Efterhånden er der mange danske husstande der får varmen via en brændeovn, pejs eller et pillefyr. Alle metoder giver nem og billig varme, men det kan give problemer hvis man ikke rengør og vedligeholder varmekilden korrekt.

En af de ting som mange ofte glemmer, er at det er nødvendigt at fjerne asken med jævne mellemrum. Her begår mange den fejl at de bruger en almindelig støvsuger, frem for en speciallavet støvsuger til lige netop dette formål. Det er der adskillige ulemper og farer ved, og derfor har vi lavet denne artikel, så du kan blive klogere på hvordan du med en askestøvsuger kan sørge for at holde dit fyr eller din brændeovn rent og pænt i længere tid, uden at gå på kompromis med sikkerheden.

Hvad er en askestøvsuger?

askestøvsuger testHvis du brænder træ eller træpiller i dit hjem, kan du glæde dig over at du har billig og effektiv varme i dit hjem, men desværre også ærgre dig over at du har en hel del ekstra rengøring at skulle tage dig af. Når du brænder træ eller træpiller vil der i perioder komme aske som du skal fjerne. Dette forekommer uanset om du bruger en traditionel åben pejs, brændeovn eller et pillefyr – de skal alle sammen rengøres for at få mest muligt ud af det brændsel de bruger.

Mange vil måske nok ty til sin almindelige støvsuger, for at få renset ud i asken. Men det kan komme til at koste dig dyrt. At holde din pejs eller din brændeovn fri fra aske, er nødvendigt for at sørge for at du altid har nok ilttræk i brændeovnen. Det hjælper til en renere forbrænding, men det at fjerne asken hjælper også med at reducere allergener og lugte der ofte kommer ved røg og brændte træfibre.

En askestøvsuger er den eneste type støvsuger der bør bruges til at rengøre aske. Der er mange grunde til at du kun skal bruge dette specialdesignede stykke værktøj til opgaven, og IKKE din almindelige husstøvsuger. Først og fremmest er sikkerheden i fokus, men hvis du skal bruge flere grunde, kan du sagtens få flere.

Vi starter med at uddybe sikkerheden lidt. Når vi taler om brændeovne, pejse og ild generelt, så er det vigtigt at man passer på. Du bør aldrig bruge en traditionel støvsuger til at støvsuge aske, da den ikke er lavet til at håndtere varmen på samme måde som en aske støvsuger er. Hvis du bruger en traditionel støvsuger til at støvsuge aske, er det en potentiel brandfare. En støvsuger til aske er specielt designet til at håndtere højere temperaturer, der kunne gemme sig i kullene. Den første regel er naturligvis at asken skal være kold (eller du skal i hvert fald formode at den er kold). Og selv hvis du har en askestøvsuger til varm aske, er der ingen grund til at suge brændende gløder ind i maskinen. Det betyder at du ikke bør støvsuge din brændeovn før den har været slukket i minimum 12 timer – men helst et helt døgn. Dog skal du være opmærksom, da der stadig kan være enkelte gløder tilbage i flere timer, hvis ikke hele dage, efter brændeovnen har været i brug. Du skal aldrig under nogen omstændigheder bevidst støvsuge varm aske. Det udgør en kæmpe risiko, som almindelige støvsugere ikke er lavet til at kunne håndtere, hvorimod en askesuger med motor er bygget af metal, og er lavet til at kunne håndtere temperaturen.

Hvordan virker askestøvsugere?

Askestøvsugere fungerer dybest set på samme måde som alle andre støvsugere. Du har en motor der suger luft igennem et rør, som er forbundet til en beholder. Inden luften passerer beholderen og kommer til motoren, bliver det filtreret af et filter. Men her stopper lighederne efterhånden også, imellem askestøvsugere og traditionelle støvsugere. Askestøvsugere er nemlig specialdesignet til at kunne håndtere aske og gløder. Det skyldes at der ikke er noget plastik i maskinen, men at den i stedet er lavet af metal. Det gør den modstandsdygtig overfor de høje temperaturer der er i asken, og det betyder at den kan holde til at suge et par gløder op ved et uheld. Det er selvfølgelig vigtigt at vente så længe som muligt på at asken køler af, så du ikke udsætter støvsugeren for unødigt stress. Derudover indeholder den også et særligt filter, der holder på det fine støv der er i asken.

Hvad er forskellen på askesugere og askestøvsugere?

En askesuger uden motor er anderledes fra en askestøvsuger, da en askesuger blot er et ekstraprodukt til en støvsuger. Den er typisk varmeisoleret og er lavet af gummibelagt stål, og designet til at kunne modstå varmen, hvis der skulle være nogle gløder tilbage. Selve sugehovedet er lavet af metal, og kan klare at støvsuge en varm brændeovn og derudover er den også designet til at kunne komme ind i alle hjørner af en brændeovn eller en pejs.

Selve askestøvsugeren er en specialdesignet støvsuger i sig selv, og du har derfor ikke brug for en støvsuger ved siden af, ligesom du eksempelvis har til en askesuger til pillefyr.

En decideret askestøvsuger er typisk væsentligt dyrere end en askesuger, men er til gengæld også pengene værd.

Metaldelene i en askestøvsuger er lavet til at kunne håndtere varmen fra gløder (det betyder ikke at du skal suge gløder op – hold det til et minimum, tak!). Derudover indeholder den et filter der er specielt designet til lige netop at fange aske og støv. Her er det vigtigt med et meget fint filter, der kan sørge for at holde partiklerne ude af motoren, og som samtidig kan holde til høje temperaturer. Derudover er det typisk en kompakt maskine der er nem at opbevare, og forbavsende nem at bruge.

Bedste askestøvsuger funktioner

Når du skal finde den perfekte askestøvsuger, er det en god idé at læse en askesuger test eller to. Her vil du typisk kunne finde ud af hvilket prisleje den ligger i, om der er en forlænget garantiperiode, hvilke funktioner den har, og generelt set om det er et godt køb. Når du har fundet den støvsuger der passer til dit behov, er det en god idé at se om der er nogle butikker rundt omkring på nettet, der har et askesuger tilbud på lige præcis den model du skal bruge. Typisk er der mange penge at spare, hvis du køber udenfor sæsonen i sommerperioderne, men der kan også være penge at spare hvis der er særlige kampagner eller tilbud. Det kan være en god ide at se om din lokale forhandler har nogle særlige rabatter eller rabatkoder du kan benytte dig at, og da disse typisk ikke er begrænsede til et enkelt produkt, men i stedet til hele butikken, kan du ofte spare mange penge ved at handle smart ind. Så kan du hurtigt finde et godt askestøvsuger tilbud direkte hjemme fra sofaen.

Askestøvsuger bedst i test – sådan finder du den

Før du kan finde den bedste askesuger test, så er du nødt til at finde ud af hvad dit budget er. Ellers vil det være spild af tid at gennemgå forskellige tests på nettet, uden at vide hvilket prisleje du skal gå efter. Generelt set behøver de ikke være så dyre, og mange mennesker kan nøjes med de helt basale modeller. Det vigtigste er at filteret er lavet i en ordentlig kvalitet, og at det er muligt at få reservedele til støvsugeren i lang tid. Særligt filtrene og poserne er vigtige, da disse typisk bliver slidt op relativt hurtigt. Et stoppet filter er ikke et ukendt syn, da filteret stopper mange mikroskopiske partikler. Typisk vil en askestøvsuger test nævne hvem producenten er, og hvorvidt det er muligt at få reservedele og ekstraudstyr. Nogle gange vil du også kunne se om forhandleren eller producenten tilbyder en udvidet garantis, så du kan have glæde af maskinen i mange år frem. Når du har fundet den model du gerne vil have, og du er sikker på at den opfylder alle de krav du har til en aske støvsuger, så kan du med fordel gå ind på nogle forskellige hjemmesider og sammenligne priserne. Du kan enten gøre det direkte ved forhandlerne, ved producenterne, eller du kan gå til nogle af de mange sammenlignings sider, og se om der er aktuelle kampagner og tilbud du kan gøre brug af. Hvis ikke, kan du om ikke andet altid sørge for at få den billigste dagspris. Og hvis du ikke er tilfreds med det, kan du mange steder sætte en prisalarm op, så du får en e-mail når varen kommer ned i en pris du er villig til at betale.

Det er dog vigtigt at du sørger for at være ude i god tid. Når sæsonen starter op, er det altid vigtigt at du starter med en ren brændeovn eller et rent pillefyr, da du ellers risikerer at få en ufuldstændig forbrænding. Det går ud over det varme der bliver genereret, og du ender potentielt set med at spilde en masse penge på ingenting, og blot se varmen gå op i røg. Derudover er der også en sundhedsfare ved at have en ovn der ikke er gjort ren i lang tid, da der ligger masser af partikler og aske som skal fjernes, da det ellers kan give irritation i lungerne, astma og allergier.

Der er nogle støvsugere der leveres med en traditionel ledning, men det er også muligt at få trådløse modeller, der kræver opladning. Hvad du foretrækker er ofte en meget personlig sag, og der er fordele og ulemper ved begge dele. Fordelen ved at vælge en batteridrevet model er, at du som altid får mere mobilitet og fleksibilitet når du bruger den, men ofte kan man risikere at man glemmer at sætte den i opladeren, og at den derfor ikke er klar til brug når man skal bruge den.

En anden ulempe ved at vælge en batteridrevet udgave er, at du ofte vil være nødt til at lade støvsugeren stå udenfor i et par dage efter brug, for at forhindre brand og røg. Det kan nogle gange være skadeligt for batteriet, og forkorte levetiden gevaldigt. Så sørg for at vælge med omhu, og husk på at fleksibiliteten og mobiliteten ganske vist kan være en fordel, men at det også kommer med en pris.

Hvordan bruger du den bedste askesuger?

Nu kan det godt være at du tænker ”hvad kan en lille smule aske dog skade”, mens du lige griber ud efter din støvsuger – og det har vi tænkt os at svare dig på. Det vil højst sandsynligt slå din støvsuger ihjel, eller i hvert fald smelte motoren. En almindelig husholdningsstøvsuger er ikke lavet til at håndtere varme materialer, på samme måde som en askestøvsuger er. Udover at du risikerer at smelte selve støvsugeren, kan det også være farligt at suge varm aske ned i en pose med støv, og herefter suge en masse ilt igennem posen. Det er en sikker opskrift på en ildebrand. Udover brandfaren er din almindelige støvsuger desuden ikke lavet til at håndtere de mikroskopiske partikler der er i asken, og det vil sandsynligvis ryge direkte igennem filteret, og videre ind i motoren. Almindelige støvsugerfiltre – selv HEPA-filtre kan ikke holde på det ultrafine støv, og det er heller ikke meningen.

Hvis du vil beholde din almindelige støvsuger lidt endnu, er det bedst at du bruger den til det den var lavet til – at støvsuge gulvene. Mange bruger stadig koste og børster til at rengøre deres brændeovne og deres pillefyr, og selvom denne metode måske kan være effektiv, så er det også en metode der sviner mere end nødvendigt. Det gør generelt set rengøringsprocessen væsentligt længere – og det er ikke noget man har lyst til. Derudover er det også svært at få det hele med, og der vil derfor stadig være små partikler som børsten eller kosten ikke har kunnet få med op.

Derfor er det en god idé at du får fat i en askesuger hvis du har en brændeovn eller et pillefyr, for det er ekstremt vigtigt at du vedligeholder disse ting ordentligt. Som nævnt tidligere kan du få problemer med at der ikke genereres nok varme, at brændeovnen begynder at sode unødvendigt, og at du generelt set får et dårligere indeklima. Alt dette kan begrænses eller i nogle tilfælde helt afhjælpes, hvis du sørger for at holde den ren og pæn. Når du har støvsuget din brændeovn, så er det vigtigt at du opbevarer støvsugeren korrekt. Naturligvis skal du ikke støvsuge varm aske og gløder op, og derfor er det vigtigt at du venter mindst et halvt døgn med at støvsuge, efter brændeovnen sidst har været i brug. Men der kan dog stadig være enkelte gløder eller varm aske tilbage, selv efter et halvt døgn – og adskillige dage i nogle tilfælde, og derfor er det vigtigt at du opbevarer støvsugeren korrekt efter brug. Lad være med at stille den i et indelukket skab, og undgå for alt i verden at have den til at stå indenfor i det hele taget. Hvis du har mulighed for at stille den udenfor i en sikker afstand fra huset, vil det være at foretrække. På denne måde er du sikret, hvis uheldet skulle være ude, og der skulle udvikle sig en brand i beholderen. Sørg blot for at stedet er overdækket, til hvis der skulle komme nedbør.

Når du har ladet støvsugeren stå i et par dages tid, og du er fuldstændig sikker på at al asken er kølet af, så er det en god idé at tømme den så hurtigt som muligt, så den er klar til næste omgang. Hver gang du tømmer den, er det en god idé at tjekke filteret, og se om det er tilstoppet og eventuelt skal renses eller udskiftes. Hvis filteret er stoppet til, kan det forårsage for høj belastning og skader på motoren, så sørg for at filteret altid er rengjort så meget som muligt, og skift det regelmæssigt. Det er billigere at købe nye filtre end nye støvsugere.

Hvad skal man lede efter i en askestøvsuger test?

Når du har fundet ud af hvad dit behov er, så er det en rigtig god idé at læse op på lektien, før du beslutter dig for dit endelige køb. Heldigvis er det nemt at finde information på nettet, og der er masser af sider der har haft tests af askestøvsugere i alle former og budgetter. Her er det vigtigt, at du altid holder øje med at dine behov skal være fyldt, og at dit budget skal være overholdt.

Noget af det du skal holde øje med, er eksempelvis hvor stor beholderen er, så du ved hvor ofte du skal tømme den. Det er også vigtigt at se hvor nem den er at tømme, og om den eventuelt kan tømme sig selv ved at vende retningen. Det vil spare dig meget besvær når du skal tømme den.

Herudover skal du være opmærksom på hvilken producent støvsugeren kommer fra. Vi kommer simpelthen bare ikke uden om, at nogle producenter har mere styr på deres ting end andre. Og når det handler om lige præcis en støvsuger, der skal sørge for at suge varm aske ud af din brændeovn, så er det vigtigt at sikkerheden og kvaliteten er i orden. Derudover kan der ofte være yderligere fordele ved at vælge et produkt fra en pålidelig producent. Ofte giver de længere garantiperioder på udvalgte produkter, hvilket i sidste ende betyder at du kan have glæde af dit produkt i længere tid.

Typisk er det ikke hver dag man rengør sin brændeovn. Derfor kan man også godt leve med at det er en støvsuger der larmer lidt, da den kun er i brug i korte perioder af gangen. Naturligvis afhænger det af dit budget, men det kan ofte være en god idé at spare på nogle af ”luksus” tingene, frem for at få et produkt der virker til punkt og prikke hver gang, og som samtidig er prissat fornuftigt.

 

Yderligere læsning