En mikrobølgeovn er en form for elektrisk ovn, der helt basalt opvarmer og tilbereder mad ved at udsætte den for elektromagnetisk stråling i det, som man også med et finere ord kalder mikrobølgefrekvensområdet. Når der bliver produceret termisk energi på grund af molekylerne, så er det en proces, der også er bedre kendt som dielektrisk opvarmning. Mikrobølgeovne er en moderne opfindelse til det moderne liv, hvor man kan opvarme fødevarer hurtigt og effektivt. Og faktisk er det nemlig sådan, at maden opvarmes mere ensartet end normalt i andre madlavningsteknikker.

bedst i test
Sage The Compact Wave
Bedømmelse
Mest populære
Caso M20
Bedømmelse
bedste køb
Severin Mikrobølgeovn
Bedømmelse
Med flest funktioner
Smeg MOE25X
Bedømmelse
Vores sidstevalg
Caso BMG20 CS3318
Bedømmelse

Udviklingen af ​​hulrumsmagneten i Storbritannien er skyld i, at man kunne gå videre med produktion af elektromagnetiske bølger af en lille nok bølgelængde. Den lille bølgelængde har derfor gjort, at de fik navnet mikrobølger – og dermed mikrobølgeovn. Det er på normalvis sagt, at den moderne mikrobølgeovn strækker sig tilbage til omkring efter den anden verdenskrig. Men det var først, efter at mærket Sharp introducerede mikrobølgeovne, der blev produceret under ret lave omkostninger i slutningen af 1970’erne, at de begyndte at bevæge sig ind på markedet for private forbrugere. På dette tidspunkt var mikrobølgeovne allerede forholdsvis udbredt i mange forskellige industrielle processer, hvor de brugeres til rigtig mange andre formål end lige madlavning. Hvis vi spoler frem til i dag, så er mikrobølgeovne er et aldeles almindeligt køkkenapparat, som langt de fleste mennesker har i den vestlige verden i hvert fald. Det er blevet populært til genopvarmning af tidligere tilberedte fødevarer eller retter, man har lavet – eller også kan de indgå i madlavning og tilberedelse af en lang række forskellige retter. Med den hurtigere livsstil i den moderne verden, så er de også nyttige til hurtig opvarmning af ellers langsomt fremstillede fødevarer. Man siger også at en af fordelene ved mikrobølgeovnen her er, at maden forbliver fin, hvor den ellers let ville kunne have brændt på eller være blevet klumpet, hvis den skulle opvarmes på traditionel vis igen på panden eller i en gryde. Mikrobølgeovne er dog stadig ikke super populære i mere professionel madlavning af den simple grund, at de ikke er god til at producere de smagsfulde kemiske reaktioner, som stegning eller bagning ved højere temperatur kan gøre meget nemmere.

Historisk kontekst

mikroovn tilbudMan kan sige, at mikrobølgen er en af de mange følger, der fandt ud af, hvordan man kunne udnytte ​​højfrekvente radiobølger til opvarmningsstoffer lige omkring året 1920. Det vil altså sige for lige omkring 100 år siden. Kun ti år senere omkring 1930 var man allerede begyndt at anvende ​​korte bølger til opvarmning i udviklingen til den medicinske behandling af diatermi. Dette var et kæmpe fremskridt. 3 år senere til Chicago World’s Fair i 1933 blev der vist, hvordan man kunne tilberede mad på to metalplader, der var fastgjort til en 10 kW, 60 MHz kortbølgesender. Her fandt man ud af, at kød og andre ting kunne tilberedes på bare få minutter – og man havde aldrig set noget lignende før. Men det kommercielle forbrug begyndte som sagt først rigtigt senere, som det jo gerne er med de forskellige teknologier, der bliver udviklet.

Efter nogle fejlslagne forsøg på det amerikanske marked på at gøre mikrobølger og deres anvendelse til noget kommercielt, så overtog japanerne førertrøjen. Amerikanerne havde produceret noget, der var alt andet end en billig mirkoovn. Den ville nemlig have haft en præcis på over det, der ville svare til cirka 12000 US dollars i dag. Det japanske firma, Sharp Corporation, begyndte dog i stedet at fremstille mikrobølgeovne i 1961 og kun få år efter, sendte de en drejeskive på markedet, hvis funktion var at opvarme mad! Efter en turmult hvor en masse firmaer opkøbte hinanden, sker der så det, at firmaet Litton udviklede den brede, kort form af mikrobølgeovnen, som vi også kender den i dag. Her sker der en helt enorm udvikling, og hvor der før var blevet solgt omkring 40.000 enheder til den amerikanske industri i 1970 , så var der i 1975 solgt mere end én million.

I dagens moderne verden kan man næsten ikke forestille at være foruden. Og den passer perfekt ind i et hjem og en livsstil, hvor vi prøver at være tidsbesparende hele tiden. På den måde kan vi nemlig bruge vores tid på ting, som vi synes er mere dyrebare. Mange keder sig generelt, når det kommer til køkkenarbejde, madlavning og ikke mindst den daglige rutine, så alle kan bedre nyde at lave mad på en let måde – men vi vil selvfølgelig stadig gerne bevare smagen. Alt dette kan man gøre og opnå med den moderne mikrobølgeovn eller for eksempel mikroovn med varmluft og grill. Mikrobølgeovnen fås i dag med mange super funktioner og er designet på en måde, hvorpå madlavning, bagning, grilning, stegning, ristning og meget mere nemt kan lade sig gøre. Se bare på eksemplet som en miniovn med kogeplader. Der er ingen grænser for, hvad de kan. Men dog skal man huske på, at alle ting selvfølgelig har sine gode sider og sine dårlige sider – også disse apparater. Du skal også tjekke vores mikroovn tilbud, når du har kigget på alle specifikationerne i den medfølgende mikroovn test.

Hvad er fordelen ved at bruge mikrobølgeovn

Det er ligegyldigt om lige præcis din kommende mikrobølgeovn bedst i test. De har nemlig alle nogle forskellige funktioner, der går på tværs af, om de kombiovne, indbygningsmikroovn eller andet. Det er funktioner, der er med til at gøre livet lettere for dig, og som giver de klare fordele i din hverdag. Nogle af de fordele vil vi selvfølgelig gerne highlighte for dig her.

Det er altid naturligt, at nogle næringsstoffer i mad vil gå tabt i løbet af madlavningsprocessen, men der er selvfølgelig ting, der har en indflydelse på, hvor mange det rent faktisk er. Den primære grund for tab af næringsstoffer er det, der kaldes udvaskning, som blandt andet er når madvarerne bliver kogt for længe. Derfor kan man sige, at det faktisk har en tendens til at gøre madlavning i mikrobølgeovn sundere, fordi det tager kortere tid en mange andre måder at opvarme maden på. Når opvarmningsperioden er kortere, er der ret simpelt sagt mindre B-vitamin, der går tabt i processen, da der er mindre udvaskning. Du ser samme tendens igen og igen med mange typer af madvarer som spinat, bacon, grønsager eller andre, der alle beholder langt mere af alle deres sunde nærringstofter, når de er tilberedt i mikrobølgeovn. Husk dog altid på, at man siger, at man ikke skal tilberede mælk i en mikrobølgeovn, da de kan øge niveauet af en bestemt type bakterier.

Der er også fordele i forhold til sikkerheden, når du bruger en mikrobølgeovn i stedet for mere traditionelle former ved madlavningen. Den første er for eksempel, at alle typer af mikrobølge ovne – om de er store eller en mini mikroovn – bruger en timer under tilberedningen. Det betyder, at den sørger for at slukke sig selv, når den er færdig med at forbedrede maden, og du skal ikke være bange for, at noget går galt, eller at den står og bliver ved med at varme, koge osv., efter det faktisk sluttidspunkt. Desuden så kan mikrobølgeovne faktisk opvarmer mad uden rigtgt selv at blive varme. Hvis du i sammenligning har haft en inde i et komfur, så efterlader du et potentielt farligt varmeelement, der ikke bliver koldt i et godt stykke tid. Det kan give anledning til, at man i værste tilfælde kan få en forbrænding. Det samme sker, når du skal have noget ud af en ovn. Der skal du være utrolig opmærksom på, at du eller dine arme ikke kommer til at røre ved væggene inde i ovnen, da de er skoldhede. Ligegyldig om du har en stor eller lille mikroovn, så vil du ikke komme til at løbe ind i dette problem. Køkkengrejet, som du bruger i en mikrobølgeovn er også sværere at brænde sig på, så at sige. Det er nemlig, fordi at mikroovnene kun opvarmer maden direkte, og maden opvarmer derimod køkkengrejet indirekte. Køkkengrejet opvarmes dog ikke af mikrobølgeovnen. Fra en traditionel ovn vil du derimod opleve, at køkkengrejet vil være lige så varm som resten af dets indhold, hvilken igen øger risikoen for forbrændinger eller andre ulykker. Til sidst men ikke mindst, så er temperaturen for kogning meget lavere, når du laver mad i en mikroovn med varmluft, hvilket også er en fordel for dig og dine omgivelsers sikkerhed. Med den varme som mikrobølgerne udsætter din mad for, så opvarmes det med sit indre vandindhold, hvor at varme fra en ovn eller andet sagtens kan brænde overfladen, men efterlade det inderste af din madvarer kold og kedelig. Derfor er der faktisk også mange, der bruger mikrobølgeovnen til at forvarme deres mad, inden de smider det på panden, grillen eller noget helt tredje – så sparer du en masse tid. Desuden er en af de største fordele nok, at mikrobølgeovnen er; det er tidsbesparende. Det er bekvemt for en travl familie eller en travl person i en travl verden – intet mindre.

Hvis man skal kigge hurtigt på nogle af ulemperne, så er der måske nogle få, der kan nævnes. For eksempel kan det måske nævnes, at man ikke kan bruge en mikroovn til friturestegning eller at lave roti eller chapatti for den sags skyld. Så hvis du godt kan lide at lave mad på denne måde – ja, så er det ikke mikroovnen, der bliver din nye bedste ven lige foreløbigt. Det er også nævneværdigt, at selvom mikrobølgeovnen bevarer næringsstoffer, så kan det godt ændre teksturerne af helt bestemt madtyper i sammenligning med, hvis det var lavet i et komfur. Det er dog en sag om smag og behag, kan man sige.

Hvad kan den ellers bruges til

mikrobølgeovn tilbudDer er nogle, der kun bruger mikrobølgeovnen til opvarmning af mad og andre fødevarer, og så er der nogle, der har været lidt mere kreative. Vi har fundet en sjov liste af ting, som du måske ikke vidste, at du kunne bruge din mikrobølgeovn til, som vi håber måske kan være med til at gøre dit gladere for dit snart fremtidige køb. Disse tips og tricks gør nemlig livet bare lidt nemmere, når du får fundet den bedste mikroovn, der passer til dig.

Kender du det, når dit brød har ligget lidt for længe, og er blevet rigtig tørt og kedeligt? Når du først har fået fingrene i dit nye mikrobølgeovn tilbud, så behøver du aldrig at frygte det her igen. Du kan bare dække brødet til med et vådt viskestykke , og så smide det inde i mikroovnen i omkring cirka 10 sekunder. Efter hvor tørt dit brød er, så skal du måske gøre det en enkelt gang mere eller to, før det virker.

Der er også mange andre tricks, som du kan foretage dig med madvarer, som vil hjælpe dig med at spare helt utrolige mængder af tid. Du kan for eksempel let kroge grøntsager også i mikrobølgeovnen. Alt, som du skal gøre, er at prikke dem med gafle, og derefter smide dem derind i cirka 3 til 4 minutter efter behov. Dampede grøntsager i mikrobølgeovnen minimerer næringsstab, hvilket er optimalt. Desuden er det hurtigere end andre traditionelle metoder, der er i brug. Det samme princip gælder, hvis du gerne vil lave kartofler hurtigt i din nye mikrobølgeovn. Først prikker du selvfølgelig kartoflerne på alle sider ved hjælp af en gaffel. Vær sikker på, at du har gjort det godt nok, og så er alt, der er tilbage at gøre bare at koge dem ved højspænding i lige omkring 2 minutter. Tag skålen ud, og vend kartoflerne lidt i vandet, og kog dem så igen i omkring 2 minutter til. Du får et rigtig lækkert resultat i løbet af absolut ingen tid.

Et andet trick til mad, som absolut skal med her, er, hvordan du kan bruge mikrobølgeovnen til at blødgøre linser og bønner. Rigtig mange mennesker har nemlig nok stået i den situation før, hvor de har glemt at sætte dem i vand natten over, og de virkelig skulle bruge dem næste dag. Dette er der også flere og flere mennesker, der står over for i takt med, at denne type fødevarer bliver vigtigere og vigtigere for os, da vi søger mod sundere og bedre måder at spise på. Hvis du kender denne situation, så vil du elske, hvordan selv en billig mikrobølgeovn ville kunne gå hen og blive din redning her. Det, som du skal gøre først, er at sætte bønnerne eller linserne (alt efter, hvad det er, at du har glemt selvfølgelig) i blød i en skål fuld af vand, som du ellers normalt ville have gjort. Tilsæt kun lille bitte smule soda til blandingen, og sørg for, at bønnerne eller linserne er fuldt dækket af vand. Derefter skal du bare indsætte skålen i mikrobølgeovnen ved fuld effekt i lige omkring 10 minutter (husk dog at holde godt øje med det imens!), og bagefter skal du så lade dem være og stå derinde i omkring 40 minutter til. På det tidspunkt linser linser eller bønner være fuldstændigt perfekte og klar til brug. Bon appetit!

Når det kommer til madvarer er der selvfølgelig ingen grænser. Vi anbefaler, at du prøver at søge rundt på nettet, og du vil se, hvordan folk ellers bruger mikrobølgeovnen til helt fantastiske ting. Rigtig mange mennesker har dog også fundet metoder til brug, der en smule mere sjove og utraditionelle, som vi også gerne vil nævne her. Vi anbefaler selvfølgelig, at man ikke leger med sin mikrobølgeovn eller eksperimentere på egen hånd af sikkerhedsmæssige årsager!

En af de første ting er, at mikrobølgeovnen kan bruges til at desinficere både svampe og dit skærebræt. For svampene behøver du altså ikke at smide dem væk bare efter at bare gange, at du har brugt dem. Du kan i stedet rengøre den ved at smide den i en skål fyldt med vand og bare en lille bitte smule eddike i. Det kan også være citronsaft. Smid den derefter i mikroovnen ved rigtig høj effekt, men kun omkring et enkelt minut – så er den mere eller mindre så god som ny, og du kan gå roligt tilbage til rengøringen på en mere grøn måde. For skærebrættet skal du først og fremmeste væske det rigtig godt og skrubbe den med at stykke citron på den side, som du har brugt til at skære i løbet af madlavningen og hele processen. Hvis du har plads i den mikrobølgeovn, så kan du smide den derind i bare et enkelt øjeblik, og så er det faktisk fuldstændig desinficeret. Det samme gælder for at desinficere børns og hunde legetøj, men du skal altid sikre dig, at legetøjet er lavet af et materiale, der kan tåle at komme i mikroovnen, så du ikke udsætter dig selv eller andre for fare ved at gøre det.

Frimærkesamlere har også opdaget noget pudsigt. Hvis du samler, vil du nemlig helst ikke skade dit frimærke i det, at du tager den af selve konvolutten. For ikke at forårsage skader, så kan du meget simpelt putte et par dråber vand på frimærket og så smide det ind i mikrobølgeovnen. Du vil se, at frimærket helt problemfrit river sig løs fra papiret, så du kan smide det direkte ind i din samling.

Som en af de andre lidt finurlige ting, så har en mikrobølgeovn test også vist, at den kan bruges til opvarmning af hårolier, en lang række skønhedsprodukter og ikke mindst medicinske hjælpemidler. Om vinteren sker der tit det, at hårolien kan hærde inde i flasken, og det bliver svært at have med det at gøre. I sådan et tilfælde kan du smide flasken i mikroovnen i bare 20 sekunder. Derefter vil du se, at olien igen flyder inde i flasken, og så kan den bruges til at hælde af ret let igen. Det kan sammenlignes med den proces, hvor varmt voks køler ned, før du er færdig med at vokse dit ben eller et andet sted på kroppen. For at få voksen til at varmes op igen, så smid det i mikroovnen for intet mindre end bare 20 sekunder, og så er det klar til brug igen på ingen tid og helt uden besvær.

En lille påmindelse om sikkerhed

Mikrobølgeovne er generelt sikre og langt sikre end nogle af de traditionelle metoder, men det er naturligvis kun, når de anvendes korrekt. Det er dog sket før, at nogle mennesker har oplevet forbrændinger, og i meget sjældne tilfælde har folk oplevet skader fra mikrobølgestråling. Dette har alt sammen været for ukorrekt brug, og vi anbefaler og opfordrer derfor altid folk på det kraftigste til at læse brugervejledningen, så du ikke ender med at gøre skade på dig selv eller andre i dine omgivelser. Ting, du dog skal være opmærksom på, er, er bølgerne er en form for ikke-ioniserende stråling, og du skal altså ikke være nervøs for, at de har samme risici som ved røntgen eller andre former for ioniserende stråling. De kan ikke foretager ændringer i menneskelige celler. Langt de fleste skader er altså ikke relaterede til mikrobølgeovnene i sig selv, men nærmere forbrænderinger, der sker på grund af beholdere eller fødevarer, der bliver overophedede, eller væsker, der når eksplosionslignende tilstande. Vær altid forsigtig, når du er i køkkenet! Det gælder også med mikroovn indbygning som med alle andre former for udstyr.

Vi håber, at du har lært noget af at læse den artikel, og du er motiveret til at finde lige præcis den mikrobølgeovn, der kommer til at passe ind i dit køkken og til dine behov. Det er et supper lækkert og brugervenligt apparat, der virkelig kan gøre en forskel i en travl hverdag, men husk altid på, at du skal være forsigtig under brug – selvom den er meget mere sikker end de traditionelle metoder som komfur eller kogeplader. Glem ikke at holde øje med alle de gode opskrifter derude, der kan give dig gode råd og tips til, hvordan du kan integrere mikrobølgeovnen i din madlavning. Husk på, at du kan tjekke vores mikrobølgeovn bedst i test for at få al insider-viden samt deres dimensioner og meget mere. Rigtig god madlavningslyst!