliver nødt til at tage stilling til. Emhætter i dag kan enten ekstrahere luft gennem en kanal der går igennem væggen, eller du kan vælge en emhætte der direkte recirkulerer den indsamlede lugt ved at sende denne videre til filtret, og udsende den samme luft igen i dit køkken. Emhætter med udvinding kræver selvfølgelig en del mere omtanke når de skal installeres, men når det så er sagt, er der ingen særlig forskel på selve enhedens ydeevne. Begge er i stand til at anvende den brugte luft optimalt, og sikrer, at dit køkken holdes fuldstændig lugtfrit. Generelt er emhætter med udvindinger en smule dyrere i drift, men det burde ikke være noget der burde have betydning for din endelige beslutning. I dag bliver stort set alle enheder – også billige emhætter – produceret med energibesparelse i sinde, så du behøver næsten aldrig bekymre dig om selve omkostningerne ved at tænde for din emhætte.

Størrelse, dimensioner og installation

Måske har du fundet den perfekte emhætte allerede, men før at du forhaster dig, er det selvfølgelig essentielt at du kigger på selve enhedens størrelse. Sørg derfor at måle både bredden på dit komfur og den tilgængelige plads, og forhør dig gerne hos forhandleren hvis du er i tvivl. Det ville være ærgerligt at bestille en emhætte hjem, som viser sig at være alt for stor (eller for lille) til dine behov.

Som hovedregel er det fuldt ud muligt at installere og opsætte din emhætte på egen hånd i dit køkken, hvis du har mod på det. Dog skal du være forberedt på at du kan møde visse udfordringer undervejs alt afhængig af hvilken type du har valgt og hvilken opsætning der er nødvendig. Hvis du derfor ikke selv har mod på at kaste dig ud i selve monteringen af din nye emhætte, anbefaler vi at du anvender en autoriseret tekniker – dette burde som regel ikke koste dig mere end et par hundrede kroner, og langt de fleste forhandlere og producenter af emhætter i dag, tilbyder desuden at opsætte din emhætte for dig ved levering mod et gebyr.