HVORFOR DU SKAL STOLE PÅ OS

Din tillid er vigtig for os. Alle produkter er blevet grundigt undersøgt for at sikre, at du kun får det allerbedste. Læs mere For at opretholde 100 % objektivitet tager vi aldrig imod penge, produkter eller nogen anden form for betaling for vores analyse.

Der er ingen tvivl om at det kan være noget af en udfordring at vælge den perfekte tørremaskine når man tager i betragtning at der findes så stort et udvalg på markedet i dag – og gennem den seneste periode, har vi hørt endnu mere om, hvordan visse modeller og typer af tørretumblere faktisk kan udgøre en direkte risiko for brugerne i hjemmet, hvilket er en endnu større grund til at sikre dig, at du foretager det rette køb første gang. Selvom at det selvfølgelig er fuldt ud muligt at finde en både god og billig tørretumbler, betragter mange som selve købet af en tørremaskine som en værende stor investering, og helst ikke én som skal skiftes ud efter kun en kort periodes brug. Vi vil derfor gerne hjælpe dig i gang med at sikre, at du foretager dig det rigtige køb fra starten.

Som hovedregel siger man generelt, at der i dag findes fire forskellige typer af tørremaskiner og de har alle deres fordele og ulempe. Hvilken maskine der passer bedst til dig, afhænger selvfølgelig af dine enkelte behov, men nedenfor skal vi kigge nærmere på de enkelte typer i dybden således at du forhåbentligt bedre kan vurdere, hvilken løsning der er bedst for dig.

Kondenstørretumbler

Den ultimative fordel ved at vælge en såkaldt kondenstørretumbler til forskel fra en almindelig tørretumbler med aftræk, er at du kan placere denne type stort set over alt i din bolig – med andre ord er det altså ikke nødvendigt at tilknytte maskinens udstødningsslange gennem et vindue, hvilket i den grad gør selve installationen og opsætningen en hel del nemmere. Hvis du ikke allerede er bekendt med kondenstørretumblerne, fungerer de ved at kondensere den varme og dampe luft der findes i dit vasketøj til vand og derefter opbevare det i en beholder, som du selv skal sørge for at tømme efter behov for at sikre, at maskinen kan blive ved med at fungere korrekt. Dette er selvfølgelig noget som du skal tage højde for, inden at du går ud og investerer i denne type maskine. Når det så er sagt, er det med visse modeller i dag muligt at tilknytte maskinens slange til et dræn således at du kan tømme vandet øjeblikkeligt, hvilket kan spare dig en hel del tid og besvær.

Hvad er fordelene og ulemper så ved denne type vaskemaskine?

Den åbenlyse fordel er selvfølgelig, at du, uanset tørretumbler mærke, kan vælge at installere og opsætte din tørretumbler hvor end det passer dig i din bolig. Der stilles altså ikke nogen krav om at din maskine absolut skal placeres op mod hverken en væg eller et vindue. Derudover skal du heller ikke tænke eller bekymre dig om damp, da vandet automatisk bliver samlet ind fra selve tromlen.

Selvom at en kondenstørretumbler uden tvivl kan være den bekvemme løsning da maskinen kan installeres overalt, er det naturligvis en klar ulempe, at du selv skal sørge for at tømme selve beholderen med vand for at sikre at maskinen opretholder en optimal ydeevne. Dette kan godt blive en tidskrævende opgave, da de enkelte beholdere kan kræve at blive skiftet ret ofte.

Tørretumblere med aftræk

Dette er uden tvivl den mest traditionelle type maskine som du kender den bedst og rigtig mange danskere betragter denne type for den absolut bedste tørretumbler der findes – og der findes derudover et stort udvalg af forskellige mærker på markedet, hvilket er en klar fordel når du er på jagt efter din nye maskine. En tørretumbler med aftræk fungerer således, at al fugt og damp bliver udledt gennem selve maskinens aftræksrør, hvilket sikrer, at der altså ikke kommer hverken fugt eller kondens ud i selve rummet.

Hvis du er på et forholdsvis stramt budget, kan du i den grad glæde dig over, at en tørretumbler med aftræk generelt er den billigste type maskine i drift, og da denne type er så populær blandt danskerne, er der generelt rigeligt med muligheder for at gøre et rigtig godt tørretumbler tilbud uden at skulle tænke på, om budgettet nu bliver sprunget fuldstændig. Generelt får du rigtig meget for dine penge når du vælger en tørretumbler med aftræk. Dog er det et krav at du skal forbinde og installere en slange til væggen eller gennem dit vindue, hvilket kan være en afgørende faktor, hvis du ikke har mulighed for dette i netop dit hjem. Sørg derfor for at sikre dig, at du har mulighed for at få installeret denne type maskine før at du tager det næste skridt videre, og bestiller en tørretumbler med aftræk hjem.

Tørretumblere med varmepumper

På rigtig mange punkter minder tørretumblere med varmepumper lidt om tørretumblere med aftræk, men den primære forskel ligger i, at der ved denne model naturligvis er en varmepumpe inkluderet. Du skal først og fremmest være opmærksom på, at de generelt kan være en hel del dyrere i drift end de traditionelle elektriske maskiner, men har dog andre væsentlige fordele at byde på. Den primære grund til at så mange forbrugere vælger at installere og købe en tørretumbler med varmepumpe skyldes, at de igen kan placeres overalt – det eneste du sådan set skal sørge for, er at sikre at du har en strømforsyning tilgængelig. Derudover er det også værd at tage med i betragtningen, at det indsamlede vand bliver opbevaret i en vandcontainer som du selv skal sørge for at tømme efter behov.

Gasbaserede tørretumblere

tørretumbler testHvis du ikke allerede har stødt på denne type tørremaskine, er det faktisk ikke så underligt; de er stadig ikke særlig udbredte på det danske marked. Selvom at det selvfølgelig kan være muligt at gøre et godt tilbud tørretumbler på denne type model, skal du være opmærksom på, at der som hovedregel er en del mere hjemmearbejde involveret, og det kræver derfor at du sørger for at sikre dig, at sammenligne de enkelte mærker på forhånd.

Gasbaserede tørretumblere bruger gas som deres primære varmekilde og til at tørre dit tøj. Lige som med de ganske almindelige elektriske maskiner, bliver den dampe luft frigivet fra maskinen gennem en slange, men de gasbaserede modeller bruger naturligvis gas i stedet for til at tørre tøjet. Det betyder i den grad også at du som regel får en lang mere energivenlig løsning, og der kan altså være gode penge at spare ved at vælge en gasbaseret maskine.

Da der er tale om et gasbaseret apparat, er det dog ikke bare sådan lige til at installere og opsætte din tørremaskine på egen hånd – faktisk er det tværtimod direkte ulovligt at gøre dette selv i Danmark, og du bliver derfor nødt til at være forberedt på at skulle betale en autoriseret tekniker til at installere din gastørretumbler. Vær opmærksom på at selve installationsprisen i den grad kan variere alt afhængig af hvor i landet du befinder dig, så sørg for at forhøre dig rundt og sammenligne de forskellige priser. Før at du kan vælge en gasbaseret maskine, er det naturligvis også en forudsætning, at du allerede har gas i din bolig.

Tørretumblere med sensorer har mange fordele

I dag findes der et væld af forskellige typer maskiner som alle har forskellige fordele og ulemper – og med det enorme marked der hele tiden udvides, kommer der hele tiden nye features til. Sandsynligheden for, at du allerede har stødt på de automatiske tørretumblere, er relativ stor. Her er tale om yderst moderne maskiner som har en sensor placeret i selve maskinens tromle, der gør den i stand til at på egen hånd vurdere, hvornår at dit tøj er tørt – og vil på egen hånd derefter slukke sig selv efter behov, hvilket betyder at du i princippet ikke behøver at indstille et program hver gang at du ønsker at anvende maskinen. Du skal bare smide tøjet ind og maskinen vil herefter selv gå i gang med det hårde arbejde og køre i den nødvendige tidsperiode. Vidste du at der i dag faktisk også bliver fremstillet kombineret vaskemaskine og tørretumbler med sensorer, således at du kan både vaske og tørre dit tøj i én og samme maskine uden at skulle røre en finger? Med de mange åbenlyse fordele, er det altså fuldt ud forståeligt, at flere og flere danskere vælger at betale lidt ekstra og investere i en tørretumbler med sensor.

Det er en god idé at være forberedt på, at en tørretumbler med sensor altså koster en lille smule mere i købsprisen, men sandsynligheden for a du sparer penge i det lange løb, er derimod stor. Når du vælger at investere i en ordentlig maskine med en god og stabil sensor, minimerer du samtidig risikoen for at åbne for din maskine for at finde ud af, at dit tøj faktisk endnu ikke er tørt på trods af at du indstillede maskinen på det program, som du mente var mest passende. Vælger du en sensorbaseret maskine, forhindrer du også at maskinen kommer til at køre længere end absolut højest nødvendigt, hvilket i sidste ende kommer til at spare dig penge på din strømregning.

Selvom at der uden tvivl findes mange klare fordele ved at vælge en sensorbaseret maskine, er det vigtigt at understrege hvor nødvendigt det faktisk er, at undersøge og sammenligne de forskellige maskiner på nettet ved at læse forskellige tørretumbler test. Desværre bliver der fremstillet rigtig mange billige og utilregnelige modeller som ikke er i stand til at vurdere, om tøjet faktisk er tørret grundigt nok – og det kan altså gå hen at blive et forholdsvis stort problem. Ved at drage nytte af de mange forskellige anmeldelser og produkttests der findes på nettet, kan du være sikker på, at du altid køber en solid og robust model. Når det kommer til stykket, vil du med sandsynlighed hellere betale lidt ekstra for en maskine der kommer til at vare dig i mange år end at købe en billig og ustabil model som skal skiftes ud efter kun kort tid.

Tørretumblere og forskellige størrelser

Ligesom når du ønsker at investere i en ny vaskemaskine, er det selvfølgelig også vigtigt at tænke på selve størrelsen og ikke mindst maskinens kapacitet når du skal investere i en tørremaskine. Måske er I en stor familie som har brug for at kunne tørre meget tøj ad gangen, eller måske er I blot et par som kun har plads og brug for en forholdsvis lille tørretumbler. Uanset hvilke behov I har, kan I heldigvis glæde jer over at der findes tørretumblere i stort set alle størrelser i dag.

Markedet i dag er blevet ikke mindre end enormt, og du kan nemt finde forskellige tørremaskiner som har forskellige kapaciteter. For eksempel kan du finde yderst kompakte modeller som ikke er specielt pladskrævende som kan tørre op til 4kg af dit tøj, men er I en større familie, kan det være at I får brug for en maskine der kan klare hele 12 kg af gangen. Uanset hvad, er det vigtigt at bære i sinde at de enkelte kapacitetsgrænser kan variere alt afhængig af det enkelte vaskeprogram. Når du derfor kigger på de enkelte maskiners kapacitet, er det vigtigt at huske på, at der ikke findes nogen standard. Husk derfor altid at sammenligne de enkelte tørretumbler bedst i test i den enkelte størrelseskategori som du har brug for, for at danne dig et indtryk af, hvilke tørrende egenskaber du kan forvente fra den enkelte maskine.

Fordele og ulemper ved de store maskiner

Ved at bruge en større tørremaskine, kan du få en mere prisvenlig løsning, da du i større grad er i stand til at fylde maskinen til dens fulde kapacitet – det betyder for eksempel, at hvis du har meget vasketøj ad gangen, er der større chance for at du kan få det hele tørret på én gang i stedet for at skulle tørre det i flere omgange, hvilket er en klar fordel. Ikke kun fordi at du i sidste ende sparer tid, men også strøm. Dog er det selvfølgelig også essentielt at bære i sinde, at en større maskine generelt er dyrere i drift – og for at det ikke bliver for dyrt for dig at anvende din maskine i det daglige, er det nødvendigt at overveje, om du i princippet har brug for så stor en maskine. Sandsynligheden for at I sagtens kan nøjes med en mindre maskine hvis I kun er en lille familie er stor, og I så fald er der gode penge at spare.

Fordele og ulemper ved de mindre maskiner:

billig tørretumblerMindre tørretumblere kaldes tit og ofte også for kompakte maskiner, og disse kan have en kapacitet på så lidt som 3kg – hvilket gør dem perfekte for den enlige eller mindre familie. Derudover er det også en klar fordel at denne type som regel også er betydeligt mindre end en ganske almindelig og klassisk vaskemaskine, hvilket gør dem en hel del mere pladsbesparende. Der er ingen grund til at investere i en stor og klodset maskine med en kapacitet på 10 kg., hvis I alligevel kun er 2 mennesker der måske kun vasker et par gange om ugen. Hvis pladsmangel generelt er et problem, er det derudover også en klar fordel at det er relativt nemt at finde en lille kombi vaskemaskine tørretumbler som kan klare alt det hårde arbejde for dig i én og samme maskine uden at du skal tænke på at flytte tøjet fra den ene maskine til den anden.

Når det så er sagt, er der desværre også ulemper ved de mere kompakte maskiner, og for det første er det vigtigt at bære i sinde at de generelt har en klar tendens til at være langsommere og mindre effektive end de almindelige tørremaskiner i normal størrelse. Derudover siger det selvfølgelig også sig selv, at maskiner af denne størrelse ikke egner sig til at tørre en hel families tøj ad gangen – hvis I derfor er en familie med flere børn og har I generelt et forholdsvis stort vaskebehov, er det værd at investere i en større maskine med det samme.

Tørretumbler og forbrug

Et vigtigt punkt som du absolut ikke bør glemme når du skal vælge din tørretumbler, er selve energimærket – og her vil du hurtigt finde ud af, at driftspriserne i stor grad kan variere alt afhængig af hvilken type maskine du vælger. Som hovedregel burde det naturligvis sige sig selv, at jo større en maskine du vælger og jo oftere du vasker, jo mere kommer det til at koste dig om året. Generelt kan du som hovedregel gå ud fra at tørretumblere med medfølgende varmepumper er de mest effektive, men til gengæld kan selve købsprisen være heftig. Gasbaserede tørretumblere kan derimod også være billige i drift, men der findes ikke et specielt stort udvalg på markedet og hvis din bolig alligevel ikke har en gasinstallation, er det ikke en mulighed for dig.

En tørretumbler behøver dog ikke nødvendigvis at være super dyr i drift – hvis du blot bruger din sunde fornuft. Tør kun en fuld maskine ad gangen og sørg for at vælge det rette program hvis du ikke har en maskine med sensor. På denne måde undgår du, at din tørretumbler kører i længere tid end højest nødvendigt. Hvis du er meget energibevidst og ønsker at sikre dig, at du absolut altid investerer i den billigste løsning i længden, er det en god idé at gøre dig selv den tjeneste og sammenligne de mange tørretumbler test som du finder rundt omkring på nettet. Sørg også for at tjekke de enkelte modellers energiklasser for at sikre, at du altid vælger den billig løsning. Det kan godt være at en maskine med den bedste energiklasse er lidt dyrere når det gælder selve indkøbsprisen, men i langt de fleste tilfælde, kan du være sikker på at du med tiden kommer til at spare penge. En tørremaskine med en prisklasse på A+ kan altså i den grad betragtes som en god investering, også selvom at den måske koster et par tusinde kroner mere.

Ydeevnen skal og bør spille en rolle

Når du tænker på tørretumblere som helhed, er du måske fristet til at tro, at en tørremaskine egentlig bare er en tørremaskine og de alle mere eller mindre er i stand til at tørre dit tøj til en tilfredsende standard – men det er desværre langt fra tilfældet. Flere anmeldelser af billigere modeller, har gang på gang bevist at visse maskiner simpelthen bare ikke er i stand til at tørre tøjet ordentligt og det er selvfølgelig et problem, da du kan blive nødt til at køre programmet endnu engang – noget som koster både tid og penge. Ligeledes er du sikkert heller ikke villig til at vente i en evighed på at dit tøj går hen og bliver tørt. Alt afhængig af hvor tidspresset du generelt er når du vasker og tørrer dit tøj, kan det som regel være en god idé at sammenligne de forskellige tørretider på tværs af forskellige maskiner og programmer.

Som vi også nævnte tidligere, kan der tit og ofte være god tid at spare ved at vælge en tørretumbler med sensor, som selv kan slukke når maskinen har vurderet, at tøjet er blevet tørret tilstrækkeligt. Igen er det selvfølgelig bare en forudsætning, at du sørger for at sammenligne og læse anmeldelser af forskellige modeller på forhånd – for at undgå at blive skuffet.

Ligeledes er du sikkert også kun interesseret i en maskine som er i stand til at sørge for at dit tøj bliver tørt jævnt og ikke krøllet alt for meget. Nogle tørremaskiner har de såkaldte anti-krølle programmer som altid sikrer, at dit tøj er knastørt når du tager det ud af maskinen. På denne måde minimerer du chancen for, at du behøver at hive strygebrættet frem hver gang at du er blevet færdig med at tørre tøj.

Konklusion

Med alle ovenstående punkter bærende i sinde, er du sikkert nu godt klar over, at der er en hel del som du skal have med i dine overvejelser når du går ud at investerer i en tørretumbler. Heldigvis er markedet enormt i dag, hvilket du i den grad kan betragte som en fordel: uanset hvilket budget eller behov du har, kan du stort set altid være sikker på, at det er muligt at få bestilt og leveret en god og prisvenlig tørretumbler til netop dine behov.