Kaffemaskiner der kan kværne kaffen selv, er blevet mere og mere populære de senere år. Og selvom purister med al sandsynlighed vil hævde at det ikke er en ”ægte” kop friskkværnet kaffe, må vi bare erkende at der ikke altid er tid og tålmodighed til at kværne kaffen selv. Og her kan det ofte være en genial idé at investere i en maskine der kan klare arbejdet for dig.

I denne artikel vil vi gennemgå hvad der er den bedste maskine til dig, og hvad du skal være opmærksom på når du skal købe sådan en slags maskine. Når du har læst artiklen er du forhåbentlig langt bedre klædt på, til når du skal ud og finde den maskine der passer bedst til lige præcis dit behov. Og så er den perfekte friskbryggede kaffe ikke langt væk – selv hvis du har travlt om morgenen.

Som udgangspunkt skal du være forberedt på at denne type maskiner ofte er væsentligt dyrere end at købe en kaffekværn og en kaffemaskine hver for sig. Og ofte vil du ganske givet kunne få en bedre kop mokka ved at have de to forskellige maskiner – men det er ikke heri værdien ligger, når vi taler om automatiske kaffemaskiner. Hele værdien ligger i at have en maskine der kan levere friskkværnet og friskbrygget kaffe, indenfor få minutter – og med et enkelt tryk på en knap. Det er bekvemt, det er hurtigt, og det er smart.

Derudover er der mange af os der ikke er purister. Vi ved måske ikke præcis hvor fint vi skal male bønnerne, og vi kender måske ikke den korrekte temperatur til at brygge kaffen. Her kan du med en fuldautomatisk kaffemaskine med kværn få lidt hjælp, og da maskinen er programmeret og indstillet af eksperter, kan du være sikker på at du får den perfekte kop kaffe hver gang.

De fleste kaffeelskere er nok enige i, at der ikke er noget der slår en kop friskbrygget kaffe, særligt ikke hvis bønnerne også er friskmalede. Men ofte har man ikke lyst til at have både en kaffekværn og en kaffemaskine stående, og med masser af andre maskiner der skal være plads til i køkkenskabet, er det ikke altid lige nemt at finde pladsen til at opbevare begge dele. Derudover er der naturligvis alle os der blot er for dovne, til rent faktisk at male vores bønner selv. Der kan man heldigvis få en maskine der klarer det hele for dig.

Hvorfor vælge en kaffemaskine med kaffekværn?

kaffemaskine med kværn og mælkeskummer

Kaffebønner indeholder utroligt mange aromaer og olier, som desværre hurtigt forsvinder, så snart kaffen er blevet malet. Det er derfor du altid kan smage forskel på kaffe der er formalet, og kaffe der bliver malet inden brygning. Det er en langt mere intens smagsoplevelse, og det er sådan kaffen bør nydes. Men desværre er det en tidskrævende proces at male kaffebønner hver morgen, og det er måske ikke lige det der er mest motivation for, når man prøver at finde øjnene tidligt om morgenen. Her kan det være nyttigt med en maskine der sørger for at gøre det for dig, og afhængig af hvilken maskine du vælger, kan du også sørge for at indstille den til de korrekte portioner, så du mindsker spild af de dyrebare bønner.

Derudover kan du faktisk få en langt bedre kaffeoplevelse, hvis du finder en maskine med en rigtig god kværn. På denne måde vil olierne og aromaerne åbne sig langt mere op end ved en kedelig pose formalet kaffe, og du får en velsmagende kop kaffe – hver gang.

Der er mange fordele ved at få en fuldautomatisk kaffemaskine. De er dyrere end almindelige kaffemaskiner, men du slipper til gengæld for at bruge penge på en kværn. Du får bedre kaffe i koppen ved at bruge friskkværnede bønner, og med en automatisk maskine er der større sandsynlighed for at du rent faktisk gider bruge den.

Sådan finder du den bedste kaffemaskine med kværn

Det kommer nok ikke som nogen overraskelse, at markedet for kaffemaskiner er ganske enormt. Og det gør sig også gældende når det kommer til denne type maskiner. Hvis du virkelig vil blære dig, kan du endda få en kaffemaskine med kværn og mælkeskummer, så du også kan lave café latte, cappuccino og meget andet. Det er selvfølgelig rart med så mange muligheder som muligt, men jo flere muligheder, jo større er chancen også for at lave en fejlinvestering – og det vil naturligvis være kedeligt. Derfor har vi listet et par forskellige ting du skal være opmærksom på, når du sammenligner kaffemaskiner med kværn tilbud fra de forskellige forhandlere rundt omkring.

Det første – og måske vigtigste bud, er naturligvis selve kværnen. Hvis du ikke har hundrede procent styr på kaffekværne, kan vi oplyse at der er to helt overordnede typer; burr og blade.

Hvor burr er samme teknik som du finder i de traditionelle manuelle møller, og blade minder mere om en minihakker.

En burr kværn maler bønnerne imellem to flader, hvilket altid vil resultere i et bedre resultat. Det er fordi denne type kværne altid maler bønnerne lige fint, og dermed er du sikker på at du får den helt rigtige tekstur. Det er ikke altid tilfældet med en blade kværn, da den bruger to knivblade til at male bønnerne. Dette kan sammenlignes en smule med en blender, og det er ikke altid lige nemt at få ensartede bønner ud af den. Helt grundlæggende er det fordi at du med en burr grinder sørger for at alle bønnerne males lige mange gange, da det hele afhænger af størrelsen på kaffebønnerne. Med en blade kværn er det hele lidt mere tilfældigt, og de kaffebønner der bliver hvirvlet ind i kniven bliver malet, mens resten ikke gør. Derfor kan man ofte få en ujævn tekstur. Det er typisk ikke noget problem hvis du skal have espresso, da du her skal male kaffen til helt fint pulver, men det kan være et problem hvis du skal lave kaffe til eksempelvis en stempelkande, da du her skal have en lidt grovere tekstur.

Når du skal købe en kaffemaskine med indbygget kværn, vil den typisk være udstyret med en burr kværn, så dette skal du ikke være så nervøs for.

Du skal være opmærksom på om kværnen er lavet med keramik eller stål. Typisk finder man stål i traditionelle blade kværne, da keramikken ikke er lige så modstandsdygtig overfor de slag sådan en type kværn bliver udsat for. Disse kværne er typisk også langt skarpere end keramiske kværne, men de keramiske kværne holder dog længere, og holder sig også skarpere i længere tid.

Ulempen ved stålet er, at det genererer en del varme grundet friktion. Det er typisk lavet af relativt tyndt materiale, og betyder at varmen kan påvirke bønnerne. Dette slipper du imidlertid for med en keramisk kværn, da der ikke genereres varme her, der kan påvirke smagen af din kaffe. Vi kommer heller ikke udenom at keramik typisk er mere eksklusivt, og giver en bedre oplevelse af kvalitet end en stålkværn.

Udover selve kværnen, er der også forskel på hvilken type kaffe din maskine laver. Du er nemlig ikke begrænset af at det skal være filterkaffe – det er også muligt at finde en billig espressomaskine med kværn, der giver en lækker kop espresso om morgenen.

En espressomaskine vil som udgangspunkt også være i stand til at kunne lave almindelig kaffe, og ofte meget hurtigere end en traditionel filtermaskine. Dog er det her altid en personlig vurdering, og en smagssag, hvilken maskine der er bedst.

Med en espressomaskine får du muligheden for at få lækker kaffe, cappuccino og andre lækre varme drikke, men for manges vedkommende er det også lækket med en helt almindelig men god kop filterkaffe. Dette er for mange mennesker en mere ”hverdags” kop, og vil uden tvivl give dig glæde hver dag i mange tid. De er typisk også lettere at vedligeholde, og vil ofte holde længere. Derudover er de typisk også billigere i indkøb (og bønner

Som udgangspunkt skal du dog være opmærksom på at disse typer maskiner ofte vil have færre muligheder for at personliggøre din kaffe. Hvor du med en espressomaskine vil have mulighed for at vælge kopstørrelse, intensitet og styrke, er det ofte mere simpelt med en filtermaskine. Og dette kan være både en fordel og en ulempe – afhængig af hvad din foretrukne kaffe er. Og du skal typisk ikke forvente at denne maskine vil kunne lave en kop kaffe der er stærk nok, til eksempelvis at lave café latte, iskaffe eller andet

Vi kommer dog ikke udenom, at hvis du leder efter en simpel kaffemaskine med kværn bedst i test, så er det en billigere løsning end en espressomaskine. Disse er ofte dyrere, og kræver mere vedligehold. De kan også være sværere at lære at kende.

Uanset hvilken kop kaffe der er den foretrukne i lige netop dit hjem, kan det give dig rigtig megen glæde at få en fuldautomatisk maskine i køkkenet. Og hvis du finder en kaffemaskine med kværn og timer, kan du endda have kaffen klar så snart du står op! Bare husk at holde øje med om maskinen har en burr eller en blade kværn, og så bør der være masser af muligheder indenfor ethvert budget.

Hvordan finder du den bedste kaffemaskine med kværn test?

Når du er på jagt efter kaffemaskiner med kværn tilbud, så husk at kvaliteten rent faktisk betyder noget her. Jeg elsker at lave min egen kaffe, helt fra at stå og male bønnerne, og til at hælde vandet over – men jeg indrømmer samtidig gerne, at det har gjort mit liv langt lettere med en automatisk maskine, og hvis man finder en god én af slagsen, så kan man næsten ikke brygge den bedre selv. Næsten.

Når alt kommer til alt, så handler det hele om processen. Og ligegyldigt om man laver hele kaffen selv fra start til slut, eller om man vælger en automatisk maskine, så er det vigtigt at alle dele af processen bliver udført korrekt. Bønnerne skal males korrekt, vandet skal have den rette temperatur, og hvis du bruger en espressomaskine, skal trykket også være indstillet korrekt.

Når du læser om kaffemaskiner med kværn test, så lad være med at blive imponeret over en maskines mange funktioner. Naturligvis er det fedt med an masse forskellige funktioner, men det er ligegyldigt hvis ikke kaffen smager godt. En af de største fordele ved denne slags maskiner er, at bønnerne altid er friskmalede når kaffen brygges. Det kommer man rigtig langt med, og vil som udgangspunkt altid få en fantastisk kop kaffe ud af. Én af de største grunde til at gå efter en fuldautomatisk kaffemaskine, er at det er nemt og belejligt. Og det skal du huske på, når du vælger hvilken maskine du skal have. Hvis du går efter den mest avancerede af slagsen, risikerer du i mange tilfælde at betale for nogle funktioner du aldrig får brugt, eller du kan blive overvældet af de mange indstillinger og funktioner, og så ryger hele formålet.

De fleste maskiner gør det muligt at brygge en enkelt kop af gangen, hvilket er praktisk og reducerer spild hvis du bor alene, men andre har også muligheden for at brygge en hel kande, ved et enkelt tryk på en knap. Hvis du ofte har gæster, bør du i den grad overveje denne type maskine, da det for mange bliver kedeligt og besværligt at brygge én kop af gangen, når du har gæster på besøg.

Mange maskiner har forskellige indstillinger, og forskellige muligheder for selv at indstille de mange programmer. Så hvis du er tilhænger af stærk kaffe, men kæresten foretrækker en mild, kan i med sådan en maskine have hvert jeres program. Det kan være en fordel, og gøre det langt mere belejligt at lave kaffe hvis man har forskellige ønsker. Nogle har også to beholdere til to forskellige typer af bønner. Her kan du eksempelvis have traditionelle kaffebønner og espressobønner i én og samme maskine, eller måske almindelige bønner og koffeinfri kaffebønner i den anden beholder. Så er der både til morgen- og aftenkaffen. Det giver langt mere fleksibilitet, og sikrer at maskinen bliver brugt.

Inden du går i gang med at læse de forskellige tests, så kan det være en god idé at spørge dig selv om følgende:

Hvad er mit budget?

Denne type af maskiner er ofte væsentligt dyrere end almindelige kaffemaskiner, så det er ikke et helt ligegyldigt spørgsmål. Og desværre så hænger pris og kvalitet ofte sammen på lige netop dette område. Det vil næsten altid være bedre at betale lidt ekstra for at få et godt mærke, end at købe et billigt mærke med en masse funktioner. Og selvom priserne måske starter på et par hundrede, så vil du ofte blive træt af maskinen hvis den ikke brygger en ordentlig kop kaffe – på trods af at den er fuldautomatisk. Så før du begynder at læse op på en masse tests, så bør du i hvert fald have en idé om hvor meget du har råd til at bruge – og hvor meget du er villig til at bruge

Hvad skal jeg bruge maskinen til?

Hvis du bare skal have en helt almindelig kaffemaskine til hjemmet, men gerne vil slippe for besværet, så er det ofte en ret nem beslutning. Her er det ofte en ret simpel opgave at finde en god maskine til en fornuftig pris, og her skal du bare være opmærksom på om maskinen brygger en ensartet kaffe hver gang, om den har en god kværn (husk at det skal være en burr kværn), og eventuelt om den har en timer, der kan gøre livet lidt lettere. Derudover er det også en fordel hvis den er nem at gøre ren.

Så kan der være dem der ønsker et lidt større udvalg af varme drikke, og som kræver lidt mere fleksibilitet og personlighed. Her skal du helt grundlæggende gøre dig klart om du ønsker en filtermaskine, eller en espressomaskine. Espressomaskinen er hurtig og kan lave mange forskellige slags varme drikke, men for mange bliver det for intenst at bruge til hverdag.

bedste kaffemaskine med kværnNår du har besluttet dig for hvilken overordnet type det skal være, kan der være forskellige funktioner der betyder mere eller mindre for dig. For nogle er det vigtigt at maskinen har en ”memory” funktion, så du kan have 1-2 eler flere forudindstilede programmer, hviket kan være særligt nyttigt hvis dig og kæresten har forskellige præferencer. Hvis du er den eksperimenterende type, kan det også være sjovt at lege med forskellige kværnindstillinger, så her kan det også være en idé at lede efter en maskine der har denne funktion. Du skal også gøre dig klart hvor automatisk den skal være. Du kan få alle former for maskiner, fra den simpleste automatiske maskine og helt op til avancerede fuldautomatiske maskiner, der både har egen vandtilførsel, mælkekøler- og skummer, og kan lave at fra cappuccino til iskaffe med et enkelt klik.

Når du ved hvilken type maskine du skal have, kan du begynde at sammenligne de forskellige modeller. Og her skal du holde øje med følgende.

  • Hvor meget kaffe kan maskinen brygge af gangen? Er det nok til at lave kaffe til et helt hold gæster på én gang?
  • Hvor meget fylder maskinen, og er det én der er dekorativ nok til at du rent faktisk vil have den stående på køkkenbordet?
  • Hvilket type vandfilter bruger maskinen – hvis den da bruger et vandfilter? Bor du i et område med særligt hårdt vand, er det især vigtigt at være opmærksom på denne funktion Hvor lang tid tager selve brygningen? Det nytter ikke noget at have en fuldautomatisk maskine, hvis den er for langsom til at være funktionel.
  • Larmer maskinen unødigt enten under brygning eller under kværning? Er det gernerende for dig?
  • Hvor mange forskellige programmer kan du selv få lov at vælge på maskinen?
  • Har den en automatisk sluk-funktion for at forhindre ulykker og overophedning?
  • Hvor mange forskellige styrker kan den brygge kaffen i?

Det skal du være opmærksom på, når du køber en billig kaffemaskine med kværn

Udover de ovenstående punkter, er det som nævnt altid en god idé at vælge en maskine i en ordentlig kvalitet. Det betyder ikke at du skal vælge den dyreste maskine du kan finde, men det betyder dog at der ofte er en sammenhæng mellem pris og kvalitet. Og husk at de ekstra penge du betaler for at få en ordentlig maskine, typisk er tjent hurtigt ind igen. Hvis du for eksempel går efter en espresso kaffemaskine med kværn, er det en rigtig god idé at vælge en maskine fra en kendt producent, da du her kan få reservedele, hvis der skulle gå noget galt med maskinen på et tidspunkt. Espressomaskiner er ofte lidt mere komplekse da de arbejder under højtryk, og derfor er der ofte ventiler og pakninger der skal skiftes efter et stykke tid. Det er surt at bruge mange penge på en lækker maskine, hvis producenten pludselig stopper med at lave udstyr og reservedele.

Derudover skal du også se hvor meget udstyr der er med. Ofte er der ikke stor forskel på en maskine med eller uden timerfunktion, og timeren vil i mange tilfælde være et kærkomment syn. Der kan også være andre ting der er mere eller mindre vigtige for dig; eksempelvis kan man ofte for blot et par hundrede kroner mere, få en model med mælkekøler eller mælkeskummer, der kan udvide sortimentet en hel del. Her er det vigtigt at du naturligvis holder dig indenfor dit budget, men samtidig ikke sparer blot for at spare – for når du først har købt maskinen, kan du typisk ikke få ekstraudstyr til den.