Når det kommer til menneskers helbred, kan vi lære meget om hvor godt vores krop har det, simpelthen ved bare at måle temperaturen. Man kan undersøge om man har infektioner, feber eller andre skavanker, og temperaturen er typisk én af de første ting man måler ved spædbørn, hvis de er syge. Det kan være meget farligt for mennesker at få en for høj kropstemperatur, da det kan nedsætte hjernefunktionen. Derfor bruger man ofte temperaturen for en indikator indenfor medicinens verden.

Én af de ting man hyppigst undersøger ved at tage temperaturen er om personen har feber. Feber er kroppens reaktion på særlige former for sygdomme, hvor kroppen regulerer kropstemperaturen for at styrke dens egne forsvarsmekanismer. Desværre er det ikke altid en god ting, hvis feberen bliver for høj. Heldigvis forsvinder den ofte efter et par dage, ligesom der er flere forskellige former for medicin der kan mindske den.

Når man skal tage temperaturen og se om man har feber, er der mange forskellige måder at gøre det på. Man kan bruge et termometer i armhulen, oralt og rektalt. Typisk bruger man ikke den feber man måler fra armhulen, da den har vist sig at være ekstremt upålidelig. Og ofte er det ubehageligt at tage en rektal måling på temperaturen, og her kan det være en god idé at bruge et termometer til øret. Dette er ofte langt hurtigere, og man slipper for ubehaget. Dette er særdeles en nem måde at tage temperaturen på børn, da målingen er lynhurtigt overstået, og dermed er det lettere få taget temperaturen på et barn der måske ikke vil ligge stille.

Hvorfor måle temperatur i øret?

øretermometer testDer er flere fordele ved at tage temperaturen med et øretermometer. Særligt når det gælder børn, er det en let og hurtig måde at tage temperaturen. Det vil aldrig blive en lige så præcis måling som hvis man måler temperaturen rektalt, men hvis man skal holde øje med en persons temperatur ofte i løbet af dagen eller om natten, kan det være en fordel at bruge et termometer til øre, da det næsten ikke mærkes, og giver en måling hurtigt. Selv med et billigt øretermometer kan du få alle fordelene ved disse målinger.

Hvis dit barn bliver sygt og mærker varmt, eller generelt set virker til at være lidt sløjt, så er det en god idé at tage temperaturen hyppigt. Det kan være en god idé at bruge både et øretermometer og et andet traditionelt termometer, så du er sikker på at få en så korrekt måling som muligt.

De almindelige kviksølvstermometre var engang de mest udbredte instrumenter blandt læger, men de anbefales ikke længere, fordi der var risiko for at de kunne gå i stykker, og lade kviksølvet fordampes i kroppen eller blive inhaleret. Dette udgjorde en stor sikkerhedsmæssig risiko, som du slipper for ved eksempelvis øretermometre.

Udover at de udgjorde en åbenlys helbredsfare, var det ofte også svært at aflæse termometeret præcist. Derfor er de fleste termometre man kan få i dag, udstyret med et digitalt display. Disse termometre er elektroniske, og bruger sensorer til at registrere kropstemperaturen. Et øretermometer adskiller sig en smule fra disse, da de i stedet for at bruge en sensor, benytter en infrarød stråle til at måle temperaturen i øregangen. Et øretermometer kan give utroligt præcise målinger, men det er vigtigt at sørge for at der ikke er ørevoks der blokerer termometeret.

En anden form for elektriske termometre er de infrarøde termometre. Dem kan man bruge til at aflæse kropstemperaturen i panden, og er hurtigt og nemt at bruge selv ved sovende børn.

Når du bruger et øretermometer er det vigtigt at du sørger for at læse manualen der følger med. Og både før og efter brug, er det vigtigt at du desinficerer termometrets spids – uanset om du bruger et almindeligt termometer, eller et øretermometer. Dette kan gøre både med almindelig sæbe og lunken vand, men det anbefales at bruge sprit eller desinficerende gel.

Du bør ikke bruge et øretermometer på børn der er under 6 måneder gamle, da øregangene ikke er udviklede nok til at kunne give en effektiv måling her. Efter 6 måneder bør det være helt fint, og muligt at få en præcis måling. Det er muligt at finde et øretermometer til baby, men det er ikke altid muligt at bruge et almindeligt øretermometer til så små børn.

Sådan laver du en temperaturmåling i øret

Når du laver en øretermometer test kan du ofte komme ud for, at der er mindre udsving i den temperatur der bliver målt. Som udgangspunkt er et øretermometer aldrig lige så præcist som et rektalt termometer, men det medfører dog masser af andre fordele. Grundet udsvingene er det en god idé at foretage hyppige målinger – gerne en gang i timen, eller endda en gang hver halve time, hvis der er behov for det. Hvis du får en temperatur der virker usandsynlig eller meget voldsom, kan det være en god idé at lave en ny måling – bare for at være sikker.

Som med alle andre termometre, er det vigtigt at dit barn sidder stille før du måler temperaturen. Hvis barnet løber rundt eller har været i bevægelse kort tid inden målingen, kan det påvirke kropstemperaturen. Herefter følger du blot vejledningen på termometret, og efter få sekunder får du en meget præcis måling af temperaturen.

Når du bruger et øretermometer er det meget vigtigt, at du altid tager temperaturen i det samme øre. Det skyldes at kroppens temperatur helt naturligt kan variere en smule fra øre til øre. Derudover skal du være opmærksom på om barnet har ligget på siden, og dermed ligget på det ene øre. Dette kan påvirke temperaturen, og give et resultat der ikke er retvisende.

Det er også vigtigt at barnet ikke har haft dækket ørerne til af huer eller pandebånd inden målingen, da dette vil give forkerte målinger. Ligesom det heller ikke kommer til at være retvisende, hvis barnet har været i et meget koldt eller meget varmt miljø. Øregangene sidder ikke lige så dybt i kroppen som rektum, og det betyder at det er mere sandsynligt at udefrakommende temperaturudsving kan påvirke temperaturen i dette område. Det er også vigtigt at holde øje med om barnet har været ude at svømme, eller været i bad inden målingen, da damp og vand kan give forkerte målinger.

Hvis du mistænker at noget af det ovenstående har fundet sted inden målingen, er det en god idé at fjerne de udefrakommende faktorer, og vente 30 minutter med at lave en måling.

Derudover må man ALDRIG bruge et øretermometer ved børn der har en infektion i øret. Dette kan være alt fra betændelse i det ydre øre, eller mellemøresbetændelse. Dette giver for det første forkerte målinger, men det kan også være meget smertefuldt for barnet.

Hvis du sørger for at bruge termometret korrekt, kan du sagtens få en pålidelig måling, især hvis du har købt et termometer i god kvalitet. Og her kan man ofte finde et godt øretermometer tilbud, så du kan spare nogle penge på termometeret.

Sådan finder du det bedste øretermometer

Når du skal finde ud af hvilket øretermometer der er bedst i test, er det vigtigt at du først og fremmest sikrer dig at det kommer fra en pålidelig producent. Der er mange forskellige mærker at vælge imellem, og det betyder at der også er mange forskellige kvaliteter. Ofte vil din egen læge kunne anbefale en række forskellige modeller, ligesom du også kan få hjælp på apoteket.

Du skal umiddelbart forvente en lidt højere pris på øretermometer, end ved traditionelle termometre, men de ekstra penge du har betalt, vil hurtigt komme til at virke som småpenge, når du finder ud af hvor let og skånsomt det er at bruge. Det er en god idé at undersøge hvor hurtigt termometret er til at foretage en måling, for selvom det ikke gør ondt at få taget temperaturen med et øretermometer, vil nogle børn måske finde det ubehageligt, og begynde at vrikke rundt. Dette er ikke nødvendigvis fordi det gør ondt, men mere fordi barnet er bange. Og med et billigt øretermometer, kan man ofte risikere at det tager lang tid at lave en måling, og nogle gange skal man måske tage målingen om. Derfor er det en god idé at overveje om det nu også altid er bedst at gå efter det billigste. Når du skal købe et øretermometer kan du ofte spare penge ved at vælge en tidligere model, og dette er som oftest uden at gå på kompromis med kvalitet eller funktion. Så længe du køber fra en god producent, betyder det ikke så meget hvornår termometeret var udviklet.

Der er dog nogle forskellige funktioner ved øretermometre, som kan være værd at holde øje med når du går på jagt, og det er eksempelvis om spidsen er forvarmet. Hvis spidsen er forvarmet kan det mindske de temperaturudsving der er i øret, og dermed give en mere præcis måling. Nogle af dem har også engangshylstre der kan være meget praktiske, så man slipper for at spritte apparatet af hver gang.

Afhængig af hvilket termometer du køber, kan du også gå efter et mere eller mindre avanceret ét af slagsen. Nogle af de mest avancerede er nærmest ligesom at have din egen læge i lommen. På nogle af dem kan du sågar indtaste barnets alder, og så fortæller termometret selv om temperaturen er noget du skal være bekymret for. For det er nemlig forskellige temperaturer man skal fokusere på, afhængig af barnets alder. Nogle termometre har også indbyggede sensorer, der hjælper dig med at guide termometret på plads, så det har den rigtige position, og dermed kan give den bedst mulige måling. Dette kan være meget brugbart for dem der måske ikke er så rutinerede med denne slags udstyr. Nogle har en hukommelsesfunktion, så du kan se den sidst målte temperatur. På denne måde kan du hurtigt se om feberen tager til, eller om den er aftagende. Dette kan give ro i sindet for mange forældre, og kan være med til at holde styr på dit barns helbred.

Alt i alt er der mange forskellige funktioner der kan være særdeles nyttige, når det kommer til øretermometre. Selvfølgelig er det ligesom med alt andet, at jo mere det skal kunne, jo mere koster det også. Her er det vigtigt at du selv vurderer hvor mange penge du vil bruge, og hvad du skal bruge termometret til. Hvis du vil bruge det i stedet for et traditionelt termometer, giver det måske mening at bruge lidt ekstra penge, og til gengæld få ét hvor du er sikker på at du har alle de funktioner du skal bruge.

Hvis du derimod bruger et rektal termometer, og derefter blot bruger et øretermometer for at holde øje med temperaturen løbende, så behøver du måske ikke så mange smarte forskellige funktioner, og kan derved spare en smule penge i stedet.

Find den bedste test af øretermometer

Det kan godt ende med at være spild af tid at læse om forskellige termometre, hvis du ikke ved hvad du skal bruge det til. Og som du kan læse ovenfor, kan der være store forskelle på hvad de forskellige termometre tilbyder, både når det kommer til præcision, men også funktionalitet. Det første du skal beslutte dig for, er naturligvis dit budget. Og herefter kan du med fordel begynde at læse de forskellige tests af de termometre der ligger i din ønskede prisklasse.

De fleste tests vil have en indikation af hvor præcist termometret er, og hvilke funktioner du får med når du køber det. Typisk vil du også kunne læse dig frem til om der eventuelt er noget ekstraudstyr du skal være opmærksom på, hvor nemt det er at bruge, og hvor nemt det er at holde rent efter brug.

Herefter kan det være en god idé at spørge hos lægen, og høre en professionels mening før du beslutter dig for dit køb. I sidste ende er det trods alt dem der ved bedst.

Ofte kan du også finde gode råd på apoteket, og nogle gange kan du endda være heldig at finde et tilbud, hvor du kan få lov at prøve termometret i nogle dage. Så kan du tage det med hjem, og selv lave en test af hvor præcist det er, og om du synes det er nemt at bruge. På denne måde er det ofte en smule lettere at danne sig et overblik over, om termometret har alle de funktioner du skal bruge, og om der måske er lidt for mange, og du i stedet skal gå en model ned.

Hvordan virker et infrarødt øretermometer ?

øretermometer bedst i testEt infrarødt termometer adskiller sig fra andre typer af termometre. Som førnævnt har man tidligere brugt glastermometre der indeholdt en dråbe af kviksølv. De er tidligere blevet brugt til at måle temperaturen rektalt, oralt og i armhulen. De er dog aldrig blevet brugt til at tage temperaturen i øret, da dette vil være farligt. Læger og professionelle er dog holdt op med at anbefale det, da der som nævnt tidligere, kunne opstå farlige situationer hvis termometret knækkede.

Elektroniske termometre har efterhånden taget kviksølvstermometrenes plads. Dels fordi de er lettere at læse, og fordi de giver en mere nøjagtig måling. Og da man kan lave dem i plastik og metal, er der heller ingen risiko for at de går i stykker. Og selv hvis de skulle, ville det kun være begrænsede skader, da der ikke er nogle giftige kemikalier i et digitalt termometer, men blot elektroniske sensorer.

Udover at de er sikrere og mere brugervenlige, er de digitale termometre også langt hurtigere til at måle temperaturen

Infrarøde termometre har tidligere været bandlyst fra klinikker, da de ikke har givet præcise nok målinger. Teknologien er dog efterhånden kommet så vidt, at mange læger og sygeplejersker i dag bruger infrarøde øretermometre. Fordelen ved denne type af termomere er, at de fungerer meget hurtigt – typisk under et sekund. Derudover er de langt mere behagelige at bruge, og det betyder at det er lettere at få taget temperaturen hos børn – specielt hvis man skal tage temperaturen på dem mens de sover. Det vil aldrig være lige så præcist som en rektal måling, men efterhånden som sensorerne er blevet bedre, er man kommet ret tæt på. Infrarøde termometre bruges både til at tage temperaturen i øret, men nogle kan også bruges til at tage temperaturen på panden, for en endnu mere skånsom måling. Det fungerer ved at energien der udskilles fra huden samles i termometrets linse, og konverteres til en temperatur.

Helt grundlæggende, så udskiller alting infrarød energi – hele tiden, overalt omkring os. Mennesker kan ikke opfange disse energier, men vores hud kan opdage objekter der udsender meget infrarød energi. Det kan eksempelvis være hvis du holder hånden over en lampe, går i solarium eller andet – den varme du føler, er infrarød energi som du absorberer. Og hele idéen bag temperatursensorer i øretermometre, er at lave en maskine der er følsom overfor disse ændringer i infrarød energi. Nogle af disse sensorer kan præcist måle temperaturforskelle helt ned til en tiendedel af en grad. Måden et øretermometer fungerer på er, at sensoren ser trommehinden, og aflæser temperaturen ved at måle hvor meget infrarød energi der kommer fra den. Dette konverterer den så til en temperatur, og viser på displayet. Og afhængig af kvaliteten af termometret, kan du få meget præcise målinger herfra. Så præcise at flere læger er begyndt at bruge dem i deres praksis.

Sådan vedligeholder du et digitalt øretermometer

Et digitalt øretermometer er ekstremt nemt at vedligeholde. Mange termometre kommer i dag med hygiejniske engangskapper, så du helt slipper for at skulle rengøre det efter brug. Selv hvis du vil rengøre det, kan du ofte nøjes med at bruge en klud med lunkent vand og sæbe, og eventuelt tørre efter med en alkohol serviet. Der er ikke noget der behøver blive skilt ad, og alle delene kan blot tørres over efter brug. Det er dog vigtigt at du sørger for at holde apparatet rent, så du ikke potentielt set gør en infektion værre end den var i forvejen. Og det gælder både før og efter brug. Derudover er det vigtigt at du opbevarer termometeret et sted hvor det ikke bliver udsat for fugt, da det ikke altid er 100% vandtæt, og ikke kan holde til at være i fugtige miljøer. Generelt set skal du ikke bekymre dig for om termometret er opbevaret korrekt, da de plejer at være ret holdbare. Men naturligvis er det et elektrisk apparat, så opbevar det med omhu.

Det er altid en god idé at læse manualen der følger med, og se om der er noget du skal være særligt opmærksom på med dit termometer. Nogle gange kan der være forskellige ting du skal indstille, for at få den mest korrekte måling. Mange termometre kommer med et opbevaringshylster eller en taske, så du både kan holde styr på de enkelte dele, men også så du kan opbevare det hygiejnisk.

Nogle gange kan der være en fordel i at vælge et termometer fra én af de større producenter. De giver ofte en udvidet garantiperiode, så du kan være sikker på at have dit termometer i mange år frem. Derudover er det typisk også her du finder de mere avancerede termometre med masser af funktioner, og det er typisk også her du finder de mest præcise.