Hækkeklipper og trimmere til buske og andet buskads er en form for værktøj til havearbejde eller maskine, der anvendes til at trimme, skære eller beskære (som det også kaldes hække og buske i forskellige designs. De findes både som manuelle og mere eller mindre automatiske af hækkeklippere.

bedst i test
Makita DUH601PT2
Bedømmelse
bedste køb
AL-KO HT 2000 EasyFlex
Bedømmelse
Vores sidstevalg
Makita DUH523Z
Bedømmelse

Den traditionelle hækkeklipper er den, der går på ren menneskelig kraft – hvor du bare skal bruge armene – men kan i dag selvfølgelig også fås, så de bruger enten benzin eller elektricitet til at udføre arbejdet. Det betyder dog ikke, at der ikke skal ligges en lille smule armkraft i, selvom det er blevet langt mere behageligt.

De manuelle hækkeklipper, kan man sige, er designet eller på sin vis udformet som store sakse eller endda store beskæresaks. De behøver ikke noget ekstra udstyr i sig selv , og er altså selvfølgelig også de både billigste og på mange måder mest miljøvenlige. De kræver dog en ekstra indsats i både vilje- og råstyrke fra dig.

Motoriserede hækklipper gør det i stedet muligt at arbejde hurtigere, med mindre indsats end manuelle – hvilket gør hele processen langt mere effektiv. De kræver på dog lidt mere sikkerhed end de manuelle. Motoriserede trimmere eller klippere er altså derfor generelt designet med sådanne sikkerhedsanordninger, så de kun virker, når begge hænder fra den, der styrer apparatet, er placeret på håndtagene. De hækkeklippere, der bruger benzin, er ofte en del mere magtfulde, men samtidig kan de snildt være både meget tungere og sværere at håndtere – især, når de skal startes. En el hækkeklipper har tendens til at være lettere og mindre kraftfulde (hvert fald sammenlignet med de varianter, der bruger benzin). Der også mindre forurenende og laver mindre støj, men kræver dog en elektrisk ledning, som kan være problematisk til tider. Det er selvfølgelig kun, hvis de ikke udstyret med genopladelige batterier. Overvej derfor om en hækkeklipper med batteri er noget for dig i stedet.

Sådan trimmer du dine buske og hække

hækkeklipper batteriMange siger faktisk, at både hække og buske må være de mest undervurderede af alle landskabsplanter, fordi de har en naturlig skønhed, som mange tager forgivet, og som kan forbedre dit hjems stemning ret hurtigt, og fungerer som et godt supplement til næsten alt, ligegyldigt om det er græsplæner, træer, haver, terrasser og endda stenvægge. De er virkelig ikke til at kimse af. Mange typer buske og hække kan også bruges til at afskærme din have, så du har lidt mere privatliv, og de kommer i sidste ende til at fungere som en form for afgrænsning til alt omkring dig. De fleste sorter forbliver grønne og levende hele året rundt, og det er en god investering, da de faktisk også kan være med til at øge videresalgsværdien af ​​dit hjem, men kun hvis de er godt vedligeholdt og pænt trimmet, da de ser mere attraktivt ud på denne måde.

På den anden side så vil hække og buske, der ikke er vedligeholdte have en rigtig dårlig indvirkning på udseendet og derfor også værdien af ​​dit hjem. Og det er her, at hækkeklipperen kommer ind i billedet, da vedligeholdelsen af ​​disse grønne skønheder heldigvis er forholdsvis let, hvis du ved, hvordan du skal bruge dem effektivt. I en undersøgelse, der er lavet i nyere tid, viser det faktisk, at mange mennesker fik det mentalt bedre af at lave arbejde ude i haven – og vi foreslår derfor, at du kan lave klipning af dine hække og buske til et lille projekt, hvor du giver dig selv lidt terapitid ude i din egen baghave.

Det er vigtigt, at du læser op på information omkring hækkeklipperne og, hvordan du undgår skader, mens man du en hækkeklipper. Sørg for at læse op på mærkerne, inden du giver dig ud for at købe, og på selve klipperens instruktionsmanual for mere specifikke sikkerhedstips.

Typer af hækkeklippere

Som nævnt overfor så er der grundlæggende tre forskellige typer af hækkeklippere, når det kommer til de motoriserede modelle: benzin, ledningsfri elektriske og batteridrevet hækkeklipper. De kommer alle i forskellige størrelser, der spænder fra cirka 16 til 24 tommer. Den type trimmer, du skal købe, afhænger af flere faktorer, som blandt andet størrelsen på din hæk, hvor hækken er placeret på din ejendom, dine helt personlige præferencer og behov samt prisen for maskinen, men også dens forbrug.

Med Hækkeklipper benzin får du kraftige motorer, som hurtigt og rent kan skære selv de allertykkeste grene og planter. Og fordi de ikke er fastgjort til en forlængerledning, giver benzendrivne klippere dig friheden til at arbejde hvor som helst, du overhovedet kunne tænke dig. Det smarte ved disse modeller er også, at du kan finde dem i alle mulige slags prisklasser og modeller, der gør det nemt at tilpasse, hvad du leder efter. Mange benzin hækkeklippere har to-takts motorer, der kræver et 50:1 forhold i brændstofblanding – tjek dog altid din brugervejledning, så du er helt sikker på, hvad der vil gælder for din model. Du skal altid bruge en godkendt gasbeholder og ryste den for at blande olie og gas, inden du fylder brændstoftanken. Noget andet du skal være opmærksom på med benzindrevne modeller er, at de er ret støjende, og du bor måske i et område, hvor det ikke kan lade sig gøre at bruge sådan en maskine.

I stedet så viser hækkeklipper test, hvor der blevet testet både stanghækkeklipper, akku hækkeklipper og andet, at elektriske hækklippere er nogle af de letteste, kraftigste og mindst støjende modeller på markedet. Deres svage side er dog, at de er afhængig af ledning, hvilket begrænser området, som du kan arbejde på. Elektriske hækkeklipper er populære, fordi de er helt utroligt nemme at bruge, utroligt behaglige i forhold til lyd, og fordi de kræver næsten absolut ingen vedligeholdelse. Du skal bare smide apparatet i stikkontakten eller forlængerledningen, og så er du klar til at gå i gang. Prismæssigt kan de også varierer meget, så sandsynligheden for, at du kan finde noget, der passer med dit budget er rigtig god. Husk at ligge prisen for forlængerledning oveni. Vi vil mener, at de elektriske hækkeklipper er bedst til folk, der har relativt små haver eller buske og et begrænset område, der skal arbejdes på.

I vores hækkeklipper batteri test så vi, at disse mere trådløse hækkeklippere giver dig den absolutte frihed til at skære og gøre ved over alt. De er samtidig virkelig lydløse, utroligt kraftige og har en overraskende lang levetid, før batteriet løber tør og skal oplades igen. Hækkeklipper batteri har allerede nu her eksisteret i et godt stykke tid, men de voksede først i popularitet for nyligt, fordi de besidder de bedste kvaliteter, der kommer fra både benzindrevne og elektriske hækkeklippere. Der er rigtig hård konkurrence om at være den bedste hækkeklipper. En trådløs hækkeklipper med batteri giver friheden til at bevæge sig rundt i haven helt ubesværet og den er utroligt støjsvag. De starter altid hurtigt, producerer ingen udstødning og kræver hverken olie eller benzin. Når det kommer til prisen, så er den et direkte produkt af ydeevne, strøm og batteriets størrelse. Batteridrevne hækkeklippere er tilgængelige med batterier fra lidt under 20 volt til lige omkring 56 volt. Højspændingsbatterier har mere strøm og længere tid, men de er også tungere og dyrere. Når du foretager dit køb, så hold godt øje med om batteriet og opladeren er inkluderet – for det er ikke altid tilfældet. Mange batteridrevne hækkeklipperes sælges udelukkende kun som selve apparatet, hvilket betyder at du skal købe batteriet og opladeren separat.

Dette er fremgangsmåden

Selvom de alle kan gøre arbejdet i haven langt nemmere og ikke mindst sjovere, så kan de også potentielt være farlige, hvis du ikke bruger dem korrekt. Derfor er de selvfølgelig først og fremmest vigtigt, at du har styr på sikkerheden! Første råd er selvfølgelig, at er det kritisk, at du altid holder begge hænder på apparatet under brug. Giv aldrig slip under brug eller forsøg at holde ved en gren eller busk med en hånd, mens du arbejder med den anden. Risiciene og prisen at betale er potentielt alt for høj og kan få helt utrolige følger. Det er dermed også vigtigt, at du er opmærksom på dine omgivelser hele tiden, mens du bruger en hækkeklipper. Ryd området du arbejder i for alle forhindringer eller faldgruber, og vær opmærksom på kæledyr og børn holdes godt væk. Hvis du bruger en elektrisk hækkeklipper, så skal du også være opmærksom på ledningen og forlængerledningen, så du ikke snubler i den eller kommer til at klippe den over. Sikkerhed er det vigtigste element. Brug også gerne det rigtige udstyr briller, høreskærm, arbejdshandsker, en langærmet skjorte, bukser og lukkede sko.

Når du først har gået i gennem alle sikkerhedsforanstaltningerne, så kan du gå i gang med at klippe hækken eller buskene. Husk på, at de fleste typer skal klippes omkring 3 til 4 gange årligt, men det afhænger selvfølgelig af planten og klimaet, som du bor i. Det er vigtigt, at du selv tjekker op på dette. Man siger, at man generelt skal begynde nedefra og så arbejde sig op mod toppen. Du skal ikke at skære for dybt ind i hækken, da du skal stole på, at maskinen rent faktisk kan gøre sit arbejde ordenligt. Tag det roligt og forsøg ikke at presse maskinen. Det er vigtigt, at du bevarer roen under hele processen, så intet går galt.

Man siger også, at man skal sørge for, at hækken ender med at være lidt smallere i toppen og bredere i bunden, så sollys kan komme til og holde planten lækker og grøn hele året rundt. På den måde sikrer du dig, at hækken er flot og frodig. Vi anbefaler også, at du passer på med årstiden, da der på bestemte tider af året kan være fugle, der laver redde i hækken. Vær også gerne opmærksom på dette. Hvis du er i gang med at trimme en kæmpe høj hæk, så kan det godt være, at du skal enten at købe eller leje en speciel hækkeklipper til formålet, da det kræver en form for specialværktøj med specielle funktionaliteter. Der findes nogle, hvor du kan undgå at stå på en stige, hvilket er klart den nemmeste og sikreste måde at trimme lange grene og høje hække uden at skulle stå på en stige!

Det kan godt være, at starten er lidt hård, og man skal vende sig til, hvordan hele processen foregår, men hold modet oppe. Inden for rigtig kort tid vil du finde selvsikkerheden frem og føle dig mere fortrolig med maskinen. Men husk på igen: Det vigtigste er, at du beholder roen og et roligt tempo, og at du lader maskinen gøre sit arbejde.

Hvilke modeller er det på markedet nu her

Det kan godt være lidt af en jungle derude, når du først finder ud af, at du skal have klippet hæk og giver dig på jagt efter det bedste hækkeklipper tilbud. Skal du have et hækkeklipper teleskop? Har du kun en enkelt hæk? Eller er du bestyrer for parken i dit område? Ligegyldigt, om du ville få gavn af at kigge på vores teleskop hækkerklipper test, eller om du bare er på udkig efter en billig hækkeklipper, så er det vigtigt, at du har gjort op med dig selv, hvad dine behov og krav er. Hvis du ved, hvad du har brug for i en hækkeklipper, og du kender rammerne for dit budget, så kan du hurtigt finde noget, der passer til dig. Her diskuterer vi kort nogle af modellerne derude, men der er mange flere på markedet. Tjek dog her, hvad det kan betale sig at kigge på og få inspiration.

Vi ligger hårdt ud med at kigge på en Tanaka TCH22ECP2, som er lavet af en japansk producent – og vi ved, at japanerne har styr på sin elektronik. Da den kun vejer lidt over 5 kg, er den utrolig let at bære rundt på, hvilket er vigtigt for din komfort. Mange fortæller, at de føler, at de kan blive ved holde kontrol under selve processen, hvor de trimmer hækken. Denne model er dog lidt i superklassen og er mest til dem, der har brug for et apparat, der kan håndtere noget seriøst havearbejde. Du vil bestemt ikke blive skuffet her.

Et andet mærke, der virkelig gør sig bemærket er Gtech, der tilbyder trådløse hækkeklippere – de har lækre alternative designs og er super lette at håndtere. Mange af deres modeller er helt nede på under 3 kg. Designet er ordnet af Nick Gray, og dets batteri kan holde intet mindre end 45 minutter, hvilket er rigtig lang tid for denne type modeller. Alle disse funktioner samlet i en er med til at gøre mærket til et af de bedste og mest interessant på markedet lige nu. Selv hvis du ikke er erfaren med klipning af hæk, vil du kunne manøvre dette apparat med lethed og nøjagtighed, og du vil føle, at det er intet mindre end en leg. Modellerne har også et hoved, der kan justeres eller vinkles, så den når op til over 1,5 meter, så du sparer faren ved en stige. Desuden skal det siges, at de ligger en rimelig prisklasse, hvor du ender med at få rigtig meget for pengene. Dette er klart at anbefale!

Vores tyske nabo Bosch er også en fremragende producent, når det kommer til hækkeklippere. Med deres batteridrevne hækkeklippere som AHS 54-20 LI og AHS 70-34 ligger de klart i toppen af feltet – og begge inden for en klart overskuelig pris! De er både behaglige i grebet – faktisk så behagelige, at mange ville sige, a de nok var de bedste. Og selvom de kraftfulde, er de lette at anvende og kontrollere, hvilket er godt for sikkerheden. Og sikkerheden kommer altid først – ligegyldig om man er ny eller garvet bruger. Der er faktisk op til flere forskellige separate udløsere på flere af deres modellers håndtag, så du nemt kan betjene trimmeren ved hjælp af lige præcis det greb, som du bedst kan lide. Desuden bruger de en helt speciel teknologi, der skal være med til at bevare batterilevetiden ved kun at bruge så meget strøm, som det krævede arbejde. Det er virkelig tysk finesse og kvalitet, når det vil noget.

hækkeklipper benzinModeller fra mærket Stihl, såsom HLE71 240V Long Reach Hedgecutter og HSA66 er klart ikke i den billige ende, men selv her får du helt uroligt meget igen på din investering. Den er alle pengene værd. Modellerne fra denne østrigske producent er ofte specialiseret i at kunne nå steder, der ellers er meget svære at nå. Nogle modeller når langt over 2,5 meter, hvilket er et kraftfuldt værktøj, der virkelig vil noget. Den er dog utrolig nem at bruge, da du kun skal føle 2-3 trin, før du er klar til at gå i gang med at trimme hækkene og buskene. Et godt tip er, at de også kommer med en rem, du kan justere, så du kan distribuere hækkeklipperens vægt mere ligeligt ud over hele kroppen – ellers kan vægten hurtigt blive for meget, og det vil føles mere som træning end, at du er i gang med at klippe hækken. Desuden skal e siges, at dette mærker også har lette modeller, og modeller, der er utroligt lydløse. Da de næsten ingen lyd laver, vil de være en klart favorit blandt dine naboer, der ikke skal høre på unødvendig støj. Desuden fortæller mærket her, at de har designet afstanden mellem klipperens tænder på en sådan måde, at tykkere og sejere grene ikke skulle være noget problem – samt meget høje hække. Batteriet varer omkring en time, hvilket for langt de fleste er nok tid til at arbejde sig gennem havearbejdet. Hvis du skal have det ladet op igen, så tager det lige omkring to timer.

Et andet velkendt mærke på markedet er Flymo med blandt andet Easicut 610XT og 450. Dette mærke er kendt, fordi det har nogle af de mest kraftfulde og hårdhændede hækkeklippere derude. De gør det let at arbejde med lidt mere hårdføre dele af havearbejdet, der måske ellers typisk ville give problemer, for de klippere, der er svage, eller som har mindre styrke at give af. Hvis du før har haft trådløse eller batteridrevne modeller, så skal du muligvis lige vende dig til, at denne model har et kabel hængende – men det er intet andet end en tilvænningssag. Det kode ved et kabel er til gengæld, at den ikke løber ud så hurtigt. Så længe den sidder til strøm, så kan du bare køre derudad helt uden pause. Mange siger dog, at dette ikke er den hurtigste maskine på markedet, men det er mindre vigtigt, da du alligevel skal huske på at tage dig god tid, når du klipper hækken på grund af sikkerhedsmæssige årsager. Til gengæld efterlader den et virkelig fantastisk resultat, som du vil være rigtig glad for.

Der findes mange andre modeller end dem vi lige har nævnt her såsom Black & Decker, Ryobi, Mitox, Qualcast, Honda, Mac Allister, Stiga samt mange andre. Gå ikke glip af det store udvalg, og giv bestemt ikke op, hvis den første du ser ikke passer til dine behov – for der er mere end nok at vælge imellem.

Det er vigtigt at finde den rigtige for dig. Din hæk er nemlig det første, som dine besøgende vil se, når de kommer hjem til dig, men som du kan se, så er der andre faktorer, der spiller ind, når du skal vælge en passende model. Brugervenlig er super vigtigt, hvilket betyder, at den ikke skal være alt for tung, og at den skal være let at kontrollere, nigår du først går i gang med at lave dit havearbejde. Ydeevne er også vigtigt, da den skal kunne klare det, som du har tænkt dig at byde den på. Sidst men ikke mindst er dit budget jo selvfølgelig også vigtigt, da du skal kigge på, hvordan du kan få maksimal kvalitet for de penge, du har til rådighed. Du bliver også nødt til at kigge på dine personlige præferencer, når du køber en hækkeklipper. Hvis du for eksempel ikke har det godt med en benzinmotor i den hækkeklipper, så skal du uden tvivl købe en af de andre slags modeller. Vi er sikre på, at når du først kommer i gang, så vil du aldrig kunne have forestillet dig ikke at have en hækkeklipper.